- Член од
- 30 септември 2013
- Мислења
- 2
- Поени од реакции
- 0
Zdravo me interesira dali studentite od mk vo slo dali zimaat ovaa godina stipendija vi blagodaram odnapred
ti blagodaramСамо Зоисова може да добијат, државна не.
Не се мачи со такви грешни прикаски од владата. Ако имаш пари оди студирај сам. Ако не, не си турај јамка на врато.Дали сте запознаени дали сеуште ги има стипендиите за 100те најдобро рангирани факултети?. Проверував на официјалната страница, ги имаше само стипендиите за фини уметности.
Исто така ме интересира за студирање математика во некои од европските земји, но на англиски јазик, досега како што видов има само стипендии до 30%?
аплицравте ли некои на конкурсов што го објави австралиската влада ?! http://futureunlimited.com.au/
точноThe competition is now closed.
Најверојатно требасе да се аплицира многу порано.
Најди си го факултет кој сакаш да го учиш и на неговата веб страна мора да постојат информации за интернационални студенти.Дали знае некој како се аплицира на некоја од академиите/факултетите во САД ?
иако барав порано ама сега најдов.. фала BlueНајди си го факултет кој сакаш да го учиш и на неговата веб страна мора да постојат информации за интернационални студенти.
Јас имам прашање. Трета сум знам дека ми е рано, но подобро порано отколку покасно и што се однесува до мојата информираност, можам да кажам дека е на левел 0 па ако може да ме просветли некој.Тука ти се наведени сите потребни документи кои треба да ги приложиш во амбасадата во Скопје за да добиеш виза:
http://www.skopje.diplo.de/contentblob/456886/Daten/2095806/Studium.pdf
Инаку зависи каде и на кој универзитет сакаш да студираш, бидејќи секој универзитет има различни правила и рокови за прием на странски студенти. На некои универзитети се плаќа партиципација, а на некои не. Исто така зависи што сакаш да студираш. Има некои смерови кои примаат ограничен број на студенти. За нив мораш да конкурираш и да чекаш резултати дали воопшто ќе те примат. Можно е и да полагаш приемен тест. Смеровите кои примаат ограничен број на студенти обично се обележани со NC (Numerus clausus). За останатите смерови кои не примаат ограничен број на студенти треба само да ги исполниш условите за прием на факултетот и веднаш добиваш место без претходно да конкурираш.
За да те примат на некој факултет мораш да имаш претходно положено тест за познавање на германски јазик, т.е. DSH (сведителство за германски јазик за прием на универзитет) или TOEFL ако смерот се студира на англиски.
Ако имаш некое поконкретно прашање пиши!
Јас имам прашање. Трета сум знам дека ми е рано, но подобро порано отколку покасно и што се однесува до мојата информираност, можам да кажам дека е на левел 0 па ако може да ме просветли некој.
Ќе напишам што ми е на располагање и ќе поставам некои прашања па се надевам ќе ми одговориш ти или некој трет, било кој што знае.
Германски знам се', цел јазик го знам, тоа нема да ми претставува проблем. Во врска со тоа знам дека некој тест треба да се полага, па ако може и нешто повеќе околу тоа. Германија сакам конкретно во Штутгарт зошто таму имам тетка, па и Вујко ми иде таму на факултет, колку да не сум сама на почетокот да можам да се снајдам. Немам некоја определена област на која сакам да студирам, само ме интересира какви се и кои се факултетите во тој град. Ако има нешто везе гимназија сум, смер природно математички Б. Што се однесува до буџетот, добро ми звучат овие факултети што биле по 100-200 евра по семестар и малку поскап да е не е проблем, планирам да работам и студирам истовремено. А,да, и како да аплицирам во конкретниот факултет
Фала однапред