Прашање за Христијанството III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
А кој вели дека животните биле прегладнети? Одредувајќи ги димензиите од арката, упатени до Ное, Бог точно промислил дека арката треба да биде толкава и толкава, за да можат и животните и Ное и неговото семејство да преживеат таква катастрофа во тек од 5 месеци.
Америка, Австралија или било кој друг континент, немаат своја форма како денешнава од секогаш, туку се оформени после Потопот.
--- надополнето: 13 јануари 2014 во 23:47 ---
Секако дека мислам на Библиските, а не на Снежана и 7-те џуџиња.
--- надополнето: 13 јануари 2014 во 23:57 ---

Е ,а од кај знаеш дека не биле прегладнети? Стави ти лав и газела на едно место и ќе видиш што ќе се случи! Потоа тоа биле диви животни, нивните реакции требало да се контролираат максимално ,ако умре едно животно ќе изумре целиот таков вид.........

Тоа е кардинална грешка, човекот не постоел кога континентите ја менувале својата положба и форма. За тоа треба период од милион години, а човекот постои само 200.000 години на планетата земја.

Библијата е пишувана така што би требало да ги убедува луѓето да веруваат во тој бог, бидејќи овие приказни се од стариот завет, а сите знаеме дека тој се присвоен, ќе ја искоментирам орвата приказна од новиот завет. Како луѓето ги знаеле тие 40 генерации? Во тоа време се правело ли попис?
Има неколку приказни, ми се чини поврзани се со патешествијата на апостолите и нивните ученици, можеби тоа се превртени приказни од црквата но сепак би можеле реално да се случат!

А кој вели дека животните биле прегладнети? Одредувајќи ги димензиите од арката, упатени до Ное, Бог точно промислил дека арката треба да биде толкава и толкава, за да можат и животните и Ное и неговото семејство да преживеат таква катастрофа во тек од 5 месеци..
Mики бе ... па зар не праевме 100 пати прорачун дека само дневниот измет од таа менажерија го наднминува волуменот на дрвеното кајче ... овој Ное и компанија по цел ден фрлале гомна у море ... како ли постигнале ...
..после ... истотака рачунавме дека ништо дрвено со такви димензии и конструкција не би опстанало ни минут ни на мирно море ....

Јас имам прашање за Нед Фландерс (Мики1)
Дали според тебе, Господ бог во одредена ситуација постапил лошо или направил грешка?
За пример ќе ги земеме Библиските приказни каде се прераскажуваат неговите дела и постапки!!!
Секако би се рачунало и тоа ,да би си бил ти на негово место, како би постапил во таа ситуација, приказна или детаљ кој ќе го наведеш!?

Mики бе ... па зар не праевме 100 пати прорачун дека само дневниот измет од таа менажерија го наднминува волуменот на дрвеното кајче ... овој Ное и компанија по цел ден фрлале гомна у море ... како ли постигнале ...
..после ... истотака рачунавме дека ништо дрвено со такви димензии и конструкција не би опстанало ни минут ни на мирно море ....

vone,
од кај знаеш па Ти да правиш прорачуни?...:sneaky:
--- надополнето: 16 јануари 2014 во 19:55 ---
Мики дали во стариот завед е предвидено воскресението на Исус? И ако можеш кажи ми во која книга. Фала

Колку ми е познато, старозаветните пророци, како Исаија 7.14, го предскажуваа раѓањето на Месијата, а страданието е забележано во Исаија 53.7. Месијата пак, самиот за Себе, прорече дека ќе пострада и дека ќе воскресне (Матеј, 17.22, 17.23, Марко 8.31).
--- надополнето: 16 јануари 2014 во 20:00 ---
Јас имам прашање за Нед Фландерс (Мики1)
Дали според тебе, Господ бог во одредена ситуација постапил лошо или направил грешка?
За пример ќе ги земеме Библиските приказни каде се прераскажуваат неговите дела и постапки!!!
Секако би се рачунало и тоа ,да би си бил ти на негово место, како би постапил во таа ситуација, приказна или детаљ кој ќе го наведеш!?

Бог Е непогрешлив, туку Он суди праведно, според верата и според делата од смртниците.
Себе си не можам да се поставам на местото Божјо и од таа позиција да одредувам некакви постапки.
--- надополнето: 16 јануари 2014 во 20:07 ---
- Колку демони познаваш ти? Изнесуваш тврдење дека тие верувале и знаеле, дали си видел демон?
- Зошто да го сметам твојот критериум за отаднатост на човековата природа за адекватен? Ако последица на гревот е смртта, а животните и растенијата не се склони кон гревовно однесување, зошто не се бесмртни?
- Како ти ја проверуваш состојбата на твоето битие?
- Адам може да имал се и сешто, го немал баш тоа без кое неможе да го товариш за одговорност - сознанието за добро и зло!

- Не познавам ниту еден. Дека демоните занаат и веруваат, ни сведочи Новиот Завет. Не сум видел демон, но можам да го забележам неговото влијание врз себе/мене.
- Не се работи за мој критериум, туку за од Бога објавено знаење. Да, смртта е последица од гревот, а растенијата и животните страдаат и умираат како луѓето, затоа што ја трпат последицата од Адамовата и Евината грешка.
- Едноставно: со споредување, како што веќе напишав. За таа работа, потребно е отворање на т.н. духовни очи, со кои може да се види личната оптадната природа.
- Амам имал доволно нешта, согласно неговата духовна дораснатост во дадениот момент. Адам допрва требало и лично да увиди што е добро, а што зло, но Адам избрзал, не чекајки ја својата духовна дораснатост за спознание на таа разлика.
--- надополнето: 16 јануари 2014 во 20:09 ---
Што е крива жената, за да не смее никој да се ожени со неа, затоа што била разведена?
Матеј 5
32 А Јас ви велам дека секој, кој ја остава својата жена, освен за прељуба, ја прави да врши прељуба, и кој се оженува со така напуштена, врши прељуба.

Наведениот стих е совет од Богочовекот, искажан од Негова позиција на Бог и совршен Човек, Кој нема гревовна склоност.

Членовите во Црквата се смртни и склони кон грев па затоа Црквата допушта до трет брак и развод: подобро каков-таков благословен брак, отколку отворен блуд.

- Не познавам ниту еден. Дека демоните занаат и веруваат, ни сведочи Новиот Завет. Не сум видел демон, но можам да го забележам неговото влијание врз себе/мене.
- Не се работи за мој критериум, туку за од Бога објавено знаење. Да, смртта е последица од гревот, а растенијата и животните страдаат и умираат како луѓето, затоа што ја трпат последицата од Адамовата и Евината грешка.
- Едноставно: со споредување, како што веќе напишав. За таа работа, потребно е отворање на т.н. духовни очи, со кои може да се види личната оптадната природа.
- Амам имал доволно нешта, согласно неговата духовна дораснатост во дадениот момент. Адам допрва требало и лично да увиди што е добро, а што зло, но Адам избрзал, не чекајки ја својата духовна дораснатост за спознание на таа разлика.
- Значи ти не познаваш ниеден демон, ама доказ дека постојат се новиот завет, а доказ за новиот завет се демоните и останатите ликови од новиот завет?
- Значи за гревот на Адам и Ева, Бог ги казнил и растенијата и животните?!
- Како ги отвори ти тие духовни очи?
- Ако Адам допрва требало да увиди што е добро а што зло, зошто се товари за одговорност? Кога на суд осудуваат некого, прво што го прашуваат е дали го разбира обвинението (дали има сознание за добро и зло)?

- Нема верба без факти: факт е самата верба, која е својство на човековиот дух, а факт е и духовниот опит. Другите вери се лажни, затоа што се мешавини од малку вистини и тоа појќе лаги. Тактото на лагата одамна е познат.
- Вистинската од лажната вер(б)а се разликуваат по својата природа и содржина: ако верата е вистинска, таа точно ја дијагностицира отпаднатата човекова природа и таквата вера има чаре за таа отпсднатост Ако верата е лажна, тоа значи дека е ласкаво скроена.
- Довербата во нечие мислење е субјективна па затоа и склона кон грешки. Ако самиот верувам во лажна вера, тогаш ќе имам доверба кон припадниците од истата таа вера. Ако довербата тргнува од Бога и од Неговото објавено учење, таа и таква доверба преоѓа и на/кон верните од предметната вера.
- Духовниот опит се состои од лична проверка и споредба на своето искуство со забележаните искуства од Црквата, т.е. нејзните припадници, како и споредбата со искуствата од припадниците од другите вери.
- Адам не е создаден како „табула раза„, туку е создаден како разумен, слободно волен, облагодатен и опоменат. Така, Адам имал слобода да одбере и да одлучи, а не само да делува механички или инстинктивно. Оттаму и доаѓа неговата грешка.

