Бугарски пасош - Да или не?

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Ако си отишол во Италија да живееш и сакаш нивно државјанство а си отишол со Бугарски пасош тогаш ке ти стои: -Државјанство Италијанско , Националност :Бугарска .
И неможеш и да сакаш да се пишеш друга.
Да си со МКД пасош националност македонска , државјанство ИТ.

Од кој џеб го извади ова? Си поднесувал за друго државјанство освен Бугарско? Значи кога поднесуваш документи си пишуваш што националност си , ги мешаш термните , националност/етничка група и државјанин.

Член од
21 ноември 2008
Мислења
617
Поени од реакции
63
хаха , а ако работам во бугарија и се стекнам со државјанство , кога ќе појдам во Италија , бугарин сум, и имам италијанско државјанство :D . -секоја чест.
А македонското државјанство во бугарскиот пасош? - тоа каде оди во канта за ѓубре?
Во губре оди. Таму си бугар со бугарска националност . Како тоа не го свакате
Таму ти е буквално во Канта .... со место на рагање Велес ... кратко јасно
--- надополнето: 6 февруари 2014 во 16:30 ---
Од кој џеб го извади ова? Си поднесувал за друго државјанство освен Бугарско? Значи кога поднесуваш документи си пишуваш што националност си , ги мешаш термните , националност/етничка група и државјанин.
Од заден лев...

E

emission

Гостин
Ако си отишол во Италија да живееш и сакаш нивно државјанство а си отишол со Бугарски пасош тогаш ке ти стои: -Државјанство Италијанско , Националност :Бугарска .
И неможеш и да сакаш да се пишеш друга.
Да си со МКД пасош националност македонска , државјанство ИТ.
Националност и државјанство според денешни прифатени дефиниции ти е едно и исто. Веројатно мислиш на народност/етничка припадност. Немам видено досега пасош во кој да ти пишува етничка припадност. Ако грешам поправете ме.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Националност и државјанство според денешни прифатени дефиниции ти е едно и исто. Веројатно мислиш на народност/етничка припадност. Немам видено досега пасош во кој да ти пишува етничка припадност. Ако грешам поправете ме.
Во право си,според нашите норми постои националност,државјанство и етничка припадност.Така да овде во Македонија имаме разноразни етнички групи,бидејќи тоа со закон им е дозволено.Но што станува со нашите соседи како Бугарија и Грција и Албанија кои не признаваат други етнички групи,а додека националната припадност е онаа на конкретната држава.

Член од
4 декември 2013
Мислења
60
Поени од реакции
6
Во губре оди. Таму си бугар со бугарска националност . Како тоа не го свакате
Таму ти е буквално во Канта .... со место на рагање Велес ... кратко јасно
--- надополнето: 6 февруари 2014 во 16:30 ---

Од заден лев...
Oti ne svakas ne znam jas , lepo ti opisav , ne zna4i deka site sto imaat bg. pasosi go zele po naturalizacija, bitnoe deka ti imas drzavjanstvo, zatoa sto si pisan vo bugarija i4 ku# ne gi boli niv, te gledaat kako zitel na EU , pa kako sakas mozis da si se pisis , Pero Antic, e vo USA toj e makedonec, ako ima sega na primer 2 drzavjanstva , eve da re4me gr4ko i makedonsko , dokolku sega saka USA , tamu ke go smetaat kako za grk ili?
Rabotite se ednostavni.
--- надополнето: 6 февруари 2014 во 18:11 ---
Ne gresis, to4no e , vo nikoj ne pisuva nacionalnost, samo pisuva drzavjanstvo.
--- надополнето: 6 февруари 2014 во 18:22 ---
Во право си,според нашите норми постои националност,државјанство и етничка припадност.Така да овде во Македонија имаме разноразни етнички групи,бидејќи тоа со закон им е дозволено.Но што станува со нашите соседи како Бугарија и Грција и Албанија кои не признаваат други етнички групи,а додека националната припадност е онаа на конкретната држава.
Тешки одговори на ова се даваат ... првин прашањата не се на место , средени.
националност = етничка припадност , ова е паралелно поврзано...
бидејќи тоа со закон им е дозволено - не може да се донеси закон со кој не може да биде дозволено тоа , како ќе го донесеш законот , граѓанин има македонско државјанство , прави деца кој се македонски државјани , а ти се декларираат поинаку, роми , шипови, а ништо не им можиш, како ќе ги избркаш од тука??
Но што станува со нашите соседи како Бугарија и Грција и Албанија кои не признаваат други етнички групи,а додека националната припадност е онаа на конкретната држава - секој од корист , тие ја признаваат македонија како земја во која живеат албанци, грци , бугари , ама соседите не не признаваат како македонци , т.е има земји кои не признаваат под уставно име и националност. Освен бугарија , не знам друг кој уште не не признава, таа не дупи најмногу.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
- za nevistini vi , treba da ne davate pasosi, treba da ispita vi deka jas vo Makedonija si se deklarira vi MAKEDONEC , i vrz toa da kaze vi deka vi nemate pravo na pasos , zasto vi ne ste bulgari, kratki i jasno , pa posle da mu sudite !
A za vizite ne vi se obrativ.
За невистини се казнува спроед наказателниот закон. Тоа е тоа.
--- надополнето: 6 февруари 2014 во 18:27 ---
Што значи не признава етнически групи?Каде Бугариja не признава етнически групи?! Може некоj да ми како не ги признаваме?!

Член од
4 декември 2013
Мислења
60
Поени од реакции
6

Што значи не признава етнически групи?Каде Бугариja не признава етнически групи?! Може некоj да ми како не ги признаваме?!
Може бе зш да не, во Македонија живеат Македонци и си имаат етничка група , ама многу големае во цела држава
постоиме... ама блгарчињата (татарчињата) не не признаваат ... ете толку е .
Јас да се отарасам од државанството, па после нека се казнува, немаш факти дека сум бугар , па да ме осудуваш.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Може бе зш да не, во Македонија живеат Македонци и си имаат етничка група , ама многу големае во цела држава
постоиме... ама блгарчињата (татарчињата) не не признаваат ... ете толку е .
Јас да се отарасам од државанството, па после нека се казнува, немаш факти дека сум бугар , па да ме осудуваш.
Како ти конкретно си представуваш признаване на етничка група?

Член од
4 декември 2013
Мислења
60
Поени од реакции
6
Како ти конкретно си представуваш признаване на етничка група?
Па као да го представам , затебе јас наједноставно го направив.
--- надополнето: 6 февруари 2014 во 18:57 ---

- kaako ke kazi nakazitelniov kodeks ko ne sum drzavjanin na bg?

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Трипати да..
Одете и лажете дека сте Бугари, дека вашите биле Бугари... Баш ви е гајле, и онака Бугарите (како и Бугарките) обожаваат да ги лажете..
И не се плашете, нема да ве казнат.. Тоа се глупости за мали деца.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192

Кога ќе се дозволи легализацијата на ОМО ИЛИНДЕН,тогаш ќе говориме за Бугарија дека е навистина европска земја,со европски закони и стандарди.Истото е и со ВИНОЖИТО во Грција.Тие не се безначајни,тие се претставници на Македонската етническа група во Бугарија.За разлика од вас ние овде во Македонија тоа го дозволуваме на сите ,кои слободно ќе се декларираат дека се претставници на одредена етничка група.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Кога ќе се дозволи легализацијата на ОМО ИЛИНДЕН,тогаш ќе говориме за Бугарија дека е навистина европска земја,со европски закони и стандарди.Истото е и со ВИНОЖИТО во Грција.Тие не се безначајни,тие се претставници на Македонската етническа група во Бугарија.За разлика од вас ние овде во Македонија тоа го дозволуваме на сите ,кои слободно ќе се декларираат дека се претставници на одредена етничка група.
И зашто мислиш,дека ни треба признание от вас за такво нешто?!
Кога таа организациja започне да почитува устав и закони,може и да биде регистрирана.

Член од
6 февруари 2010
Мислења
882
Поени од реакции
923
Повеќе пати беше поставено прашањето и никој не одговори.
Што прашања поставуваат на интервјуто ? За бугарски празници?

Член од
4 декември 2013
Мислења
60
Поени од реакции
6
И зашто мислиш,дека ни треба признание от вас за такво нешто?!
Кога таа организациja започне да почитува устав и закони,може и да биде регистрирана.
Ај ако сакаш ти сега појасни , пошто слабо се снајдувам со бугарскиов јазик :) .
http://mpes.government.bg/Documents/Documents/Zakoni/ZBG_30_04_2010.pdf - тука е законот за државјанство.
Доколку едниот од родителите е државјанин на бг. дали постапката за вадењне на држав. е побрза и поедноставна?
Дали во овие документи (барања) треба да наведеш националност ?
Или кој вадел на овој начин , пишал ли друга националност? - нека пиши ако има член на фор.:)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom