Законот на Телема

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Аха, Ок.

Инаку, ме интересира, на сајтов не можам да најдам кога е формиран редот овде на овие простори, такво нешто има ?
Редот има своја структура, се состои од кампови, оази и ложи. Зависно од членството, најмали се камповите, кај нив не се изведуваат иницијации, поголеми од камповите се оазите, таму се изведуваат иницијации во првата тријада, и најголеми се ложите.
О.Т.О во Македонија постои од 90-те, првиот камп се викал "oceans of light", по пауза од неколку години формирани се камповите Трину и Один, а на почетокот од годинава кампот Один прерасна во Оаза - Secret Fire Oasis.
.
Не знам колку се точни овие информации од сајтов:
http://www.parareligion.ch/sunrise/naskov.htm

Има доста пикантерии за тогашните членови и нивните спеткарења со авторските права.

Наводно, првиот човек што ја донел Телемата во тогашна Југославија бил Живорад Михајловиќ-Славински во 1973.

Before the series of civil wars that ravaged the region, there were proportionally more 'Thelemites' per head of the population in Yugoslavia than in any other country (with the possible exception of the USA). Many members of the various Yugoslav O.T.O. groups became refugees as a result of the dire domestic situation, and it is therefore impossible to give any coherent description of the current Thelemic landscape in the former Yugoslavia. Hence this short article confines itself to developments between 1980 and 1994; the activities of the Yugoslavian 'Abrahadabra' branch of the 'Caliphate' are described merely to give a general impression of events.

Во текстот се спомнува Јулијан Насков, доколку може да се суди според името, тогаш претпоставувам дека тоа е првиот Македонец кој бил длабоко навлезен во структурата на тогашната организација во СФРЈ.
Се споменува дека имал високи овластувања на ОТО во Југославија и дека изведувал магиски ритуали, дека напишал најмалце една книга, и дека за време на неговото раководство ОТО во Југославија доживеало своевиден процут кој бил прекиинат со почетокот на војната во БиХ. Основал неколку организации низ овие простори меѓу кои и таа во Македонија.

Од она што може да се најде на нет и затоа со ризик да грешам, имам впечаток дека е еден од ретките Македонци со такво академско образование, делува импресивно.

Ме интересира дали може да се најде книгата Macedonian Lectures од
Maggie Ingalls?

Успеав да најдам нешто друго од неа на Амазон:
http://www.amazon.co.uk/Books/s?ie=UTF8&field-author=Maggie Ingalls (Nema)&page=1&rh=n:266239,p_27:Maggie Ingalls (Nema)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.201
Поени од реакции
12.194
Оди низ темата се има некаде зборувано за овој сајт :)
Денес Балканот има О.Т.О. ложи. Ако тогаш цветал Редот, денес што прави? Нуклеарна програма?
Види тука за О.Т.О., има и линкови.

П.С. ВО текстот стои дека тој Насков (ако постои таков човек) е поврзан со О.Т.О.А. , а не со О.Т.О. !

In 1988 Naskov contacted Manuel C. Lamparter ("LAM-parter" naturally), OHO of the OTOA in Spain and a protagonist in the latter-day affairs of Arnoldo Krumm-Heller's 'Fraternitas Rosicruciana Antiqua'.

Исто подолу пишува дека Насков му дал одобрување на некој си Салихович да биде главен на Југословенското ОТОА!

Правете разлика... секој трча да биде наследник на Кроули преку Гермер! А тоа одамна е завршена работа - О.Т.О. е првиот старо-еонски Ред кој што го прифати Законот на Телема, подоцнежните бескорисни војни за превласт и преземање на Редот се покажа безуспешно, но потребно во развојот на Редот!

Денес имаш О.Т.О., но имаш и О.Т.О.А., имаш и Т.О.Т.О. (Тифониско О.Т.О.). Мора да знаете со што си имате работа кога зборувате за Редот! И да читате убаво и внимателно! :)

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.125
Поени од реакции
83.731
П.С. ВО текстот стои дека тој Насков (ако постои таков човек) е поврзан со О.Т.О.А. , а не со О.Т.О. !

I
:pos:

не знам кој ти е проблемот со Јулијан, али у реду, твоја работа.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Оди низ темата се има некаде зборувано за овој сајт :)
Денес Балканот има О.Т.О. ложи. Ако тогаш цветал Редот, денес што прави? Нуклеарна програма?
Види тука за О.Т.О., има и линкови.

In 1988 Naskov contacted Manuel C. Lamparter ("LAM-parter" naturally), OHO of the OTOA in Spain and a protagonist in the latter-day affairs of Arnoldo Krumm-Heller's 'Fraternitas Rosicruciana Antiqua'.

Исто подолу пишува дека Насков му дал одобрување на некој си Салихович да биде главен на Југословенското ОТОА!

Правете разлика... секој трча да биде наследник на Кроули преку Гермер! А тоа одамна е завршена работа - О.Т.О. е првиот старо-еонски Ред кој што го прифати Законот на Телема, подоцнежните бескорисни војни за превласт и преземање на Редот се покажа безуспешно, но потребно во развојот на Редот!

Денес имаш О.Т.О., но имаш и О.Т.О.А., имаш и Т.О.Т.О. (Тифониско О.Т.О.). Мора да знаете со што си имате работа кога зборувате за Редот! И да читате убаво и внимателно! :)
И да сум прочитал, се сомневам дека би ја увидел разликата, моја е грешката.
Ако не те мрзи само на кратко да ја објасниш разликата меѓу О.Т.О.и О.Т.О.А. и Т.О.Т.О.?

Не знам ниту каква е денес состојбата, дали во однос на годините пред/по осамостојувањето било подобро и на што се должи според тебе падот/подемот?

Лично не гледам никаква штета од функционирањето на О.Т.О., напротив, гледам на тоа како многу добра основа за поттикнување на мислата.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не знам колку се точни овие информации од сајтов:
http://www.parareligion.ch/sunrise/naskov.htm

Има доста пикантерии за тогашните членови и нивните спеткарења со авторските права.

Наводно, првиот човек што ја донел Телемата во тогашна Југославија бил Живорад Михајловиќ-Славински во 1973.
Не сум истражувал за ОТО во време на СФРЈ, не го сметам тоа за толку битно.
Кога станува збор за одговори во врска со Редот, би те упатил истите да ги побараш на официјалната страница: O.T.O. Македонија
Поздрав. 93 93/93

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.125
Поени од реакции
83.731
Типично балкански.
Нешто телема, просветлување, .... ма јок бре пичкин дим. Его трипови само, ништо друго.

Истата прича како и другде: - Они беа срање, а ние сме добри. Ние сме вистинските!

Најбоље од све е "некој си Салихович" и "ако постои таков човек" (за Јулијан Насков).

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Типично балкански.
Нешто телема, просветлување, .... ма јок бре пичкин дим. Его трипови само, ништо друго.

Истата прича како и другде: - Они беа срање, а ние сме добри. Ние сме вистинските!

Најбоље од све е "некој си Салихович" и "ако постои таков човек" (за Јулијан Насков).
Не е муабетот суета па некој да тврди дека е вистински затоа што другите небиле "достојни" или слично. Се работи за авторските права, си пишува на официјалната страна. Имало неколку судски спорови околу правата за користење на симболите, печатите и ред други официјални документи. Тие права ги има добиено О.Т.О.
Но веќе реков, тоа што е во врска со Редот, подобро е да се бара од официјалните страници на самиот Ред.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.125
Поени од реакции
83.731
Не е муабетот суета, па некој да тврди дека е вистински затоа што другите небиле "достојни" или слично. Се работи за авторските права, си пишува на официјалната страна. Имало неколку судски спорови околу правата за користење на симболите, печатите и ред други официјални документи. Тие права ги има добиено О.Т.О.
Но веќе реков, тоа што е во врска со Редот, подобро е да се бара од официјалните страници на самиот Ред.
Ах, авторските права, вечна причина за најголемите магијски војни уште од времето на Метерс vs Кроули...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ах, авторските права, вечна причина за најголемите магијски војни уште од времето на Метерс vs Кроули...
Тоа се чисто формални - бирократски работи, нема врска со билдање ега, магиски војни или со темава, бидејќи темава не е за авторските права на О.Т.О туку за телемата.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Типично балкански.

Берич, аман друже, не гледам причина зошто не би можеле и од оваа тема да извлечеме нешто повеќе, наместо нејзино загушување со аргументи ад хоминем.

Овој форум има своја специфична намена, секоја дискусија се фокусира на посебни теми. Нашето учество во сите нив е доброволно.
Тоа значи дека во склад со форумската култура би требало да оставиме темите да постојат за оние кои вистински се интересираат за нив, без да им го узурпираме правото на дискусија.

Скоро и да не видов прашања за магијата, ритуалите, секс-магијата:), алхемијата, мистицизмот и сл. кои би требало да се во главниот фокус на темава.
Тоа би било возможно доколку помалце се фокусираме на личностите, како Кроули, Јулијан и останатите споредни елементи.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.125
Поени од реакции
83.731
Хех, ме искара бе... :)

ОК, Разбирам дека сакаш конструктивна дискусија, ама исто така треба да знаеш дека ја не ги хејтам телемитиве. Симпатични ми се, во овој луд свет. Само што, нашата врска е помалку садо-мазо, па личи дека ги хејтам. Инаку, не ги хејтам, ете прашај ги.

Сепак, Кроули и другите, се неодминлив дел од оваа тема.
А тебе праксата те интересира.
Теоријата секогаш оди хронолошки прво, пред да почне праксата, а за праксата, за жал, сметам дека нема да одат во подробности, како и до сега на сите страни од оваа тема, како и на сите отворени форуми кај што има телемити. Исто и масоните, не зборуваат јавно за своите ритуали.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Сепак, Кроули и другите, се неодминлив дел од оваа тема.
А тебе праксата те интересира.
Теоријата секогаш оди хронолошки прво, пред да почне праксата, а за праксата, за жал, сметам дека нема да одат во подробности, како и до сега на сите страни од оваа тема, како и на сите отворени форуми кај што има телемити. Исто и масоните, не зборуваат јавно за своите ритуали.
Не очекувам подробности, оставам на нив да се произнесат колку што сметаат дека треба, без да им го сервирам муабетот со Кроули на секој трет пост.

Исто така некои работи се веќе опфатени во некои книги па може да послужат како појдовна точка, без форсирање.
Мене ми е криво што за овие работи не се збори поотворено и луѓето се на некој начин систематски осакатувани и ускратувани од секое алтернативно знаење.
Не е поентата да смениме вера, да најдеме ново име за Господ, па повторно да бидеме ограничени во мислата.

Тоа што одредени луѓе имале храброст и можност да извлечат корист од древните учења, да го спојат тоа што им е на располагање и да се унапредат во поглед на сопственото самопознание го сметам за ретка привилегија.

Kajgana Shop

На врв Bottom