Australian Open 2014

Победник на Australian Open 2014?

• Новак Ѓоковиќ

Гласови: 24 48,0%
  • Рафаел Надал

Гласови: 16 32,0%
  • Енди Мареј

Гласови: 4 8,0%
  • Роџер Федерер

Гласови: 4 8,0%
  • Х.М Дел Потро

Гласови: 1 2,0%
  • Станислав Вавринка

Гласови: 0 0,0%
  • Давид Ферер

• Жо Вилфред Цонга

Гласови: 1 2,0%
  • Томаш Бердих

• Вкупно гласачи
    50
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
14 март 2010
Мислења
17.047
Поени од реакции
16.577
sfx38653.jpg

Слаба заинтересираност од членовите за да се отвори тема, но да се задржи традицијата која ја негуваме, да се отвори тема за овој гренд слем (нема да биде обемна со информации како што сте научени), за да има каде да се коментира, а да не е тоа општата тема за АТП и ВТА.

Од 13, па се до 26 јануари, на терените во Мелбурн Парк ќе започне 102 издание на Австралија Опен.

1459_Melbourne_Park.jpg

На гренд слемот оваа година ќе се појават речиси сите најдобри тенисери кои моментално ги поседува АТП тур-от, освен Типсаревиќ и неговиот сонародник Троицки кој е суспендиран, нема да недостасува ниту еден тенисер, па така би требало да гледаме доста добар тенис, и одличен почеток на уште една тениска сезона.

Како најголем фаворит според тениски експерти, а и кладилниците се споменува српскиот тенисер Новак Ѓоковиќ, кој воедно е и бранител на титулата освоена минатата година, кога во финалето го совлада Енди Мареј во четири сета.
После Ѓоковиќ се наоѓа Рафаел Надал првиот тенисер во светот, ланската сезона не настапуваше на овој гренд слем, па секој поен ќе му е плус на контото поени на АТП листата.
Трет е британецот Енди Мареј, кој крајот на ланската сезона ја пропушти поради операција, па не се знае колку ќе биде подготвен за предизвикот наречен титула на Австралија Опен.
Во набројувањето на фаворити не смее да се заборави Роџер Федерер, на страна тоа што ланската сезона ја изигра на катастрофално ниво, можеби и најнеуспешна во неговата богата кариера, сепак 32 годишниот Федерер сеуште е во самиот врв на тенисот, а тоа е и поради фактот што сеуште нема голема конкуренција, и младите тенисери кои надоаѓаат не се достојни за нешто повеќе.
Петорката ќе ја заокружиме со уште еден одличен тенисер, Дел Потро би требало да се најде во самата завршница на турнирот, ако се е како што треба аргентинецот ќе се најде најмалце полуфинале, се ќе зависи само од него и ждребувањето.

Топ 10 носители
seedmen.JPG

Кај жените освен Азаренка која е бранителка на титулата од лани, најголем фаворит е Серена Вилијамс.
Успешна увертира пред Австралија Опен имаше и Ана Ивановиќ, која доаѓа со титула на овој гренд слем, но сепак не е сеуште во таа врвна форма која што ја знаеме и ја имаше од порано.
Шарапова исто така може да се спомене во една од фаворитките за титула, но таа веќе подолго време не е во форма.
На крајот се се сведува на тоа во каква форма ќе е Серена Вилијамс, бидејќи ако е во топ форма не може ниту една тенисерка да и се спротистави и мали се шансите за да не ја освои титулата.

Топ 10 носителки
seedwomen.JPG

Официјален сајт на турнирот - www.ausopen.com/index.html
Главен ждреб на турнирот - |мажи| www.ausopen.com/en_AU/scores/draws/ms/index.html / |жени| www.ausopen.com/en_AU/scores/draws/ws/index.html

australian open2014.JPG

Уште сме затишени од празнициве, сигурен сум дека од 1/4 финалињата натака ќе има бааѓи мислења, без брига. :)
Навивам за Федерер, се надевам нема човекот да се обрука и ќе фати барем 1/4 финале, сепак и ранкингот негов каков-таков сугерира дека е во најдобрите 8 па се надевам нема додатно да не разочара и дека штом уште игра има што да покаже. Аааааапсолутен фаворит е Ноле, посебно откако го видов ждребот, едноставно vis mayor треба да го спречи за да стигне до финалето. Таму, според мене, се освен Надал ќе биде добиено во 3 сета. Надал ќе се помачи уште во 1 коло, очекувам Томич да му скини сет-два, но да земи три против менталниот ѕвер не верувам. Не знам што да мислам за Мареј, ептен ми е топло-ладно, ќе биди интересно и со него. И зошто да не, некој фаворит од сенка или младич можи ќе изненади со прво финале во кариерата, па и редно е нешто такво. Ајде веќе, не се дочекува, да смениме од фудбалов. :)

Фотос не се само Типсаревиќ и Троицки, и Алмагро го откажа учеството на овој Слем, нормално поради повреда. Кокинакис, Дакворд, Киргиос и Грот добија вајлд кард од организаторот.

Според ждребот сите веќе го гледаат Ноле во финалето, па така и јас, а Рафа има далеку потежок ждреб но сепак мислам дека нема да изгуби пред финалето. Нормално очекувам титула од него и 14 Слем во кариерата со што би дошол преблиску до Федерер знаејќи како Рафа игра на РГ а и каква е конкуренцијата моментално, со повредениот Мареј и Федерер во поодминати години. Но, не се само Новак и Рафа тема на муабет, има многу други интересни дуели, ме мрзи сеа пак да го отварам ждребот али мислам дека во третото коло не очекува дуел меѓу Раониќ и Димитров, во првото веќе имаме неколку интересни дуели, Гулбис-Монако, Харисон-Монфилс, Матошевиќ-Нишикори, Клахн-Димитров, Киргиос-Бекер се само неколку што ми текнуваат вака на прв поглед. Се на се мислам дека не очекува доста интересен тенис следните две недели.

Кај жените Серена можеби е главен фаворит али има и други тенисерки што може да ја загрозат овде. Вика е прва на листата, а тука се и Ли и Шарапова. Јас периодов ги пратам помладите тенисерки, како Ана Коњух и Белинда Бенчиќ кои се страшни потенцијали и идни број 1 тенисерки најверојатно, ако ги заобиколат повредите. И двете играат 3 коло од квалификациите ноќеска, се надевам ќе пројдат во главниот ждреб.

epten sreka go posluzi Novak , zdrebot mu e mnogu polesen za razlika od Nadal . Ne deka ke se prosheta do finaleto , ima nekolku nezgodni , potencijalni mini , ama da mu zemesh tri seta na Novak na AO , pa makar se vikal i Nadal , mnogu teshko . Kaj Nadalovata polovina , guzva pred gol , iskreno ,mislam deka Nadal teshko do finaleto , ovde tipuvam na Delpo ili Marej, poveke sum za Delpo , posebno ako e tochno deka e vratena starata brza podloga , who knows . Sepak , ke ima spektakli , edvaj chekam da pochne , a za pasivnosta na temata , pa jebi ga , treba da sme ,,kulturni ,, ,
strastite miruvaat . Tuku ako Tomic go pukne Hijavata (moi iskreni zelbi)ke ima seir fakjanje ( istoto vazi i za Novak de :))

Подлогата е истата од лани, баш имаше изјавено и самиот директор на турнирот, така да муабетот за побрза подлога и слично паѓа у вода. А Надал да изгуби од Томиќ шансите се 0%, ако не и во минус.

Побрзо од Томиќ ќе изгуби него ли од Мареј Надал. Вечити пациент му бил и ќе му остане. Плус после операцијава којзнае и дали и ќе стаса до дуел Мареј Надал.

Nadal i Tomic imaat samo eden duel pred skoro 3 god bash na AO i go dobil Nadal so 3-0 ama so po eden brejk , ne bash ubedlivo , taka da nekoe iskustvo od prethodni dueli ne moze da vlecheme .Nadal vo Doha se macheshe , a na nekoj ovde im izgledal dobro i mokno , mene ne , posebno posle prv set kako odminuvashe sekoj set , nivoto na igra , posebno behendot , mu pagjashe. Tomic e doma , pred svoja publika,posle site gluposti , ima motiv za reset , za nov pochetok , bashka pokaza deka znae da igra golemi mechevi ( chitaj protiv Novak na Wimby) i na kraj na kraishtata zarem mislite deka ne si vika ,, koga mozeshe Darsis , zoshto i jas da ne mu se optegnam,, .Vi tvrdam deka nema da mu e lesno na Nadal.
Koga sme kaj Darsis , kaj e legendata be , da ne se sprema za Wimby

Точно е тоа дека го тепаше со по еден брејк, ама имај во обзир каков играч на тврда беше тогаш Надал а каков е сега. Башка тогаш Томич беше непознаница за јакиве тенисери, а сега веќе се знае каков играч е. Факт е дека Рафа го доби најтешкиот можен противник во првото коло од сите што можеше да ги добие, освен Марин Чилиќ до негде, ама мислам дека не би требало да има проблеми и да изгуби сет, за пораз не сакам ни да зборувам.

А за Доха изгледа различен турнир сме гледале, мада јас не го гледав цел турнир него последните два меча на Рафа.

od Gojovchuk set , Kamke set , Monfils set , so Rosol spasuvashe , edinstveno so Gulbis beshe taka -taka . E sega dali zborime za istiot turnir , ne znam .

Со Монфилс и Гулбис го гледав, а со Гојовчук малку само, неколку гемови плус хајлајтс. Резултатски можеби не изигра добро Рафа, ама од тоа што можев да го видам доста солиден беше, сите удари си беа на место, освен можеби сервисот кај кој има простор за напредок на АО. Што да се прави кога Монфилс пукна 11 аса у вториот сет... Иначе и на Ролан Гарос зијанеше сетови од Брандс, Клизан и компанија па знаеме што се случи на крај. Мене ми е битно што не е како во завршницата од сезоната каде се мачеше да ја префрли мрежата, сега во Доха повторно пукаше форхенд паралелата, повторно имаше позитивен однос помеѓу винери и неизнудени грешки. Ќе видиме, ја не тврдам дека 100% ќе освои, дека е во најдобра форма што некогаш сме ја виделе, него дека како навивач сум задоволен од неговата форма и очекувам титула.

Предвидувања за гренд слем не е убаво да се прават уште пред да почне. Две недели е , долг процес, еден момент може се да заебе(повреда и сл) така да јас само очекувам добар турнир иако временската разлика е за никаде, се ќе гледаме касно насабајле мечеви ама тоа е тоа.

Едит- Инаку квалификации мажи Берер-Робер во првиот сет винери по 1 двајцата!:notworthy:

Ана Коњух ја уништи Олга Савчук и влезе во главниот ждреб. Одличен резултат за оваа неверојатна млада тенисерка од Хрватска.
Сега на ред е Бенчиќ, и таа да го потврди учеството во главниот ждреб. :) Обожавам вака кога јуниорки влегуваат во главниот ждреб. :)

Жил Симон вчера го повредил зглобот на егзибицискиот меч во Кујонг и сега настанаа промени во ждребот. На негово место оди Гаел Монфилс и наместо Рафа-Монфилс во третото коло ако оди се по планот ќе ги гледаме Рафа и Бенето и Монфилс и Цонга. Тоа се тие најнови промени.

Жил Симон вчера го повредил зглобот на егзибицискиот меч во Кујонг и сега настанаа промени во ждребот. На негово место оди Гаел Монфилс и наместо Рафа-Монфилс во третото коло ако оди се по планот ќе ги гледаме Рафа и Бенето и Монфилс и Цонга. Тоа се тие најнови промени.

Куртули Рафа од Монфилс...

:sneaky:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom