Бугарски пасош - Да или не?

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
4 декември 2013
Мислења
60
Поени од реакции
6
Сите знаеме дека неофицијална државна политика на Бугарија е да го смета славјанојазичното население на Македонија за бугарско и нема ништо понормално тоа да се здобива со државјанство, ако истото го посака.“
А вистински бг документи скоро никој нема, и да има од пред 1942 ли која беше не може да се најде пошто никој не чува документи толку време.
Така да или ке ги примат Македонските изводи од баба дедо и ке ги препишат таму како Бугари или ништо ке си останеме без пасоши ја 99 посто од Македонците сто сме поднеле
Moeto mislejne e deka mozat so izvod od tatko i dedo da te primat, bideki i tatko ti i dedo ti imaat makedonski imina i prezimina , ovaa politika sto e nova e za tie od drugite malcinstva vo makedonija , smenuvaat ime i prezime i dobivaat drzavjanstvo , a ustvari ne se makedonci tuku albanci, bosanci i t.n politikata ne veruvam deka ke se smeni za bg pasosi bideki imaat korist od nas, taka da sekoj passport e dobredojden za niv, sekoe evro go zbiraat od tuka i plus ne pravat bugari ;)

Член од
16 декември 2013
Мислења
162
Поени од реакции
54
Ima linekoj odneseno izvod od tatko i dedo ??? I dali dobil bug grazdanstvo Ili samo mislenja se toa i pretpostavki

Член од
21 ноември 2008
Мислења
617
Поени од реакции
63
Mozebi mada jas mislam deka e glupost razmisli oni ti trazat bg proizhod sto majka ima takto ti ili makta ti so bg proizhod ne se rodeni vo Bg nemat nisto bugarsko razmisli a dodeka baba ti ili dedo ti se vencani primer vo bg crkva, deca zapisani vo bg crkv,a nekoj mobiliziran da vojuva nekoj imal niva pa pisuva na bugarski i red drugi raboti ( spored mene ne mora da e tocno mozebi ce projdes i so izvod na tatko ti ili majka ama sto dokazuvas deka se bugari hmmm )
Абе јас однесов од дедо ми '41 год. Крштеница од црква тоа како се вика, и знам на нотар (адвокат) ми го прифатија и кога го однесов во министерство го прифатија.
Од преписката е вратена на дополнителна проверка сега ми стои дека стои во процедура за согласување со другите институции... што понатаму незнам

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Наjлесен начин да наjдете документ е да барате во државната агенциja архиви. Има голема вероватност да има информациja за ваши роднини.

Член од
4 ноември 2013
Мислења
55
Поени од реакции
20
Наjлесен начин да наjдете документ е да барате во државната агенциja архиви. Има голема вероватност да има информациja за ваши роднини.
Јас барав и ме вратија ми рекоа не смеат да издаваат такви документи ќе се наштетело на државата само ми кажаја дека моите предци и целиот крај од каде што потекнуваат се декларирале како Бугари и ништо. повеќе

Член од
4 декември 2013
Мислења
60
Поени од реакции
6
Јас барав и ме вратија ми рекоа не смеат да издаваат такви документи ќе се наштетело на државата само ми кажаја дека моите предци и целиот крај од каде што потекнуваат се декларирале како Бугари и ништо. повеќе
ama ti objasnle , hahaha , nemoj pogresno da me svatis , a zasto tie dokumenti se cuvaat? jas ne znam ako i stetat na nasata drzava treba vednas da se unistat, a ne da se cuvaat. A toa deka ne smeat da davaat , ne znam ... a zasto e taa drzavna agrncija za arhivi? kaj se najduva potocno i t.n , jas ne znam nisto za toa... da ne najdam nekoj dokument sto moze da mi kotisti i za dr rabota.. aj neka objasni nekoj sto znae poke za ova. i samo da dopolnam , zaboraviv, ako ne smeat da davaat neka objasnat vo koj dokument se naogaat podatoci, pa mozes potoa da posocis deka vo toj i toj dokument , koj e izdaden o X organ stojat podatoci deka moite predci se bugari na primer...
pa posle neka baraat bugarite vo nivnite arhivi...
--- надополнето: 3 февруари 2014 во 22:32 ---
Daj nekoja podetalna informacija , kade se naoga, dali ja ima vo site gradovi , dali treba da dades obrazlozenie za toa sto go baras, treba da platis nekoja taksa za da doznaes i dr. detali....

