Младите сакаат надвор од Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Meh
  • Време на започнување Време на започнување
Повторно се менува изгледот на дијаспората.

И мене така ми изгледа, повеќето македонци тука се високо школувани и работат на добри позиции.Долгорочно гледано, тоа не е баш најдобро за Македонија

И мене така ми изгледа, повеќето македонци тука се високо школувани и работат на добри позиции.Долгорочно гледано, тоа не е баш најдобро за Македонија

Да... Британија ја заборавив во прекуокеанските земји ама и кај вас би било исто бар до пред некој ден. Сега можен е наплив и таму со БГ пасоши. За МКД ова е катастрофа, ај тие што имаат соодветно образование и искуство ако решиле да си одат секако неможеш да ги задржиш ама сега никој неможе да задржи. Ваљда ќе се свестат и почнат да работат како треба

Потта ке ви тече секое утро додека работите на сонцето а навечер претепани од работа ке чекате едвај да дојдете до креветот и утре повторно истата приказна.И се така додека не почнеш да лелекаш за дома...

истото е и овде, ама таму барем ќе те платат за тоа, а овде ќе ти платат некои стотина евра ...

Не се сите родени под срекна звезда.

Епа ајде народе,навалете напуштете ја Македонија овде нема чаре,на запад се е од мед и млеко.

Exactly ... Dodeka ne sfatis deka nema srekna zvezda pa pocnis da se boris ,ucis i prosperiras!

Не се распадна Америка, не се ни распадна Германија тоа секако, но еве како информација ќе ти кажам во Америка белците беа пред 60 години околу 90% од популација. Денес се тие околу 70% од популација. Можеби тој број е и помал со оглед дека во Америка и Арапи, Евреи, Хиспанци со светла боја на кожа се пишуваат белци и вештачки се пумпа бројот. Хиспанците се најбрзо растечка популација таму со просек 5 деца по семејство. Ти можеш да планираш што сакаш и колку сакаш, но работите на терен секогаш добиваат друг правец.

Кога можеше европската популација во Америка да падне толку многу за само 60 години што ќе биде во наредните 30-40 ако се продолжи во оваа темпо?

Тие нека имаат и план В, Д, Е, но се е џабе. Заедничкиот живот таму функционира на серии и филмови.Во реалноста е друго и така и треба да биде.

Прошетај во било кој белечки, црнечки и латино квартови во Америка и ќе ја видиш разликата. Германија исто така во многу делови и квартови личи на кебапчилница од Турците, Босанците, Арапите. Тоа е реалноста и дојди убеди ме во спротивното.

Зборуваш за гета, гетата не се интергрирани и на никој не му пречи да постојат се додека хиспанецот си работи во градежништвото, турчинот меша малтер, секогаш има потреба од луѓе што треба да работат работи за кои старите мештани не сакаат да ги смислат.

Зборуваш за гета, гетата не се интергрирани и на никој не му пречи да постојат се додека хиспанецот си работи во градежништвото, турчинот меша малтер, секогаш има потреба од луѓе што треба да работат работи за кои старите мештани не сакаат да ги смислат.
А нашите во странство се поарни од турчинот и хиспанецот?

Okej, kje pisham i jas neshto vo vrska so temava.

Konkretno za Amerika, nesporedlivo e so Makedonija, u sekoj pogled, da ne se zaebavame. Zelenchuk - melenchuk, koga kje ti legnat 3000 - 4000 $ sekoj mesec, ne veruvam toa da e golem problem:D. Inache pred godina dena se preseliv tuka. Mesec dena bev vo Merilend, ne mi se svigjashe pa se vrativ na staroto ognishte vo Montana. Tamo, prijateli kolku sakash. Najdov dvosoben apartman, za 900 dollari mesechno(utilities included), rabotam dve raboti, shto vekje mi stana rutina. Vo mestoto kade shto jas se naogjam u princip e sve poskapo, oti i pllatite se pogolemi od ostala Amerika, mislam za obichna rabota. Rabotam vo eden restoran, i mozham da vi kazham deka vo rok od 5 meseca, 2 pati sum dobill pokachuvanje. Kaj drugata rabota e porelaksirano, oti mi se prijateli. Ruchek koshta okollu 20 dollari prosek, edna vecher vo club zavisi koj kolku pie, ali 20-30 sigurno idaat. Eve kje dojde mart - aprill, sakam kolla da zemam, vprochem mozham nova kolla do 10,000 dollari da si ja dozvollam i sega, bez problem. Patuvanja sekoj 3-4 meseci, eve Januari doagja, Kollorado ne cheka, Juni - Vegas:D. Prakjanje pari doma, kad je potrebno:D. Ima mozhnosti, za razlika od Makedonija, da ne se llazheme..

И да,не може секому да се погоди,ама ако таму е толку многу убаво Македонија одамна ке беше држава на духови..Сите ке се иселевме.
Оние кои велаат веке таму подобро било зошто не заминат?Ајде да видиме,кои ке бидаат оние храбрите.Лесно е да се кука.Оди превземи нешто.

па визи требаат а тие ги нема на улица ... инаку еве преземаат нешто ... 450000 презеле ...

ќе се убацам ко падобранец на темава, али морам да и соопштам на саншајн дека јас избркав од станот кога ми закаснија со само една кирија. ич не ми бише гајле кај ќе иде, или плати, или пат под нозе. :mad:
П.С. за разјаснување, живеам во македонија.

Имам и јас роднини таму, веќе долго време се таму 10-12 години и имаат и пари и се. Со работа секаде освен кај нас се успева. Во Италија за 4 денови ќе заработиш 300 евра, овде за 2 месеци.

Друго, денеска сите се шофери ширум европа, возат камиони. Заврши средно и оп седнува пред воланот за 1 месец вози со братучед да научи и после сам му дават камион и тој вози, за 1 месец илјада и петсо евра.

Ти ја направи италија рај на земјата со плативе.не може секој да биде шофер исто ко не може секој да биде програмер.у италија е криза,некои имаат добри плати некои не.фирмите кратат работници,и некои и 10години биле па гостануваат без работа сега.Твоите роднини работат у фирма која не скратила на работници.ако работеле на друго место и они ќе останеле без работа.проблемот у италија е што моментално ако останеш без работа,многу е тешко да најдеш нова работа.ете имам пријатели,македонци се у град близу до анкона живеат,само едниот работи.жена му воопшто не може да најде работа.единствена работа што уствари може полесно да се најде низ италија за женски е баданте,али тоа значи да глеаш некоја баба и да бидеш кај неа 24/7 и плата ти е околу 700-800евра али цел ден ќе те полудат.таква работа не е за жена со дете и маж.

на југот е бетер,платите се пониски и не стигаат,т.е не можеш да заштедиш ни 2 евра ако само еден работи и плаќа стан.
има форумџии по форумот нека ти кажат они како е у италија моментално.
ја сум моментално доле на југот у италија.бев у една продавница за компјутери и компјутерска опрема за работа да прашам.газдата ми кажа дека самиот он уште пред 2 години ги отпуштил работниците ради кризата и од тогаш сам си работи.

веќе ни на лозјата и маслинките не вработуваат македонци ко порано,за таму има сиријци,сомалијци,им даваат по 3 евра на ден и не смеат ни да се жалат пошо се на црно влезени у италија.

еве конкретно пример од град на југот,у една фабрика за керамика,им даваат плата 800 евра.али работиш од 7-13 и од 15 до 20.превоз нема,сам се снаоѓаш за превоз,ако немаш кола идеш со точак до фабриката.и одиш 2 пати на работа,а го губиш цел ден,воопшто немаш време за ништо со вакво работно време.оние 2 саати попладне ти се уствари пауза за да идеш дома да јадеш.
--- надополнето: 3 јануари 2014 во 21:17 ---
Интересно....

После втора светска војна од МКД емигрирале луге затоа што немало работа во бившата држава. Тогаш за прекуокеанските земји заминувале углавно општи работници а за европа пошколуван кадар. Тито во тоа време извезол некој 1 мил народ од југославија.

50 години подоцна иста ситуација. Благодарение на феноменот бугарски пасоши и оние што немаат доволно искуство и барана професија можат да си ја пробаат среќата во ЕУ. Денес за размика од порано во прекуокеанските земји иде школуваниот кадар каде мора да исполни услови за да дојде а во европа може и тој што има бг пасош.

Од новите исленици сега за сега слушаме највеќе жалење од тие во ЕУ што отишле пред се со релативно помалку средства и работеле углавно физички работи.

Повторно се менува изгледот на дијаспората.

А некои се у прекуокеанските земји благодарејќи на родителите кои заминале пред 20 години.мислам дека имаш спомнато у пост на друга тема дека твоите заминале/биле у аус уште пред 20 години.ти си роден во аус или(ако не е тајна)?
некои од нас немале можност родителите да им бидат заминати у странство уште пред 20-30години, и да имаат стекнато нешто таму,па ти сеа на готово само кажуваш како ти било супер.
и опет збориш за оние што немаат дипломи,значи ти дефинитивно имаш нешто против таквите.
или тие без диплома се магариња па не треба да се жалат ,треба све да трпат и работат,зашо нивните немале пари да им овозможат убав живот у аус,и факултети од 20000долари годишно.
ние одиме у ЕУ со ‘релативно помалку средства‘ затоа што ние не можеме да си дозволиме да идеме со 10.000 евра у џеб ,ние одиме за да работиме.
да ги нема тие што работат физички работи ти ќе немаш канцеларија ,куќа,автопат итн итн.

Првиот момент кога Германците ќе почнуваат да стануваат малцинство во својата држава таа империја пополека ќе почне да се распаѓа.

Тие се тие што ја создаваат таа држава и градат со нивниот памет, а немој да мислите дека Ш*пци, Босанци, Турци, Нигеријци, Македонци, Бугари што ти знам јас се некаков фактор таму. Се дур тие ви наредуваат, ве командуваат таа земја ќе има прогрес. Не дај боже утре да дадеш можност на црнци, арапи, босанци, турци или други имигранти да управуваат со Германија. Ќе ја направат домородна држава како што и нивните ги направиле.
Пример Јужна Африка, малцинство се белците и повторно управуваат со државата т.е го имаат последниот збор.
За да имигрантите почнат да управуваат со Германија прво треба да стигнат до интелектуалното и културното ниво на моменталните германци, едноставно ќе научат дека за да го задржат убавиот живот мора да се игра по одредени правила.
Нешто што не разбираш е дека климата ги диктира тие правила, а не германците, тие правила што ги имаат германците се акомулирани со генерации, бидејќи климата е заникаде, па за да си овозможат убав живот мора да ги следат тие правила.
Прашај се зошто афричките држави околку еквадорот немаат научен напредот?
И ќе дојдеш до сознание дека таму климата е одлична, денот преку цела година е скоро ист, трае околку 12-тина часа, нема големи разлики во температура, има за јадење и секс и што друго им треба? Нема да измислуваат радиатори и централно греење или топла вода?

@galaxys

Смири живци и прочитај убаво што напишав, relax don't take it personal, it's not mean to be. Јас правам разлика во периоди кога некој се преселиле, во земји и нормално професии. Едноставно е, ако некој планира да иде да работи физички тогаш твојот и примерот на Саншајн треба да си ги прочита за да добие престава што го чека. Нит некаде имам речено да не се иде ако се нема дипломи нит пак потценувам тоа, ако ги читаше сите постови ќе прочиташе дека напишав луге работат а не дипломите. Факт е дека сега без диплома (или свадба) нема идење во прекуокенаските земји додека во ЕУ има начини и може. Понатака е кој како ќе се снајде. До сега сеуште не сме чуле некој на форумот да се пожали од УСА, АУС или НЗ. Ти си првиот кој се пожалил и од Британија. Сеуште не сме чуле некој што се окозил да добие виза на пример за АУС да се жали од АУС. Иди на темата за емиграција за АУС и НЗ ќе видиш доста луге што прашувале и се доселиле а до сега никој не се пожалил. Јас си ја проучувам дијаспората подолго време повеќе како хоби, затоа и ме интересираат ваквите теми. За Италија многу не знам, нема информации многу незнам баш што и како се случува а моментално има доста наши таму па затоа и читам што пишуваш. Знам само дека доста од источна се натака. Ништо лично, не се врегај одма.

Ме интересира дали само во јужна ЕУ е така... Дали има некој што отишол во да кажеме Холандија, Белигија итн а да го снашло истото ко тебе или Саншајн во Италија.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom