Секс/врска/брак со партнери од различна религија/националност

MamaLover

Admiral
Член од
2 март 2013
Мислења
296
Поени од реакции
304
Не е точно.
образложи[DOUBLEPOST=1393331183][/DOUBLEPOST]
Џабе си шетан човек, кога не гледаш подалеку од носот.
Алооо човеку знаеш ли ти кој трофеј е за еден муслиман од типот на Албањез или Турк да освое православка и во нивните интимни дружења со истите такви затуцани да се фалат,ама ако нека ви ги плескат ќерките сечени,кога не сте свесни што пропаѓирате ,пак ќе кажам свака птица своме јату

коцка

Curiouser and curiouser!
Член од
12 јули 2005
Мислења
7.184
Поени од реакции
13.821
па ако не ги даваат....тогаш за кого ли се мажени-женети моиве пријатели? o_O

B

babsyy

Гостин
Па еве, јас се декларирам како атеист, меѓутоа од родители муслимани, инаку национално мешан брак. Сум имала долга врска со Македонец, и од моја страна никогаш немало никакви проблеми. Имало бурни реакции од страна на тогашниот дечко, нешта на кои други родители би се вмешале и би изреагирале. Моите во ниту еден момент не побарале од мене да прекинам со него заради неговата националност, туку заради лошиот однос (совет кој само еднаш си дадоа за право да ми го дадат).
Моите никогаш ниту ми наметнувале да станам религиозна, ниту ми ставиле некакви ограничувања.
Растам во средина со мнозинство македонско население, сум се образовала на македонски јазик, иако одлично си го владеам и мајчиниот.
Поголемиот дел од познаниците и пријателите ми се Македонци. Дечко ми е од мешан брак исто, и моите многу го ценат и ни ја поддржуваат врската, така што можеби генералната слика е таа, меѓутоа има и исклучоци. Ете мојот на пример.

Последно уредено од модератор:

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
значи јас сум примитивен и затуцан а вие би ги дале своите ќерки да се омажат за затуцан народ од типот на муслиманите,која идеологија човече :facepalm:,сте се запрашале зошто муслиманите пример. Албанци/Турци не можат да замислат да ги дадат своите ќерки на некој кој припаѓа на друга религија
А ти би му дозволил на син ти да ти донесе муслиманка дома за трофеј? Ќе ги образувам децата мои да бидат свесни на нивните опкружувања и да направат сами избор. Ако ќерка ми се омажи за муслиман/православен/клингонец и не и оди бракот, кој ја мати нејзина грешка е, сигурно не моја. Ако ти мислиш да го живееш животот на твоите деца и никогаш да не ги пуштиш на свое тоа е твое право. Немој само да ми кажеш дека ако ќерка ти сака развод ти ќе ги поднесеш документите :). Не мора децата твои да ги тераш да ги живеат твоите ендемични демагогии, остави ги нека научат.

Прво ги делеле луѓето на класи и раси и не биле еднакви, па тоа се смени.
Потоа половите не беа еднакви. И тоа се смени.
Истополови врски не беа/не се дозволени. И тоа се сменува.

Еден ден децата и внуците твои ќе гледаат на тебе како што сега гледаме на ККК. Ќе живуркате по малку но ќе бидете видени во реалниот свет исто толку пати колку што имаме видено рисови во Македонија. Можеш и сам да видиш дека популацијата на тие како тебе полека се намалува на сметка на либералниот свет и така и ќе продолжи, нема потреба за инает.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.812
Поени од реакции
12.301
Турците не се до толку традиционални како албанците кои живеат кај нас. Нема да и биде толку лошо на Жането, не се секирај. ;)
тоа е и проблемот, посебно ако типот не е богат односно ако не се пари во прашање. Што во случај да како татко тој сака да оди со синот да клања во петок, да не јаде 40 дена, да се храни исклучиво со овчо и да (по правилата на величествениот) не пие алкохол? Мислам дека ќе ја погоди госпоѓата атеист, христијанка што и да е тој начин на живот. Или да кажеме обратно. Самите настани денеска и во минатото го диктираат овој начин на живот. Во брак се избира личност не само со љубов туку и со што повеќе заеднички нешта, интереси, табиет и слично. Притоа не земаме предвид дека еден ден ќе водиме и други разговори, дека детето ќе дојде со учебникот по историја или гледајќи тв, ќе праша нешто за кое ќе немаме искрен одговор.
знам дека не е пример на христијанка со муслиман но ете, јас сум православна со католик. и демек ги губам моите празници роднини? напротив! имаме дупло повеќе и е баш позабавно :) тука имам пријател итаљанец жена му е од израел и си ги слават сите празници, немаат никакви проблеми со роднини и никој не ќути по дома воздржувајќи се за било што :)
како христијани најблиски деноминации католици и православни обично немаат некој проблем со верата. Проблемот може да настане заради и припадноста. Ете пример сопругот на македонка е чист грк, што значи се православни. Но во разговор дома, со децата или било каде, таа е осудена да молчи за односите меѓу нашит држави. Истото се случува и во неколку семејства каде жената е српско потекло. Се избегнува секој посериозен муабет за било кој настан од типот спор МПЦ СПЦ или вардарска бановина. А тек ако е бугарка... :)

коцка

Curiouser and curiouser!
Член од
12 јули 2005
Мислења
7.184
Поени од реакции
13.821
ославни обично немаат некој проблем со верата. Проблемот може да настане заради и припадноста. Ете пример сопругот на македонка е чист грк, што значи се православни. Но во разговор дома, со децата или било каде, таа е осудена да молчи за односите меѓу нашит држави. Истото се случува и во неколку семејства каде жената е српско потекло. Се избегнува секој посериозен муабет за било кој настан од типот спор МПЦ СПЦ или вардарска бановина. А тек ако е бугарка... :)
имам и во такво семејство влезено, македонка со грк! ма каква политика, луѓето се сакаат, немаат намера за глупости да се караат :) а иначе во фамилија имам македонец со бугарка...никој никогаш не ќути, се заебаваме на таа тема. се си зависи од луѓето :)

Член од
25 февруари 2014
Мислења
41
Поени од реакции
32
Нема попразна глава, од онаа што е преполна со стереотипи и предрасуди.

Ако сите исто размислуваат тогаш им се испрани мозоците. Или нешто не е во ред. Кај се видело сите исто да размислуваат?
Што има врска националноста? Религијата? Тоа се глупости за поделба на луѓето. Тоа само го практикуваат заостанати.
Браво стварно за коментаров, го почитувам твоето мислење. Али мораш да пробаш да го сфатиш и моето мислење. Ако почувствувам некогаш нешто за албанецот би се потрудила тоа да го нема, бидејќи ќе треба да се соочувам со многу проблеми, ќе има луѓе кои ќе ме понижуваат за тоа, ќе покажуваат со прст накај мене ама тоа не ми е важно бидејќи луѓето секогаш ќе зборуваат. Најважен ми е татко ми, иначе беше војник и беше во војната во 2001... и замислете сеа он се борел против нив и јас да му донесам албанец за зет...искрено не знам што би можело тогаш да се случи, али финтата е тоа што јас не би сакала да го изгубам бидејќи многу ми значи и секогаш бил со мене. И он има многу пријатели албанци али не сака ќерка му да ја даде за албанец...
:)
И имам многу добри другари албанци и стварно они ми докажале дека има добри албанци и ги почитувам многу и никогаш не сум кажала еј албанец си не сакам да се дружам со тебе...

MamaLover

Admiral
Член од
2 март 2013
Мислења
296
Поени од реакции
304
А ти би му дозволил на син ти да ти донесе муслиманка дома за трофеј? Ќе ги образувам децата мои да бидат свесни на нивните опкружувања и да направат сами избор. Ако ќерка ми се омажи за муслиман/православен/клингонец и не и оди бракот, кој ја мати нејзина грешка е, сигурно не моја. Ако ти мислиш да го живееш животот на твоите деца и никогаш да не ги пуштиш на свое тоа е твое право. Немој само да ми кажеш дека ако ќерка ти сака развод ти ќе ги поднесеш документите :). Не мора децата твои да ги тераш да ги живеат твоите ендемични демагогии, остави ги нека научат.

Прво ги делеле луѓето на класи и раси и не биле еднакви, па тоа се смени.
Потоа половите не беа еднакви. И тоа се смени.
Истополови врски не беа/не се дозволени. И тоа се сменува.

Еден ден децата и внуците твои ќе гледаат на тебе како што сега гледаме на ККК. Ќе живуркате по малку но ќе бидете видени во реалниот свет исто толку пати колку што имаме видено рисови во Македонија. Можеш и сам да видиш дека популацијата на тие како тебе полека се намалува на сметка на либералниот свет и така и ќе продолжи, нема потреба за инает.
значи премногу филозофираш,јас никаде не реков дека ќе го живеам животот на моите деца,туку муабетот беше дека јас никогаш нема да го одобрам,да се согласам како сакаш наречи го тој брак,ако нејзе не и е важно моето мислење како родител нека крши глава,и престани да навредуваш бидејќи ова е судир на мислења а не крај на светот

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
значи премногу филозофираш,јас никаде не реков дека ќе го живеам животот на моите деца,туку муабетот беше дека јас никогаш нема да го одобрам,да се согласам како сакаш наречи го тој брак,ако нејзе не и е важно моето мислење како родител нека крши глава,и престани да навредуваш бидејќи ова е судир на мислења а не крај на светот
Всушност доколку ситуацијата за која дискутираме ти се случи во семејството ќе биде буквално крај на светот за тебе поради начинот на твоето размислување. Видикот ти е ограничен што доколку тоа ти се случило би те навредило до коска. Јас не те навредив никогаш, барем ти си тој што ме нарече глуп :). Ако ти сметаат прогресивните ставови тогаш ќе останеш антиквитет, ама секој со своето нели.

MamaLover

Admiral
Член од
2 март 2013
Мислења
296
Поени од реакции
304
Всушност доколку ситуацијата за која дискутираме ти се случи во семејството ќе биде буквално крај на светот за тебе поради начинот на твоето размислување. Видикот ти е ограничен што доколку тоа ти се случило би те навредило до коска. Јас не те навредив никогаш, барем ти си тој што ме нарече глуп :). Ако ти сметаат прогресивните ставови тогаш ќе останеш антиквитет, ама секој со своето нели.
а ти ќе останеш некој прогресивен визионер чија визија не мрднала подалеку од неговата глава ,едноставно ќе остане заробена во пепелта на затуцаниот Балкан како никогаш ни да не постоела :) упс извини ти беше во Аустрелија,па затоа ти така лесно коментираш

Последно уредено:

коцка

Curiouser and curiouser!
Член од
12 јули 2005
Мислења
7.184
Поени од реакции
13.821
никој не ми одговори на прашањето....дали СИН ВИ ќе го дадете за албанка? :) доста ги утепавме ќеркиве..

MamaLover

Admiral
Член од
2 март 2013
Мислења
296
Поени од реакции
304
никој не ми одговори на прашањето....дали СИН ВИ ќе го дадете за албанка? :) доста ги утепавме ќеркиве..
јас не, а овие погоре модернистите и за црн циганин,циганка би ги дале своите мили чеда

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
а ти ќе останеш некој прогресивен визионер чија визија не мрднала подалеку од неговата глава ,едноставно ќе остане заробена во пепелта на затуцаниот Балкан како никогаш ни да не постоела :) упс извини ти беше во Аустрелија,па затоа ти така лесно коментираш
Всушност, таков став сум имал отсекогаш, не откако бев во "Аустрелија". Тоа што имаш и на форумов примери од Македонија од мешовити врски/бракови ти кажува дека полека работите се менуваат насекаде за среќа. Не сум визионер, туку имам поотворени мислења од тебе поради тоа што се случува на глобално ниво. Така "лесно" коментирам затоа што имам живеено во повеќе држави и имам искусено и конзервативизам, и прогресивни сфаќања, и расизам и нетрпеливост и кавги и толеранција и соживот. Можам да ги видам бенефициите и негативностите на различни средини за разлика од твоите монохрони сфаќања. Не мислам да се фалам, ниту ми треба твоето одобрување. Ако сакаш исмевај ме или навредувај ме по твој избор но факт е дека твојот менталитет е од калибар на музејски експонат. Лека ноќ, поздрав од сончевата 'Аустрелија' :)

MamaLover

Admiral
Член од
2 март 2013
Мислења
296
Поени од реакции
304
Всушност, таков став сум имал отсекогаш, не откако бев во "Аустрелија". Тоа што имаш и на форумов примери од Македонија од мешовити врски/бракови ти кажува дека полека работите се менуваат насекаде за среќа. Не сум визионер, туку имам поотворени мислења од тебе поради тоа што се случува на глобално ниво. Така "лесно" коментирам затоа што имам живеено во повеќе држави и имам искусено и конзервативизам, и прогресивни сфаќања, и расизам и нетрпеливост и кавги и толеранција и соживот. Можам да ги видам бенефициите и негативностите на различни средини за разлика од твоите монохрони сфаќања. Не мислам да се фалам, ниту ми треба твоето одобрување. Ако сакаш исмевај ме или навредувај ме по твој избор но факт е дека твојот менталитет е од калибар на музејски експонат. Лека ноќ, поздрав од сончевата 'Аустрелија' :)
епа сега лека ноќ а сонце пука а

Член од
28 март 2006
Мислења
17.812
Поени од реакции
12.301
имам и во такво семејство влезено, македонка со грк! ма каква политика, луѓето се сакаат, немаат намера за глупости да се караат :) а иначе во фамилија имам македонец со бугарка...никој никогаш не ќути, се заебаваме на таа тема. се си зависи од луѓето :)
не е така едноставно. Имаш роднини, па пријатели. Ако малце озбилно седнат да позборат за историјата или ако детето дојде со читанката во рака или прикажат на тв оштетени коли на грчите плажи, ...не е тоа тоа. Ќе мора барем едниот стално да се воздржува.
ако е полна ко брод, јас би инсистирал :) Првин е љубов, после идат многу други интереси. Се шалам, тој си знае ама воспитуван е да го продолжи македонското

Kajgana Shop

На врв Bottom