Видов дека збориш за многу концепти на Бог,јас ќе зборам само за Бог кој е еден и единствен(ова го кажувам бидејќи сум Христијанин и затоа вака се изразувам),овие другиве буда,муда,алах,мухамед не ги негирам дека не постоеле но не ги сметам за богови.Јас ќе пробам да ти го објасним ова за што те цитирам но прво за постоењето на Бог.Најголемиот атест на светот или популарно ИКОНАТА НА АТЕИЗМОТ,Ентони Флу кој инаку е светски реномиран и познат професор призна на 2 пати дека постои Бог,односно да цитирам ,,ТВОРЕЦ КОЈ СО НАДПРИРОДНА ИНТЕЛЕГЕНЦИЈА ГО СОЗДАЛ ОНА ШТО ГО ГЛЕДАМЕ''.Нема да го коментирам оној експеримент на научниците со генот од доматот кој го созрева односно кога се вади тој ген доматот не зрее туку останува зелен,со тоа науката падна во ќор сокак со онаа позната теорија на Големата експлозија и настанувањето на човекот од буквално ОД НЕ ЗНАМ КАДЕ,па затоа во последно време имаме по интернет оние откритија дека ДУШАТА ПОСТОИ.. односно има живот после смртта и затоа со тек на време ќе се напушта она учење кое сите ние сме го учеле според Дарвин кој вика дека животот е како пат меѓу две болници,се раѓа,живее умира и крај нема ништо понатаму... да појаснам,не викам дека науката ќе го прифати Бог туку делумно ќе се сложи како што сега почнува..
Во врска со шахот,би ти советувал да го истражиш настанот кога Мојсеј со народот на Израел го проаѓа морето но еве јас ќе објаснам зошто ми е мака од квази-атисти кои само лаат.На планината Џабал ел Лоз инаку арапите ја викаат Џебел Муса(Мојсева планина) таму се случиле многу интересни настани.Таму Бог прво го повикува Мојсеј кој му вели да го праша неговиот (избраниот) народ дали сака да биде во сојуз со него (буквален сојуз),Мојсеј се враќа и ги прашува,сите одговараат да ние сакаме,ќе правиме се што ќе каже Творецот,Мојсеј се враќа и му кажува,а он му вика дека да направи ограда на планината,таа ограда не смее никој да ја прејде од нив.. и он ја прави.. ја прави зошто Бог одличува да им се јави јавно а не само на Мојсеј и се спушта преку молња(удира молња во врвот на плнината),тогаш Бог го повикува Мојсеј на врвот од планината каде бил 40 дена за да му ги каже условите по кој Бог прифаќа да биде во сојуз и заедништво со неговиот народ,познати како 10 Божји заповеди.Сакам да кажам,човекот е роден како слободно суштество,дадено му е да бира,како што постои законот на гравитација,пример неможеш да скокнеш од 10ти спрат и да останеш жив затоа што не веруваш во законот на гравитација односно кога ќе скокнеш доле ќе се направиш парампарче,но овие 10 божји закони може да ги игнорираш,што значи дека партијата шах ја играш сам и само сам,а ако живиш според овие Закони Бог ќе ти помогне да ја добиеш партијата,ти можеби и сам ќе ја добиеш но тоа ти е 50-50.. а вака он го гарантира тоа.. (да не цитирам како го гарантира тоа,пишува во Библијата).Човекот без овие закони тоне во пропаст,смрт што може и реално да се види,она што Бог како добар родител на сите нас го нуди е спасот од тонењето,односно исполнувањето на неговите закони и добивање вечен живот,за ова ти се примери на стотици илјади низ светот кои биле алхохоличари,убијци,наркомани и друг вид отпад кои решиле да се свртат кон Бог и ЧУДЕСНО СЕ ВРАТИЛЕ ВО ЖИВОТ инаку во науката познато како Ново раѓање.А за ова со Мојсеј и ден денеска во Саудиска Арабија постојат остатоци од оградата,колибите од камња,реката од која пиеле,статуата на телето кое го изградиле израелзите,врвот каде удрила молњата итн.. јас кога им укажувам на овие курвишта и неморални пички овде кои се дупат како штуки дека се треба да биде СО ЗАКОН И ПРАВИЛО тие викаат ТИ ЖИВИШ ВО КАМЕНО ДОБА,СТАРОМОДЕН СИ.. а ваму имаш после случаеви и овде има кај некои од нив викаат СЕ ИЗДУПИВ,КЕЈФ МИ БЕШЕ,ЌЕ ГО ЖИВЕАМ, КАКО САКАМ ЖИВОТОТ,СЕГА САКАМ ДА УМРАМ,МОЈОТ ЖИВОТ НЕМА СМИСЛА.. ете тоа е тоа што јас го пропагирам.. нивната глупавост ги влече како жив песок во пропаст..