Дали на припадниците на МВР им е дозволен бесплатен градски и меѓуградски превоз?

• Креатор на темата Креатор на темата supertramp
  • Време на започнување Време на започнување
немаат бесплате превоз ни војската ни полицијата треба да си платат карта како и сите други граѓани тоа што полицајците го злоупотребуваат то си е друго а тоа што збориш ти било дозволено некогаш одамна
А од каде знаеш дека сега е забрането. Има некој закон нешто.
И збораме за градски превоз а не за меѓуградски.
А и јас бев во АРМ не во ЈНА така да не бев така оддамна и тоа правило си важеше. Му покажуваш воена книшка на кондуктерот и чао пријатно. Никој никогаш не ми направил проблем, баш напротив и старешините ни сугерираа да ја користиме таа опција со јавен превоз. По некоја логика чим важело за обичен војник и се над нив, зошто да не би важело за полиција.[DOUBLEPOST=1393635156][/DOUBLEPOST]
Не гледам причина зошто би имале бенифициран стаж.
Цело време дремат во ресторани кафани кафичи а можеш да ги видиш само кога треба да се наплони буџетот.
Е па многу лошо е да ги видиш кога крадиш или кршиш, уште полошо е тие да те видат а ти да не ги видиш;).
А зошто имаат бенефициран стаж сигурно има некоја причина. Зошто ти таа причина неможиш да ја видиш е сосем друга работа, но секако можеш да провериш па да се увериш зошто е тоа така.[DOUBLEPOST=1393635562][/DOUBLEPOST]
Ништо не е дозволено друже , така да храна и превоз си зимаат а ако е дозволено нека им ги укинат па слободно и да си јадат и возат секаде .
Добро чим ти така велиш. Нека им ги земат и пиштолите пошто секако не ги користат. Зошто да им тежат за џабе. Нема потреба ни од радиостаници, си имаат мобилни кои исто така им се бесплатни кога разговараат со други припадници на полицијата. Или нека им ги земат мобилните, си имаат радиостаници. Нека им го земат и пендрекот пошто многу боли кога маваат а и не е хумано.
Ако се сетите на уште нешто слободно кажете, да споделиме.

Последно уредено:
Со таа ситна плата што ја зимаат заслужуваат да имаат одредени граѓански привилегии од типот на бесплатен јавен превоз, тоа што некои ја злоупотребуваат должноста е сосема друг муабет.

Е па многу лошо е да ги видиш кога крадиш или кршиш, уште полошо е тие да те видат а ти да не ги видиш;).
А зошто имаат бенефициран стаж сигурно има некоја причина. Зошто ти таа причина неможиш да ја видиш е сосем друга работа, но секако можеш да провериш па д.а се увериш зошто е тоа така.
За работата што ја работи свесен е за последиците и затоа зема плата.Нема причина да има бенефициран стаж.
Ако гледаме така докторите(хирурзите) и судиите треба да имаат бенифициран стаж.
Всушност секој кој ќе си плати може да има бенифициран стаж ама несватливо ми е полицаец буџетар на товар на приватнит сектор кој за работата зема соодветна плата да има бенифициран стаж.[DOUBLEPOST=1393637640][/DOUBLEPOST]
Со таа ситна плата што ја зимаат заслужуваат да имаат одредени граѓански привилегии од типот на бесплатен јавен превоз, тоа што некои ја злоупотребуваат должноста е сосема друг муабет.
Која ситна плата човече.
На уличен полицаец(пазач) основна плата му е 15к а имаат и тарифа за ноќна смена,викенд и слободни денови.Сума сумарум на крај на месецот пазачот со пресметани ноќни смени,викенд и слободдни денови платата му излегува 18-20к.
Гага јадењето и пиењето по сендвичари,ресторани,кафани а на поминување низ бит пазар ако си земат по некоја кутија цигари или петарди и митото не можат ни да им го пресметаат во платата.

Последно уредено:
Која ситна плата човече.
На уличен полицаец(пазач) основна плата му е 15к а имаат и тарифа за ноќна смена,викенд и слободни денови.Сума сумарум на крај на месецот пазачот со пресметани ноќни смени,викенд и слободдни денови платата му излегува 18-20к.
Гага јадењето и пиењето по сендвичари,ресторани,кафани а на поминување низ бит пазар ако си земат по некоја кутија цигари или петарди и митото не можат ни да им го пресметаат во платата.
Ако за тебе 18 илјади се крупна плата за една од најосновните и најпотребните општествени функции, стварно не знам што да ти кажам.

