Соопштение за обложувачите

• Креатор на темата Avenger99
  • Време на започнување
A

Avenger99

Гостин
Ве известуваме дека и покрај огромните напори и дадени предлози од Асоцијацијата на спортски обложувалници на Македонија (АСОМ) да се повлечат или изменат предложените одредби за персонален данок кај игрите на среќа...

notice553.jpg
Собранието на РМ на ден 27.12.2013 сепак, без промени, го донесе Законот за изменување и дополнување на Законот за персонален данок на доход, каде што во член 54 се предвидува оданочување:
ОД 10% НА ИЗНОСОТ НА СЕКОЈА ПОЕДИНЕЧНА ИСПЛАТА НА ДОБИВКА ВО ОБЛОЖУВАЛНИЦАОваа одредба стапува на сила 8-миот ден од излегувањето во Службен Весник на РМ (07.01). Обложувалницата Sport Life не се согласува со овие измени, но мора да постапува согласно Законските одредби и од ден 08.01.2013 ќе започне да задржува и да плаќа 10% од сумата на секој поединечен исплатен тикет, без разлика на висината на исплатата, на име персонален данок на добивка за играчот.
Исплатата на добитните тикети, покрај приложувањето на оригиналниот добитен тикет МОРА да се врши со приложување на лична карта или пасош за идентификација и внесување неопходни податоци за потребите на УЈП.
Во спротивно, без земени податоци од играчите, тикетите НЕ СМЕЕМЕ да ги исплаќаме.

Со почит,
Sport Life обложувалници

Извор:http://sportlife.com.mk/Default.aspx?LCID=16&NewsID=5686

Ај наздравје ..

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.318
Поени од реакции
15.571
Ајт наздравје... А темава во бизнис и економија нека иде...

Него, како сега ќе се поднесуваат годишните даночни пријави, зарем кладилницата ќе им испраќа на домашна адреса на сите потврди за платен персонален данок?

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Зошто одма кладилниците не ги одбиваат тие 10% па да имаат работа кладилницата и ујп.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.318
Поени од реакции
15.571
Зошто одма кладилниците не ги одбиваат тие 10% па да имаат работа кладилницата и ујп.
Како мислиш одма? Системот е таков каков што е со персоналниот данок, работа си имаат кладилниците и ујп(затоа и е потребна лична карта) а исто така после и ти ќе си имаш работа иако ти е платен данокот.

Незапирливи 1903/87

Изгорен за Вардар
Член од
20 јули 2011
Мислења
3.530
Поени од реакции
10.235
Баш пред 2-3 недели правев муабет со еден другар што работи во Зортлајф тогаш ми рече дека кај нив и мислам уште во Бетпоинт и Златна копачка важи ова и за добивки само над 10 000 денари, може беше и за 5 000 не се сеќавма точно...А сега изгледа за било која добивка ќе зимаат 10%, а верувам дека наскоро и за сите кладилници ова ќе важи...И чекај бе, кој им курац бе, еве јас и не играм баш така често, скоро и да не играм спортска, ама што има мене некој да ми зема 10% од мое ливче со мои комбинации бе? Па тоа ливче јас сум си го играл, што мајка бара некој друг кај мене пари да бара бе? Јас сум си ги типувал утакмиците јас сум вложил пари јас сум ги погодил и на некој начин заработил, и како може сега некој да дојде 10% да ми бара, па макар и 200 денари да се тие 10%? Марш у пичку матер, убав пост прочитав негде, следна година уште да почнат да бараат 10 % на коледарите...:нинџ:

la-loca

Immortal...
Член од
24 јули 2009
Мислења
2.545
Поени од реакции
1.252
Како мислиш одма? Системот е таков каков што е со персоналниот данок, работа си имаат кладилниците и ујп(затоа и е потребна лична карта) а исто така после и ти ќе си имаш работа иако ти е платен данокот.
каква работа после би си имала јас!? нели преку кладилницата се исплака данокот и толку.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.318
Поени од реакции
15.571
каква работа после би си имала јас!? нели преку кладилницата се исплака данокот и толку.
Точно. Но и покрај тоа што сите даноци ти се платени, поднесуваш годишна даночна пријава до УЈП ако си остварил било каков приход освен приход по основ на плата (и стипендија и сл.). Не плаќаш ништо, али треба да поднесеш.

la-loca

Immortal...
Член од
24 јули 2009
Мислења
2.545
Поени од реакции
1.252
Значи само дополнително малтретирање. Фааааак, не ги можам веке закониве.

MamaLover

Admiral
Член од
2 март 2013
Мислења
296
Поени од реакции
304
Точно. Но и покрај тоа што сите даноци ти се платени, поднесуваш годишна даночна пријава до УЈП ако си остварил било каков приход освен приход по основ на плата (и стипендија и сл.). Не плаќаш ништо, али треба да поднесеш.
А зошто би поднесувале пријава кога данокот од 10 % ти го одбиваат со исплата на добивката ? :confused:

Член од
20 јануари 2013
Мислења
1.591
Поени од реакции
3.608
А со онлајн кладењето шо ке биде да не знае некој ?

Kajgana Shop

На врв Bottom