Јулијански или Грегоријански календар?

• Креатор на темата Креатор на темата vone
  • Време на започнување Време на започнување
Атеист кој симпатизира Golden Down ознаки и ги става ко статус не ми звучи баш атеистички во смисол да не верува во ништо туку баш на окултизам. Never mind, ова е интернет и секој е тоа што сака.
ако си се фатил за свастиките, тие се присутни од век и векова. во разни облици, и во разни култури.и се ставени за таквите ко тебе кои одма се палат на нив :pos: а ти ко една голема риба (погоди која;)) одма се фати на јадицата
а за моето верување, ... во науката верувам!!! се друго е срање. нема бог додека не се докаже. не е важно дали ќе биде тоа твојот, на ипси, на хатаб, ...... или некој индиец, се додека не можам јас тој доказ да го повторам независно од местото.
ај кога веќе сакаш да си ги мериме, кажи ми по која логика и цитат од библијата во средниот век важело учењето дека земјата е центар на унивеерзумот? па за некој друга мисла палале?
нели е безгрешна црквата? нели нејзиното учење не учи на едната и единствена вистина? како тогаш таа вистина се менува во зависност од потребите?

... кажи ми по која логика и цитат од библијата во средниот век важело учењето дека земјата е центар на унивеерзумот? па за некој друга мисла палале?
нели е безгрешна црквата? нели нејзиното учење не учи на едната и единствена вистина? како тогаш таа вистина се менува во зависност од потребите?
Никогаш не сум се декларилал како римокатолик. Напротив. Доколку се сметаш себе си за научник, тогаш земи проучи малку пред да пукаш со ќорци по све живо и диво. Предложив една книга на еден колега твој па и тебе ќе ти ја предложам - Шестоднев, од св. Василиј Велики. Од 4ти век е, напишана е од еден од поголемите научници филозофи од своето време и еден од последните студенти на атинската филозофска академија, говори за настанокот на светот за шест дена од Бога и дава многу одговори на тие прашања.
П.С. Свастика несеклава тикитукутака од НЕЗНАЕЊЕ... сеедно, интернет и биди што сакаш. Јас немам проблем.

Никогаш не сум се декларилал како римокатолик. Напротив. Доколку се сметаш себе си за научник, тогаш земи проучи малку пред да пукаш со ќорци по све живо и диво. Предложив една книга на еден колега твој па и тебе ќе ти ја предложам - Шестоднев, од св. Василиј Велики. Од 4ти век е, напишана е од еден од поголемите научници филозофи од своето време и еден од последните студенти на атинската филозофска академија, говори за настанокот на светот за шест дена од Бога и дава многу одговори на тие прашања.
П.С. Свастика несеклава тикитукутака од НЕЗНАЕЊЕ... сеедно, интернет и биди што сакаш. Јас немам проблем.
тоа е мината книга, минат труд и нешто што важело во минатото кога сме биле необразовани и прости. сега многу поинтересна е науката и нејзините достугнувања кои може да се докажат секогаш кога ќе посакаме, додека се’ што е поврзано со религиите е во најмала рака дискутабилно за нејзината вистинитост.
не мо одговори на прашањето кое ти го поставив, ....... како да го сфатам тоа?

Јас ти одговорив на прашањето. Ти си ја прочитал книгата па што одговори на тој начин? Како јас да го сфатам несфаќањето на мојот одговор од твоја страна?

мики, болдов е многу битен, особено што со оваа парола се гордеат атеистите, а не верниците. така да ова не е карактеристично за тебе, па да те прашам ........... да не се премислуваш и преоѓаш во атеисти?:P

kooperativa,

нема до сега позната цивилизација, чии врвни умови (мудрољубците, нели...) не трагаа по вистината, ама не им појде „од рака„ истата да ја достигнат. Не може смртникот да Го достигне Бога со својот огревовен ум и отадната природа, „од долу на горе„ (од Земјава кон Небесата), туку само обратно: доколку вистината самата се објави „од озгора„.

„Едно„ е да трагам по вистината, онакаква каква што е‘, а „друго„ е да трагам по вистината, онакава каква ми е по меракот-и никогаш да не ја достигнам. Ако подеинцот се препушти на барање на својата вистина, тогаш ќе имаме ситуација со која секој ќе трага по својата вистина, а нема да ја „погоди„ и Божјата.

За среќа, Вистината (со големо „В„), ни се објави пред 2 000 г., доаѓајќи „од озгора„ така да нема(м) потреба да трагам по „она„ кое веќе е објавено за вистинито.

П.С.:

Секако дека немам намера да прејдам во атеисти, оти дел од животот по поарчив и на таа страна...:P

Јас ти одговорив на прашањето. Ти си ја прочитал книгата па што одговори на тој начин? Како јас да го сфатам несфаќањето на мојот одговор од твоја страна?
сега ќе играме кој прв го постави прашањето :pos:
потоа, темата е за календарите, па такво е и прашањето. а ти ми коментираш во сосема друг правец, ....... па да прифатам и да јадам бан, а? не го јадам стапот јас така лесно;)
--- надополнето: 9 февруари 2014 во 17:36 ---
kooperativa,

нема до сега позната цивилизација, чии врвни умови (мудрољубците, нели...) не трагаа по вистината, ама не им појде „од рака„ истата да ја достигнат. Не може смртникот да Го достигне Бога со својот огревовен ум и отадната природа, „од долу на горе„ (од Земјава кон Небесата), туку само обратно: доколку вистината самата се објави „од озгора„.

„Едно„ е да трагам по вистината, онакаква каква што е‘, а „друго„ е да трагам по вистината, онакава каква ми е по меракот-и никогаш да не ја достигнам. Ако подеинцот се препушти на барање на својата вистина, тогаш ќе имаме ситуација со која секој ќе трага по својата вистина, а нема да ја „погоди„ и Божјата.

За среќа, Вистината (со големо „В„), ни се објави пред 2 000 г., доаѓајќи „од озгора„ така да нема(м) потреба да трагам по „она„ кое веќе е објавено за вистинито.

П.С.:

Секако дека немам намера да прејдам во атеисти, оти дел од животот по поарчив и на таа страна...:P
мики, една работа знам за христијанстовто, а тоа е дека гордоста и ароганцијата (самоувереноста) НЕ е пожелна. но ти си ептен самоуверен во овој твој пост. одма да бараш прошка од попт за таквата твоја гордост. :P
е сега, многу вери го велат истото за себе, дека тие се едните и единствени од бога допрени и сл. од паганите па до ден денес сите го велат истото. дури и маите, па и египќаните, завршувајќи со муки и краули. кој е тој вистинскиот? и дали го има воопшто? во случајот со календаров, ...... како тоа бил грешен, али еве ние ќе тераме даље кај што сме застанале, али од сега со корекцијата на католиците?

Последно уредено од модератор:
сега ќе играме кој прв го постави прашањето :pos:
потоа, темата е за календарите, па такво е и прашањето. а ти ми коментираш во сосема друг правец, ....... па да прифатам и да јадам бан, а? не го јадам стапот јас така лесно;)
Не, туку ти одговорив на прашањето што ми го постави кое гласеше ...кажи ми по која логика и цитат од библијата во средниот век важело учењето дека земјата е центар на унивеерзумот? па за некој друга мисла палале?
Одговорив дека Паравославната Црква дала одговор на таа тема од научници, уште од 4ти век. Те прашав дал си ја читал. Одговори како да си ја читал, па затоа ме остави со знакот чуденка над главата. Сакаш уште подробен одговор?

некогаш некаде беше чепната, и не ми задржа внимание, па ја баталив и НЕ ја дочитав. али ја знам поентата и затоа ти реплицирав дека е тоа стара работа, побиена на многу начини.
многу книги се почнати на времто кога трагав, некои цели ги прочитав (глуп), а некои само ја доловив поентата и немав живци да се нервирам понатаму, но јасни ми станаа многу работи, особено најбитната: дека секоја вера/религија е глупост и механизам за држење под контрола на простата раја. од ниедна религија не испаднало ништо паметно, добро, корисно за луѓето, сите тие и тогаш и сега забрануваат, кочат, казнуваат ако не е во согласност со нивните норми.
П.С. потсети ме малку, книгава е од 4-ти век, а кога бил коперник? ...........:confused:

Во книгата Шестоднев св. Василиј говори за тоа дека во негово време постоеле луге кој што тврделе дека земјата е тркалезна, дека е плочеста, дека е како чаршав и дека потешките работи паѓаат надолу. Ние, вели, ги оставаме слободно да ги истражуваат и проучуваат тие нивни теории, но за нас е битен фактот дека Бог го створил светот и дека тоа и била поентата на писанието на Мојсеј за настанокот на светот. 4 век...

Во книгата Шестоднев св. Василиј говори за тоа дека во негово време постоеле луге кој што тврделе дека земјата е тркалезна, дека е плочеста, дека е како чаршав и дека потешките работи паѓаат надолу. Ние, вели, ги оставаме слободно да ги истражуваат и проучуваат тие нивни теории, но за нас е битен фактот дека Бог го створил светот и дека тоа и била поентата на писанието на Мојсеј за настанокот на светот. 4 век...
болд: секој со својот памет, нели? али затоа биле казнувани во 15-ти век, “не дај боже“ да кажеле и дека календарот е грешен
црвен болд: не е важно каква е, дали е ова или она вистина, важно ние си веруваме дека бог ја направил земјата :pos: ................ упс, а од кај се толку сигурни? кој им кажал? бог? оној негрешниот, совршениот, сезнајниот? ................ хммммммммммм, како тоа прво им дал еден календар, па после се премислил па им дал друг по кој сега и ние се водиме?
П.С. намерно не ги спомнувам и јудеистите со нивниот месечен календар ;)

болд: секој со својот памет, нели? али затоа биле казнувани во 15-ти век, “не дај боже“ да кажеле и дека календарот е грешен
црвен болд: не е важно каква е, дали е ова или она вистина, важно ние си веруваме дека бог ја направил земјата :pos: ................ упс, а од кај се толку сигурни? кој им кажал? бог? оној негрешниот, совршениот, сезнајниот? ................ хммммммммммм, како тоа прво им дал еден календар, па после се премислил па им дал друг по кој сега и ние се водиме?
П.С. намерно не ги спомнувам и јудеистите со нивниот месечен календар ;)
Веќе одговорив. Јас сум православен верник. Немам врска со римокатоличката ерес. Тоа се два различни поими.
--- надополнето: 9 февруари 2014 во 18:05 ---
Календарот не е даден од Бога. Календарот е за човекот, не човекот за календарот.

Веќе одговорив. Јас сум православен верник. Немам врска со римокатоличката ерес. Тоа се два различни поими.
--- надополнето: 9 февруари 2014 во 18:05 ---
Календарот не е даден од Бога. Календарот е за човекот, не човекот за календарот.
биди си и понатаму, но како тоа прееска кажа нешто што ме заинтригира, ...... важно е да се слави, не е важно кој ден е..................... со тоа пробуваш да ја оправдаш грешката на црквата?

мики, една работа знам за христијанстовто, а тоа е дека гордоста и ароганцијата (самоувереноста) НЕ е пожелна. но ти си ептен самоуверен во овој твој пост. одма да бараш прошка од попт за таквата твоја гордост. :P

koоperativa,

кај забележа гордост во мојот пост, кога го исповедам учењето од мојата вера а не учењето по мојот ум?...
А прошка (ќе) барам секако, ама по друг основ.
--- надополнето: 9 февруари 2014 во 18:44 ---
е сега, многу вери го велат истото за себе, дека тие се едните и единствени од бога допрени и сл. од паганите па до ден денес сите го велат истото. дури и маите, па и египќаните, завршувајќи со муки и краули. кој е тој вистинскиот? и дали го има воопшто? во случајот со календаров, ...... како тоа бил грешен, али еве ние ќе тераме даље кај што сме застанале, али од сега со корекцијата на католиците?

Да, секоја вера ќе рече дека токму таа е вистинската, а другите се лажни-се согласувам.

Која од нив е‘, а која не е, тоа е „ствар„ на лична одлука за приклонување кон „оваа„ или „онаа„, но со претходно барање, односно Богобарање. Кој Го бара Бога, и ќе Го најде. Кој бара нешто друго, и тоа ќе го најде-се согласувам.

Разликата е едноставна, но и суштинска: дали во одредена верска доктрина Го забелжувам својот Творец или заебележувам овосветовно „...телесно мудрување...„, кое не може да ги надмине овосветивните ограничуњава, како и неможноста за надминуавње на човековата ограниченост.

За доктрините кои во себе содржат и сенка од лагата, да не си го арчиме животот...

Јулијанскиот календар нема „претензии„ да биде астрономско-математички точен, туку да биде во функција на учењето од Црквата и начинот на нејзиното битисување и празнување па оттаму и доаѓа неговата „грешност„, која за Црквата не е никаква пречка-Црквата тежнее кон вечноста а не кон овосветовната менливост и минливост.

Што се тиче римо-католиците, тие одамна имаат „откачено„ од црковната и светоотоечката традиција па од крајот од 19-от век, римската Црква се „прилагодува„ на сите овосветовно-научни новотарии, обидувајќи се да го следи „духот на времето„, така што во своето учење ги прима и асимилира сите будалаштини од овој Свет, сметајќи ги за „точни„, а сакајќи да им е додвори на „световњаците„ но и на оние на кои одамна им е јасна состојбата во таа заедница.

биди си и понатаму, но како тоа прееска кажа нешто што ме заинтригира, ...... важно е да се слави, не е важно кој ден е..................... со тоа пробуваш да ја оправдаш грешката на црквата?
Црквата не греши. Никој не оправдува никого. Тоа што пишав тоа е и учењето на Црквата. Не е битно кој ден туку суштината на славењето. Не знаеле учениците кој ден е роден Христос да го слават БАШ тој ден? Тогаш зошто го избрале 25ти декември за да се слави Христовото Раѓање е во знашењето на самиот смисол на денот. Се слави победата на денот (животот) над смртта (ноќта). Тоа е целта. Суштината над схоластичното безмислие кое не води никаде.
П.С. Мислев дека со болд ќе означеше местото каде се вели дека ги оставаме слободно да ги истражуваат и проучуваат тие нивни теории... Гледаш дека во православието е најбитна слободата на лишноста за да дојде до израз природната тенденција кон Вистината.

добар си мики, добар ;)
но една работа не ми кажа околу календарот, а тоа зошто јулијанскиот календар сега се раководи по грегоријанскиот. да ме сфатиш подобро, додека не се појавел грегоријанскиот, имало грешка од 0,002%, но со појавата на грегоријанскиот, од тој момент православието го користи грегоријанскиот, а не како до тогаш јулијанскиот. да продолжеле со јулијанскиот, сега стара нова год ќе беше на 15јан ако добро се сеќавам, али сепак со користењето на грегоријанскиот датата е заглавена на 13-ти, нели? зошто е тоа така?
--- надополнето: 9 февруари 2014 во 18:52 ---
Црквата не греши. Никој не оправдува никого. Тоа што пишав тоа е и учењето на Црквата. Не е битно кој ден туку суштината на славењето. Не знаеле учениците кој ден е роден Христос да го слават БАШ тој ден? Тогаш зошто го избрале 25ти декември за да се слави Христовото Раѓање е во знашењето на самиот смисол на денот. Се слави победата на денот (животот) над смртта (ноќта). Тоа е целта. Суштината над схоластичното безмислие кое не води никаде.
П.С. Мислев дека со болд ќе означеше местото каде се вели дека ги оставаме слободно да ги истражуваат и проучуваат тие нивни теории... Гледаш дека во православието е најбитна слободата на лишноста за да дојде до израз природната тенденција кон Вистината.
???? нели беше православен?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom