Груевски најави зголемување на минималната плата на 10.080 денари

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.343
Поени од реакции
24.015
Океј еве, чистачката ако зема 8к, некој инженер зема 60к, малце е нефер да се скоро изедначени платите на газдата и на инженерот, кога газдата влага во целата работа со огромен ризик.

Бтв не сум економиста, само правам муабет од гледна точка на газдата, лаички.
Не сум ни јас економист кога сме кај тоа веќе;)
Зошто да не било фер да бидат изедначени ако овој или овие му бркаат баѓи работа и без нив ризикот да не успеел во замислата би бил многу поголем. Јас не спомнав конкретни плати и цифри туку само одреден сооднос на максималната и минималната плата во одредена фирма. Ако фирмата прави профит и газдата можи да си дозволи да зема голема плата тогаш истиот тој газда би требало теоретски да можи да оддвои и поглема плата за сите вработени вклучувајки го и инжинерот и чистачката во некој сооднос однапред определен со закон.Ако фирмата не прави толку профит тогаш и газдата не би требало да си дозволи да зема баснословна плата па сходно на тоа и чистачката,инжинерот и сите измеѓу би земале помала плата.
Ова е вака однога напишано колку за пример како би требало тоа да изгледа.
--- надополнето: 24 јануари 2014 во 01:36 ---
Ако подразбираш бонуси, да, ако подразбираш цел профит за делење, не.

На крај краева, сите ги потценуваме менаџерите, ама тие ја имаат најголемата одговорност во една компанија (ако ги исклучиме овие македонските wannabe менаџерчиња).
Како што нагласив не сум ни економист нити адвокат па тоа така добро да го смислам за да не можат да му најдат дупка. Се работи за принципот на порамноправна распределба на платите.
Секако треба да има некој механизам кој би го спречил газдата да пријави плата колку чистачката а остатокот да го извади по друг основ и да биди чист пред законот.
А за менаџерите се сеќавам на една вест од некоја американска банка или фирма и тоа сега беше брзо пред неколку години кога фати кризата. Владата ја спасува таа банка со позајмици и незнам што, а менаџерите си делат бонуси за добро завршена работа. Што тоа тие добро завршиле само тие си знаат. Така да во право си дека имаат голема одговорност во некоја компанија ама како пак тие што можат да заебат работа ретко кој можи.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
zemi dilaj droga podveduvaj kurvi snajdi se osmeli se ne plakaj danok stoka narod.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Не се нормални овие што прават.. КВАЛИТЕТОТ! Многу битен момент.. мааа ние секако сме у к**** отидени. Не е ништо ново, ништо чудно што " човекот од доверба на Груевски " е баш овој КВАЛИТЕТЕН човек. Секоја чест, браво за неговото унапредување! Браво!
Од кога налупа непостоечки правила и давачки во царина, од кога измисли милион бљувотини нескладни со македонската економија заминува? Не бе братче ти сега треба да останеш во царина, а не да бегаш. Иди заедно со фирмите од мин. до мин. да ги извадиш документите за влез на роба, иди само месец дена треба да трчаш!

Лудак тотален, кој знае колку се има налупано со пари.

Член од
30 април 2013
Мислења
674
Поени од реакции
1.294
Од кога налупа непостоечки правила и давачки во царина, од кога измисли милион бљувотини нескладни со македонската економија заминува? Не бе братче ти сега треба да останеш во царина, а не да бегаш. Иди заедно со фирмите од мин. до мин. да ги извадиш документите за влез на роба, иди само месец дена треба да трчаш!

Лудак тотален, кој знае колку се има налупано со пари.
Да де, затоа го унапредија.
Одлуката била донесена на вчерашната владина седница затоа што Владата била задоволна од резултатите што Каргов ги постигнал во Царината и од бројните меѓународни признанија што ги добил.
„Токму поради овие причини, поради квалитетот во работата на Каргов и неговите способности, неговите знаења, Владата одлучи во идниот период тој да биде претседател на Инспекцискиот совет, тело кое што ќе биде централен столб на една од најзначајните суштински реформи што ги преземаме во целокупниот наш мандат, а тоа е реформата на инспекциските служби. Позитивните резултати кои Каргов ги направи во Царината очекуваме да бидат пресликани во рамките на Инспекцискиот совет“, рече Ѓорѓиев.
.
Гарант нас ни фали нешто.

l33tz

Macedonian Security Crew
Член од
9 септември 2007
Мислења
84
Поени од реакции
34
Kaj нас нема крупен капитал, а сиромашните го мразат Бранко кој наводно „ ги затворил фабриките “..
Зошто наводно? СДСМ ја спроведе приватизацијата со чело на Бранко. ЗА СЕ ДРУГО може да се шпекулира во оваа држава освен за тоа. Не ги затвори, ги уништи.

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Зошто наводно? СДСМ ја спроведе приватизацијата со чело на Бранко. ЗА СЕ ДРУГО може да се шпекулира во оваа држава освен за тоа. Не ги затвори, ги уништи.
Законите се изгласани од двете страни :) Без мнозинство неможе да се донесе одлука за приватизација. Такада и двете страни се вмешани и парите се поделени. Тие прикаски кој е крив за приватизацијата си ги вртат во круг цело време пошто се знае со име и со презиме кој ги има земено. Пола од нив се на луѓе од ВМРО - ДПМНЕ , такада сите реклами што вртат се булшит.[DOUBLEPOST=1392865193][/DOUBLEPOST]Јас незнам како со зголемување на минималната плата ќе се подобри економијата. Треба да се скрати буџетот од инфраструктурните проекти и да се насочат парите кон зголемување на економскиот раст и создавање нови работни места. Работава еве ви малку пари на кратко, гласајте ме па кога ќе ме нема ќе видиме што ќе биде со вас. До 2016 којзнае колкава ќе биде инфлацијата, такада се ќе биде тапкање во место.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Ja sum za toa da ja kacat minimalnata plata barem na 200 evra. Istovremeno davackite na platata da se simnat za barem 30%.
Na site penzioneri sto nemaat nadopolneto 65 godini odma da im se odzeme pravoto do penzija i pravo da gi vratat pod zavod da si trazat rabota. Ova osobeno vazi za armijata policajci vo penzija so 45god.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Кај најде баш сега фирма со тројца вработени ќе отворав :icon_lol:...

Kajgana Shop

На врв Bottom