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338

Aj ne zezaj kako gi barase dokumentite se javi i oni ti go kazaa ova ...boze boze
--- надополнето: 3 февруари 2014 во 23:51 ---

Bravo bratu ovie nisto ne razbiraat prasuvaat po 10000000 pati edno te isto ama aj da gi pomogneme ce pisuvame edno te isto...E sega ako imate nekoj koj ziveel 41-44 god ili 1912-13 se borel za bg vojska najlesen nacin e da gi potrazite dokumentite primer se borel ili bil mobiliziran Drzaven arhiv vo Veliko trnovo i da ce dadete molba ce ve portrazat dali postoi nekoj takov ce platite nekoja crkavica i toa e toa ..e sega ako e nekoj roden, krsten,umrel ce trazite vo bg crkva mora da ima nekoj dokument kade te zabelezile sto e tuka nejasno
Pozdrav bratu Blgarin
--- надополнето: 3 февруари 2014 во 23:52 ---
Ima linekoj odneseno izvod od tatko i dedo ??? I dali dobil bug grazdanstvo Ili samo mislenja se toa i pretpostavki

E i mene me interesira ova ajde da vidime dali sum vo pravo ili ne
--- надополнето: 3 февруари 2014 во 23:56 ---
Абе јас однесов од дедо ми '41 год. Крштеница од црква тоа како се вика, и знам на нотар (адвокат) ми го прифатија и кога го однесов во министерство го прифатија.
Од преписката е вратена на дополнителна проверка сега ми стои дека стои во процедура за согласување со другите институции... што понатаму незнам
Ade da castis ako cekas povece od 2 godini da viknes po nekoja ova spored mene e finis ti pokazuvas deka imas bg proizhod ova e cisto kako solza mozebi samo malku ce cekas ama da se javis i da castis daj boze da ne sum vo pravo ce ti napisam na pp kako da postapis ponatamu ako te odbijat e ne mozat uste ako imate isto prezime aj da gi vidam

Член од
21 ноември 2008
Мислења
617
Поени од реакции
63
Ade da castis ako cekas povece od 2 godini da viknes po nekoja ova spored mene e finis ti pokazuvas deka imas bg proizhod ova e cisto kako solza mozebi samo malku ce cekas ama da se javis i da castis daj boze da ne sum vo pravo ce ti napisam na pp kako da postapis ponatamu ako te odbijat e ne mozat uste ako imate isto prezime aj da gi vidam
Да добијам е тешкото после ке се договараме за Се :)

Член од
4 ноември 2013
Мислења
55
Поени од реакции
20
И да појасним уште нешто тие што имаат предци кои се бореле на страната на Бугарија можат да побараат документи во Велико Трново а документи од било каков карактер пописи крштеници посмртни листови само во архив во Скопје имате и не се трудите да барате во градот каде што живеете зошто тамо се чуваат документи од 1950 па се до денес џа други информации посетитего сајтот на архивот ако не ви е јасно прочитајте двапута би требало да сватите

V

Voin_Na_Konj

Гостин
Ако можи некој да ми кажи кои прашања ги поставуваат на интервју за бугарски пасош?? Ве молам, итно ми е.
--- надополнето: 4 февруари 2014 во 12:58 ---
Ако можи некој да ми кажи кои прашања ги поставуваат на интервју за бугарски пасош?? Ве молам, итно ми е.

Член од
9 јануари 2014
Мислења
50
Поени од реакции
63
Здраво дечки да ве прашам дали уште можат да се ваду Бугарско државјанство?
Од секогаш ми било желба да студирам криптографија и компјутерски безбедности но тоа само во ЕУ со ЕУ државјанство примаат (бидејќи е многу полн овој факултет во Германија).
Па сакам да ве прашам дали уште може да се извади и кои документи се потрбни. Јас имам многу роднини кои се Бугари уште од 1950тите (2-3 колено) а и презимето ми завршува со -ов, незнам дали тоа некако ќе помогне :D
Исто така ако можете да ми кажете колку време се чека за да се дојде до самото државјанство, 1-2 години?

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Здраво дечки да ве прашам дали уште можат да се ваду Бугарско државјанство?
Од секогаш ми било желба да студирам криптографија и компјутерски безбедности но тоа само во ЕУ со ЕУ државјанство примаат (бидејќи е многу полн овој факултет во Германија).
Па сакам да ве прашам дали уште може да се извади и кои документи се потрбни. Јас имам многу роднини кои се Бугари уште од 1950тите (2-3 колено) а и презимето ми завршува со -ов, незнам дали тоа некако ќе помогне :D
Исто така ако можете да ми кажете колку време се чека за да се дојде до самото државјанство, 1-2 години?

Да ако е се во ред 1 година од прилика, ако ти се учи тоа можеш да одиш меѓувреме Бугарија на Нов Бугарски Универзитет - Мрежови Технологии ( се учи криптографија) Јас таму учев и моментално работам со интернет безбедност. Да не губиш време плус после тоа можеш да се префрлиш на некој во Германија , сите кредити ќе ти бидат признати.

Член од
4 ноември 2013
Мислења
55
Поени од реакции
20
Врз основа на ова законско овластување, Владата на Република Македонија во 1996 година ја донесеУредбата за утврдувањето критериуми за подолги рокови за користење на архивската граѓа (Службен весник на РМ, бр. 3/1996).

Со роковите утврдени во Уредбата се обезбедува потребната продолжена недостапност во користењето на оние документи, кои според својата содржина, доколку се користат во пократки рокови, би можеле да им наштетат на интересите на државата, на приватниот живот на граѓаните и на нивните права и слободи.

Документи што потпаѓаат под овие критериуми и рокови се следниве:
  • - документи што може да го нарушат суверенитетот, независноста и територијалниот интегритет на Република Македонија - 75 години по нивното создавање;
  • - документи од доменот на одбраната и безбедноста на државата - 75 години по нивното создавање;
  • - документи за надворешната политика и дипломатските односи на државата - 75 години по нивното создавање;
  • - документи за геолошки и геодетски истражувања, објекти и капацитети од стратешко значење за државата - 100 години по нивното создавање;
  • - документи што претставуваат деловна тајна, технолошки усовршувања и иновации - 50 години по нивното создавање;
  • - документи што ги навредуваат националните чувства, ги ограничуваат правата и слободите на човекот на верско и политичко уверување; кои предизвикуваат национална и расна нетрпеливост и дискриминација - 100 години по создавањето (ако се за поединци - 20 години по смртта на лицето или 100 години по неговото раѓање); еве за сите кои сакаат да одат во архивот во Скопје да побараа документи од дедовците сакам да му потенцирам на тој погоре што ме цитираше и што се смееше дека ме избркале
--- надополнето: 4 февруари 2014 во 22:37 ---
Со Правилникот се пропишани определени лимити во бројот на документи што може да се дадат на користење. Тоа се: 5 архивски единици или 10 страници за подготовка на соопштение, реферат, предавање и сл.; 10 единици со 50 страници за научен труд (магистерски, докторски, проект и сл.). За потребите на државните органи и научните институции, за научни проекти, копирањето се прилагодува според потребите и можностите на Архивот (чл.15 од Правилникот).
На секоја издадена копија од архивски документ Архивот става свој печат. Корисникот може да добие копија без печат доколку потпише изјава дека таа ќе биде публикувана во неговиот научен труд. На корисникот што публикувал факсимил од документ користен во Архивот, за кој не добил дозвола за објавување од Архивот, му се одзема правото за понатамошно користење архивска граѓа во Архивот (чл. 17 и 18).Одобрение за користење архивска граѓа дава директорот на Државниот архив на предлог на раководителот одговорен за давање информации и користење на архивска граѓа.
Во согласност со главата II од Правилникот, користењето на архивската граѓа во Државниот архив на Р Македонија се одвива на следниов начин и според следнава процедура:
1. Потенцијалниот и заинтересиран корисник на архивска грага поднесува писмено молбено барање - пријава до Државниот архив, во кое наведува податоци за корисникот, за целта и темата на истражувањето. Наведува и согласност на институцијата во чија програма се наоѓа темата, и друга стандардна процедура (член 7-11-12 од Правилникот).
2. Корисникот е должен да назначи во својот научен или стручен труд дека користел архивска граѓа во Архивот, односно да ја цитира односната сигнатура за архивскиот фонд и архивската/те единица/и (документ/и) што ги користел.
3. Корисникот е должен еден примерок од својот публикуван труд за чија подготовка користел архивска граѓа во Архивот, да и отстапи на библиотеката на Архивот, без надомес

Член од
19 јуни 2012
Мислења
404
Поени од реакции
417
дајте некој нека објасни, што ризик има тој што зема БГ пасош ? а што е негативноста за Македонија ?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom