Прашања за Исламот III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Ако гледаме правно,човекот е невин нели? Хаг го ослободи.
Никогаш не му ја докажаа вината.
А лично вака,мое мислење е како што ти реков воопшто не го симпатизирам.

И тешко ли беше, да се иде на цела дискусија за Сребреница и Боска пред и потоа е долга дискусија, јас се интересирам за мислењето за своите, иако не се сложувам со тебе во врска со Орич.

Провокации ?
Ако за тебе некој што е регистриран вчера е провокација тогаш да бегам отука......

Се регистрира вчера и прво што праша беше за обрежувањето и кожинката.
МНОГУ ЈАСНО,МНОГУ УБАВО,МНОГУ КУЛТУРНО ТИ ОДГОВОРИВ ДЕКА НЕМА НИКАКОВ РИТУАЛ СО КОЖИНКАТА,МНОГУ ЈАСНО И КУЛТУРНО ТИ ОДГОВОРИВ ДЕКА СЕ ФРЛА КОЖИНКАТА,МНОГУ ЈАСНО И МНОГУ КУЛТУРНО ТИ ОДГОВОРИВ ДЕКА ТОА Е ХИРУРШКА ИНТЕРВЕНЦИЈА БЕЗ РИТУАЛИ ПОСЛЕ ТОА.
и после сето тоа,ти се направи глуп и будала и ми го напиша следново:

Еми оти не направиле таков ритуал, да се чува и да и се дава на невестата како мираз....
и после ова сакаш да дискутирам со тебе или да ти одговарам на прашања?
Не,фала.
Ова е мој последен пост за тебе на оваа тема,а ќе се потрудам и останатите муслимани активни на оваа тема да не ти одговараат на постовите.
Поздрав.
--- надополнето: 31 декември 2013 во 22:23 ---
И тешко ли беше, да се иде на цела дискусија за Сребреница и Боска пред и потоа е долга дискусија, јас се интересирам за мислењето за своите, иако не се сложувам со тебе во врска со Орич.

Не можеме за се да се сложиме.
Сепак,благодарам што си коректен за разлика од останатите :)

Се регистрира вчера и прво што праша беше за обрежувањето и кожинката.
МНОГУ ЈАСНО,МНОГУ УБАВО,МНОГУ КУЛТУРНО ТИ ОДГОВОРИВ ДЕКА НЕМА НИКАКОВ РИТУАЛ СО КОЖИНКАТА,МНОГУ ЈАСНО И КУЛТУРНО ТИ ОДГОВОРИВ ДЕКА СЕ ФРЛА КОЖИНКАТА,МНОГУ ЈАСНО И МНОГУ КУЛТУРНО ТИ ОДГОВОРИВ ДЕКА ТОА Е ХИРУРШКА ИНТЕРВЕНЦИЈА БЕЗ РИТУАЛИ ПОСЛЕ ТОА.
и после сето тоа,ти се направи глуп и будала и ми го напиша следново:

и после ова сакаш да дискутирам со тебе или да ти одговарам на прашања?
Не,фала.
Ова е мој последен пост за тебе на оваа тема,а ќе се потрудам и останатите муслимани активни на оваа тема да не ти одговараат на постовите.
Поздрав.

Ко така ќе ти поставам друго прашање, и на него ќе ми одговориш...

Која година е сега според Исламот ? И зошто цел свет ја празнува 2014 ?

Ко така ќе ти поставам друго прашање, и на него ќе ми одговориш...

Која година е сега според Исламот ? И зошто цел свет ја празнува 2014 ?

Поздрав.

И јас имам едно многу загрижувачко прашање. Дали е во ред СРЕДНОШКОЛКИ албанки да одат забулени на +35 во лето или почеток на летото??? Човечки, а не религиозно гледано!? Ниту во Албанија, ниту во Турција не одат така облечени, за Босна незнам.

Ајде пак одговори ми со истиот пост и пак ќе ти биди последен пост.... и технички пак ќе ми одговориш...:)

И јас имам едно многу загрижувачко прашање. Дали е во ред СРЕДНОШКОЛКИ албанки да одат забулени на +35 во лето или почеток на летото??? Човечки, а не религиозно гледано!? Ниту во Албанија, ниту во Турција не одат така облечени, за Босна незнам.
И јас имам загрижуувачко прашање:
Дали е во ред,човек да има милиони а сепак да е несреќен? :)
Едно е да бидеш среќен,друго е да бидеш задоволен.
Тоа што ти мислиш дека на +35 ним им представува потешкотија што одат забулени,многу погрешно мислиш.
Исто како да ми се чудиш што јас постам цело лето,месец дена кога беше рамазан,на најголемите жештини десетина часови без вода и храна,тебе тоа ти личи загрижувачки и измачување а мене ми представува задоволство. :)

И јас имам загрижуувачко прашање:
Дали е во ред,човек да има милиони а сепак да е несреќен? :)
Едно е да бидеш среќен,друго е да бидеш задоволен.
Тоа што ти мислиш дека на +35 ним им представува потешкотија што одат забулени,многу погрешно мислиш.
Исто како да ми се чудиш што јас постам цело лето,месец дена кога беше рамазан,на најголемите жештини десетина часови без вода и храна,тебе тоа ти личи загрижувачки и измачување а мене ми представува задоволство. :)

Ти си машко и си полнолетен, твојот организам е поиздржлив од овој на женските малолентички или деца од 13-18 години, па и пубертетот си игра значајна улога. Зошто во Турција се забулаат само кога одат на погреб или во џамија, како и за невестинска вечер и сл.,а тука цел ден надвор од домот!? Иста религија е ми се чини, но други адети или обичаи! Ајде забулени,ама и тие долгите фустани! :tapp:
Мешаш баби и жаби.:unsure:

Ти си машко и си полнолетен, твојот организам е поиздржлив од овој на женските малолентички или деца од 13-18 години, па и пубертетот си игра значајна улога. Зошто во Турција се забулаат само кога одат на погреб или во џамија, како и за невестинска вечер и сл.,а тука цел ден надвор од домот!? Иста религија е ми се чини, но други адети или обичаи! Ајде забулени,ама и тие долгите фустани! :tapp:
Мешаш баби и жаби.:unsure:

Ти мешаш баби и жаби друже,Исламските прописи не се земаат од турските и албанските обичаи туку од Куран и суннет.
А должноста на секоја муслиманка е да носи хиџаб.

Ти мешаш баби и жаби друже,Исламските прописи не се земаат од турските и албанските обичаи туку од Куран и суннет.
А должноста на секоја муслиманка е да носи хиџаб.

Надвор од сите прописи, дали мислиш дека тоа е во ред?

Чекај, нели еден муслиман спомна дека не е должност да се носи хиџаб или бурка и дека ако девојката не сака, не мора?

И не знам дали избегна или не си видел но те прашав-ако исламот е религија на мирот и ако исламот забранува убиство тогаш зошто напуштањето на исламот се казнува со егзекуција?

Егзекуција=убиство.

По којзнае кои пат го прелистав Куранот, само да се уверам во она што го мислев. Голема твоја грешка. На речиси секоја страна стои Алах:........
Мене вака гледано ми личи на драма и не е логички некој за себе да зборува така,од свој агол гледано. Тоа е исто кога те цитирам или ме цитираш.
Еве и прашање за да коментарот ми биде на место.
Што значи, „елиф, лам, мим“?

Чекај, нели еден муслиман спомна дека не е должност да се носи хиџаб или бурка и дека ако девојката не сака, не мора?

И не знам дали избегна или не си видел но те прашав-ако исламот е религија на мирот и ако исламот забранува убиство тогаш зошто напуштањето на исламот се казнува со егзекуција?

Егзекуција=убиство.

Не видов дека некој спомнал.
Како и да е,јасно е дека е должност,на првата страница го одговорив ова прашање овде само ќе го копирам одговорот.
............................
Да задолжително е да си ја прекрива главата,не и лицето.
Значи лицето може да се гледа.
A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi ista osim onoga što je ionako spoljašnje, i neka vela svoja spuste na grudi svoje; neka ukrase svoje ne pokazuju drugima…"

(An-Nur 24:31)

Ова ОСИМ ОНОГА ШТО ЈЕ ИОНАКО СПОЉАШЊЕ,се мисли на лицето и рацете.
иако има полемики кај исламските учењаци дали лицето мора да се покрие или не мора,но тоа е друга тема.
Основниот хиџаб(покривањето) е задолжителен,за секоја полнолетна жена во исламот.
...............................

И тоа за убиството е дискутирано исто така на темава.
Но пред да ти одговорам,би сакал да знам дали си припадник на некоја религија или?
--- надополнето: 2 јануари 2014 во 02:26 ---
Еве и прашање за да коментарот ми биде на место.
Што значи, „елиф, лам, мим“?
Има неколку сури во Куранот кои почнуваат со вакви ајети
елиф лам мим.... елиф лам ра....ја син.....та ха....ха мим

Исламските учењаци имаат поделени ставови по ова прашање.

Првиот став е дека нивното значење го знае само Аллах.
Имам Еш-Шаби рекол: "Тоа се нејасни ајети чие значење го знае само Возвишениот Аллах."
Имам Куртуби овој став им го припишува на 4 праведни халифи,Ибн Месуд итн итн.

Вториот став е дека значењето на овие ајети е познато
Тие што го застапуваат овој став имаат различни ставови за значењето на тие скратеници.
Па меѓу нив:
- прв став:
Тоа се зборови кои ги означуваат Аллаховите имиња и својства па така харфот елиф укажува на Ехад(единствен),харфот лам на името Ел-Латиф и харфот мим укажува на Мулк(власт)
- втор став:
Тоа се имиња на сурите.
- трет став:
Тоа се зборови кои укажуваат дека Куранот е составен од зборови кои арапите ги разбираат.
Вториот став го застапуваат поголем дел од исламските учењаци.

Не видов дека некој спомнал.
Како и да е,јасно е дека е должност,на првата страница го одговорив ова прашање овде само ќе го копирам одговорот.
............................
Да задолжително е да си ја прекрива главата,не и лицето.
Значи лицето може да се гледа.
A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi ista osim onoga što je ionako spoljašnje, i neka vela svoja spuste na grudi svoje; neka ukrase svoje ne pokazuju drugima…"

(An-Nur 24:31)

Ова ОСИМ ОНОГА ШТО ЈЕ ИОНАКО СПОЉАШЊЕ,се мисли на лицето и рацете.
иако има полемики кај исламските учењаци дали лицето мора да се покрие или не мора,но тоа е друга тема.
Основниот хиџаб(покривањето) е задолжителен,за секоја полнолетна жена во исламот.
...............................

И тоа за убиството е дискутирано исто така на темава.
Но пред да ти одговорам,би сакал да знам дали си припадник на некоја религија или?
--- надополнето: 2 јануари 2014 во 02:26 ---

Има неколку сури во Куранот кои почнуваат со вакви ајети
елиф лам мим.... елиф лам ра....ја син.....та ха....ха мим

Исламските учењаци имаат поделени ставови по ова прашање.

Првиот став е дека нивното значење го знае само Аллах.
Имам Еш-Шаби рекол: "Тоа се нејасни ајети чие значење го знае само Возвишениот Аллах."
Имам Куртуби овој став им го припишува на 4 праведни халифи,Ибн Месуд итн итн.

Вториот став е дека значењето на овие ајети е познато
Тие што го застапуваат овој став имаат различни ставови за значењето на тие скратеници.
Па меѓу нив:
- прв став:
Тоа се зборови кои ги означуваат Аллаховите имиња и својства па така харфот елиф укажува на Ехад(единствен),харфот лам на името Ел-Латиф и харфот мим укажува на Мулк(власт)
- втор став:
Тоа се имиња на сурите.
- трет став:
Тоа се зборови кои укажуваат дека Куранот е составен од зборови кои арапите ги разбираат.
Вториот став го застапуваат поголем дел од исламските учењаци.

Кратко и јасно, нема слободен превод и со самото тоа стои без врска во Коранот со македонски превод. Но ако имаше значење тогаш од арабски би се превел и на македонски јазик! Добро.
Јас имам прашање сега и до Албанците со исламска вероисповед.
Дали лично Коранот ви е патоказ во животот или тој влијае и врз вашата ментална способност? Зошто го поставив прашањето!? Затоа што голем број Албанци, од Балканот, отидоа во Сирија за да ја бранат религијата!
Знаете ли дека тоа е еден вид тероризам? Тоа не е човечност да отидеш со една цел, да убиеш некого или да умреш! Албанците на Косово и Метохија правеле многу нечовечки работи и денес прават и без сомнеж, ќе прават во иднина (да не ја спомнувам Македонија т.е. злосторствата што ги правеа 2001 на нејзина територија). Дали ви е тоа во крвта или во гените, но или тоа ви е вметнато во психата, така сте воспитувани или сосема нешто друго, не ми е јасно?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom