Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    748

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.833
Поени од реакции
6.392
" I like the idea of one nation.I want there to be one nation , one people , one country. What does that mean? A clean nation. Not like under Hitler :rolleyes:.But in our own way, a little bit like that.

Хм не ме чудат твоите ставови кога си го опнал Шимуниќ со поздравот на аватар . :rolleyes:
Степан Бандера - Анте Павелиќ - Дража Михајловиќ - Ванчо Михајлов.
И каква врска има цитатот погоре со тоа што типов што го цитирав треска глупости ? :rolleyes:

Член од
9 февруари 2014
Мислења
3
Поени од реакции
3
Украина се однесува како грогиран боксер после неколку јаки удари, па уште еден обичен удар ќе ја нокаутира. Русите во ваква ситуација лежерно влегоа на Крим,што е од огромна стратешка важност- непречен пристап кон Азовско море. не верувам дека во брзо време ќе се прошири на север и исток на Крим.
Едноставно Путин игра мудро. Ја зазема најстратешката точка која ја сакаа ЕУ и НАТО - Крим.Сега само ќе чека мирно. Останатата работа ќе ја средат локалните жители. Харков веќе се изјасни, Доњецк и Запорожје се следните -козачки упоришта, Руси до смрт. Одеса многу веројатно ќе ги следи заедно со Дњепропетровск.
Со силно Руско присуство на Крим, сите овие региони на Исток и северно од Крим ќе се охрабрат и ќе се изјаснат за автономија и блиски врски со Русија.
на Украина нема ништо да и остане освен немо да гледа и да бара помош од Запад. Нема да има воен конфликт, Украина нема сила а Нато нема храброст да се вмеша. Едноставно , за неколку месеци Украина веќе ќе нема сувереност над цела држава и пристап до Црно море. Тој остаток од Украина веќе нема да биде интересен плен за мршојадците од Запад, Русија ќе им пресече дотур на гас , ќе си ги бара парите што Украина и ги должи.
Епилог, од курвинската политика за алчност на Запад, Украинскиот народ ќе остане во беда-отфрлен од Русија, неприфатен од ЕУ.
Добра лекција како глобалната политика на големите сили брише цели народи и држави како колатерална штета на нивните политичко-економски шаховски партии.
Диоген е мудар, но ово баш не е мудро. Значи ако еден народ не сака на врвот му да има државници кои сакат повеке туга држава (Русија например) нема право да се буни? Па русите во Украина ги не повеке от 15-17%, а владееха целата држава. Украина сега се бори за вистинска независност от Русија. Очигледно е дека ке загуби Крим и дел от Изтока, но се пак е борба за независност. Сега Русија ке победи, но се пак да се замслим ние зошто таа држава има "победи" само против своите наи близки народи - Молдова (Приднестровие), Грузија (Абхазија и Осетија), сега Украјна. И се пак Украинците са голем народ, многу брзи може да ги наоружат класно и тогаз ке биде многу интересно. Тоа не е Чеченија со 2 млн, Молдова со 4 или Грузија со 6 млн. 35 млн Украинци са прекалено многу да не се отнесуваш сериозно со нив.

R

Rigel Kent

Гостин
И каква врска има цитатот погоре со тоа што типов што го цитирав треска глупости ? :rolleyes:
Треба да се гледа целата изјава а не се фати за past или west. Очигледна е несмасната намера на новинарката да извлече поинакви одговори од таа баграта насобрана .

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.268
Поени од реакции
13.783
Диоген е мудар, но ово баш не е мудро. Значи ако еден народ не сака на врвот му да има државници кои сакат повеке туга држава (Русија например) нема право да се буни? Па русите во Украина ги не повеке от 15-17%, а владееха целата држава. Украина сега се бори за вистинска независност от Русија. Очигледно е дека ке загуби Крим и дел от Изтока, но се пак е борба за независност. Сега Русија ке победи, но се пак да се замслим ние зошто таа држава има "победи" само против своите наи близки народи - Молдова (Приднестровие), Грузија (Абхазија и Осетија), сега Украјна. И се пак Украинците са голем народ, многу брзи може да ги наоружат класно и тогаз ке биде многу интересно. Тоа не е Чеченија со 2 млн, Молдова со 4 или Грузија со 6 млн. 35 млн Украинци са прекалено многу да не се отнесуваш сериозно со нив.
Кај беа тие украинци да ја оборат Тимошенко? Ништо поморална не е од Јанукович момата.
Кај беа да се бунтуваат пред да дојде време да се бира меѓу запад и Русија? Во 2015 следуваа избори во Украина, лесно може да го оборат и да го санкционираат нели? Демократијат така функционира.
Но што направи западот? Го принудија да бира запад или исток, им ја сервираа цела политичка криза. Изгледа не им се чекало уште некое време.
Селективна меморија имате за настаните од 2004, чаршиски муабети и така.
Русите се повеќе од 17% во Украина.

Препорачана статија од мене.
With irresponsible talk of EU and Nato membership, the West has badly mishandled relations with Ukraine – and with Moscow
Much recent comment on Ukraine in the British press has been marked by a barely forgivable ignorance about its history and politics, an overhasty willingness to put the blame for all its troubles on Vladimir Putin, and an almost total inability to suggest practical ways of bringing effective Western influence to bear on a solution.

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.634
Поени од реакции
35.492
Кај беа тие украинци да ја оборат Тимошенко? Ништо поморална не е од Јанукович момата.
Го немаше тогаш МекКејн да им фрли некој долар на неонацистите, да ги посее семињата на „пролетта„.

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.268
Поени од реакции
13.783
Го немаше тогаш МекКејн да им фрли некој долар на неонацистите, да ги посее семињата на „пролетта„.
Тој е искомплексиран од сите воени порази, губење на кандидатура од Буш, пораз на изборите од Обама.
Нема што да прави, комплекс има набиено од СССР на тоа и билда рејтинг, на тоа и работи зад грбот на Обама.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.634
Поени од реакции
35.492
^^
Многу наивно...
Типов каде помина, крв паѓаше. Зарем навистина мислиш дека целата „пролет„ што ги „разубави„ арапските земји е заради билдање на рејтингот на некој си МекКејн кој демек работи позади грбот на јунакот Обама?

Типот си извршува задачи дадени од шефот. Се што гледаш, слушаш и читаш од „западот„ доаѓа од ист штаб. Без разлика дали нешто кажал секретар, советник, или кој и да е од Белата куќа, или од НАТО земјите. Ништо не е случајно или спонтано. Се е тоа испланирано од PR одделот и пласирано.

Последно уредено:

fkpromaja

In the Heaven.
Член од
28 јули 2012
Мислења
449
Поени од реакции
256
Северно атлантската воена организација, НАТО на хитен состанок поради ситуациите во Украина.
Вчера, 1 ипол часовен разговор за Украина меѓу Обама и Путин.

Не верувам дека НАТО ќе се вмеша БАРЕМ овде...

Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
Украинскиот народ му дојде преку глава од Русија, протестите почнаа со Јевромајдан, со тоа што Јанукович одби да потпише ССА со ЕУ. Украинците долги години се подгазувани од русите, и сега им скурчи, Јанукович од државата изнел 8 милијарди евра. Руси во Украина се 17 посто, ебеш га, ни рамковен не можат да бараат. Меѓутоа, Крим е со руско население, но во територијата на Украина, и навлегувањето на руска војска претставува кршење на територијалниот суверенитет и интегритет на Украина, со што Украина има полно право да се брани.
Сега, ако дојде до војна (дај Бог да не дојде, блиски народи и иста вера сме, ќе ми е многу жал), Русија има повеќе војска и вооружување, но и Украина има многу спремна војска и вооружување, фронтовско боиште заради територијата на Украина би било огромно. Многу жртви, пораз на Украина, но дури тогаш ќе има тешкотии за Русија, тој народ ќе се организира во отпор. Белорусија би помагала на Русија, ама Унијата и западот, НАТО, со сигурност ќе ја помагаат Украина, со финансии, вооружување, логистика и разузнавање. Една ваква војна ќе биде поразителна за Русија, дури и да излезат како победници, финансиски ќе се истоштат, а до израз ќе дојдат многу слабости на нивното вооружување и тактичка неспремност. Русија веќе ја загуби Украина, само не знам колку се свесни за тоа.

Член од
22 јануари 2005
Мислења
1.644
Поени од реакции
1.677
Тешко е во таа ситуациа. Прво сите викат дека Крим е руски. Но се пак Хрушчов со договор и доброволно го предал на Украина преди 50 години. Де јуре нема насилнички акт.
Де јуре Украина и Русија имаат потпишано договор во 1994. Украина ќе предаде 1900 нуклеарни глави на Русија, а за возврат Русија ќе:
  1. Respect Ukrainian independence and sovereignty within its existing borders.
  2. Refrain from the threat or use of force against Ukraine.
  3. Refrain from using economic pressure on Ukraine in order to influence its politics.
  4. Seek United Nations Security Council action if nuclear weapons are used against Ukraine.
  5. Refrain from the use of nuclear arms against Ukraine.
  6. Consult with one another if questions arise regarding these commitments.
Се што гледаш, слушаш и читаш од „западот доаѓа од ист штаб. Без разлика дали нешто кажал секретар, советник, или кој и да е од Белата куќа, или од НАТО земјите. Се е тоа испланирано од PR одделот и пласирано.
Не треба да се оди во крајности.

Што кога Франција и Германија одбија да помогнат во Ирак? Споровите меѓу Грција и Турција?
Илјадници западни политичари и медиуми што мислат дека НАТО не треба да се меша во Украина?

Усташката власт водена од Фрањо илегалецот ги исфрли Србите од уставот како конститутивен народ,а сега нацистите го отстранија Рускиот како официјален јазик..:)
Што ти проблемот со Хрватска сега?:facepalm:
Точно заради ова мислам дека немаме ниту една поблиска држава на Балканот.
Плукај по Хрватска што никогаш не ти згрешила и е најпријателски народ,
лажи се со orthodox brothers. Само да им даде некој утре на тие orthodox brothers зелено светло,
ќе го осетиш братството и од север и од југ и од исток.

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Не верувам дека Путин прв ќе нападне, туку како што кажа некој тука, ќе ја смести војската во базата и ќе чека.
Ако им е на Русите толку до Крим или до Русите што живеат во Украина може да форсира отцепување како шо направија косоварите и во случај Украина да интервенира, тогаш да ги пушти тенковите.
Иначе не знам зошто нато би се мешал тука, кога Украина не е членка на нато.
А од лицемерието на американците ми се повраќа. И они кога напаѓаа во Ирак ОН излагаше со апели да не напаѓаат, па никому ништо...

Член од
9 февруари 2014
Мислења
3
Поени од реакции
3
Кај беа да се бунтуваат пред да дојде време да се бира меѓу запад и Русија? Во 2015 следуваа избори во Украина, лесно може да го оборат и да го санкционираат нели? Демократијат така функционира.
Но што направи западот? Го принудија да бира запад или исток, им ја сервираа цела политичка криза. Изгледа не им се чекало уште некое време.
Селективна меморија имате за настаните од 2004, чаршиски муабети и така.
Русите се повеќе од 17% во Украина.

Препорачана статија од мене.
With irresponsible talk of EU and Nato membership, the West has badly mishandled relations with Ukraine – and with Moscow
Much recent comment on Ukraine in the British press has been marked by a barely forgivable ignorance about its history and politics, an overhasty willingness to put the blame for all its troubles on Vladimir Putin, and an almost total inability to suggest practical ways of bringing effective Western influence to bear on a solution.
Сепак едно е да имаш крадец ама Наш крадец на врвот, а друго е да имаш крадец, но тугинец на врвот. Да видим уште малце, но "Гладомора" врз украинците е доказан државен геноцид от началото на минатиа век. А Крим е законски даден на Украина пре 50 години. Ако се е точно, значи и турската агресиа на Кипар е во ред, нели вака?

fkpromaja

In the Heaven.
Член од
28 јули 2012
Мислења
449
Поени од реакции
256
Русија нема да се жртвува да губи персонал на Украина, се е тоа испланирано, Путин си е бивши КГБовац. Денеска русиве ги разоружале украинциве во цел Крим. Русија ќе има голема логистика од самиот Кримски народ. НАТО и Америка не верувам дека ќе се вмешаат затоа што се свесни дека тоа може да значи повраќање на студената војна. Во можна инвазија Кавказот би искористил многу и би заратил во Чеченија и Дагестан бар по мене..Русија сеуште има големо влијание врз УКРАИНА. Америка покуша да и се освети на Русија со ова на Евромајдан, ама не успешно... Да сакаше НАТО до сега Севастопол и цела Кримска околина ќе беа со амерички носачи крстосувачи итн. Русија има сеуште голема надмоќ во сите држави на ЗНД, поранешен СССР. Се е ова испланирано, не знам ни што се секираме... Русија и ќе излезат како победници, еден суперсоничен авион да се испрати “одоше“ Украина.

Бојан, и Србија (Косово) не беше членка на НАТО па ја бомбардираа. Нивна причина сега ќе биде као демек можело да влијае врз сигурноста на Унгарија Полска и Романија, хаха...За секое ЗОШТО тие наоѓаат ЗАТОА.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom