Грешка си нешто, не постои сведок кај нотар при склучување на договор за поклон, се врши само солемнизација на договорот и се потпишуваат само договорните странки. Во својство на сведок кај нотар може да се јавиш само при отстапување на имот за време на живот или при склучување на договор за доживотна издршка.Треба да бидам сведок кај другар, кај нотар при оставање на стан како поклон.
Која е мојата улога т.е. дали може некако јас да го јадам ако има некои неправилности?
веројатно сум грешка, и веројатно е една од двете работи што ги кажа ти.Грешка си нешто, не постои сведок кај нотар при склучување на договор за поклон, се врши само солемнизација на договорот и се потпишуваат само договорните странки. Во својство на сведок кај нотар може да се јавиш само при отстапување на имот за време на живот или при склучување на договор за доживотна издршка.
Или пак доколку една од странките е неписмена и наместо потпис става отпечаток од прст, тогаш може да бидеш сведок дека странката која е неписмена не е измамена, дека договорот и е прочитан итн. Во секој случај нема потреба од грижа, а секако ќе си прочиташ пред да потпишешверојатно сум грешка, и веројатно е една од двете работи што ги кажа ти.
Ме интересира која би била мојата улога и дали може јас да го јадам некако без разлика дали е отстапување на имот или доживотна издршка?
Кој ти оставил наследство,тетка од тетка или некој близок???Имам едно прашање доколку имал некој некакво искуство или знае, слободно нека сподели...
Пред една година добив писмо од странство, ми оставила подарок одредена сума на пари, во тестаментот. Е сеа "мисла" ми е тоа што веќе година дена чекам, но нема никакви резултати, дали тоа значи дека треба да чекам до последниот рок/датум што е во писмото?
Некој близок.Кој ти оставил наследство,тетка од тетка или некој близок???
Ако станува збор за scam mail во кој ’адвокат’ од Јужноафричка Реп. ти нуди да те направи “близок роднина“ на едикојси за да добиеш пари тури му пепел. Ако станува збор за вистински близок и уредно си им испратил судски заверени/преведени документи со кои си го потврдуваш идентитетот тогаш јави им се да провериш да не ти го згрешиле бројот на банкарската сметка.Некој близок.
jas pak da go aktueliziram prasanjetoedno parasanje dali moze i pod koi uslovi moze
prekrsitel vo preksrosna postapka
da odgovara i krivicno ??
za prekrsok po clen 25, i po clen 376 od zakonot za ZBSP
i za koe krivicno delo bi odgovaral pred sud ??
Кој ти оставил наследство,тетка од тетка или некој близок???[/quo
ION tochno ti odgovori !!!!!Некој близок.
@ohrid 1Ако станува збор за scam mail во кој ’адвокат’ од Јужноафричка Реп. ти нуди да те направи “близок роднина“ на едикојси за да добиеш пари тури му пепел. Ако станува збор за вистински близок и уредно си им испратил судски заверени/преведени документи со кои си го потврдуваш идентитетот тогаш јави им се да провериш да не ти го згрешиле бројот на банкарската сметка.
А бе какво оставање пари од „некој близок“! Се работи за класична компјутерска измама (вирус, scam, phishing и слично) каде што (обично) ти стигнува e-mail дека „некој роднина“ ти оставил „неколку“ долари во наследство, па за да ти ги префрлат парите во одредениот рок од тестаментот ќе ти побараат име и презиме, живеалиште, број на сметка, лозинки и слично, и ако му ги дадеш тие податоци, е тогаш веќе си се заебал, можат да ти ги соберат сите пари од сметката или нешто друго! Бегај од такви работи, не ти требаат. Твоја одлука е дали ќе го прифатиш мојот совет или не!!!@ohrid 1
Само што ја прашав братучеда ми пошто таа е во странство, исто и неа треба да и стигнат пари од истава личност, ми одговори дека треба да почекаме до мај, а мај е последен месец каде што се врши исплаќање на парите како што е напишано во документот што ми беше испратен, уште пред година дена.
Демек сега не можело, така и одговорил некој адвокат.