Поголемиот дел биле мушрици(многубожци)Хаттаб што биле асхабите односно покасно муслиманите пред Мухамед с.а.в.с ???
![]()
Кажи: Тој е Бог, единствен!
Бог, Вечното прибежиште.
Не родил и роден не е,
и никој не Му е рамен!
Ова ме потсетува на еврејската реченица од која е изграден нотарикон:
אחד ראש אחדותו ראש יחודו תמורתו אחדШто во превод значи:
Еден е Неговиот почеток, една е Неговата индивидуалност, Неговата пермутација е еден.
Зошто во Сура 112 се користи Алах, кога треба во превод да стои бог бидејќи се зборува за богот, едниот, единствен, точката од која започнало се?
Нели Аллах значи бог?
Да се направи разлика од другите богови е ова? Да се даде до знаење дека се работи за муслимански концепт на едноста?
Знаев дека е нешто матно во врска со тој цитат...
Не е матно со цитатот,туку со преводот.Знаев дека е нешто матно во врска со тој цитат...
Фала, сега чепкав по книги и видов дека прават голема збрка со „илах“ и „Алах“...
Се има одговор зошто богот има име кај вас?
Како Аура Мазда во минатото, Озирис...?
На пример евреите не му дадоа име на својот бог, само ептитети... Зошто Мухамед Allah го запиша како име на бог ? Мора да има значење овој збор на арапски (сите 99 имиња на твојот бог (епитети поточно) имаат превод.. туку така е највеличествено име на твојот бог?
Имам читано дека Аллах е од АЛ бог, и ЛА НЕ... она што ти го зборуваш како негација дека постои божество вредно за обожување на Земјата...
Кај евреите пак AL е бог, LA е НЕ... Но сигурно не би го врзале името на твојот бог со евреите нели?
Со преводот на цитатот де, се подразбира од текстот, на тоа мислев дека е матен...
Со преводот на цитатот де, се подразбира од текстот, на тоа мислев дека е матен...
Лажни божества се за муслиманите, христијаните... и ок е што сведочиш дека Алах вреди да се обожува. Истото го прават други кои следат други богови и други принципи во животот, и тоа е добро, нели?
Јас прашувам зошто има име твојот бог!
Зошто му рекол на Мухамед јас сум Алах!
На Мојсеј му рекол богот дека е Јас сум ТОЈ што Сум! Не дал име... затоа прашав, зошто имате име за богот како што имаат многубошците?
Ама ете кажа дека не си навлегувал во тоа... ок, фала за муабетот
П.С. Површна философија да, но вистинско изучување и знаење ќе направи да талкаш кон богот, за да научиш уште повеќе. Разговарај со твоите браќа за ова, можеби некој истражувал и знае...
Ги знам вашите верувања и обичаи... и што зборува вашиот бог. Само што јас не можам да го прифатам тој закон како дејствување,тука на Земјата. Ако тебе ти чини - во ред, немам против.
Човекот се раѓа како човек и се раѓа слободен. Никој не се родил со сознание за Алах, или Исус, Или Луцифер.Јас еднаш веќе кажав,ако зборот Муслиман во превод значи Покорен на Бога,тогаш сите луѓе се раѓаат и умираат како муслимани.
Ти рече не навлегуваш во тоа, па затоа може да прашаш браќа муслимани кои можеби истражувале и знаат повеќе од тебе, да ти кажат - и дојди напиши тука.
Ок.Човекот се раѓа како човек и се раѓа слободен. Никој не се родил со сознание за Алах, или Исус, Или Луцифер.
За цигарите е доволно да прочиташ на кутијата и сам ќе си одговориш.каков е ставот за цигарите, па и марихуаната??
едно 10 пати е поставуван овде и досадно е веќе.http://www.youtube.com/watch?v=P550tLm5CGQ
ме интересира што мислите за овој говор, посебно од 5 до 7 минута?
--- надополнето: 13 февруари 2014 во 18:03 ---
сепак човекот е многу многу искрен и ја согледал вистината
Патем..............преубаво.........
http://www.youtube.com/watch?v=m6Ren0qbf3w
http://www.youtube.com/watch?v=qcqFWr6h4qc