Ајде докажи го ова што го тврдиш.Во Христијанството и вербата во Јахве нема лага?Почнувајќи од Петокнижието Мојсиево се е тоа копи пасте од старите Асиро -Вавилонски митови.Од каде излегува Авраам,од Ур Халдејски и која била неговата првобитна вера пред да му се објави Јахве?И тројството,и распнувањето ,и крстот,и крштевањето се е тоа земено од старите пагански религии,од Индија до Египет,сите тие ритуали се користеле неколку илјади години пред да се појават во Израел.Да,дури и Тајната вечера на Христос,тоа не бил негов новитет,туку на конкурентската религија Митраизмот.Истата школа на Апостолите ја продолжил и Мухамед,неколку века подоцна,земајќи се што сметал дека е добро од веќе постоечките религии во Средоземјето.

- Значи ти не познаваш ниеден демон, ама доказ дека постојат се новиот завет, а доказ за новиот завет се демоните и останатите ликови од новиот завет?
- Значи за гревот на Адам и Ева, Бог ги казнил и растенијата и животните?!
- Како ги отвори ти тие духовни очи?
- Ако Адам допрва требало да увиди што е добро а што зло, зошто се товари за одговорност? Кога на суд осудуваат некого, прво што го прашуваат е дали го разбира обвинението (дали има сознание за добро и зло)?

- Погрешен заклучок. Веќе одговорив.
- Бог не ги казнил непосредно, туку посредно, преку казната упатена до Адама и Ева, но и казната упатена до ангелот Деница.
- Духовните очи се отвораат по преумувањето и по промената на начинот на битисување, согласно од Бога објавеното учење.
- Адам се товари за одговорност, од проста причина: имал се‘ што му било потребно, а самиот посегнал по она кое му било забрането. Секое разумно битие, на кое му дадена слободата на избор и одлучување, подлежи на суд. Растенијата и животните се неразумни и не подлежат на судење.
--- надополнето: 16 јануари 2014 во 20:26 ---
Во Христијанството и вербата во Јахве нема лага?Почнувајќи од Петокнижието Мојсиево се е тоа копи пасте од старите Асиро -Вавилонски митови.

Ајде Ти докажи го цитираново: најди ми кој е тој мит и кој дел од тој мит е копиран...

- Погрешен заклучок. Веќе одговорив.
- Бог не ги казнил непосредно, туку посредно, преку казната упатена до Адама и Ева, но и казната упатена до ангелот Деница.
- Духовните очи се отвораат по преумувањето и по промената на начинот на битисување, согласно од Бога објавеното учење.
- Адам се товари за одговорност, од проста причина: имал се‘ што му било потребно, а самиот посегнал по она кое му било забрането. Секое разумно битие, на кое му дадена слободата на избор и одлучување, подлежи на суд. Растенијата и животните се неразумни и не подлежат на судење.
Што е разлика помеѓу индоктринацијата и терминот кој ти го нарекуваш преумување? И каква врска има тоа што имал Адам, кога го немал токму тоа без кое неможе да биде товарен за одговорност - сознание за добро и зло?!

П.С. Велиш дека секое разумно битие подлежи на суд, а растенијата и животните поради тоа не подлежат на суд, а предходно веќе кажа дека растенијата и животните биле казнети поради Адам и Ева?

Ајде Ти докажи го цитираново: најди ми кој е тој мит и кој дел од тој мит е копиран...
За почеток еве ти нешто,ова тема е широка и не се објаснува со еден здив.Ама доколку си слаб со верата,подобро ич не почнувај,не сакам јас да ти бидам крив кога ќе те распопат твоите браќа владици.Ова е само да ти докажам за "оригиналноста"на Христијанството ,а не тебе да те направам Атеист. http://www.pocm.info/getting_started_pocm.html http://www.pocm.info/index.html

За почеток еве ти нешто,

Ова „нешто“ задржи го за по дома, а мене одговори ми на веќе поставеното прашање.

Јас никогаш немам напишано дека Светото Писмо е препишано од некого и од некаде, туку тоа Ти го велиш па штом велиш, ајде биди мангуп и посочи ми од каде е Писмото копи-пејстирано, а не да ми праќаш содржни од денгубачки линкови, напишани од не знам кого и не знам каде...

Што е разлика помеѓу индоктринацијата и терминот кој ти го нарекуваш преумување? И каква врска има тоа што имал Адам, кога го немал токму тоа без кое неможе да биде товарен за одговорност - сознание за добро и зло?!

П.С. Велиш дека секое разумно битие подлежи на суд, а растенијата и животните поради тоа не подлежат на суд, а предходно веќе кажа дека растенијата и животните биле казнети поради Адам и Ева?

- Индоктринацијата е надворешно влијание врз умот од субејктот, каде индоктринаторот има цел да го манипулира субјектот, а преумувањето е внатрешно/духовно освестување од субјектот и будење од гревовната заспаност и слободно волна одлука од субјектот да го следи својот Бог.
- Пак за Адам...:facepalm:

П.С.

Да, и сега го велам истото.
Растенијата и животните, како и целата природа/Вселена, беа стоврени пред Адама, а за Адама: Адам да им биде господар. Бидејќи Творецот ги створи сите нешта по принципот „се‘ постои заради се‘„, затоа и грешката (гревот) кој се случува во еден дел од творението Божјо, е грешка која ја трпи целата творба: целината страда заради нејзиниот отпаднат/огревовен дел.
--- надополнето: 16 јануари 2014 во 20:57 ---
Мики, Чорба те поздравува. Вика мирен да си бил.

Чесен Титов пионерски збор: ќе бидам мирен...:icon_lol:

Ова „нешто“ задржи го за по дома, а мене одговори ми на веќе поставеното прашање.

Јас никогаш немам напишано дека Светото Писмо е препишано од некого и од некаде, туку тоа Ти го велиш па штом велиш, ајде биди мангуп и посочи ми од каде е Писмото копи-пејстирано, а не да ми праќаш содржни од денгубачки линкови, напишани од не знам кого и не знам каде...

Абе Попе,за да ти се отворат очите знаеш што треба да направиш.Овој линк не е така едноставен,тоа е плодот за распознавањето на лагата напишана во таканаречената Божја објава.Јас кога ти велам дека сите случки што се прераскажани во Библијата,тие веќе се остварени неколку векови порано,ама кај другите народи во Средоземјето,а не дека Библијата како книга дека е препишувана,туку настаните.

Абе Попе,за да ти се отворат очите знаеш што треба да направиш.Овој линк не е така едноставен,тоа е плодот за распознавањето на лагата напишана во таканаречената Божја објава.Јас кога ти велам дека сите случки што се прераскажани во Библијата,тие веќе се остварени неколку векови порано,ама кај другите народи во Средоземјето,а не дека Библијата како книга дека е препишувана,туку настаните.

Види сега, чедо Божјо: мојот омилен професор би Ти рекол вака: „Нештата можат и поинаку да се објаснат„.
Ти текнува?

- Индоктринацијата е надворешно влијание врз умот од субејктот, а преумувањето е внатрешно/духовно освестување од субјектот и будење од гревовната заспаност.
- Пак за Адам...:facepalm:

П.С.

Да, и сега го велам истото.
Растенијата и животните, како и целата природа/Вселена, беа стоврени пред Адама, а за Адама: Адам да им биде господар. Бидејќи Творецот ги створи сите нешта по принципот „се‘ постои заради се‘„, затоа и грешката (гревот) кој се случува во еден дел од творението Божјо, е грешка која ја трпи целата творба: целината страда заради нејзиниот отпаднат/огревовен дел.
Ако "преумувањето" е внатрешно - духовно осветување, зошто ти се потребни информации од надвор - религиозни книги и контакт со религиозни луѓе?

П.С.
И да, игнорирањето на апсурдот не прави апсурдот да го снема. Адам бил создаден без сознание за добро и зло, сознание без кое неможе да биде товарен за одговорност, бидејќи тој што бара одговорност од него, самиот го создал да биде таков.

Ако "преумувањето" е внатрешно - духовно осветување, зошто ти се потребни информации од надвор - религиозни книги и контакт со религиозни луѓе?

П.С.
И да, игнорирањето на апсурдот не прави апсурдот да го снема. Адам бил создаден без сознание за добро и зло, сознание без кое неможе да биде товарен за одговорност, бидејќи тој што бара одговорност од него, самиот го создал да биде таков.

- Така фунцкионира човековото битие: на ниво од дух, од душа и од тело. Секој дел од тоа битие има свои потреби и ги задоволува тие потреби на соодветен начин. Меѓу другото, човекот е и социјално битие, кое има потреба од истомисленици. Ако животните разменуваат информации, преку кои остваруваат меѓусебна комуникација, дотолку повеќе тоа треба да го чини човекот, кој по раѓање има слободна волја и разум: нешта кои ги немаат другите битија на Земјава.

П.С.
Веќе одговорив.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom