[Кајгана готвач] Натпревар за оваа недела: Смути

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.719
Поени од реакции
13.438
Не е фер, јаки фотоапарати, tilt-shift слики, макро на магдонос... Ете бебушот има јак апарат ама со мобилен сликаше :D
 
F

FARANG

Гостин
Не е фер, јаки фотоапарати, tilt-shift слики, макро на магдонос... Ете бебушот има јак апарат ама со мобилен сликаше :D
Mene mi e bitno da ima natprevar i da naucam nesto. Maslinki na peceni ili jajce mateno ni na kraj pamet nemase da mi tekne. Maslinki sega iskoristiv i bese super! Fora e da naucime nesto zatoa VE MOLAM pokraj slikite dajte i nekoj komentar za sto i kako ste napravile
 

M-1

Добро утро Махачкала!
Член од
6 септември 2010
Мислења
4.243
Поени од реакции
7.364
Едвај чекам да започне натпреварот..... прв пат се дешава да не има олку пријавени :vozbud:
Нека го направат исто ко ЛШ или ЛЕ, прво отпаѓања од групни фази следно 1/8 финале до крај финале :pos:. Има доста учесници.

[DOUBLEPOST=1392811385][/DOUBLEPOST]
Mene mi e bitno da ima natprevar i da naucam nesto. Maslinki na peceni ili jajce mateno ni na kraj pamet nemase da mi tekne. Maslinki sega iskoristiv i bese super! Fora e da naucime nesto zatoa VE MOLAM pokraj slikite dajte i nekoj komentar za sto i kako ste napravile
Аа мајсторот не ги открива тајните на занаетот :)
 

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Mene mi e bitno da ima natprevar i da naucam nesto. Maslinki na peceni ili jajce mateno ni na kraj pamet nemase da mi tekne. Maslinki sega iskoristiv i bese super! Fora e da naucime nesto zatoa VE MOLAM pokraj slikite dajte i nekoj komentar za sto i kako ste napravile
Ајде ставај рецепт за неделава мајсторе, само да не биде со октопод :D
 

ION

Член од
27 јули 2011
Мислења
460
Поени од реакции
836
^ Октопод на македонски начин !!!

Потребни состојки:
- едно помало јагне (околу 15 кг)
- еден октопод (околу 2 кг)
- компир

Приготвување:

Додека јагнето се врти на раженот, октоподот ставете го да се вари со компирот во многу вода посолен. Кога октоподот е сварен, а јагнето убаво испечено, се вадат компирите и се фрлаат, водата се истура, а октоподот се фрла на мачките и кучињата за да не не заебаваат додека се јаде.

Јагнето се служи со ладно пиво. :D
 
F

FARANG

Гостин
Sung choi Bao – превод на ова иде нешто ко прекрасна марула – Македонска верзија

Јадењето има повеќе верзии, некој од оригиналните состојки ги нема во МКД па еве мала адаптрација, fusion food кинески рецепт на мак начин... Се прави за 20тина мин...

Состојки-

Марула
2 лукчиња
500 грама мелено месо
2 исецкани кромидчиња
2-3 лути/благи пиперки
250 грама зеленчук
30 грама соја сос
1 кафено лажиче шекер
1 кафено лажиче кечап

1. На марулата и ги кинете лисјата и поединечно ги миете/покиснувате во ладна (по можност со мраз вода) и потоа ги ставате во фрижидер за да станат по крцкави. (Овој чекор не мора да се прави ама вака е поубаво).

2. Во поголема тава го запржувате ситно исецканото лукче (ако имате гумбур додајте и тоа одприлика исто ко лукчето, ова вреди додава на вкусот, ама не е морално) за 30тина секунди пред да го додадете меленото месо (ваш избор што е, јас го сакам со свинско или пилешко, вегетеријанците може и со печурки). Со дрвена лажица разбивајте го месото да не се грутчи. Мешајте така 5-6 минути дур месото не смени боја и почне да станува кафеаво.

Додајте исецкано кромитче (по можност младо) и лути пиперчиња и уште барем еден исецкан зеленчук (исецкајте се ситно). Оргиналниот рецепт е со морски костен (water chestnut) мегутоа добро оди со зрна пченка, сварен грав, бабура, печурки... За тие што сакаат нешто различно и ќе го конзумираат ова со пиво додајте кикирики. Ова се меша со месото 3-4 минути.

Во една поголема чаша измешај сос до соја 30мл (чашка од ракија), мало лажиче шекер и мало лажиче кечап. Да знам, звучи чудно ама имајте на ум дека кинезите ги мешаат сите вкусови за да дојдат до баланс така да trust me. Додајте во тавата и мешајте уште 1 мин (не повеќе, ова треба да е кусо).

Полнете ги лисјата и јадете дур е топло...

upload_2014-2-21_0-48-53.jpeg






 

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Штета Анфем што се избриша, она мајсторски ова ќе го изведеше. Јас ќе се обидам ова да го направам, во мала количина чисто да пробам каков вкус има и да те испоштувам :) Во принцип нит зачини мешам, нит јадења пробувам, али некако се обидувам да се променам во тој дел и барем да пробам некоја чудна храна.
Очекувам @gade да го видам во овој дуел :)
 

M-1

Добро утро Махачкала!
Член од
6 септември 2010
Мислења
4.243
Поени од реакции
7.364
Боже, Господе! :eek: Каков е овој рецепт? :confused: Кај се видело некој да става шеќер во месо? :sick: Свашта! (n)
Навидум некои состојки во одредени рецепти изгледа чудно но си има марифети во готвењево, еф и ти објаснаа оти, исто прават и овошни салати со сирење па се ептен убај. Абе све е до марифето.
Значи за ова недела марула а, битно да има марула ќе учествувам во кулинарсково шоу бе.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom