Bratot
Стоик и Машкртник!
- Член од
- 27 јануари 2007
- Мислења
- 17.089
- Поени од реакции
- 4.499
Аха, Ок.
Инаку, ме интересира, на сајтов не можам да најдам кога е формиран редот овде на овие простори, такво нешто има ?
Не знам колку се точни овие информации од сајтов:Редот има своја структура, се состои од кампови, оази и ложи. Зависно од членството, најмали се камповите, кај нив не се изведуваат иницијации, поголеми од камповите се оазите, таму се изведуваат иницијации во првата тријада, и најголеми се ложите.
О.Т.О во Македонија постои од 90-те, првиот камп се викал "oceans of light", по пауза од неколку години формирани се камповите Трину и Один, а на почетокот од годинава кампот Один прерасна во Оаза - Secret Fire Oasis.
.
http://www.parareligion.ch/sunrise/naskov.htm
Има доста пикантерии за тогашните членови и нивните спеткарења со авторските права.
Наводно, првиот човек што ја донел Телемата во тогашна Југославија бил Живорад Михајловиќ-Славински во 1973.
Before the series of civil wars that ravaged the region, there were proportionally more 'Thelemites' per head of the population in Yugoslavia than in any other country (with the possible exception of the USA). Many members of the various Yugoslav O.T.O. groups became refugees as a result of the dire domestic situation, and it is therefore impossible to give any coherent description of the current Thelemic landscape in the former Yugoslavia. Hence this short article confines itself to developments between 1980 and 1994; the activities of the Yugoslavian 'Abrahadabra' branch of the 'Caliphate' are described merely to give a general impression of events.
Во текстот се спомнува Јулијан Насков, доколку може да се суди според името, тогаш претпоставувам дека тоа е првиот Македонец кој бил длабоко навлезен во структурата на тогашната организација во СФРЈ.
Се споменува дека имал високи овластувања на ОТО во Југославија и дека изведувал магиски ритуали, дека напишал најмалце една книга, и дека за време на неговото раководство ОТО во Југославија доживеало своевиден процут кој бил прекиинат со почетокот на војната во БиХ. Основал неколку организации низ овие простори меѓу кои и таа во Македонија.
Од она што може да се најде на нет и затоа со ризик да грешам, имам впечаток дека е еден од ретките Македонци со такво академско образование, делува импресивно.
Ме интересира дали може да се најде книгата Macedonian Lectures од
Maggie Ingalls?
Успеав да најдам нешто друго од неа на Амазон:
http://www.amazon.co.uk/Books/s?ie=UTF8&field-author=Maggie Ingalls (Nema)&page=1&rh=n:266239,p_27:Maggie Ingalls (Nema)