мкд владе
arch-enemy
- Член од
- 21 ноември 2009
- Мислења
- 19.343
- Поени од реакции
- 24.015
Не сум ни јас економист кога сме кај тоа веќеОкеј еве, чистачката ако зема 8к, некој инженер зема 60к, малце е нефер да се скоро изедначени платите на газдата и на инженерот, кога газдата влага во целата работа со огромен ризик.
Бтв не сум економиста, само правам муабет од гледна точка на газдата, лаички.
Зошто да не било фер да бидат изедначени ако овој или овие му бркаат баѓи работа и без нив ризикот да не успеел во замислата би бил многу поголем. Јас не спомнав конкретни плати и цифри туку само одреден сооднос на максималната и минималната плата во одредена фирма. Ако фирмата прави профит и газдата можи да си дозволи да зема голема плата тогаш истиот тој газда би требало теоретски да можи да оддвои и поглема плата за сите вработени вклучувајки го и инжинерот и чистачката во некој сооднос однапред определен со закон.Ако фирмата не прави толку профит тогаш и газдата не би требало да си дозволи да зема баснословна плата па сходно на тоа и чистачката,инжинерот и сите измеѓу би земале помала плата.
Ова е вака однога напишано колку за пример како би требало тоа да изгледа.
--- надополнето: 24 јануари 2014 во 01:36 ---
Како што нагласив не сум ни економист нити адвокат па тоа така добро да го смислам за да не можат да му најдат дупка. Се работи за принципот на порамноправна распределба на платите.Ако подразбираш бонуси, да, ако подразбираш цел профит за делење, не.
На крај краева, сите ги потценуваме менаџерите, ама тие ја имаат најголемата одговорност во една компанија (ако ги исклучиме овие македонските wannabe менаџерчиња).
Секако треба да има некој механизам кој би го спречил газдата да пријави плата колку чистачката а остатокот да го извади по друг основ и да биди чист пред законот.
А за менаџерите се сеќавам на една вест од некоја американска банка или фирма и тоа сега беше брзо пред неколку години кога фати кризата. Владата ја спасува таа банка со позајмици и незнам што, а менаџерите си делат бонуси за добро завршена работа. Што тоа тие добро завршиле само тие си знаат. Така да во право си дека имаат голема одговорност во некоја компанија ама како пак тие што можат да заебат работа ретко кој можи.