Прашања за Исламот III

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.815
stvarta e sto i tie vo saudiska Arabija vo dogmata se ispravni no vo delata ne, bidejki sorabotuvat so Amerika. Da ironijata bide pogolema, siitie bar ne se tagutska ulema.
I aj sea elaboriraj zosto e toa taka spored tebe. Amerika antiislmaska drzava li e?

Член од
9 април 2013
Мислења
319
Поени од реакции
224
Алејкум селам
прво,хадисот е во наредбена форма бидејќи е услов разликувањето од мушриците,а тоа е битна работа.
второ,не постои ниту еден шеријатски текст кој укажува на тоа дека Мухаммед с.а.в.с. ја скратил својата брада.
Едноставно,брада се остава па колку порасне,толку.
.
selam alejkum

jas ne se slozuvam so tvoeto mislenje deka brada se ostava kolku i da porasne tocno e deka Pratenukot Muhamed,s,a.v.s rekol; razlikuvajte se od mnogoboscite , pustajte brada i skratuvajte gi mustaketo, no mnogumina zaboravaat kade veli odrzuvajte higiena, a toa e spomnato vo eden hadis vo vremeto na Muhamed,s,a.v.s ,kako eden covek dosol so razbusavena kosa i nesredena brada pa pobaral od nego da se sredi pa da dojde vo dzamija.(malik vo mu vetta)
sto mislis kolku moze da porasne brada ako ne se skratuva.?i ako ti ne ja skratuvas taa brada i bi porasnala tolku kolku sto bi porasnala dali ti bi mozel da odrzuvas higena vrs taa nesredena brada?
cistetese i doteruvajtese . islamot e higiena,(ahmed ebu davud , tirmizi, hakim , bejheki)

Член од
21 мај 2012
Мислења
296
Поени од реакции
59
selam alejkum

jas ne se slozuvam so tvoeto mislenje deka brada se ostava kolku i da porasne tocno e deka Pratenukot Muhamed,s,a.v.s rekol; razlikuvajte se od mnogoboscite , pustajte brada i skratuvajte gi mustaketo, no mnogumina zaboravaat kade veli odrzuvajte higiena, a toa e spomnato vo eden hadis vo vremeto na Muhamed,s,a.v.s ,kako eden covek dosol so razbusavena kosa i nesredena brada pa pobaral od nego da se sredi pa da dojde vo dzamija.(malik vo mu vetta)
sto mislis kolku moze da porasne brada ako ne se skratuva.?i ako ti ne ja skratuvas taa brada i bi porasnala tolku kolku sto bi porasnala dali ti bi mozel da odrzuvas higena vrs taa nesredena brada?
cistetese i doteruvajtese . islamot e higiena,(ahmed ebu davud , tirmizi, hakim , bejheki)
и јас сум со тебе, во исламот за се има граница. Аллах јасно потенцира во светиот Куран дека не ги сака тие што претеруваат во верата.
сепак Аллах знае најдобро..
Алејкум Селам

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
не спомнувам имиња, нејќам да пренесувам, но поентата е дека толеранцијата е изговор за оние кои сакаат некој НИВ ДА ГИ ТОЛЕРИРА а не обострано то ест взаемно.
Епа размисли кој е спремен да убива поради поинаков морал, па примени ја мислава после тоа.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Епа размисли кој е спремен да убива поради поинаков морал, па примени ја мислава после тоа.
razmisliv jas i ti kazav
--- надополнето: 5 февруари 2014 во 23:38 ---
I aj sea elaboriraj zosto e toa taka spored tebe. Amerika antiislmaska drzava li e?
pa gledaj sto pravi po svetot jasno deka e antiislamska, oni mrzat serijat niv gi zanima samo exploatacija toa e osnova na kapitalizmot.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
razmisliv jas i ti kazav
Ништо не кажа. Ти побарав да ми посочиш конкретен пример каде нечија брада е предмет на критики и напади, ништо од тоа! Наместо тоа, го кажа следново:
поентата е дека толеранцијата е изговор за оние кои сакаат некој НИВ ДА ГИ ТОЛЕРИРА а не обострано то ест взаемно.
Иронијата е во тоа што токму муслиманите одговараат на овој опис! Кој друг денеска беси, сече глави, каменува и убива поради морал поинаков од оној на религијата на која и припаѓа?

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
selam alejkum

Алејкум селам.
Исламот е вера на докази,и за прописите во исламот треба да се има основа во шеријатските текстови(Куран и суннет).
1. Кога цитираш хадис, а не е од Бухари или Муслим, треба да ја наведеш оцената за тој хадис,односно дали е сахих,хасен,даиф итн.
Но еве да речеме дека си го проверил хадисот од Малик и Пратеникот а.с. му рекол на тој човек да се среди,тоа никако не може да ти послужи како доказ дека е дозволено да се скрати брадата.
Хигиената зависи од човекот а не од големината на брадата,човек може воопшто да нема брада а да не одржува лична хигиена.
Хадисот воопшто не упатува на кратење на брадата.
Јас се слагам дека треба да се одржува хигиена,ама ниеден хадис кој зборува за хигиената не укажува на тоа дека големата брада е пречка за одржување на хигиената, и дека ако сакаш да одржуваш хигиена треба да ја скратиш брадата.

Значи правиме муабет за скратување на брадата и дали има шеријатски текст кој го дозволува тоа.
Ниту еден хадис не упатува на тоа дека Пратеникот Мухаммед с.а.в.с. ја скратил својата брада или влакно тргнал од неа.
Едно е да ја кратиш брадата,а друго е да ја кратиш и притоа да си најдуваш оправданија за тоа а ги нема во Куран и суннет.
Значи тотален промашај е да се вадиш на хигиената.
Хадисот е јасен во општа и наредбена форма: Пуштајте ги брадите,кратете ги брковите..
Нема ниту еден хадис кој укажува дека пратеникот а.с. некогаш ја скратил брадата,а тој е како Аллах вели во Куранот: Ви во пратеникот имате најдобар пример..
--- надополнето: 6 февруари 2014 во 00:52 ---
и јас сум со тебе, во исламот за се има граница. Аллах јасно потенцира во светиот Куран дека не ги сака тие што претеруваат во верата.
сепак Аллах знае најдобро..
Алејкум Селам
И јас сум со тебе брате дека во исламот за се има граница.
Па ете јас би сакал да знам која е границата кога е брадата во прашање,нормално со шеријатски текст.
--- надополнето: 6 февруари 2014 во 01:05 ---
Многу луѓе погрешно го сфатиле тоа претерување во верата па заради тоа попуштиле повеќе од што треба.
Претерувањето не се лечи со попуштање.
исламот како религија е среден пат,помеѓу претерувањето и попуштањето.
а внатре во исламот,ехли суннет е средниот пат помеѓу претерувањето и попуштањето.
Мухаммед с.а.в.с. рекол: Држете се за мојот суннет и суннетот на праведните халифи после мене.
Нам ни е пример за сфаќање на верата првата генерација на најдобри луѓе после пратениците, а тоа се асхабите и две генерации после нив, па ако ебу бекр р.а. не ја разбрал верата кој што треба кој ја разбрал од денешните алими,побожњаци,верници.

Претерувањето сме го сфатиле погрешно па сме почнале да го лечиме со попуштање, а каде е тој народ за кого Аллах во Куранот вели: Вие сте најдобриот народ,повикувате на добро,а одвраќате од зло..
Покрај колку зла сме поминале а на колку сме одвратиле,барем со зборови??
Кога сме отишле на пр. во маркет,драгстор чиј сопственик е муслиман и сме го опоменале дека е харам да продава алкохол?
Ние уште се расправаме за брадата и исламот низ тоа го гледаме,а Исламот е многу повеќе од брада.
Брадата е исламски пропис, суннет на сите Аллахови пратеници, Мухаммед а.с. имал брада која му го покривала горниот дел од градите,и ќе дојде некој да каже дека со таква брада не можеш да одржуваш хигиена?
НЕ,вАллахи, ако си ја сфатил верата ќе кажеш: Да,брадата е исламски пропис,без кратење без филозофирање.
А тоа што ти,јасили било кој друг од разни причини не можеме да го практикуваме тој суннет односно мора да ја кратиме брадата заради работата,околината,често и фамилијата... тоа е наш проблем и наша слабост а не слабост на прописот исламски.

Селаму алејкум ве рахметуллахи ве берекатуху.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Ништо не кажа. Ти побарав да ми посочиш конкретен пример каде нечија брада е предмет на критики и напади, ништо од тоа! Наместо тоа, го кажа следново:

Иронијата е во тоа што токму муслиманите одговараат на овој опис! Кој друг денеска беси, сече глави, каменува и убива поради морал поинаков од оној на религијата на која и припаѓа?
Ubivaat poradi nemoral!Se branat od nemoral! Ubivanjeto e podobro od Idolopoklonstvoto ! Se branat vo vojna, i tebe nekoj da te napadne i ti ke se branis soodvetnoi adekvatno.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ubivaat poradi nemoral!Se branat od nemoral!
На кој начин нечиј морал, поинаков од нивниот, кои тие го сметаат за "неморал" е закана за нив? Дали по таа логика и јас треба да убивам доколку некој има поинаков морал од мојот?

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
Алејкум селам.
Исламот е вера на докази,и за прописите во исламот треба да се има основа во шеријатските текстови(Куран и суннет).
1. Кога цитираш хадис, а не е од Бухари или Муслим, треба да ја наведеш оцената за тој хадис,односно дали е сахих,хасен,даиф итн.
Но еве да речеме дека си го проверил хадисот од Малик и Пратеникот а.с. му рекол на тој човек да се среди,тоа никако не може да ти послужи како доказ дека е дозволено да се скрати брадата.
Хигиената зависи од човекот а не од големината на брадата,човек може воопшто да нема брада а да не одржува лична хигиена.
Хадисот воопшто не упатува на кратење на брадата.
Јас се слагам дека треба да се одржува хигиена,ама ниеден хадис кој зборува за хигиената не укажува на тоа дека големата брада е пречка за одржување на хигиената, и дека ако сакаш да одржуваш хигиена треба да ја скратиш брадата.

Значи правиме муабет за скратување на брадата и дали има шеријатски текст кој го дозволува тоа.
Ниту еден хадис не упатува на тоа дека Пратеникот Мухаммед с.а.в.с. ја скратил својата брада или влакно тргнал од неа.
Едно е да ја кратиш брадата,а друго е да ја кратиш и притоа да си најдуваш оправданија за тоа а ги нема во Куран и суннет.
Значи тотален промашај е да се вадиш на хигиената.
Хадисот е јасен во општа и наредбена форма: Пуштајте ги брадите,кратете ги брковите..
Нема ниту еден хадис кој укажува дека пратеникот а.с. некогаш ја скратил брадата,а тој е како Аллах вели во Куранот: Ви во пратеникот имате најдобар пример..
--- надополнето: 6 февруари 2014 во 00:52 ---

И јас сум со тебе брате дека во исламот за се има граница.
Па ете јас би сакал да знам која е границата кога е брадата во прашање,нормално со шеријатски текст.
--- надополнето: 6 февруари 2014 во 01:05 ---
Многу луѓе погрешно го сфатиле тоа претерување во верата па заради тоа попуштиле повеќе од што треба.
Претерувањето не се лечи со попуштање.
исламот како религија е среден пат,помеѓу претерувањето и попуштањето.
а внатре во исламот,ехли суннет е средниот пат помеѓу претерувањето и попуштањето.
Мухаммед с.а.в.с. рекол: Држете се за мојот суннет и суннетот на праведните халифи после мене.
Нам ни е пример за сфаќање на верата првата генерација на најдобри луѓе после пратениците, а тоа се асхабите и две генерации после нив, па ако ебу бекр р.а. не ја разбрал верата кој што треба кој ја разбрал од денешните алими,побожњаци,верници.

Претерувањето сме го сфатиле погрешно па сме почнале да го лечиме со попуштање, а каде е тој народ за кого Аллах во Куранот вели: Вие сте најдобриот народ,повикувате на добро,а одвраќате од зло..
Покрај колку зла сме поминале а на колку сме одвратиле,барем со зборови??
Кога сме отишле на пр. во маркет,драгстор чиј сопственик е муслиман и сме го опоменале дека е харам да продава алкохол?
Ние уште се расправаме за брадата и исламот низ тоа го гледаме,а Исламот е многу повеќе од брада.
Брадата е исламски пропис, суннет на сите Аллахови пратеници, Мухаммед а.с. имал брада која му го покривала горниот дел од градите,и ќе дојде некој да каже дека со таква брада не можеш да одржуваш хигиена?
НЕ,вАллахи, ако си ја сфатил верата ќе кажеш: Да,брадата е исламски пропис,без кратење без филозофирање.
А тоа што ти,јасили било кој друг од разни причини не можеме да го практикуваме тој суннет односно мора да ја кратиме брадата заради работата,околината,често и фамилијата... тоа е наш проблем и наша слабост а не слабост на прописот исламски.

Селаму алејкум ве рахметуллахи ве берекатуху.
Хаттаб нели негде пишуваше дека за време на хаџ се кратат брадите или така имам разбрано??

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Хаттаб нели негде пишуваше дека за време на хаџ се кратат брадите или така имам разбрано??
Не,за време на хаџ се скратува косата,односно се бричи, ако те интересира ќе го најдам точниот пропис.
За кратењето на брадата,од доста асхаби дека ја крателе својата брада кога се спремале за хаџџ.,односно ја фаќале со дланката од раката па се што било под тоа крателе.
Бухари пренесува дека Ибн Омер ја крател својата брада во должина на дланката кога се спремал за хаџџ и умра.
Ибн Ебу Шејбе со добар ланец на преносители вели дека и Ебу Хурејре го правел истото
Се пренесува и од Џабир р.а. дека рекол: Не ја кратиме својата брада освен на хаџџ или умра.(бележат Ебу Давуд и Ибн Ебу Шејбе)
И тоа е став на ханефискиот месхеб.

Ова се најмеките,и најдозволените кратења кога е брадата во прашање.
--- надополнето: 6 февруари 2014 во 13:08 ---
a toa e spomnato vo eden hadis vo vremeto na Muhamed,s,a.v.s ,kako eden covek dosol so razbusavena kosa i nesredena brada pa pobaral od nego da se sredi pa da dojde vo dzamija.(malik vo mu vetta)
Пренесува Ата' бин Јесар дека влегол еден човек во џамијата на Пратеникот с.а.в.с. со разбушавена коса и брада па Пратеникот с.а.в.с. му покажал со раката да излезе. Отишол ја средил својата коса и брада па се вратил. Кога повторно се појавил пред Пратеникот с.а.в.с,му рекол: Зарем вака не е поубаво отколку да се доаѓа со разбушавена коса како шејтан (бележат Малик во муветта и Бејхеки во Шуабул-Иман).
Ова предание има исправен ланец на преносители до Ата но ова предание е мурсел.
Мурсел предание кога таби'ин пренесува дека Пратеникот с.а.в.с. нешто рекол или направил(во случајов Ата б. Јесар кој не е асхаб туку табиин), во овој сенед недостасува асхаб,и тоа се смета за слаб хадис бидејќи недостасува асхаб во ланецот на преносители.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
На кој начин нечиј морал, поинаков од нивниот, кои тие го сметаат за "неморал" е закана за нив? Дали по таа логика и јас треба да убивам доколку некој има поинаков морал од мојот?
Закана е за општеството но тоа не може да го разбере индивидуалистичка култура на која и припаѓа и овој наш народ кој изумира. Се работи за шеријатски прекршоци како криминал, убиства, блуд, сето тоа е закана за општеството, затоа на запад цемејството е разорено и пропаѓа се, исламот е колективистичка култура која има смисла за целината затоа шеријатот ги санкционира овие појави, исто како што ракот акко е во почетна фаза подобро е да се делува одма на зачетокот оти после е веќе касно. Шеријат нема во права смисла како што е во теорија но насоката е кон тоа, да се спречи се она што ја разјадува солидарноста и единството на заедницата. затоа има зекат, значи смисла за целината. Слично како кај Кроули кој вели не смее да се занемари ни еден дел од целината.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.815
pa gledaj sto pravi po svetot jasno deka e antiislamska, oni mrzat serijat niv gi zanima samo exploatacija toa e osnova na kapitalizmot.
Vo USA ima muslimani ima i dzamii. Znaci ne e antiislamska. Kako toa mrazat serijat?Taka li ve uci verata vasa koj ne praktikuva serijat gi mrazi muslimanite.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Vo USA ima muslimani ima i dzamii. Znaci ne e antiislamska. Kako toa mrazat serijat?Taka li ve uci verata vasa koj ne praktikuva serijat gi mrazi muslimanite.
Па да, Американската политика е да го сведе исламот на приватна ствар а против е воспоставување на шеријатски системи каде ќе се суди според Аллаховиот закон.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.815
Па да, Американската политика е да го сведе исламот на приватна ствар а против е воспоставување на шеријатски системи каде ќе се суди според Аллаховиот закон.
Oh.... Aj... Znaci ispaga deka jas i 99 % od svetot (posto go nemame vospostaveno) go mrazime alahoviot zakon.
(Recenicava nema smilsla ama aj) Koja e taa "politika" na USA koja saka da go svede isalmot na privatna stvar

Kajgana Shop

На врв Bottom