Прашања за Исламот III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
1506038_784178881596368_876922031_n.jpg
ова е хадис, а пишува ли некаде во куранот нешто за ова?

Ee..Ете убав плакат за разлика од тој што го тепаат дедо мраз :D
Да,пишува.
7. ...тоа што Пратеникот ќе ви го даде - земете го, а тоа што ќе ви го забрани - оставете го; и плашете се од Аллах бидејќи Аллах навистина жестоко казнува.(сура Хашр)

Ee..Ете убав плакат за разлика од тој што го тепаат дедо мраз :D
Да,пишува.
7. ...тоа што Пратеникот ќе ви го даде - земете го, а тоа што ќе ви го забрани - оставете го; и плашете се од Аллах бидејќи Аллах навистина жестоко казнува.(сура Хашр)
А дали празници како Први Мај или 8-ми Септември се дозволени според Исламот?

Прва и основна работа,Муслиманите немаат ништо со празници кои не исламски.
Вели Енес ибн Малик: Џахилите(незналиците) за време на Пратеникот с.а.в.с. имаа два годишни празници во кои се веселеле и играле,па Пратеникот одма после доаѓањето во Медина им рекол: Аллах ви ги заменил тие празници со Рамазанскиот и Курбанскиот бајрам.(хадисот е веродостоен,го бележи Ен-Несаи)

За муслиманите,единствени празници кои треба да се слават и честитаат се Рамазан и Курбан Бајрам.
Но во денешно време има милион празници кои им се наметнуваат на муслиманите како интернационални,за општо добро,итн итн.. а причината за славење на тие празници, и формата на славењето на тие празници е до крај неисламска.
Пример,Први Мај... како да биде дозволен кога најмногу алкохол се пие на тој ден?
А за жал редици муслимани понижени одат на тие јадни празници,во кои демек нешто се слави.. само се пие алкохол,се прават инциденти итн итн.

Или,еве ќе го земам 8ми март за пример.
Ден за некакви права на жените бла бла,каде што се вклучува и право на абортус,кое исламски е забрането освен во посебни ситуации.
И дали мислиш дека на Муслиманка и е дозволено да го празнува денот кој во своите темели се коси со Исламот,а и формата на прославување е најчесто неисламска.?

Но Мухаммед с.а.в.с. рекол:
Ќе ги следите обичаите на оние пред вас,педа по педа,аршин по аршин.. до таму што,кога тие би влегле во гуштерова дупка и вие би тргнале по нив.
Рекоа: Аллахов пратениче,дали се тоа евреите и христијаните.
А тој одговори: А кој друг?(веродостоен хадис,бележат Бухари и Муслим)

И тоа денес за жал им се случува на муслиманите.
Дали некој немуслиман денес ги слави муслиманските празници?
Дали некој немуслиман денес пости за рамазан? Дали некој немуслиман денес коле курбан?
Дали некој немуслиман денес слави бајрам?

Зошто тогаш муслиманите би славеле и празнувале немуслимански празници???

Не никако :)
--- надополнето: 30 декември 2013 во 14:57 ---

Не,само на првите два рекати се кажува ел-фатиха и нешто од Куранот,тоа што му е лесно на тој што клања,може да бидат неколку ајети,може цела сура.
Последните 15-20 сури се лесни за учење,и имаат од 3-4 до 10 ајети,лесни за учење.
Сура ел-Бекара на пр. има 286 ајети,дозволено е на пр. кога се клања да ги проучиш првите 5,или првите 10,колку знаеш,колку си научил.
По консензус на учењаците,нема намаз тој што не проучил ел-фатиха,додека намазот само со проучена ел-фатиха,без учење на други сури би бил исправен,но нормално многу подобро е после тоа да се проучи и уште нешто од Куранот.

Ноќен намаз,Мухаммед с.а.в.с. рекол: Ноќниот намаз е два по два.(бележи Бухари).
Ноќниот намаз се клања како и сите намази,можеш да учиш на глас или во себе,не се учи ни езан ни икамет.
Се клања како на пр. фарзот за сабах.
2 рекати,фатиха и уште нешто од Куранот што ти е лесно,имаш едно седење каде се учи еттехијату,салавати и дова и се дава селам односно се завршува намазот.
И така можеш,цела ноќ од јација па се до сабах. :)

А витр намаз се клања непарен број на рекати,1,3,5...па до колку ти се клања :)
Ако клањаш 1 рекат,тогаш се учи фатиха,некоја сура и даваш селам.
Но ако клањаш на пр. 3 рекати.
Тогаш има два начини за клањање витр намаз.
1. Да клањаш 2 рекати,предаваш селам па стануваш уште за еден рекат.
2. Клањаш три рекати,одеднаш... значи после вториот рекат не седиш да учиш еттехијату и останатите работи туку стануваш и го клањаш третиот рекат па после тоа седнуваш и учиш еттехијату,салавати и дова па предаваш селам.

И да,витр намазот е суннет,но многу јак и притврден суннет кој пратеникот Мухаммед не го изоставал.
значи за било кој намаз ел фатиха се учи само во првите два реката?? па зошто има толкѕ клипови и објанснувања каде во сите рекати кажуваат ел фатиха?? а на витр кунут дова кога се кажува?? и која е празликата меѓу фарз, сунетските и сунсунетските рекати?

значи за било кој намаз ел фатиха се учи само во првите два реката?? па зошто има толкѕ клипови и објанснувања каде во сите рекати кажуваат ел фатиха?? а на витр кунут дова кога се кажува?? и која е празликата меѓу фарз, сунетските и сунсунетските рекати?

Фатиха се учи на сите рекати, а освен фатиха друга сура се учи само на првите 2 рекати. Тоа е за фарзовите.
А на суннетските рекати на сите се учо фатиха и уште една сура.
Куннут довата се учи после враќањето од рук'у
Ако ја знаеш, ја учиш, ако не ја знаеш, може и без неа бидејќи не е обврска за исправност на витр намаз.
За разликите ќе пишам подоцна, на моб. сум

Дали е ок муслиманите, не оние кои не се нешто религиозни, да учествуваат на олимписките игри? ОИ служат како спортска манифестација за сплотување и мир помеѓу луѓето, но влече потекло од древна Атина.

Дали е ок муслиманите, не оние кои не се нешто религиозни, да учествуваат на олимписките игри? ОИ служат како спортска манифестација за сплотување и мир помеѓу луѓето, но влече потекло од древна Атина.

Се додека се практикуваат древни пагански ритуали на тие манифестации, не е ок муслиманите да учествуваат.

Се додека се практикуваат древни пагански ритуали на тие манифестации, не е ок муслиманите да учествуваат.

Исто како што не е ок да се колат животни во верски ритуали бидејќи тоа е позајмено од паганството?

..............................
Зошто тогаш муслимани не одат на работа на тие два датума? Дали исламот вели да не се почитува државата во која живеат? 8ми март не е празник и воопшто нема врска со правата на абортус.

Исто како што не е ок да се колат животни во верски ритуали бидејќи тоа е позајмено од паганството?

Ноу итс нат. :)
--- надополнето: 30 декември 2013 во 20:57 ---
Зошто тогаш муслимани не одат на работа на тие два датума? Дали исламот вели да не се почитува државата во која живеат? 8ми март не е празник и воопшто нема врска со правата на абортус.

На кои два датума?
8ми март влече корени од роза луксембург и клара цеткин,жени кои први почнале да зборуваат за правата на жените,а меѓу тие права е и правото жената сама да одлучи дали ќе абортира или не.
А тоа е исламски забрането.

На кои два датума?
8ми март влече корени од роза луксембург и клара цеткин,жени кои први почнале да зборуваат за правата на жените,а меѓу тие права е и правото жената сама да одлучи дали ќе абортира или не.

Бидејќи добро знаеш дека муслиманите колат јагниња за курбан бајрам ака паганска традиција од памтивека.

На кои два датума?
8ми март нема врска со абортуси не се филмај. Ако си чул дека е по повод Клара Цеткин, побарај за кои права се избориле, секако не било за правото на абортус.
Не си прај бајрам на умот, овие 2 прашав а не за 8ми март + бонус 2ри август, 11ти Октомври... и слични кои не се на верска основа.

8ми март нема врска со абортуси не се филмај. Ако си чул дека е по повод Клара Цеткин, побарај за кои права се избориле, секако не било за правото на абортус.

Не си прај бајрам на умот, овие 2 прашав а не за 8ми март + бонус 2ри август, 11ти Октомври... и слични кои не се на верска основа.

Аха,кога ме праша за 2,помислив дека прашуваш за рамазан и курбан бајрам,се извинувам.
Не работат затоа што е законот таков во оваа држава,и вика дека е неработен ден за сите граѓани.

Аха,кога ме праша за 2,помислив дека прашуваш за рамазан и курбан бајрам,се извинувам.
Не работат затоа што е законот таков во оваа држава,и вика дека е неработен ден за сите граѓани.
Не ми одговори, дозволено ли е да се празнуваат, пошто не се на верска основа. Остај неработни денови.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom