Прашања за Исламот III

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.815
тоа е лажна пропаганда, каде на жената и се дозволени сите права, а всушност жената е толку понижена и гледана како предмет. немора тоа да е ислам, врати се наназад во нашево општество и ќе видиш дека жената секад била под мажот.
OK neli smetas deka toa e gresno ?

верата учи на толеранција и мир, а учи и на граници и разум. се што е дадено како закон и правило е за добро на човекот. иначе силување никаде не се одобрува а ни па јас одобрувам. глупи ми се тие желби зашто во ОВОЈ свет нема совршенство и нема да има. домократија има само на лист а е бетер од комунизам. затоа тие идеи на луѓе што живеат american dream ми се одбивни.
Bingo... ti sega upotrebuas demokratijata na delo... javno i samostojno kritikuvas...toa sto isalmot i serijatot ne go dozvlovuaat.Znaci i ne taka losa taa demokratija?
American dream nikoj ne zivee tuka ako bese taka site ke imaa pristoen zivot i religijata nemase da bide zastapena vo site mozni pori. Od pusta siromastija i neobrazovanie denesnite deca se polnat so verska omraza i nacionalizam. Toa e edna od celta na talibanecot. (mozis da se vratis nazad na temava i da procitas samiot deka toj gi branese talibancite koga ja ranija Malala , bese protiv dedo mraz i bilo kakvo cestituvanje na verski praznici)
незнам кој за што е платен, ама талибанецот има поубав речник од многумина тука...........
E tuka si vo zabluda. Ako mislish deka "верата учи на толеранција и мир" togas bi trebalo da go ignoriras talibanecot. Toj javno iskazuva deka ne e za sozivot.Tvoite prvi postovi bea mnogu mnogu porazlicni.
Pozdrav i sekoe dobro.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
во ред ли е курански ајети или библиски да се користат како украс на зид или сл??
Зависи за што ги држиш,ако ти е намерата да те подсетува дека треба да учиш Куран почесто,да работиш според него,тогаш е Ок.
Ама има случаеви каде што човек не клања,во куќата дури и алкохол се пие.. а курански ајети стојат на зид како украс,а тоа не е во ред.[DOUBLEPOST=1392933465][/DOUBLEPOST]
Значи на мажот му доликува да има повеќе жени, поточно 4, а жената само еден маж! Нема логика, но тоа ти е, ако веруваш во нешто ќе треба да ги почитуваш и нормите и правилата.
Зошто тогаш муслиманскиот свет не ја критикува Турција? Зошто не и врши притисок поради таквиот однос?
Не сакам да расправам за нешто што никогаш не се расправало во исламот,мислам дека уште на почетокот бев јасен за тоа.
А кој рече дека никој не ја критикува турција?

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
OK neli smetas deka toa e gresno ?

Bingo... ti sega upotrebuas demokratijata na delo... javno i samostojno kritikuvas...toa sto isalmot i serijatot ne go dozvlovuaat.Znaci i ne taka losa taa demokratija?
American dream nikoj ne zivee tuka ako bese taka site ke imaa pristoen zivot i religijata nemase da bide zastapena vo site mozni pori. Od pusta siromastija i neobrazovanie denesnite deca se polnat so verska omraza i nacionalizam. Toa e edna od celta na talibanecot. (mozis da se vratis nazad na temava i da procitas samiot deka toj gi branese talibancite koga ja ranija Malala , bese protiv dedo mraz i bilo kakvo cestituvanje na verski praznici)

E tuka si vo zabluda. Ako mislish deka "верата учи на толеранција и мир" togas bi trebalo da go ignoriras talibanecot. Toj javno iskazuva deka ne e za sozivot.Tvoite prvi postovi bea mnogu mnogu porazlicni.
Pozdrav i sekoe dobro.
ок другар. можеме вака до безкрај. не сметам дека жената и мажот треба да се еднакви и крај. од лично гледиште, уште пред да слушнам за исламот. има таму кај што одговара да има демократија, значи тоа не е демократија. ако збориме за истиот "талибанец" не ми оставил лошо мислење. неможеш да си муслиман а притоа да не почитуваш што налага исламот. дедо мраз и верски празници воглавно измислени од луѓе се баш за критика зашто позади таа маска е голема работа...........

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Зависи за што ги држиш,ако ти е намерата да те подсетува дека треба да учиш Куран почесто,да работиш според него,тогаш е Ок.
Ама има случаеви каде што човек не клања,во куќата дури и алкохол се пие.. а курански ајети стојат на зид како украс,а тоа не е во ред.[DOUBLEPOST=1392933465][/DOUBLEPOST]
Не сакам да расправам за нешто што никогаш не се расправало во исламот,мислам дека уште на почетокот бев јасен за тоа.
А кој рече дека никој не ја критикува турција?
Ердоган го критикуваат, но никогаш јас не сум видел ни на вести ниту не овие е-медиуми дека од Пр. Иран се упатува јасна порака од нивна страна дека тоа што го прават они не е ислам и дека треба да има некоја цензура во нивните серии и филмови. Како и да се извинат за тоа што досега го направиле. Но вистината е сосема друга, за жал.[DOUBLEPOST=1392985579][/DOUBLEPOST]
zarem ne go citas kuranskiot tekst;pojasno zdravje;А ако се плашите дека нема да бидете праведни кон јетимите жени, тогаш, венчавајте ги оние жени кои ви се дозволени: по две, по три, по четири. А ако, пак, се плашите дека нема да бидете праведни, тогаш, доста ви е една;
Сега зборуваме за праведност?
Па искрено мислам дека нема праведност помеѓу машкиот и женскиот пол во вашиот свет. Праведна мерка ли е смртнта казна за некоја минимална ситница која се казнува со тепање или со смрт!?? Има една работа која се вика баланс. Зар не пишува ништо за балансот во Куранот?
Знаам дека пишуваа за тоа дека мажот е главен, мотај назаад 10-тина страни ќе видиш мое не одговорено прашање околу оваа тема, извадоци од закони..... Зар не треба мажите и жените да бидат еднакви? Знаеш дека се вели дека сите сме еднакви пред бога! (иако сум јас скептик морам да користам ваакви изрази и реално не допираат до мене)
Или сето ова што го напишав се чисти глупости и нереални слики насликани со зборови?

Последно уредено:

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.815
има таму кај што одговара да има демократија, значи тоа не е демократија.
De bas objasni mi go ovoa ?
дедо мраз и верски празници воглавно измислени од луѓе се баш за критика зашто позади таа маска е голема работа...........
Hm...Da da dedo mraz e izmislen zaradi profit.Verata te uci na tolerancija i sozivot na papir samo izgleda!

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
De bas objasni mi go ovoa ?

Hm...Da da dedo mraz e izmislen zaradi profit.Verata te uci na tolerancija i sozivot na papir samo izgleda!
па еве на пример јас тука можам да зборам што сакам се до моментот кога ќе го спомнам М, братучедот на Г. и од тогаш има да ме нема. како к-15. :D. неможам да искочам и кажам мое мислење зашто одма ќе ме обележат и пак има да ме нема. сакаш да кажеш дека се живее слободно? дај не зезај. не. верата учи на толеранција ама тоа не значи да ти ги правиш работите што ги прават неверниците. во исламот ми се свиѓа тоа што на верниците им е дадена повеќе власт, повеќе сила. не е како во христијанството секогаш жртвени јагниња. на пример ние христијаните немаме закон, дедо мраз дедо мраз, празници се поместуваат, се поместуваат, никој ништо не знае а никој ништо не прави. тоа што има закон така и така и крај. а тоа што некој силувал, убивал, подржувал терористи се лични проблеми за кои ќе си одговараат. верата е јасна. во основата е мир. тоа е тоа што човек треба да го постигне.........

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
па еве на пример јас тука можам да зборам што сакам се до моментот кога ќе го спомнам М, братучедот на Г. и од тогаш има да ме нема. како к-15. :D. неможам да искочам и кажам мое мислење зашто одма ќе ме обележат и пак има да ме нема. сакаш да кажеш дека се живее слободно? дај не зезај. не. верата учи на толеранција ама тоа не значи да ти ги правиш работите што ги прават неверниците. во исламот ми се свиѓа тоа што на верниците им е дадена повеќе власт, повеќе сила. не е како во христијанството секогаш жртвени јагниња. на пример ние христијаните немаме закон, дедо мраз дедо мраз, празници се поместуваат, се поместуваат, никој ништо не знае а никој ништо не прави. тоа што има закон така и така и крај. а тоа што некој силувал, убивал, подржувал терористи се лични проблеми за кои ќе си одговараат. верата е јасна. во основата е мир. тоа е тоа што човек треба да го постигне.........
Море ни М. ни Г. не смееш, веќе си бележан, трај оти ќе правиш друштво на В. во ќ.. :eek:

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.815
Hm... Toa sto M go spomnal batucedot na G javno e demokratija na delo...K 15 se zdravi zivi i slobodni. Javno si kazuvaat prikasi ....again Demokratija. Neznam na koj sistem ti aludiras deka e podobar?
на пример ние христијаните (bitch please ne si ti toa) nemame zakoni? Kakov zakoni bre? Za praznici i datumi zakoni? Verata nema i nemoze da ima zakoni! Koj ke gi izmusluva tie zakoni? Se ispomesha celiot ....politka prava zakoni vo vera!

PS:Konsolidiraj se podobro so talibanecot pred da postirash nekoe prasanje kao "hirstijanin"

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Ердоган го критикуваат, но никогаш јас не сум видел ни на вести ниту не овие е-медиуми дека од Пр. Иран се упатува јасна порака од нивна страна дека тоа што го прават они не е ислам и дека треба да има некоја цензура во нивните серии и филмови. Како и да се извинат за тоа што досега го направиле. Но вистината е сосема друга, за жал.
А што има од Иран да се упатува порака,иран е полош од америка и израел заедно.
Јас ти реков дека во тие серии нема ништо муслиманско освен имињата на глумците.
Сега зборуваме за праведност?
Па искрено мислам дека нема праведност помеѓу машкиот и женскиот пол во вашиот свет. Праведна мерка ли е смртнта казна за некоја минимална ситница која се казнува со тепање или со смрт!?? Има една работа која се вика баланс. Зар не пишува ништо за балансот во Куранот?
Знаам дека пишуваа за тоа дека мажот е главен, мотај назаад 10-тина страни ќе видиш мое не одговорено прашање околу оваа тема, извадоци од закони..... Зар не треба мажите и жените да бидат еднакви? Знаеш дека се вели дека сите сме еднакви пред бога! (иако сум јас скептик морам да користам ваакви изрази и реално не допираат до мене)
Или сето ова што го напишав се чисти глупости и нереални слики насликани со зборови?
Или не си упатен или зборува за инает.
Која е таа мала ситница која се казнува со смрт?
Сите сме еднакви пред Бога, кога е одговорноста за своите дела во прашање. Тука нема разлика машко и женско.
А тоа за еднаквоста е голем мит, Исламот е праведна религија, затоа и Аллах дал предности во некои ситуации на машкиот а во други на женскиот.
Заради физички,психички предиспозиции и ред други работи.
Милион пати е расправано тоа на оваа тема,ме мрзи да го расправам тоа пак.
ма да,ако ти е мерак ќе почнеме пак :)

Hiryu

H+
Член од
5 мај 2013
Мислења
674
Поени од реакции
848
Ме ин тересира што според Ислам (како Сунитски така и Шиитска верзија) е добро а што лошо,, знаете Добрина од душа но и Pure EVIL (remind me of Event Horizon) ??

Бидејќи јас лично сметам дека денес се "оди" на Исправно и НЕисправно а мислам дека всушност треба она вистинското да биде Праведност.

Кое е видувањето на Исламот за ова и каде е тука Луцифер т.е Шејтан (нели постои анѓел кој на Мухамед му пренел SMS порака.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
А што има од Иран да се упатува порака,иран е полош од америка и израел заедно.
Јас ти реков дека во тие серии нема ништо муслиманско освен имињата на глумците.

Или не си упатен или зборува за инает.
Која е таа мала ситница која се казнува со смрт?
Сите сме еднакви пред Бога, кога е одговорноста за своите дела во прашање. Тука нема разлика машко и женско.
А тоа за еднаквоста е голем мит, Исламот е праведна религија, затоа и Аллах дал предности во некои ситуации на машкиот а во други на женскиот.
Заради физички,психички предиспозиции и ред други работи.
Милион пати е расправано тоа на оваа тема,ме мрзи да го расправам тоа пак.
ма да,ако ти е мерак ќе почнеме пак :)
А глумците не се муслимани/ки? Јас ти кажав дека не ги гледам сериите затоа што ми се без врска и се вртат се едни исти работи т.е. проневера, крадење, местење, политика, љубов....
Иран го посочив како пример, инаку сите тие држави таму се отидени во аут.

Еве и тебе ќе ти посочам, врати наназад страни каде што ми рече дека „не е така баш како што мислам и дека ќе ми пратиш убав текст кога ќе најдеш„. А зборувавме за правата на жената.
Да темава е многу пати отворена но никогаш завршена.
Мене не ми требаат текстови туку образложение зошто жената е неколку чекори зад мажот и ги нема истите права кои ги има и мажот!?

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
Hm... Toa sto M go spomnal batucedot na G javno e demokratija na delo...K 15 se zdravi zivi i slobodni. Javno si kazuvaat prikasi ....again Demokratija. Neznam na koj sistem ti aludiras deka e podobar?
на пример ние христијаните (bitch please ne si ti toa) nemame zakoni? Kakov zakoni bre? Za praznici i datumi zakoni? Verata nema i nemoze da ima zakoni! Koj ke gi izmusluva tie zakoni? Se ispomesha celiot ....politka prava zakoni vo vera!

PS:Konsolidiraj se podobro so talibanecot pred da postirash nekoe prasanje kao "hirstijanin"
ок[DOUBLEPOST=1393035708][/DOUBLEPOST]

ок

Член од
21 декември 2011
Мислења
430
Поени од реакции
79
зошто жената е неколку чекори зад мажот и ги нема истите права кои ги има и мажот!?
eve nekolku cekori koi zenata e nad mazot.
eve na primer na zenata i e dozvoleno da nosi zlato a na mazot toa mu e zabraneto
na zenata i e dozvoleno da nosi obleka od svila na mazot mu e zabraneto,

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
eve nekolku cekori koi zenata e nad mazot.
eve na primer na zenata i e dozvoleno da nosi zlato a na mazot toa mu e zabraneto
na zenata i e dozvoleno da nosi obleka od svila na mazot mu e zabraneto,
Мислев кај муслиманите, не општо. Со оглед на темата мисмам дека тоа е очигледно.
Да во право си за кај нас, но јас сум видел и мажи кои носат злато. Мажот и жената се еднакви тука, но не се и таму.
Направи паралела и ќе ги видиш/приметиш тие отскокнувања на мажот.
А и што ќе и се случи на таа жена што ќе се дигне за правата на жените? Ќе ја сметаат за ненормална, ќе ја тепаат или убијат, зависи се од тоа колку државата е пропадната.
Но ако твојот коментар се однесуваш за нив, тогаш жените строго мораат да ги почитуваат нормите за облекување, златото не се гледа толку под наметките или како и да се викаше облеката што ја носат жените таму.
Ако се однесува за таму, со овие 2 норми не сум запознаен искрено.

Kajgana Shop

На врв Bottom