Плаќаме данок и други давачки на државата за тие да имаат бенифициран стаж а и да јадат пијат,паркираат па дури и се возат бесплатно.
Имаме паразитска државна администрација
Ебати скапаната банана држава.За едни мајка за други маќеа.
А газдата изгледа добивката нив им ја давал.
Заради вакви :гомце: планирам да ја напуштам нашава чудесна земја.
Немој не оди странство, гледаш што викаат црнпеток и валволин... не чини во странство, хаос е и сиромаштија владее. Јас готово, се решив назад да си идам. Како златна Маќедоњија таква благосостојба никаде нема.

Па се дешава МНОГУ ЧЕСТО и од Штип накај Скопје да се качи пандур макар било тоа и на сред пат , го собираат и продолжуваат ко ништо да не се десило, сум бил сведок и кога од продавница се послужуваат со сокчиња , грицки , благо и т.н отвара затвара фрижидер и си тера муабет ко да е тоа најнормална работа. Уствари па да , во оваа наша НЕнормална земја , тоа е нормална работа да го открадеш газдата пред очи, само затоа што си пандур и несмее ништо да ти рече. Туку , штета што тоа неможеш да го пријавиш , а ако пробаш ќе те тужат за клевета и ќе го јадеш подебелиот крај.

А газдата изгледа добивката нив им ја давал.
Заради вакви :гомце: планирам да ја напуштам нашава чудесна земја.

Да знаеш уште колку луѓе го делат болдираново мислење со тебе, а на власта таа бројка не и е позната, оти нормално нив не ги интересира кој све ќе се отсели од државава поради подобра иднина , нив побитно им е на пензионерите да им угодат бидејќи земјава на нив ќе остане.

Последно уредено:
А бе види, никој не те спречува ако да речеме ти си возач да му побараш карта. Е сега ако тој не купил а ти не бараш тука двајцата сте виновни и сето поминува како да не бил тука воопшто. Е сега ако тој одбие да даде а ти си барал тогаш е злоупотреба на должност. Ако ти воопшто не бараш тогаш не си извршуваш работните задачи. Ако е свесен некој сам ќе побара да му напатиш а ако не тогаш знаеш дека е муфте... Искрено сум бил сведој на безброј случаи каде џандарот дава а возачов од “култура“ вика остај не треба. Така да сигурно дека овај нема да земи и со сила да му ги пикни парите на возачот а посел 2-3 случаи истиот тој нема ни да праша колку треба да плати и така се во иднина...

Има едно непишано правило не само за ова туку и за многу други работи “мое е да прашам колку кошта, а твое е да одбиеш со ништо нетреба“

Која ситна плата човече.

Ти да не си живеел во контејнер цел живот па 18 илјади месечно ти е крупна пара?

Да, бесплатен е. И имаат усна наредба од Јанкуловска посебно во Скопје да идат со автобуси на ЈСП на работа. Таква изјава даде кога често имаше тепачки по автобуси.

Можеби МВР плаќа нешто на ЈСП, слично како што Градот Скопје плаќа за пензионериве, па униформираниве цајкани без пари можат да се возат, ама да не вруваш.
Но кога ќе ги видам како „ асистираат “ при дигање на возила со пајаци црева ми се превртуваат
Еднаш се расправав со еден цајкан: Му велам, зошто ја дигаш колава, гледаш таа не представува пречка за сообраќајов
И знаете што ми рече: Го мрзело да пишува - полесно му било со пајак

Слушнав приказни дека во поранешна Југославија ова им било дозволено со главна причина "јавно добро па дури и кога се у автобус".
Инаку конкретно секое мое возење од Куманово до Скопје среќавам полицајци што вака си тераат,
а да не збориме и за оброците по сендвичари, пекари итн.
за јна во градски беше бесплатно, за меѓуградски кога одевме дома на отсуство, плаќавме нормално како другите. На воена вежба на пример не плаќавме ништо на градски.
За работата што ја работи свесен е за последиците и затоа зема плата.Нема причина да има бенефициран стаж.
Ако гледаме така докторите(хирурзите) и судиите треба да имаат бенифициран стаж.
Всушност секој кој ќе си плати може да има бенифициран стаж ама несватливо ми е полицаец буџетар на товар на приватнит сектор кој за работата зема соодветна плата да има бенифициран стаж.[DOUBLEPOST=1393637640][/DOUBLEPOST]
Која ситна плата човече.
прва работа е што 18-20 ако земаш заедно со жената 35-40 се испод секој човечки минималец дури и за јадење. Друго е што можеби не си запознаен што и каде се работат. Бенефицираниот стаж им е останат од порано, а дали во сите нивни служби (оти не се сите во оперативни, униформирани и теренски служби) према другите занимања е оправдан, не знам. Можеби тоа треба да го ревидираат. За казните, нивно е да ги казнат сите што продаваат петарди. И не само петарди туку и друга роба, на сите пазари.
Зошто не казнуваат се и сегде, тоа е веќе за друга тема, ...можеби не е до нив.

Последно уредено:
Eх бенефициран стаж и треба да имаат.Па не е лесно да си толкаво ѓубре како нив.Ај одете крадете и јадете му го на некој лебот во маалска продавничка.

Инаку како би изгледало едно цв на еден Мк полицаец

Место на Раѓање:Некое село зад 5 планини
Образование:Средно Забаталено до 2 испит на факултет(максимум)

Работно искуство: -Плакатолепач (3 избори)
-Полиција
-Службеник

-Инспектор во МВР

И оп цел живот дркање на нови коли,возење,сопствено ауто нерегистрирано,јадење т.е ждерење и Еб*ње бесплатно!:)

Најголеми :гомце:се овие од полиција.Толкав неморал и срам имаат луѓево што срамота е да се каже дека се полиција,

ЌЕ ги замолам само едно!Да престанат да мочаат и серат по колине.Срамота е големи се веќе.
Кола стара 1 година да ти е жал да ја гледаш.Партал ги направија веќе!Ама за ваков народ,ваква и :гомце: од полиција треба

Овие 4-5 години е пак веќе бетер.Цела циганарија,терористи и сељаци(од македонска припадност) се во полиција.

А од каде знаеш дека сега е забрането. Има некој закон нешто.
И збораме за градски превоз а не за меѓуградски.
А и јас бев во АРМ не во ЈНА така да не бев така оддамна и тоа правило си важеше. Му покажуваш воена книшка на кондуктерот и чао пријатно. Никој никогаш не ми направил проблем, баш напротив и старешините ни сугерираа да ја користиме таа опција со јавен превоз. По некоја логика чим важело за обичен војник и се над нив, зошто да не би важело за полиција.
знам зошто јас сум вработен во АРМ и си плаќам карта како сите останати а и кога бев доброволец кога патував од Велес си плаќав исто карта а потоа ми ги враќаа парите кога ке се вратам на должност а сега ни е внесено во платата исто и на полицијата во платата имаат и хранарина

raboten den na policaecot во оваа чудесна македонија и ништо не е чудно
во 7 се јавува на работа и има итен случај и го зема новото службено возило
во 7,30 ги носи децата во градинка,додека жената уште се оптега во кревет
во 8,00 ја буди жената и ја носи на работа понекгаш и со запалени ротациони светла
се враќа,т.с.амо поминува на кратко на работа за еден збор-два добро утро шефе.
во 9 часот веќе е на автобуска ја чека теткаму, а и ја зема мајкаму од дома потоа,
а потоа е низ скопските клиники низ разно-разни тајни ходници и врати-докторе итно е
капата му помага да ги завршат жените комплет прегледите до 13 часот и 35 минути
на враќање е на ручек во блискиот локал но како и секогаш го заборавил портмонето,
но веќе во 14 часот е повторно на работа и сега веќе пак со два збора добар ден шефе
во 14.35 ги зема децата од градинка или школо и оди со се нив по поубавата половина,
така сите среќни и изморени од денешната работа со одат дома и го ракажуваат денот
и да еднаш во денот ќе се случи и да е на некој семафор,каде треба да поминат БМВ
и така до пензија......................учете деца за полицаец..........тоа му е мајката....ај чао
аја чао...ако ме затворат и не можам да ви се повеќе јавувам,посететеме во Идризово

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom