Бугарија испорача три услови на Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Square One
  • Време на започнување Време на започнување
Уште попросто, ВМРО-Внатрешна Македонска Револуционерна Организација, кој дел од тука не е јасен. Не разбирам кај се во цела приказна вулгарите.
Много обичам,кога заборавате предишните имина на организациjaта. Например ВМОРО и БМОРК. ;)
Да не зборуваме за членовите,кои дел от нив били и дел на БТЦРК, да не зборуваме дека самата организациja е образец и создадена на БРЦК.
Коj дел овде не е jaсне?! Мислев дека ваквите тези и прашаниja са за тема историja,но гледам постоjaт членови,кои сакат овде да ги отвараме отново и отново....
--- надополнето: 14 јануари 2014 во 14:32 ---
Тоа што мерките недостасуваат кај првите е неправилно за жал наша слабост. Преземањето мерки кон вас е заради вашиот однос а не затоа што сте вие. Структури што кршат плоча не би ни требало да има а државата да спречи поставување на таква, или уште подобро самата да постави споменик на Мара и да го спречи понатамошното дво-страно сквернавење и злоупотреба(двострана)на нејзината личност.
Како тетовчанка од Мкедонија и Бугарка нели? биди искрен затоа што и без тоа е јасно како каква ја слаите вие. А што мислиш ако дојдевте да ја славите како Македонка од Македонија ќе имаше ли проблеми?
А нашиот однос е ...? Значи за вас не е проблем ликот Бунева вака?Ние немаме проблеми да ja славиме како македонска, но вие имате проблем да ja славите како бугарка. Тоа е големата разлика.
--- надополнето: 14 јануари 2014 во 14:37 ---
Токму така. Еден од проблемите е тој. Друг е јазикот на кој е поставена плочата , трет е како е таа претставена итн.
Тие пропадените ( веројатно мислиш на избрканите или бегалци) ако сакаат да се вратат во домовите на своите дедовци и да му оддадат чест на некој прво нека не служат како топовско месо и пропаганда на друга туѓа држава и друг народ. Тие не се вратија како Македонци туку како бугари и како такви немаат никакво морално право да подигаат споменици за како што тие милуваат да речат големите борци за бугарската кауза и историја и тоа на туѓа територија.
И ние сфативме дека не живееме сами на балканот, но кога вие ќе сфатите дека бугарија не се граничи сама со себе.
Па не видовме проблем на многуто плочи на албански и на албанци. Но еве сега заштото ставена от бугари и напишана на бугарски-проблем.Браво!
Како е представен например Цар ви Душан? Поразлично?
Тиja,за кои вие и не знаете доволно,кои ние им викаме бегалци во текот на XX век са овде.Со кое право некоj ке сака да им наметнува нешто на нив и нема да им дозволи да отдадат почит ком един лик? Тиja не са ништо различно от македонци, но и негират бугарската си самосвест.
Тиja имат истото морално право колкото и вие над тези герои,ликови и така натаму...ни повеке,ни помалце. Бугариja не граничи само со себе,но во голем дел има бугарска популациja надвор от териториите на Бугариja и тоа е факт,коj никоj не може да го негира.
--- надополнето: 14 јануари 2014 во 14:52 ---
Знаеме дека тоа не е вистина, а тоа што покажувате заби на Македонија има рок на траење.
Времената се свртеха, вие можевте да покажувате заби,помина този период, наш ред е.

Ние го немаме Путин нити сме големи како Русија за да можеме да преземеме порадикални мерки.
Секако дека вие многу би сакале да добиете поголема основа за офанзива против Македонија.

Доколку е лесно предвидливо, прашање е зошто вашата полиција ги пуштила да излезат од БГ со намера да предизвикуваат инциденти во соседна и пријателска држава?
По се изгледа, вашите државни службеници и чувари на редот и мирот исто така се дел од целата конструкција, што впрочем е логично.

