Прашања за Исламот III

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
ееееееееееее а баш размислував :D:D:D, се зезам. мислев на мојата ситуација, со христијанка. ај ако дознаеш пиши. а за второво тоа е друга работа што брадите оние што незнаат ги асоцираат на вахабии. него тоа што уствари постојат такви организации или што и да се и шират радикален ислам, а кај нас ги има многу. ти викаш дека нема, а друг муслиман вика дека седи со нив.............затоа............
битно хатаб повеке поштува исрен иламомрзец одколку дволичен демократ, а тој самиот е до 10 лица, ама така го учат не е тој крив, дека може да му во цврцнат главчето
уствари тој е забрадениот

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
Дали венчавките во Јемен помеѓу 30-40 годишни мажи и 9-13 годишни деца се во согласност со исламските канони?

Минатата година читав за многу случаи на вакви бракови, најмногу бев потресен за случајот со 8 годишно девојче кое починало на првата брачна ноќ со 40 годишниот сопруг. Човекот не беше казнет за педофилија, бракот не беше забранет.

Се прават напори да се забранат склопувањата на вакви бракови, но се наидува на тежок отпор поради настојувањата дека таквите бракови се дозволени според исламските закони.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
ееееееееееее а баш размислував :D:D:D, се зезам. мислев на мојата ситуација, со христијанка. ај ако дознаеш пиши. а за второво тоа е друга работа што брадите оние што незнаат ги асоцираат на вахабии. него тоа што уствари постојат такви организации или што и да се и шират радикален ислам, а кај нас ги има многу. ти викаш дека нема, а друг муслиман вика дека седи со нив.............затоа............
Јас би сакал некој да ми наведе име на организација во македонија која шири радикален ислам.
тој што седел со нив исто и тој нема појма,и за него се тие вехабии,бидејќи не знае и така. :)

Член од
9 април 2013
Мислења
319
Поени од реакции
224
Пратеникот Мухаммед с.а.в.с. вели: Разликувајте се од многубошците,пуштајте ги брадите а скратете ги брковите(мустаќите).
хадисот е веродостоен.
selam brate,a kolku mislis deka treba da bide pustanjeto brada?

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
selam brate,a kolku mislis deka treba da bide pustanjeto brada?
Алејкум селам
прво,хадисот е во наредбена форма бидејќи е услов разликувањето од мушриците,а тоа е битна работа.
второ,не постои ниту еден шеријатски текст кој укажува на тоа дека Мухаммед с.а.в.с. ја скратил својата брада.
Едноставно,брада се остава па колку порасне,толку.
Единствено ханефиската правна школа дозволува кратење на брада во должина од 4 прста.. односно ја фаќаш брадата со рака се што остане под тоа може да се скрати, бидејќи е забележано дека омер р.а. правел така кога се спремал за умра.
пократко од тоа никој од учењаците не оправдал.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
ja ne znam sto digate dzeva za ova selefiite, pa oni ne pravat parada ponosa , si furaat svoj stil i sekoj ima pravo kako saka da se oblaka i nosi, koa mozat zenive goli javno da idat sto vi smeta oni sto si furaat svoj fazon.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
ja ne znam sto digate dzeva za ova selefiite, pa oni ne pravat parada ponosa , si furaat svoj stil i sekoj ima pravo kako saka da se oblaka i nosi, koa mozat zenive goli javno da idat sto vi smeta oni sto si furaat svoj fazon.
А кој дигал џева за стилот на облекување кај селефиите?

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.867
па а има брада одма стереотип терориста.
Ме боли уво дали има брада или носи подвезици.
Не се праи на удрен и ти и другиве.

Добро знаете што е работата.
Не ви беше океј традиционалниот Ислам со кој живеевете со векови.
Сега ви се дигнаа курињата оти салафистичките држави забрануваат Христијанство, рушат цркви, апсат Христијани и шират таква пропаганда, со своите пари, низ цел свет.

Прифаќајќи ја оваа новотарија (од 18 век) во 20 век, се надевате на такви пракси и тука, па убивате деца за Велигден, сквернавите цркви, а во Египет, Сирија и слични земји и многу по лошо. Се со надеж дека овие гомна со пари ќе ви овозможат такво општество и тука, со тек на време.

Многу погрешен пат сте избрале, одфрлајќи ја верата на дедовците. А тоа ќе се покаже во пракса.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Ме боли уво дали има брада или носи подвезици.
Не се праи на удрен и ти и другиве.

Добро знаете што е работата.
Не ви беше океј традиционалниот Ислам со кој живеевете со векови.
Сега ви се дигнаа курињата оти салафистичките држави забрануваат Христијанство, рушат цркви, апсат Христијани и шират таква пропаганда, со своите пари, низ цел свет.

Прифаќајќи ја оваа новотарија (од 18 век) во 20 век, се надевате на такви пракси и тука, па убивате деца за Велигден, сквернавите цркви, а во Египет, Сирија и слични земји и многу по лошо. Се со надеж дека овие гомна со пари ќе ви овозможат такво општество и тука, со тек на време.

Многу погрешен пат сте избрале, одфрлајќи ја верата на дедовците. А тоа ќе се покаже во пракса.
Сега испаѓа овие се секта а овие прави, а обратно е, селефизмот е враќање на изворниот ислам, а за арапските земји тие не се прави муслимани бидејќи Америка владее со нив.
--- надополнето: 5 февруари 2014 во 14:40 ---
Пример некој да посочеше?
не спомнувам имиња, нејќам да пренесувам, но поентата е дека толеранцијата е изговор за оние кои сакаат некој НИВ ДА ГИ ТОЛЕРИРА а не обострано то ест взаемно.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.815
Сега испаѓа овие се секта а овие прави, а обратно е, селефизмот е враќање на изворниот ислам, а за арапските земји тие не се прави муслимани бидејќи Америка владее со нив.
--- надополнето: 5 февруари 2014 во 14:40 ---
Aham emi koi se pravite muslimani togas. Talibanecot vika sunitite ne se, ti vikas arapite ne se znaci ti talibanecot i uste 2-3jca ste.
Selfimot e sekta i deka ne e dobrodojden nikade. Ziv primer Sirija....kolat besat i muslimani i hristijani vo imeto na Al*h. Nemoj da mi kazes deka toa e vo red.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.867
Сакаш да кажеш дека од шести до осумнаесети век Муслиманите грешеле, све док на Вахаб не му се покажало како треба. Ох, па тоа е многу векови грешење.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Сакаш да кажеш дека од шести до осумнаесети век Муслиманите грешеле, све док на Вахаб не му се покажало како треба. Ох, па тоа е многу векови грешење.
Ne gresele na pocetok, posle vovele novotarii, Abdul Vehab go vratil islamot na izvorot, eve za sporedba ko protestantite nasproti katolicite, znaci se vratil na kuranot i Sunnetot. stvarta e sto i tie vo saudiska Arabija vo dogmata se ispravni no vo delata ne, bidejki sorabotuvat so Amerika. Da ironijata bide pogolema, siitie bar ne se tagutska ulema.

Kajgana Shop

На врв Bottom