Младите сакаат надвор од Македонија

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.658
Поени од реакции
1.522
Ќе се изненадиш колку вакви коли се возат низ Македонија, значи се меродавни за споредба.
Да не зборам што половните коли на запад се 2-3 пати поефтини од тука.
И новите се поефтини кога ќе земеш во предвид дека кредитите се дупло поефтини од нашиве (кај нас за автомобилски кредити каматите се 8-10%, таму 4-5%).
Меродавни за споредба?па у мк се вози и југо,али иди у англија или друга европска земја најди југо.таму повеќето имаат понови коли.од 1999 ретко кој вози кола.таквите ги шиткаат у мк ;).кредити не даваат туку така,исто како што не даваат и во мк.у англија без добар credit score не можеш ни мобилен(од 400-500фунти) на претплата да земеш а не па кола.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Меродавни за споредба?па у мк се вози и југо,али иди у англија или друга европска земја најди југо.таму повеќето имаат понови коли.од 1999 ретко кој вози кола.таквите ги шиткаат у мк ;).кредити не даваат туку така,исто како што не даваат и во мк.у англија без добар credit score не можеш ни мобилен(од 400-500фунти) на претплата да земеш а не па кола.
Абе сиротиња е тамо бато, утепани се у Енглеска, у курац се отидени.Вистинска дееволуција. Ко у среден век се.
Еве ако коза лаже, рог не лаже, црно на бело - само еден мал пример од тамошноито секојдневие, без мобилни и добри коли:

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.094
Поени од реакции
11.501
па у мк се вози и југо,али иди у англија или друга европска земја најди југо.таму повеќето имаат понови коли.од 1999 ретко кој вози кола.таквите ги шиткаат у мк ;).
Блазе си на нас што возиме југовци и коли од 99-та, јадни западњаци што мораат да возат скоро нови коли од 3000 кубика. Нели тоа ти беше тезата, таму е срањето.

.кредити не даваат туку така,исто како што не даваат и во мк.у англија без добар credit score не можеш ни мобилен(од 400-500фунти) на претплата да земеш а не па кола.
Значи и ти се согласуваш дека и тука и таму тешко се добива кредит, зошто тогаш сметаш дека тука е подобро? Плус не ми кажа дали е подобро да имаш дупло поскапи кредити ко кај нас?

Сам себе се побиваш со одговорите.

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.658
Поени од реакции
1.522
Блазе си на нас што возиме југовци и коли од 99-та, јадни западњаци што мораат да возат скоро нови коли од 3000 кубика. Нели тоа ти беше тезата, таму е срањето.

Значи и ти се согласуваш дека и тука и таму тешко се добива кредит, зошто тогаш сметаш дека тука е подобро? Плус не ми кажа дали е подобро да имаш дупло поскапи кредити ко кај нас?

Сам себе се побиваш со одговорите.
Збориме за младите од македонија што сонуваат да возат бмв у англија,а не за младите од англија.не се побивам ја уопште сам со одговорите.ја зборам цело време за младите од мк у англија,а ти очигледно збориш за англичаните у англија.
иди као македонец купи бмв у англија и вози го со плата од градежништво,или со истата плата иди у банка побарај кредит.ќе ти го речат истото тоа што би ти го рекле у мк со плата од градежништво.
срањето таму е за нашите од мк,не знам зашо беше толку тешко да сфатиш,тоа е и уствари целиот муабет.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.094
Поени од реакции
11.501
срањето таму е за нашите од мк,не знам зашо беше толку тешко да сфатиш,тоа е и уствари целиот муабет.
Ако ја прочиташ повнимателно темава можеби ќе забележиш дека повеќето викаат дека срањето како македонец на запад е стварно срање во првите неколку месеци до неколку години.
Најди ми пост дека некој пишал оти ќе ти дадат добра кола, куќа/стан уште првиот ден таму.

Член од
29 декември 2013
Мислења
23
Поени од реакции
31
не знам зашо беше толку тешко да сфатиш,тоа е и уствари целиот муабет.
Не сакаат да сфатат.
Инаку од темава може да се заклучи дека има две групи на читатели. Првата се деца најдалеку што биле и веделе е екскурзија и не разбираат ништо.
Втората група се како и во други дискусии на форумов нафурани дежурни плукачи без никакви аргументи кои сакаат се во македонијава наша да прикажат како црно и најцрно, а секаде на друго место е розево. Тоа го прават од некаков си инает пошо пред едно седум осум години се менала власта, па сеа им е криво, односно им останува само тоа. Чекај полека, гарант во тек на дискусијата ќе ти кажат и дека од штаб пишуваш. Единствен начин да не те напаѓаат е да плукаш по се во македонијава.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.094
Поени од реакции
11.501
Не сакаат да сфатат.
Инаку од темава може да се заклучи дека има две групи на читатели. Првата се деца најдалеку што биле и веделе е екскурзија и не разбираат ништо.
Втората група се како и во други дискусии на форумов нафурани дежурни плукачи без никакви аргументи кои сакаат се во македонијава наша да прикажат како црно и најцрно, а секаде на друго место е розево. Тоа го прават од некаков си инает пошо пред едно седум осум години се менала власта, па сеа им е криво, односно им останува само тоа. Чекај полека, гарант во тек на дискусијата ќе ти кажат и дека од штаб пишуваш. Единствен начин да не те напаѓаат е да плукаш по се во македонијава.
А каде живееш ти ако не е тајна?

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.658
Поени од реакции
1.522
Ако ја прочиташ повнимателно темава можеби ќе забележиш дека повеќето викаат дека срањето како македонец на запад е стварно срање во првите неколку месеци до неколку години.
Најди ми пост дека некој пишал оти ќе ти дадат добра кола, куќа/стан уште првиот ден таму.
Имаш неколку постови кај што има напишано дека скоро одма се купувало стан,куќа или кола.имам читано у други теми на форумов дека и од мк си носеле пари за кола да си купат у америка.
срањето за македонецот кој оди да спечали некој денар е срање секој ден неколку години.у странство куќите се скапи,у некои земји колите се скапи за одржување ако си со мала плата,више ти е луксуз него потреба(опет зборам за македонецот).значи ако си сам заминат као обичен работник без факс ке треба да работиш 30години за да купиш некој малечок стан у некоја пустелија(или убава куќа у мк).ако заминеш со факс у многу случаи ке треба да плаќаш по странство за додатни тестови или курсеви пред да можеш да почниш да работиш по струка,доколку најдеш по струка,опет зависи од земјата,градот,струката,си имаат они и нивни завршени студенти да си примаат.ко би требало да бираат некој од харвард или некој од уким со истата струка и истите познавања,ондак погоди кој ќе го изберат(ова со имињата на факултетите као пример ти наведов само).повеќето од македонците што работат по странство живеат у рентани куќи во странство а прават нови куќи во мк за да коа ке дојдат до пензија да може да си се вратат у мк.

Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
Зошто мора сите “ печалбарки“ и печалбари да не убедуваат тука цело времо? Не ми е јасно зошто не уживаат во својот сон кој им се остварил и немаат потреба воопшто да пишуваат на македонски форуми, затоа што ги навраќаме на старите спомени. Ете им нова земја и нека уживаат таму. Слободно нека не заборават.

Meh

Член од
15 април 2012
Мислења
1.341
Поени од реакции
2.211
Многу е смешно некој да ја споредува Македонија со Западна Европа, Америка и Австралија. Нордијците заедно со Јапанците и Корејците се нешто најпаметно и најсупериорно што некогаш природата создала на овој свет.

Германија е БМВ , а Македонија е Застава. Тоа е разликата.

Ние никогаш нема да бидеме како нив. Луѓето одат и успеваат во тие земји коишто баш германските народи ги создале.

Јас друго не сфаќам, а тоа е зошто сите вие што сте некаде во светот сеуште се влечете тука по македонски форуми? Еве сте успеале, супер ви е животот, сте избегале од тука, но што кур има да доаѓате тука и да не убедувате во вашиот успех? Зар мене ме боли стапот што вие сте успеале таму? Оставете ме мене и секој тука што сака да остане да живее да скапе во својата мизерија и топ ми е. Вие уживајте во животот наместо нас.

Секое задоволство има и крај. Како и многу империи така и Западна Европа, Америка ќе пропаднат во наредните 100 години. Најпозитивното сценарио за Германија е дека само 20 милиони Германци ќе снема во наредните 100 години поради биолошко изумирање, расно мешање и катастрофален наталитет. Тие дебело ќе ја платат својата цена. Моментално Германија е многу силна, скандинавските земји се многу силни, но на секое задоволство и садомазохизам има крај. Сами ќе се удават во сопствените гомна.
Јас едноставно останав без коментар на коментаров твој. Ми ги отвори очите за многу работи, ме образова и ме натера да сфатам дека на луѓето сеуште им го перат мозокот (не дека не знаев).
--- надополнето: 2 јануари 2014 во 01:42 ---
Не сакаат да сфатат.

Очигледно не го имаш читано цел форум. Тука има нијанси на палетата бои, не две групи. А, и овие двеве групи што си ги поделил - уште не знам по кој критериум (иако си го опишал).

1. Децата што отишле на ескурзија и не разбирале ништо - и она што ќе го видат доволно е да им прикаже кај сме ние.
2. Плукачите на тоа дека се е црно во Македонија (а на други места розово) - 20000 пријавени за 1600 места во Македонски Шуми, 30+% невработеност, 8050 денари минималец, укината ефтина електрична енергија преку ден, зголемени цени на храната и пијалоците, сметките за комуналии неколкукратно зголемени (без поправка на услугата притоа), лебот намален во грамажа за иста цена...во овој момент толку ми текнуваат (сепак е скоро 02h, a и 02.01.2014 е).

Овие две групи не се крајности. Овие не се ни малку репрезент на она што е пишувано низ форумов.

СРЕЌНА НОВА и од мене.
--- надополнето: 2 јануари 2014 во 01:44 ---
Зошто мора сите “ печалбарки“ и печалбари да не убедуваат тука цело времо? Не ми е јасно зошто не уживаат во својот сон кој им се остварил и немаат потреба воопшто да пишуваат на македонски форуми, затоа што ги навраќаме на старите спомени. Ете им нова земја и нека уживаат таму. Слободно нека не заборават.

Пишуваат за да ни ги отворат хоризонтите на она што се случува позади границите бидејќи македончето со неговата плата не може ни да премине граница. И 100% сум сигурен дека тие не гледаат Сител, за разлика од тебе.

Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
Јас едноставно останав без коментар на коментаров твој. Ми ги отвори очите за многу работи, ме образова и ме натера да сфатам дека на луѓето сеуште им го перат мозокот (не дека не знаев).
--- надополнето: 2 јануари 2014 во 01:42 ---

Очигледно не го имаш читано цел форум. Тука има нијанси на палетата бои, не две групи. А, и овие двеве групи што си ги поделил - уште не знам по кој критериум (иако си го опишал).

1. Децата што отишле на ескурзија и не разбирале ништо - и она што ќе го видат доволно е да им прикаже кај сме ние.
2. Плукачите на тоа дека се е црно во Македонија (а на други места розово) - 20000 пријавени за 1600 места во Македонски Шуми, 30+% невработеност, 8050 денари минималец, укината ефтина електрична енергија преку ден, зголемени цени на храната и пијалоците, сметките за комуналии неколкукратно зголемени (без поправка на услугата притоа), лебот намален во грамажа за иста цена...во овој момент толку ми текнуваат (сепак е скоро 02h, a и 02.01.2014 е).

Овие две групи не се крајности. Овие не се ни малку репрезент на она што е пишувано низ форумов.

СРЕЌНА НОВА и од мене.
--- надополнето: 2 јануари 2014 во 01:44 ---

Пишуваат за да ни ги отворат хоризонтите на она што се случува позади границите бидејќи македончето со неговата плата не може ни да премине граница. И 100% сум сигурен дека тие не гледаат Сител, за разлика од тебе.
Да, ние не знаеме како се живее во Германија или Америка. Тие не просветлија.

Јас ништо не кажувам, туку само им викам нека не гњават тука за нивниот успех таму и нека уживаат во животот. Тие не отвораат очи на никого, туку се фалат и супер со среќа нека им е.

Јас не сакам да узурпирам туѓу земји и туѓу држави. Не сакам да земам работи на староседелци таму и да им ја рушам нивната хармонија и култура. Таков ми е мојот мозок за жал. Имам еден дом и каков-таков мој е. Најмалку очекувам некој што прв избегал да ми соли памет како јас да живеам. Јас оставав овде и тука се борам. Не мора ни воопшто да пишуваат на македонски форуми. Нека им е со среќа и нека си уживаат во парите и животот.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
За мобилен не е потребно некој посебно голем кредит скор, доволно е 6 месеци да живееш во УК и редовно да плаќаш сметки.

Член од
29 декември 2013
Мислења
23
Поени од реакции
31

СРЕЌНА НОВА и од мене.
[.
види, факт е дека претерав со поделбата нешто нервозен бев. Тоа што пишувам се основа воглавном на лично искуство и на тоа што гледам што се случува со луѓето кои ги знам. Поентата ми е дека не е така лесно да си емигрант како што некои си замислуваат и дека многу лесно може да заврши човек на полошо од тоа што бил во Македонија, без разлика на тоа колку е образован и или работлив. На некои работи не можеме да влијаеме. Сепак еве Фаранг опиша и поинакви теории за луѓе кои полесно и подобро се снашле. Секој со среќата.

Meh

Член од
15 април 2012
Мислења
1.341
Поени од реакции
2.211
Да, ние не знаеме како се живее во Германија или Америка. Тие не просветлија.

Јас ништо не кажувам, туку само им викам нека не гњават тука за нивниот успех таму и нека уживаат во животот. Тие не отвораат очи на никого, туку се фалат и супер со среќа нека им е.

Јас не сакам да узурпирам туѓу земји и туѓу држави. Не сакам да земам работи на староседелци таму и да им ја рушам нивната хармонија и култура. Таков ми е мојот мозок за жал. Имам еден дом и каков-таков мој е. Најмалку очекувам некој што прв избегал да ми соли памет како јас да живеам. Јас оставав овде и тука се борам. Не мора ни воопшто да пишуваат на македонски форуми. Нека им е со среќа и нека си уживаат во парите и животот.

Колку што е големо твоето право да пишуваш тука, исто толку големо е и нивното.

F

FARANG

Гостин
Иди на некој сајт провери за некоја кола од 2013 со 3000кубика мотор и види колку пари е премиум осигурување кое опфаќа се, па после кажи ми дали сум смешен и дали за ферари е таа цена.или провери на гугл.али провери со мк или бг возачка дозвола,плус да не си возел у англија па ке видиш колку е.еве види колку сум смешен.цените у англија зависат од многу фактори ,не само од годините.зависи од тоа кај живееш.кај стои преку ден,кај стои преку нок,колку години си,зависи од возачката,дали е англиска,дали е меѓународна,дали е од земјите од еу.зависи колку години возиш,зависи дали си возел у англија претходно некоја друга кола,дали си бил на нечија полиса,дали си направил некој прекршок.коа не знаеш не кажувај колку пари било.ефтино е само ако твоите те стават ко возач на нивната полиса,како што прават тие што се од англија.а ако идеш сам и купиш убава понова кола ондак ќе си платиш дебело осигурување.цените што ти ги збориш се за коли од 1999 година од типот на корса,пунто,итн.еве ти пример за бмв 525 3.0 2011 година,со еу возачка,без прекршоци претходно.
Your Vehicle: Bmw 525 D M Sport 2010-2014 2993cc Five Door Estate Automatic Diesel

http://prntscr.com/2fnwvf
http://prntscr.com/2fnx5i

Повторно ќе ти кажам, when in rome do as the romans, значи земи АНГ возачка, пресели се во асална населба, наполни 25 год пред да бараш 3000 кубика ко секој нормален енглез, пред тоа вози нешто поевтино за да можеш да се осигураш и да стекнеш рејтинг па потоа иди и купи си БМВ. Ти од МКД замина со 300е во џеб и викаш кога би имал 10 000е за фамилјарни карти, трошшци итн не бе се ни одселил а сега ми правиш муабет за БМВ. Што очекуваш да скокнеш 4-5 скали секундарно? Треба да си реален кога идеш на страна а не да сањаш глупости
--- надополнето: 2 јануари 2014 во 14:46 ---
Ова не е кога СЕ САКА, туку е кога СЕ ИМА се се може.коа ја би имал 10000евра за фамилијарни карти до австралија + пари за да се дообразувам таму,па уопште нема ни да ми треба странство.ја заминав со карта од 80евра у лондон и со 300евра у џеб.мене ми изгледа ко примериве за странство се само од луѓе кои имале пари и добра работа и во мк.некој веќе го спомна ова во пост погоре и у право е.

Леандара е другиот пример. Во ГЕР, без бугарски пасош со средено работно место/договор уште од МКД. Значи се може и така.

Ти си друг тип на емигрант, такви во АУС веќе нема. Имало во 50-60тите сега доагаат школувани луге со струки барани за овде. Ова ти што го опишуваш е партизански, авантуристички повеќе. Незнам што да ти кажам, некој што иде во тугина како тебе треба да е спремен на тоа дека неколку години ќе помине низ сито и решето. Ќе фати време ама ќе се среди. Незнам што леташ по БМВ...
--- надополнето: 2 јануари 2014 во 14:51 ---
Збориме за младите од македонија што сонуваат да возат бмв у англија,а не за младите од англија.не се побивам ја уопште сам со одговорите.ја зборам цело време за младите од мк у англија,а ти очигледно збориш за англичаните у англија.
иди као македонец купи бмв у англија и вози го со плата од градежништво,или со истата плата иди у банка побарај кредит.ќе ти го речат истото тоа што би ти го рекле у мк со плата од градежништво.

Па што знам, еве во последниве неколку месеци овде што ги знам деца што дошле да студираат или да работат не сонуваат да возат БМВ бар не одма. Пак кога тогаш ќе може да си го дозволат, прашање е на време, за од МКД незнам баш.

Кажи ми ти мене кој од МКД со плата од градежништво вози БМВ во Скопје? Половно за некоја год во АНГ ќе возиш не се секирај. Се купува, поевтино е него во мкд а се прават повеќе пари. Работи неколку месеци, нека ти стигна плата на сметка ЌЕ ТИ ДАДАТ КРЕДИТ не се секирај. Ти пошто работиш на црно или те плаќаат во кеш за да се избегнат даноци нормално дека нема можеш подоцна да докажеш дека си кредитоспособен.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Имаш неколку постови кај што има напишано дека скоро одма се купувало стан,куќа или кола.имам читано у други теми на форумов дека и од мк си носеле пари за кола да си купат у америка.
.
Лаже бре, намерно! Сака да ги испади млaдите од овој рај, ветувајќи им мед и млекo в чуждина.

Во врска со колите: Jа два случаи знам за ученици/студенти кои биле година дена во САД на размена, и си имаа купено коли на старо за само тој период, дур се таму. После пред да се вратат, ги продадоа.

Kajgana Shop

На врв Bottom