Дали веруваш во тоа? Па еве полициско обезбедуване уште от пристигнувате во Скопje на автобусите - баш супер. Адмирирам тоа.
Дали веруваш дека не можели да опазат нешто,за што се знае што ке се деси веке около 10 години поред?! Тоа за мали деца приказна не биде от тоа.Тивкото седене настрани и непревземане мерки е соучество.
Ние немаме потреба да добиваме основа,вие сами ja креирате со вашите деjствиja.
Нашата полициja не е задолжена да чува jaвниот ред и мир надвор от Бугариja. Нив ги инетерира,дали тиja лица извршили проблем во Бугариja,дали имат право според правилата на ЕУ да напуштат соуза. Толкова...дотамо ги инетересира. Вашите са тиja што одлочуват дали да ги пуштата во РМ.
Затоа и прашането е тотално абсурдно ...

Задолжена е исто како и вашата.
Тогава нека изполнува своите задолжениja на териториjaта на РМ.

Кога се започнува истрага во предвид се земаат мотивите, а вие истото така имате силен мотив да предизвикате инцидент.
Реално, само вие би имале од тоа корист.
Затоа со полно право можеме да ве сомничиме за овој мотивирано умислен вандалистички чин.
Боже,боже... само ние имаме интерес от тоа... 10 години наред само ние си кршиме плочата и или македонската полициja не можела да наjде коj прави тоа или не сакала... боже,боже...
Братот,дали си озбилен во тоа што пишуваш?
Силен мотив имат и други структури,кои са внатре и надвор от РМ.

Доколку се случило и доколку се докаже дека е така. Ние имаме поинакви информации за тоа кој глумел “Македонци“ со чуден акцент во обид да симулира некаков инцидент од наша страна.
За нас има реална потреба да одиме во Пиринска Македонија, каде живеат и Македонци и наши роднини, за жал вие не можете истото да го тврдите за вашата релација со МК.
ДА, луге от Куманово нели?
АХААА,за вас има РЕАЛНА потреба да одите во Пиринско...Па заповедаjте например во един Пловдив,не помалце роднини имате тамо. Зоповедаjте во Софиja,...цели населби со ваши роднини.
Па както за вас има РЕАЛНА потреба има,вака и за нас има реална потреба да одиме во земjaта на дедите ни.

По се изгледа не е доволно вредна за да крстите Универзитет по неа или да потрошите вистински пари за нејзино достоинствено чествување, туку лажирате наводни панихиди со поставување на најефтини плочки со лепило и една темперна боја.

Този п'т плочата беше от пластмаса :facepalm::pos:
0729985001380568764_412647_600x458.jpg

http://balkani.actualno.com/V-Skopie-pak-razbiha-plochata-na-Mara-Buneva-news_412647.html
И што ако беше ставена мермерна? Резултот да не беше различен?!

Првин треба да разбереш што пишувал човекот, за да извлекуваш такви тези. Според мене Никовски е премногу умерен во својата колумна.

А кога сме веќе кај вашите медиуми... :)
Многу добро разбираме,но човекот покажува една закрменост со нешто што не е македонштина или е завиткана во нешто што тоj му вика вака,па затоа и зборува само после 1944 година дека генерациите били обучени во македонштина...тиja поназаде не ги и споменува.
Никовски е премного вулгарен,а и недоволно едуциран за настаните на Балканот во континуитет ако прашаш мене. Тоа го докажува со множеството си колумни,кои сум ги читал. Навистина жалам ако тоа било нивото на македонската дипломациja преди,па и верувам сега-...
Нема даже потреба да споменувам колко глупо треба да се чувствува от фактот дека смета и тврди,дека Планета ТВ била државна.... Боже,Боже.... :facepalm:

А нашиот однос е ...? Значи за вас не е проблем ликот Бунева вака?Ние немаме проблеми да ja славиме како македонска, но вие имате проблем да ja славите како бугарка. Тоа е големата разлика.

Па не видовме проблем на многуто плочи на албански и на албанци. Но еве сега заштото ставена от бугари и напишана на бугарски-проблем.Браво!
Како е представен например Цар ви Душан? Поразлично?
Тиja,за кои вие и не знаете доволно,кои ние им викаме бегалци во текот на XX век са овде.Со кое право некоj ке сака да им наметнува нешто на нив и нема да им дозволи да отдадат почит ком един лик? Тиja не са ништо различно от македонци, но и негират бугарската си самосвест.
Тиja имат истото морално право колкото и вие над тези герои,ликови и така натаму...ни повеке,ни помалце. Бугариja не граничи само со себе,но во голем дел има бугарска популациja надвор от териториите на Бугариja и тоа е факт,коj никоj не може да го негира.

Вака едно прашање ?
Ти бугарин си или Македонец. Под Македонец мислам Македонец а не бугарски македонец.
Ако си бугарин што тебе те боли за Мара. Наша работа дали ќе ја славиме или не. Сигурно јас нема да се замарам дали на Аспарух ке му крените споменик, на каков јазик ке биди напишана плочата и дали ке биди во софија или во пичке си материне некаде .
Ако си Македонец тогаш расчисти прво самиот со себе, преиспитај се дали за тоа што се залагаш и тука се пењавиш во чиј интерес е.
Голем дел од Македонците исто така живее надвор од границите на Р. Македонија и тоа е факт кој никој не може да го негира.

Вака едно прашање ?
Ти бугарин си или Македонец. Под Македонец мислам Македонец а не бугарски македонец.
Ако си бугарин што тебе те боли за Мара. Наша работа дали ќе ја славиме или не. Сигурно јас нема да се замарам дали на Аспарух ке му крените споменик, на каков јазик ке биди напишана плочата и дали ке биди во софија или во пичке си материне некаде .
Ако си Македонец тогаш расчисти прво самиот со себе, преиспитај се дали за тоа што се залагаш и тука се пењавиш во чиј интерес е.
Голем дел од Македонците исто така живее надвор од границите на Р. Македонија и тоа е факт кој никој не може да го негира.
Jaс неколко пати сум отговарал на тоа прашане. Немам намера да отговарам секи пат. Можеш да провериш во други теми каде jaсно сум се кажал што и како...
Поставуваш ми истото прашане все едно jaс да те прашам, што тебе те интересира Пере Тошев например,коj учествува во обединуването на Источна Румелиja и Кнежество Бугариja?!
Нема како да не ни инересира Мара Бунева и уште многу како неja.
Jaс немам со што да разчиствуам, тоа што сум постоjaт луге што не го прифакат.
Еве болдот уште един пат потврдува тезата ми,дека не можеме да зборуваме како за сирене и да отрежеме со нож -оттука вакви, оттамо онакви. Работите са премногу изпомешани.

--- надополнето: 14 јануари 2014 во 14:32 ---

Вашиот однос фми е провокативен. Прво уште пред да дојдете најавувате дека ќе посавате плоча на Бугарска героина, црквата каде ќе се служи панихида повторно ја нарекувате бугарска. Еве пак ќе ти речам дојдете да ја славите како Македонка покажете почит кон државата земете и едно Македонско знаме покрај стотиците Бугарски и ќе видиш дали ќе има проблем. И кога ќе биде прославата за Јане не ги запирајте луѓето уште на граница, така ќе има подобрување во односите а не само барања, уцени и провокации тоа води кон уште полошо.

Вашиот однос фми е провокативен. Прво уште пред да дојдете најавувате дека ќе посавате плоча на Бугарска героина, црквата каде ќе се служи панихида повторно ја нарекувате бугарска. Еве пак ќе ти речам дојдете да ја славите како Македонка покажете почит кон државата земете и едно Македонско знаме покрај стотиците Бугарски и ќе видиш дали ќе има проблем. И кога ќе биде прославата за Јане не ги запирајте луѓето уште на граница, така ќе има подобрување во односите а не само барања, уцени и провокации тоа води кон уште полошо.
Црквата сега била проблем. Па аjде кажите ми во коja година е изградена сегашната црква и дали тоа не е времето на бугарската екзархиja?! Па даже спомен плоча постои от црквата на истото место,каде jaсно стои коj ja градел. Вие сакате да негираме тоа?! Ви се молам....абсолутно не е реално тоа што зборите.
После знамето било проблем сега. Па вие земавте ли бугарско знаме като идете овде?!
Jaс кажав еве - ако не отговарат и тиja,заприте ги.
Видите вака сега, можете да продолжите да си измислувате безброjно многу причини, но тиja нема да са реалните.
Вас ви иритира се што се спомне бугарско, а богами има многу измешано во минатото и тоа нема како да се заборави.

1.Црквата сега била проблем. Па аjде кажите ми во коja година е изградена сегашната црква и дали тоа не е времето на бугарската екзархиja?! Па даже спомен плоча постои от црквата на истото место,каде jaсно стои коj ja градел. Вие сакате да негираме тоа?! Ви се молам....абсолутно не е реално тоа што зборите.
2.После знамето било проблем сега. Па вие земавте ли бугарско знаме като идете овде?!
3.Jaс кажав еве - ако не отговарат и тиja,заприте ги.
Видите вака сега, можете да продолжите да си измислувате безброjно многу причини, но тиja нема да са реалните.
4.Вас ви иритира се што се спомне бугарско, а богами има многу измешано во минатото и тоа нема како да се заборави.

1.Ете и самиот велиш црквата е Бугарска, и се чудиш потоа каде ви е провокацијата. Ама прво помисли за обратното како ќе биде ние да дојдеме во Софија и на црквите да им викаме дека се Македонски, многу цркви во Бугарија а и не само, се правени од Македонски зоогрфи ама никој не отишол да рече еве оваа е наша.
2.Јас го посочив за пример како да се почне со арно, треба некој да го скрши мразот.
3.Тогаш ќе биде пак градење ѕидови, тоа е ваш пример.
4.Типичен стереотип.

Много обичам,кога заборавате предишните имина на организациjaта. Например ВМОРО и БМОРК. ;)
Да не зборуваме за членовите,кои дел от нив били и дел на БТЦРК, да не зборуваме дека самата организациja е образец и создадена на БРЦК.
Коj дел овде не е jaсне?!
Порано беше чехословачка, денеска има чешка и словачка. Имињата се менуваат со причина.

Jaс неколко пати сум отговарал на тоа прашане. Немам намера да отговарам секи пат. Можеш да провериш во други теми каде jaсно сум се кажал што и како...
Поставуваш ми истото прашане все едно jaс да те прашам, што тебе те интересира Пере Тошев например,коj учествува во обединуването на Источна Румелиja и Кнежество Бугариja?!
Нема како да не ни инересира Мара Бунева и уште многу како неja.
Jaс немам со што да разчиствуам, тоа што сум постоjaт луге што не го прифакат.
Еве болдот уште един пат потврдува тезата ми,дека не можеме да зборуваме како за сирене и да отрежеме со нож -оттука вакви, оттамо онакви. Работите са премногу изпомешани.

Ти можеби имаш кажано, ама ете јас немам прочитано.
Незнам што ти е тешко да кажиш што си, сега ако е толку комплицирано па да незнаеш тоа е друга работа. Инаку ке речеше јас се чувствувам тоа и тоа и толку.
И никој не ти вели да не те интересира Марето, ама не ми кажувај на кој јас треба или не треба да му кренам споменик или не кај мене во дворот. Во твојот двор на кој сакаш помен и плоча крениму, твоја работа. И за твоја информација пошто имате проблем изгледа Скопје не е преградие на Софија па да ни држите лекции што и како да правиме.

Имаме секое право да бидеме против ускратувањето или силувањето на нашиот слободен избор. Не може ниту Албанец да забранува, ниту Бугар да поставува споменици во нашава земја без наша згода.

Каде е бил слободниот избор во 1944 г.? Не може исто така секој клет комуньар-опинчар да крши кога сака.

Не може спомен плоча да биде испишана, како прво и основно, единствено на бугарски јазик.

1. Добар вапрос. За објаснување зошто нема плоча или споменик на македонски јазик обратете се на адрес:
Република Македонија
Скопје 1000
Бул. Илинден бр. 2
Влада на Република Македонија

А дека (мора да) има плоча на бугарски си е совсем природно - 1. Мара нема ама никаква врска со кодифицираниот подоцна макед. јазик, и 2. Автентичната плоча си е била баш на бугарски. (Малка забелешка кон поставувачите - текстот морало да е по старовремскиот правопис).

За пример земете гробницата на св. Кирил-Константин во базиликата St. Clemente во Рим - има и бугарска плоча (по-стара) исто како и македонска, украинска и др. плочи:

st_clemente.jpg.jpg

Cirill_cemetery.jpg

Како второ, не може за оваа пригода да се носат 5 автобуси со скинери и слични неранимајковци кои ќе урлаат “фиромци“ и “србомани“ на сред централниот градски плоштад.

Тоа врз основа на репортажите во вашите весници го кажуваш, а јас не можам да им верувам на 100% - многу конфронтационно пишуваа.

Направете рекапитулација на погорново и ќе ви биде кристално јасно каков е “коренот на тие провокации“.

Едно е јасно. Бугарската држава или влада не е замешана (и нема што да се меша) баш никак, а не така стои вопросот со вашата влада. The ball is completely in your court.

Не сте вие од Бугарија овластени од нас Македонците да подигате споменици на наши хероини и да им придавате контроверзен карактер како би го негирале македонскиот народ.

нема таков филм. Покажи ми дека има консенсус во макед. историографија односно Мара и нејзината акција. До денешен ден:
- нема активности од страна на вашата влада;
- нема консенсус или каков бил детален третман во вашата историографија.

Од друга страна кај Бугарите има традиција, уште во 20-те и 30-те години на XX век да ја почитуват Мара и т.н. Т.е. тука вие се покажувате како негатори и насилници, да им наметнувате туг'и интерпретации и просто да им се мешате во животот на друга етническа група.

За една работа имате право, дека биле направени пропусти во минатото да им се даде соодветен третман на одредени личности

ама тоа ти го мислиш. Мнозина други Македонци мислат дека не биле правени пропусти и дека сето тоа е cool, т.е. тоа си е ваш внатрешен вопрос (види го адресот при т. 1) и нема место за полемика со не-Македонци како мене.

и поради незнаење и манипулирање на фактите денеска доаѓа до ова недоразбирање.
Сепак, немате основна култура ниту вашите намери се искрени, во спротивно ќе умеевте и што е најбитно ќе сакавте да ги придобиете Македонците во секој поглед.
Наместо тоа, вие ја понижувате нивната достојност, нивното право на самоопределување и поставувате непристојни услови и цена на вашата политичка поддршка, карактеристично за нашите најголеми душмани Грците.

На сите им е кристално јасно дека се обидовте вчера да направите инцидент и да овозможите алиби за блокирање на Македонија.

?? Што има тоа со ЕУ? Утре или по 100 години ке кажете дека ви блокираме и за интергалактическата унија, пошто уште ке кршите плочи ли...

1.Ете и самиот велиш црквата е Бугарска, и се чудиш потоа каде ви е провокацијата. Ама прво помисли за обратното како ќе биде ние да дојдеме во Софија и на црквите да им викаме дека се Македонски, многу цркви во Бугарија а и не само, се правени од Македонски зоогрфи ама никој не отишол да рече еве оваа е наша.
2.Јас го посочив за пример како да се почне со арно, треба некој да го скрши мразот.
3.Тогаш ќе биде пак градење ѕидови, тоа е ваш пример.
4.Типичен стереотип.

1. Jaс само наброувам фактите,кои нема бегане от нив. Ако во ваше време,от ваша црква била изградена некоja црква овде - па заповедаjте..кажете го...нема лошо.
2. Па се уште се чека
3. Па зидовите не са паднати от деценнии.
4. Не, видливо за вас е проблем дека бугари дошли, дека пишело на бугарски.
--- надополнето: 15 јануари 2014 во 18:39 ---
Порано беше чехословачка, денеска има чешка и словачка. Имињата се менуваат со причина.

И што от тоа?! Нема да се избрише постоенето на чехословачка.
--- надополнето: 15 јануари 2014 во 18:43 ---
Ти можеби имаш кажано, ама ете јас немам прочитано.
Незнам што ти е тешко да кажиш што си, сега ако е толку комплицирано па да незнаеш тоа е друга работа. Инаку ке речеше јас се чувствувам тоа и тоа и толку.
И никој не ти вели да не те интересира Марето, ама не ми кажувај на кој јас треба или не треба да му кренам споменик или не кај мене во дворот. Во твојот двор на кој сакаш помен и плоча крениму, твоја работа. И за твоја информација пошто имате проблем изгледа Скопје не е преградие на Софија па да ни држите лекции што и како да правиме.

Можеш да го видиш и на профилната страница во форумот. Нема намера да занимавам сите со тоа.
Немам намера да ти кажувам на коj да кренеш споменик, но недеj урва например постоечки или недеj урива гробове,заштото немаш право после да изигруваш голем христиjaнин.
Немам и намера да ви држам лекциja,па не сте мали деца, имате глави на раменете,можете да мислите,па и да сносите последствиja после. Jaс претендирам да информирам и коментирам. Ништо више.

И што от тоа?! Нема да се избрише постоенето на чехословачка.
Нема го избришало претходното заедничко делување, но го означува сегашносто одделно делување.

Слушај фми, ти „си немаш друга работа“ и си дошол тука на форумов да исправаш криви дрини и да се понашаш ко на суд ваѓајќи некакви документи со надеж дека Македонскиот народ благонаклоно ќе гледа кон вулгаристан. Тоа нема да се случи со вашите излагања на форумот, ниту пак со акциите што се прават кои имаат за цел да ги оцрнат и обвинат властите, било понатаму пред Брисел или што и да е.

Дека има искрен мотив, тоа тешко некој дека верува, а не верувам дури ни дека самите вулгари веруваат во тоа. Ние тука можеме до утре да правиме курела думела, меѓутоа како што сте тргнале уште поголем јаз стварате и уште поголемо незадоволство. А со тоа што нас не кривите за тоа што немаме никакви симпатии према вас, веќе преоѓа целата ситуација во пародија....

Запрашај се и ти и сите други вулгари на форумов, која ви беше целта. Ако целта ви беше да направите уште поголема диференцијација помеѓу Македонците и вулгарите, во тоа имате потполн успех

Можеш да го видиш и на профилната страница во форумот. Нема намера да занимавам сите со тоа.
Немам намера да ти кажувам на коj да кренеш споменик, но недеj урва например постоечки или недеj урива гробове,заштото немаш право после да изигруваш голем христиjaнин.
Немам и намера да ви држам лекциja,па не сте мали деца, имате глави на раменете,можете да мислите,па и да сносите последствиja после. Jaс претендирам да информирам и коментирам. Ништо више.

Баш ете се запнав и прочитав на твојата профил страница и единствен заклучок што можи да се донеси е дека ти бе пријателе појма нешам што си и затоа се ти е испомешано. Твоите биле по потекло од географска Македонија и што со тоа? Треба да си се прашаш самиот себеси кога ке дојди до тоа ти како се имаш декларирано, она конечното. Како Македонец или како бугарин. Значи кога нема трето , нема дополнителна опција, само или бугарин или Македонец, што ти ке се декларираш или се имаш декларирано. Тоа е она што е битно. Вака од оваа гледна точка спред мене и според сите тука на форумот ти си чист бугарин, како по однесување така и по делување. Ако сакаш да бидеш Македонец почни да се однесуваш како таков а не да ги браниш интересите на друг народ и држава пошто неможеш да бидеш и двете. Неможеш да се декларираш како Македонец а да се поистоветуваш со друг народ и друга држава, да ги застапуваш нивните интереси и агенди. Тоа го можат само предавниците на својот народ, а таквите и кај вас и кај нас и секаде во светот знаеме како завршуваат.
Можам и имам секакво право да уривам споменици ако сметам дека се неправилно поставени и не се во интерес на Македонскиот народ и држава, посебно ако се нелегално поставени и се во служба и интерес на друга држава.
И јас да одам сред Софија и да поставам споменик со натпис по мој кеф кој е навредилв за бугарите и за бугаската држава и мојот ке го срушат.
И каде виде дека јас се нарекувам голем христијанин, и каква врска има тоа со било што. Ти демек голем христијанин си?

Почнувајќи од вашите дарежливи поклони во облик на "пушки" со различна муниција со кои сте ни "помагале" во нашите борби со турците,со вашите саботирања на МРО преку вметнување на различни ѓубриња како Иван Гарванов и компанија во неговите редови со цел да ги задоволите кога вашите експанзионистички интереси,а почесто и саботирање на македонската борба за независност по наредба на вашата создателка мајка Русија.Ја оставивте цела Западна Македонија на немилост на балистите во ВВ2 да го извршат можеби најголемото етничко чистење врз македонскиот народ,индиректно помогнавте да се измени комплетно етничката слика за македонецот од мнозинство да стане малцинство во тој дел ради што и ден денес на велико ги осеќаме последиците.Па се до ден денес со мизерното кукање за некои стотина бугари во Македонија.Што не зуцнете нешто за геноцидот на егејците,што не се буните за нивните права во Брисел лицемери едни низаедни.Вие оддамна изгубивте секакво право да се повикувате и на најмалото камче во оваа напатена земја.Лицемери.

1. Jaс само наброувам фактите,кои нема бегане от нив. Ако во ваше време,от ваша црква била изградена некоja црква овде - па заповедаjте..кажете го...нема лошо.
2. Па се уште се чека
3. Па зидовите не са паднати от деценнии.
4. Не, видливо за вас е проблем дека бугари дошли, дека пишело на бугарски.
--- надополнето: 15 јануари 2014 во 18:39 ---

.

1.Значи според твоето толкување на фактите сите цркви што се изградени по времето на Бугарската екзархија се бугарски? Тогаш зошто не одите пример во денешна северна Грција и да им го кажете истото? Што е со црквите во Бугарија што се изградени пред создавањето на егзархијата(1870)грчки ли се? доаѓаат ли Грци да ви викаат ова се наши цркви?
2.е ајде де
3.Како да паднат кога вие се повисоко и повисоко ги дигате, а нас потоа не обвинувате.
4.Проблемот е како што пишав односот и провокациите

Нема го избришало претходното заедничко делување, но го означува сегашносто одделно делување.

Слушај фми, ти „си немаш друга работа“ и си дошол тука на форумов да исправаш криви дрини и да се понашаш ко на суд ваѓајќи некакви документи со надеж дека Македонскиот народ благонаклоно ќе гледа кон вулгаристан. Тоа нема да се случи со вашите излагања на форумот, ниту пак со акциите што се прават кои имаат за цел да ги оцрнат и обвинат властите, било понатаму пред Брисел или што и да е.

Дека има искрен мотив, тоа тешко некој дека верува, а не верувам дури ни дека самите вулгари веруваат во тоа. Ние тука можеме до утре да правиме курела думела, меѓутоа како што сте тргнале уште поголем јаз стварате и уште поголемо незадоволство. А со тоа што нас не кривите за тоа што немаме никакви симпатии према вас, веќе преоѓа целата ситуација во пародија....

Запрашај се и ти и сите други вулгари на форумов, која ви беше целта. Ако целта ви беше да направите уште поголема диференцијација помеѓу Македонците и вулгарите, во тоа имате потполн успех
Както ти кажав, се сомневам дека имаш проблем со тастатурата. Молам ти се да си провериш буквите б и в. Мешат ти се нешто.
Извини,но ти сметаш дека jaс живеjaм со идеjaта читачите на овоj форум да почнели да гледат благонаклонето ком БГ? Па ти дали си нормален бив те запрашал?!
--- надополнето: 15 јануари 2014 во 22:02 ---
Баш ете се запнав и прочитав на твојата профил страница и единствен заклучок што можи да се донеси е дека ти бе пријателе појма нешам што си и затоа се ти е испомешано. Твоите биле по потекло од географска Македонија и што со тоа? Треба да си се прашаш самиот себеси кога ке дојди до тоа ти како се имаш декларирано, она конечното. Како Македонец или како бугарин. Значи кога нема трето , нема дополнителна опција, само или бугарин или Македонец, што ти ке се декларираш или се имаш декларирано. Тоа е она што е битно. Вака од оваа гледна точка спред мене и според сите тука на форумот ти си чист бугарин, како по однесување така и по делување. Ако сакаш да бидеш Македонец почни да се однесуваш како таков а не да ги браниш интересите на друг народ и држава пошто неможеш да бидеш и двете. Неможеш да се декларираш како Македонец а да се поистоветуваш со друг народ и друга држава, да ги застапуваш нивните интереси и агенди. Тоа го можат само предавниците на својот народ, а таквите и кај вас и кај нас и секаде во светот знаеме како завршуваат.
Можам и имам секакво право да уривам споменици ако сметам дека се неправилно поставени и не се во интерес на Македонскиот народ и држава, посебно ако се нелегално поставени и се во служба и интерес на друга држава.
И јас да одам сред Софија и да поставам споменик со натпис по мој кеф кој е навредилв за бугарите и за бугаската држава и мојот ке го срушат.
И каде виде дека јас се нарекувам голем христијанин, и каква врска има тоа со било што. Ти демек голем христијанин си?
За тебе постои или, за мен постои и.
Не секакви споменици можете да уривата и слава на Бога. Има си мегународни договори за спомениците на гробовите например на воените.
Плашам се дека овде нема да ти дозволат овде да го ставиш,а нема да ти го срушат.
--- надополнето: 15 јануари 2014 во 22:06 ---
1.Значи според твоето толкување на фактите сите цркви што се изградени по времето на Бугарската екзархија се бугарски? Тогаш зошто не одите пример во денешна северна Грција и да им го кажете истото? Што е со црквите во Бугарија што се изградени пред создавањето на егзархијата(1870)грчки ли се? доаѓаат ли Грци да ви викаат ова се наши цркви?
2.е ајде де
3.Како да паднат кога вие се повисоко и повисоко ги дигате, а нас потоа не обвинувате.
4.Проблемот е како што пишав односот и провокациите
1. Ако ги градела Бугарската екзархија, какви предпоставуваш дека са? Арменски, грчки, руски? Дали е можно днес МПЦ да изгради црква и таа да биде бугарска например или руска?! Истото е.
2. И ако некои прават чекори,други седат и се инатат.
3. Не гледам каде ги дигаме ние. Даj ми пример. Дали ние дигаме зидови,кога сакаме зближуване на пример и чествуване на заедничките герои или заедничките празници? Не сум видел от вас инициатива за зближуване, наспроти,гледаме обиди да се одбива се што се предложи како можност за зближуване поради старите страхове от минатото генерирани от едно друго време.
Затоа и се виде што мисли МНР от гламите на Викиликс.
4. Провокациите са взаимни и докато тоа не се разбере... нема како да одиме напред.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom