Прашања за Исламот III

Член од
7 март 2009
Мислења
1.173
Поени од реакции
846
Значи цел научен свет е отиден ?
Не е отиден целиот научен свет у неповрат,туку грешка се перцепираат работите и е погрешно да ја делиш науката од религијата! Тие 2 навидум различни работи всушност треба да се надополнуваат а не да се прават вештачки разлики меѓу нив! Науката и религијата треба да бидат како двајца неразделни другари,ама разумни другари а не насилници кои ги тепаат другите деца само затоа што тие не им дават пари од своите џепарлаци!
Еве преку пример: -Имате паркирано на некоја улица прекрасно дизајнирана спортска кола,таа е врв на вашите желби,посакувате да ја имате во својата гаража и двор!
Е сега,таа кола е конструирана и дизајнирана од луѓе(науката) ама за да ја возиш треба некој со ум и разум,некое свесно суштество кое нема да ја злоупотреби и да ја слупа на првата кривина и да направи било каква штета(религијата)! Значи,науката дизајнира материјални добра,но религијата дизајнира ум,разум,мудрост,свест и морал кои водат директно до дизајнирање на тие материјални добра! Или тоа е исто како кога би оставиле група на мајмуни на некое буниште со еднакупа инструменти и да ги посетите после неколку милиони години да видите дали нивните потомци метаморфозирале во Виенската филхармонија?!? Ете зошто велам дека овие 2 поими треба да соработуваат меѓу себе а не да си опонираат,поздрав!

W

Werther

Гостин
Не е отиден целиот научен свет у неповрат,туку грешка се перцепираат работите и е погрешно да ја делиш науката од религијата! Тие 2 навидум различни работи всушност треба да се надополнуваат а не да се прават вештачки разлики меѓу нив! Науката и религијата треба да бидат како двајца неразделни другари,ама разумни другари а не насилници кои ги тепаат другите деца само затоа што тие не им дават пари од своите џепарлаци!
Еве преку пример: -Имате паркирано на некоја улица прекрасно дизајнирана спортска кола,таа е врв на вашите желби,посакувате да ја имате во својата гаража и двор!
Е сега,таа кола е конструирана и дизајнирана од луѓе(науката) ама за да ја возиш треба некој со ум и разум,некое свесно суштество кое нема да ја злоупотреби и да ја слупа на првата кривина и да направи било каква штета(религијата)! Значи,науката дизајнира материјални добра,но религијата дизајнира ум,разум,мудрост,свест и морал кои водат директно до дизајнирање на тие материјални добра! Или тоа е исто како кога би оставиле група на мајмуни на некое буниште со еднакупа инструменти и да ги посетите после неколку милиони години да видите дали нивните потомци метаморфозирале во Виенската филхармонија?!? Ете зошто велам дека овие 2 поими треба да соработуваат меѓу себе а не да си опонираат,поздрав!
Леле... :facepalm:

Член од
7 март 2009
Мислења
1.173
Поени од реакции
846
Имам едно навидум многу просто и едноставно прашање до муслиманите:
-Дали несунетисаните луѓе одат во Рајот,и ако одговорот е не,тогаш каде го пишува тоа и дали искрено верувате дека тоа е така? Однапред благодарам на одговорот! :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Науката никогаш однапред не носи одлука што смее а што не смее да биде вистината - откритието. Ако истото го прави и религијата, тогаш има простор за тие да се надополнуваат, но обично религиите како исламот и христијанството не се вклопуваат во оваа констатација, бидејќи го прават токму тоа - однапред кажуваат што смее а што не смее да биде вистината, нешто кое е тотална спротивност на науката.

Член од
7 март 2009
Мислења
1.173
Поени од реакции
846
Па и јас викам ЛЕЛЕ на твоите постови бе пријателе,само не знам што е за леле во мојот пост,ако ме прочита добро јас сум за прекин на глупавата и намерно малициозно наметната расправија од некои злонамерни кругови дека науката и религијата треба да си опонираат и да се скарани! Јас сум за мир,респект и мудрост спрема сите,а ти си за леле! Гледаш разлика во тоа?

W

Werther

Гостин
Науката никогаш однапред не носи одлука што смее а што не смее да биде вистината - откритието. Ако истото го прави и религијата, тогаш има простор за тие да се надополнуваат, но обично религиите како исламот и христијанството не се вклопуваат во оваа констатација, бидејќи го прават токму тоа - однапред кажуваат што смее а што не смее да биде вистината, нешто кое е тотална спротивност на науката.
Ипсисимус, морам да ти го кажам ова. Јас ценам тоа што реагираш на секоја лага и небулоза истресена на форумот, но навистина не знам како не ти здосади досега на секој морон поединечно да му објаснуваш. Батали, не вреди, чувај си ги нервите.

Па и јас викам ЛЕЛЕ на твоите постови бе пријателе,само не знам што е за леле во мојот пост,ако ме прочита добро јас сум за прекин на глупавата и намерно малициозно наметната расправија од некои злонамерни кругови дека науката и религијата треба да си опонираат и да се скарани! Јас сум за мир,респект и мудрост спрема сите,а ти си за леле! Гледаш разлика во тоа?
Јас сум за прекин за мороните како тебе да пишуваат на форумот Религија, ама никој не ме прашува.

Да почнам да ти кажувам дека ти се погрешни премисите - џабе.
Да почнам да ти кажувам дека ти се погрешни заклучоците - пак џабе.

Не досаѓај веќе.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Имам едно навидум многу просто и едноставно прашање до муслиманите:
-Дали несунетисаните луѓе одат во Рајот,и ако одговорот е не,тогаш каде го пишува тоа и дали искрено верувате дека тоа е така? Однапред благодарам на одговорот! :)
Не може ова прашање да се одговори со Да или Не.
Прво,сунетисањето или обрежувањето може да биде само плус за муслиман,и верски и хигиенски итн итд расправано е за тоа.
Но во џеннет(рај) се влегува исклучиво со Аллаховата милост,односно кому Аллах ќе му се смилува тој ќе влезе во Џеннетот,нормално ако бил муслиман.
Но никој не ми гарантира мене,а и на сите други муслимани дека директно ќе одиме во Џеннет,ќе има муслимани кои ќе влезат во Џеннет без полагање на рачун,а ќе има и од тие што за некои гревови ќе вкусат малку и од џехеннемот па ќе бидат извадени кога ќе се искупат за гревовите.
Па така и несунетисаниот муслиман,ако му е покорен на Аллах,односно обавува она што од него се бара(намаз(молитва),зекат,пост,итн итн) можеби заради неговите добри дела Аллах да му се смилува и да го награди со џеннет.
Тоа само Аллах го знае,односно само Тој знае на кого ќе му се смилува,а на кого не... јас не делам неповратни карти за џеннет и џехеннем.
А секој муслиман ќе одговара сходно со своите дела.

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
Дали инвазијата од Маврите кон Шпанија се сметала за одбрана на исламот (ако некој те нападне имаш право на воена одбрана, бар така слушам од проучувачите на куранот) или офанзива која наидувана осуда во исламот?

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Дали инвазијата од Маврите кон Шпанија се сметала за одбрана на исламот (ако некој те нападне имаш право на воена одбрана, бар така слушам од проучувачите на куранот) или офанзива која наидувана осуда во исламот?

Не знам,ќе се информирам па ќе ти одговорам.
Ако во меѓувреме некој од муслиманите повеќе читал за ова нека одговори.

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
истражувани се верите, сите до една, и СИТЕ се голема глупост. единствено служат за контрола на луѓето, ништо друго. дури и најприродното верување (најприродно подразбира верба во природата и универзумот) како што се абориџините, кои според мене се најубавата опција ако би бирал, сепак и тоа служи за контрола на луѓето. да не забегувам надвор од исламот, но доволно е само една работа да знае човек и ќе увиди колку е тоа празна слама. месечината била пресечена, па залепена:confused: ..... со неостик да не ја лепеле, или супер лепак? или пак за 7-те неба? ............ се се тоа работи кои еден разумен и рационален човек никогаш нема да ги прифати како вистина, а уште помалку да верува.
болдот: куранот е збирка на раскази и знаења што постоеле ДО тоа време. нема ништо свое, се е превземено од некаде, дали од библијата, дали од тогашните филозофи, дали од тогашните морални норми и начела, .................
хатаб, го остави овој да се тегави со мене, а? ти бегаш............. :pos: те издава лајкот
да. верата е за контрола на луѓето, да не забегаат. тоа е целта на верата. а зашто не ти е смешно дека се нешто било едно па се разделило?? небото и земјата?? јас не се тегавам. моите ставови се јасни. Јас ВЕРУВАМ и тоа ми е доволно затоа што и да го потрошам цел живот на истражување ништо нема да напраам. ама тебе нешто не ти е јасно. нешто не те задоволува од твоиве теории и доаѓаш тука да распрашаш. што сакаш да ни укажеш?? дека нема Бог?? одговорими кој го создаде првото нешто и ќе ти верувам.а вака џабе си ја гребеш тастатурата....

Член од
7 март 2009
Мислења
1.173
Поени од реакции
846
Ипсисимус, морам да ти го кажам ова. Јас ценам тоа што реагираш на секоја лага и небулоза истресена на форумот, но навистина не знам како не ти здосади досега на секој морон поединечно да му објаснуваш. Батали, не вреди, чувај си ги нервите.

Јас сум за прекин за мороните како тебе да пишуваат на форумот Религија, ама никој не ме прашува.

Да почнам да ти кажувам дека ти се погрешни премисите - џабе.
Да почнам да ти кажувам дека ти се погрешни заклучоците - пак џабе.

Не досаѓај веќе.
Не бе пријателе,јас не сум морон,ти си! Уствари ти си интернетски ТРОЛ залутан на форумот на кајгана,и да,јас повеќе не сакам да дискутирам со тебе и се исклучувам од оваа дискусија,оти кај има тролови кои во исто време се и его-манијаци,таму нема дискусија туку има само навреди и слични срања,поздрав! :)

W

Werther

Гостин
Не бе пријателе,јас не сум морон,ти си! Уствари ти си интернетски ТРОЛ залутан на форумот на кајгана,и да,јас повеќе не сакам да дискутирам со тебе и се исклучувам од оваа дискусија,оти кај има тролови кои во исто време се и его-манијаци,таму нема дискусија туку има само навреди и слични срања,поздрав! :)
Слушај што ти зборам. Неписмен и неук си, оди си од пофорумот.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
да. верата е за контрола на луѓето, да не забегаат. тоа е целта на верата. а зашто не ти е смешно дека се нешто било едно па се разделило?? небото и земјата?? јас не се тегавам. моите ставови се јасни. Јас ВЕРУВАМ и тоа ми е доволно затоа што и да го потрошам цел живот на истражување ништо нема да напраам. ама тебе нешто не ти е јасно. нешто не те задоволува од твоиве теории и доаѓаш тука да распрашаш. што сакаш да ни укажеш?? дека нема Бог?? одговорими кој го создаде првото нешто и ќе ти верувам.а вака џабе си ја гребеш тастатурата....
појма немам. а и имаш појма вклучувајќи и докази? ако е ДА, бујрум, приложи;)

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
појма немам. а и имаш појма вклучувајќи и докази? ако е ДА, бујрум, приложи;)
дец а ем токинг абаут. пак со твоите докази. ВЕРУВАМ. доказ за мене е тоа што тоа ни го кажал Бог, ама за тебе не. така да немам доказ, а од таа гледна точка никој никад нема да има. а што мислиш друже ако се беше така јасно и за се имаше докази ќе имаше ли неверници?? ќе имаше ли награда??

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
дец а ем токинг абаут. пак со твоите докази. ВЕРУВАМ. доказ за мене е тоа што тоа ни го кажал Бог, ама за тебе не. така да немам доказ, а од таа гледна точка никој никад нема да има. а што мислиш друже ако се беше така јасно и за се имаше докази ќе имаше ли неверници?? ќе имаше ли награда??
проблемот е во тоа што ти и таквите ко тебе (сите верници) се одлучувате по линија на помал отпор. ставовите во животот ги базирате на тоа што некој кажал, а не затоа што ти си дошол до некој заклучок. само еден пример кој е спомнат повеќе пати, дали за да бидеш добар човек мора да си верник? или обратно, ако си верник дека мора да си добар човек? ќе видиш дека првото е правилното. иако тоа во исламот не се брои ..... за жал:(
болдот: дај не се бламирај, сигурен си за таа награда? христијанството вика рај (и мажи и жени), во исламот рај (за мажи 72 ебаваљки, за жени само “посебно место“), за будистите реинкарнација, ...... многу награди се собраа ако се собере се’ на куп.

Kajgana Shop

На врв Bottom