Прашања за Исламот III

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Ова го рекол Мухамед а.с.

помеѓу сите луѓе на овој и на идниот свет јас сум најблизок на иса, а.с. синот мерјем. Присиутните рекле, алахов пејкамберу, како тоа? На тоа одговорил;
Пејкамберите се браќа по вера, мајките им се различни а нивната вера е идентична, а помеѓу мене и иса нема пејкабер (муслим)

Зашто ова никој не го почитува и не се учат муслиманите на ова да се почитуваат христијаните, ако мухамед рекол дека е исто со исус христос тоа значи дека христијаните и муслиманите се браќа по вера.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
хатабе ти попуштаат нервите брате
не ти оди многу баш пропагирањево
верглаш[DOUBLEPOST=1393379844][/DOUBLEPOST]http://www.sandzaklive.rs/index.php/kategorija-srbija-religija/4819-mahmud-primio-pravoslavlje-krstio-se-jede-svinjsko-meso-i-slavi-svetog-nikolu

кажи како ке го казни исламот овој искрен човек?
Сам се казнил тој :)[DOUBLEPOST=1393413920][/DOUBLEPOST]
Ова го рекол Мухамед а.с.

помеѓу сите луѓе на овој и на идниот свет јас сум најблизок на иса, а.с. синот мерјем. Присиутните рекле, алахов пејкамберу, како тоа? На тоа одговорил;
Пејкамберите се браќа по вера, мајките им се различни а нивната вера е идентична, а помеѓу мене и иса нема пејкабер (муслим)

Зашто ова никој не го почитува и не се учат муслиманите на ова да се почитуваат христијаните, ако мухамед рекол дека е исто со исус христос тоа значи дека христијаните и муслиманите се браќа по вера.
Не рекол Мухаммед а.с. дека христијаните и муслиманите се браќа по вера,туку убаво пишува Пејгамберите(пратениците) се браќа по вера,а во Исламот брат по вера е тој што е муслиман, Мухаммед с.а.в.с. и Иса а.с. и Муса а.с. и Нух а.с. и Ибрахим а.с. и сите останати Аллахови пратеници се браќа по вера,односно муслимани.
Муслиманите немаат проблем со тоа,тоа милион пати го напишав на темава. :)
Мухаммед и Иса а.с. синот на Мерјем се муслимани,и јас ги признавам дека се Аллахови пратеници,сведочам дека се пратени од Аллах за да го изведат народот од темнина на светло,немам никаков проблем јас со тоа. :)
Човек,за да стане муслиман,за да неговото срце се исполни со ИМАН(верување) мора да исполни 6 шартови(услови)
а еден од тие услови е да ги признае сите Аллахови пратеници ,а меѓу нив е и Иса а.с.

Последно уредено:
Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Сам се казнил тој :)[DOUBLEPOST=1393413920][/DOUBLEPOST]
Не рекол Мухаммед а.с. дека христијаните и муслиманите се браќа по вера,туку убаво пишува Пејгамберите(пратениците) се браќа по вера,а во Исламот брат по вера е тој што е муслиман, Мухаммед с.а.в.с. и Иса а.с. и Муса а.с. и Нух а.с. и Ибрахим а.с. и сите останати Аллахови пратеници се браќа по вера,односно муслимани.
Муслиманите немаат проблем со тоа,тоа милион пати го напишав на темава. :)
Мухаммед и Иса а.с. синот на Мерјем се муслимани,и јас ги признавам дека се Аллахови пратеници,сведочам дека се пратени од Аллах за да го изведат народот од темнина на светло,немам никаков проблем јас со тоа. :)
Човек,за да стане муслиман,за да неговото срце се исполни со ИМАН(верување) мора да исполни 6 шартови(услови)
а еден од тие услови е да ги признае сите Аллахови пратеници ,а меѓу нив е и Иса а.с.
Е како немаш проблем кога учењето на исус христос не го признаваш. Тоа мене не ми е јасно. Или некој негде умешал прсти во двете религии. Затоа што нема логика Мухамед да го кажува тоа, бидејќи тој исто така рекол дека е испратен за етика и морал да има кај луѓето или верниците. Кај христијаните го нема тоа силно влијание но кај муслиманите го нема признавањето на исус дека е христос.

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
http://www.povikkonvistinata.org/?p=5
тука имаш секакви теми. убава страна
Фала на одговорот но тука не најдов ништо.
Сакам од Куранот да прочитам текстови за тоа од човекот до целата природа. Не објаснувања.Ако имам нешто што ме интересира ќе прашам подоцна прво сакам тоа да го прочитам како изледа во Куранот?

Последно уредено:
Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
Ti be uste si hristijanin so islamska veroispovest?
не, од секад се чувствувам човек со муслиманско срце. зашто??[DOUBLEPOST=1393426998][/DOUBLEPOST]
Фала на одговорот но тука не најдов ништо.
Сакам од Куранот да прочитам текстови за тоа од човекот до целата природа. Не објаснувања.Ако имам нешто што ме интересира ќе прашам подоцна прво сакам тоа да го прочитам како изледа во Куранот?
ок. таму е објаснувано со цитати од Куранот затоа пишав.[DOUBLEPOST=1393427184][/DOUBLEPOST]
фарз намаз на пат мора да настојуваш да биде стоечки, како и сите останати намази освен ако се плашиш за својот живот.
и може да се скратува и спојува,пладне и икиндија можеш да ги клањаш во време на пладне.. по 2 рекати секој намаз
акшам и јација исто.

може жена муслиманка да се бања во езеро/море ако никој не ја гледа откриена,освен тие што им е дозволено да ја гледаат. :)
тоа важи и за мажот и за жената.[DOUBLEPOST=1393364500][/DOUBLEPOST]
и за мажот?? зошто? а со облека?

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.815
не, од секад се чувствувам човек со муслиманско срце. зашто??
па еве на пример јас тука можам да зборам што сакам се до моментот кога ќе го спомнам М, братучедот на Г. и од тогаш има да ме нема. како к-15. :D. неможам да искочам и кажам мое мислење зашто одма ќе ме обележат и пак има да ме нема. сакаш да кажеш дека се живее слободно? дај не зезај. не. верата учи на толеранција ама тоа не значи да ти ги правиш работите што ги прават неверниците. во исламот ми се свиѓа тоа што на верниците им е дадена повеќе власт, повеќе сила. не е како во христијанството секогаш жртвени јагниња. на пример ние христијаните немаме закон, дедо мраз дедо мраз, празници се поместуваат, се поместуваат, никој ништо не знае а никој ништо не прави. тоа што има закон така и така и крај. а тоа што некој силувал, убивал, подржувал терористи се лични проблеми за кои ќе си одговараат. верата е јасна. во основата е мир. тоа е тоа што човек треба да го постигне.........
Ovoa "од секад се чувствувам " mnogu brzo nekako dojde od nekni! Sea se odluci li sto si? Te zaeba talibanecov ne ti dade dobra skripta.

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
Ovoa "од секад се чувствувам " mnogu brzo nekako dojde od nekni! Sea se odluci li sto si? Te zaeba talibanecov ne ti dade dobra skripta.
затоа така пишав. зашто јас се водам како христијанин, и исполнувам повеќе христијански од муслимански одредби. НО, тоа што од секад сум го осеќал како потреба, кога го запознав исламот сватив како се вика и дека постои тоа нешто. и неможам да речам ВИЕ христијаните зашто ќе ми падне у вода тоа дека сум христијанин како така. а зашто цело време се обидуваш да докажеш како некој е лош, лаже, да фатиш некого у тесно и на таа основа да ја етикетираш таа вера како лага??????? свати дека исламот не е Хаттаб или Јас или арапите или Албанците. ние грешиме, јас бар многу. јас го сакам исламот на Авраам, на Исус, на Мухаммед, а не на оџата од гостивар или овој поглаварот.

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
[DOUBLEPOST=1393364500][/DOUBLEPOST]
Да така е,Бог вдахнува душа на секој човек и ти дава упатство како да ја искористиш, ако ја искористиш за мизерни работи ќе биде мизерна,ако ја користиш онака како Бог ти наредил ќе биде таа чиста душа што Он ја вдахнал.
Во ред.
П.С Дали според тебе на добар христијанин душата му е мизерна, затоа што не ја искористил правилно како што налагаат муслиманските правила?

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Е како немаш проблем кога учењето на исус христос не го признаваш. Тоа мене не ми е јасно. Или некој негде умешал прсти во двете религии. Затоа што нема логика Мухамед да го кажува тоа, бидејќи тој исто така рекол дека е испратен за етика и морал да има кај луѓето или верниците. Кај христијаните го нема тоа силно влијание но кај муслиманите го нема признавањето на исус дека е христос.
Не бре друже грешка си,јас го признавам учењето на Исус, и Исус како Аллахов пратеник кој бил испратен да повикува во она што е цел на сите Аллахови пратеници, а тоа тевхидот(едноштвото) на Аллах,кој не родил и не е роден, и никој не му е рамен.
Хадисот е многу јасен,тоа што ти си го сфатил погрешно е твој проблем.
Аллах во Куранот потврдува дека сите Негови пратеници дошле со една цел, да повикуваат само Аллах да се обожува, и сите биле муслимани(во превод: покорни на Божјата воља.)
Муслиманите со тоа немаат проблем,а тоа што луѓето кои ги следеле тие луѓе го искривиле учењето на пратениците тоа не е проблем на пратениците ниту вина.
Иса а.с.(Исус) е чист од тоа како христијаните го представуваат него денес(како Бог и/или Божји Син), дури ни во оваа библија ваква каква што ја имате нема едно зборче кое наведува на тоа да Исус за себе рекол дека е Бог или Божји син, или дека тој дошол со нова вера/религија која треба да се вика Христијанство.[DOUBLEPOST=1393449642][/DOUBLEPOST]
Во ред.
П.С Дали според тебе на добар христијанин душата му е мизерна, затоа што не ја искористил правилно како што налагаат муслиманските правила?
Тоа се однесуваше строго за членот на кој му ги упатив зборовите.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Не бре друже грешка си,јас го признавам учењето на Исус, и Исус како Аллахов пратеник кој бил испратен да повикува во она што е цел на сите Аллахови пратеници, а тоа тевхидот(едноштвото) на Аллах,кој не родил и не е роден, и никој не му е рамен.
Хадисот е многу јасен,тоа што ти си го сфатил погрешно е твој проблем.
Аллах во Куранот потврдува дека сите Негови пратеници дошле со една цел, да повикуваат само Аллах да се обожува, и сите биле муслимани(во превод: покорни на Божјата воља.)
Муслиманите со тоа немаат проблем,а тоа што луѓето кои ги следеле тие луѓе го искривиле учењето на пратениците тоа не е проблем на пратениците ниту вина.
Иса а.с.(Исус) е чист од тоа како христијаните го представуваат него денес(како Бог и/или Божји Син), дури ни во оваа библија ваква каква што ја имате нема едно зборче кое наведува на тоа да Исус за себе рекол дека е Бог или Божји син, или дека тој дошол со нова вера/религија која треба да се вика Христијанство.[DOUBLEPOST=1393449642][/DOUBLEPOST]
Тоа се однесуваше строго за членот на кој му ги упатив зборовите.
како викаш дека го признаваш а неговите заповеди не ги применуваш во својот живот. Исус Христос подучувал како човек да живее, како да се моли итн. Што од тоа го применуваш?

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
како викаш дека го признаваш а неговите заповеди не ги применуваш во својот живот. Исус Христос подучувал како човек да живее, како да се моли итн. Што од тоа го применуваш?
Не,Исус подучувал дека Мухаммед после него ќе дојде и ќе го доврши сето тоа како последен Аллахов пратеник.
Исус,како и сите пратеници пред него биле за одредено време и одреден народ,а Мухаммед а.с. е пратеник за сите луѓе до Судниот ден.[DOUBLEPOST=1393455458][/DOUBLEPOST]Уште нешто важно, многу убава книга која долго ја најавував е излезена во продажба, веќе ја имам.
Кој е заинтересиран нека ме исконтактира.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Не,Исус подучувал дека Мухаммед после него ќе дојде и ќе го доврши сето тоа како последен Аллахов пратеник.
Исус,како и сите пратеници пред него биле за одредено време и одреден народ,а Мухаммед а.с. е пратеник за сите луѓе до Судниот ден.[DOUBLEPOST=1393455458][/DOUBLEPOST]Уште нешто важно, многу убава книга која долго ја најавував е излезена во продажба, веќе ја имам.
Кој е заинтересиран нека ме исконтактира.

Друже грешка си, Господ Исус Христос подучувал за словото божје. Кога го прашале како да се молат, им ја кажал точно од збор до збор молитвата.

Муахмед е испратен за да донесе етика и морал кај верниците.

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
Друже грешка си, Господ Исус Христос подучувал за словото божје. Кога го прашале како да се молат, им ја кажал точно од збор до збор молитвата.

Муахмед е испратен за да донесе етика и морал кај верниците.
и кој е првиот збор од таа молитва ? ОЧЕ НАШ, а не Исусе наш како тоа го прават христијаните. плус има многу ситуации каде е описано дека Исус клањал. како и сите претходни пратеници.....

Kajgana Shop

На врв Bottom