Крајници!

• Креатор на темата Креатор на темата Тимче
  • Време на започнување Време на започнување
знаете сеа операцииве по ново како се прават ,класично(обична) операција или ласерски метод ? и каде ? по приватниве има и дали е многу скапо ??

фала :)

јас ги оперисав крајниците малку поодамна(пред 36 години,1976 зима господова),и при операцијата ми оставија мало парче од едниот крајник.И сега цело време тоа парче ми прави проблеми,отекувам на таа страна,исто ми премина и на синусите и увото од таа страна(воспаленија).Но немам нерви да одам повторно на операција,бидејќи не ми е прва која ми е згрешена.Ме фаќа нервоза од промашаите на хирурзите.

Мислам дека кој има проблем со крајници дека тоа е до генот,одма нека оди бидејќи ќе се мачи цел живот.Слушајте паталец

Овие зрнца се остатоци од храна кои остануваат во "џебовите" на крајниците.
Дали некој се справува со ова? Како?
Јас веќе 2 недела чувствувам лош мирис во грлото и уверен сум дека има нешто, а не можам да ги забележам со огледало. Имам здрави заби и затоа проблемот го барам во крајниците..

Земи јака светилка, држи ја со едната рака, а во другата стапче за уши, и со нив чисти ги остатоците.

не ти се зрнца од остатоци од храна туку имаш воспаление на крајниците народски кажано имаш гној закачено затоа ке замолиш некој од постарите да ти ги извади сам неможеш никако.Ке земеш крпче чисто и стапче или крајот на вилушката и некој од твоите ке им кажеш да ти ги извади со бркање внатре во шуплината после тоа ке испиеш и ке проплакниш со млака вода и готово.Ти пишувам од искуство

Ми се чини дека бетадине обично ставаат на воспалени крајници ама тоа доколку побараш лекарска помош :)

Може не станува збор за воспалено грло.
Имаш крипти/чепови на ткивото на крајниците кое се полни. Најчесто луѓето ги оперираат крајниците поради овој проблем.
Ако имаш често проблем со тоа оди на доктор за уво, нос и грло...а, не со вилушка или било што друго да чепкаш сам како што те советувале погоре. o_O

Немој со вилушки немаш осет на вилушката. Со рака можеш, ама нема 100% да ги исчистиш. Пак ќе ти се појават на тие места за некое време ама бар нема да ти мириса здивот. Рацете глеј чисти да ти бидат.

Оди на лекар,нека ти го исчистат гнојот со шпатула и ќе ти дадат антибиотик да пиеш или ќе те буцаат,не си играј доктор.

Sent from my iPhone using Tapatalk

И мене ми се појавуваат повремено, јас ги чистам со чепкалка за заби, сум немал никаква мака досега

Јас веќе 2 недела чувствувам лош мирис во грлото и уверен сум дека има нешто, а не можам да ги забележам со огледало. Имам здрави заби и затоа проблемот го барам во крајниците..

Ако не се крајници, проблемот може да ти е GERD. Побарај на Гугл

Тоа не се зрнца туку се фибрински налепи или чепови. Пробај да правиш гаргара со бетадине или иди земи си антибиотик најчесто за случајов го даваат Оспенот ама ти консултирај си се со матичниот за секој случај.
А тоа што ти смрди здивот најверојатно ти е од бактеријата која ти ги предизвикала чеповите на крајниците.

Не е гној во грлото како што велат, бидејќи после 2 недели би требало да те боли грлото ако е навистина загноено.

Овие таканаречени крајнички камења, односно тонсилолитис како што и самиот правилно го нарекуваш, се појавуваат одвреме навреме, и да, тие ја предизвикуваат непријатната миризба во грлото.

Можеш рачно да ги отстраниш, како што правам јас кога ќе ми се појават. Јас ги отстранувам со чачкалица или со чепкалка за уши. Ако имаш стапчиња за ражњичи уште полесно би било да ги отстраниш.

Нешто вака имаш ?
Tonsil-Stones.jpg

Ако е ова тогаш имаш инфекција и треба подолга доза на антибиотици .

Не преземај нешто со чепкалки ни под разно како на видеово.

Не е гној, туку калцифицирани остатоци од храна и слично, крајнички камења ( tonsil stоnes,Tonsillolith) http://en.wikipedia.org/wiki/Tonsillolith (не знам точен превод), најубаво со чепкала за уши да се исчистат и пиј што повеќе вода, гаргара со бетадиние и сл.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom