Масони

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Буш не е масон, не гледам зошто негови изјави би биле постирани на темава.
Ако првиот претседател бил масон не гледам причина зошто и неговите наследници не би биле ;)
Евентуално нивни марионетки..

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ако првиот претседател бил масон не гледам причина зошто и неговите наследници не би биле ;)
Евентуално нивни марионетки..
Па не ти држи вода баш аргументов. Замисли да го употребам за тука во Македонија - "Ако првиот претседател бил од СДСМ, негледам причина зошто сите после него не би биле исто така од СДСМ".

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.312
Поени од реакции
15.474
Сим слушал дека Буш е член на групата(како ли точно се викаше) Билдерберг,во која се членови и Кондолиза Рајс,Дора Бакојани,Проди...

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Па не ти држи вода баш аргументов. Замисли да го употребам за тука во Македонија - "Ако првиот претседател бил од СДСМ, негледам причина зошто сите после него не би биле исто така од СДСМ".
Хахахахх, замисли си една работа...таква моќна организација, да ја формира САД и така лесно да се откаже од власта?
Се правиш дете со сила, или нешто стварно не ти е јасно?
Во Македонија мислиш дека СДСМ или ВМРО владее? :LOL:
--- надополнето: 27 декември 2013 во 22:54 ---
Буш jr. е овде член.

Си помешал нешто...
Знам дека е таму член.
--- надополнето: 27 декември 2013 во 23:02 ---
Сим слушал дека Буш е член на групата(како ли точно се викаше) Билдерберг,во која се членови и Кондолиза Рајс,Дора Бакојани,Проди...
Ма не е битно како се вика групата, битно е дека се под една капа..... окото и триаголникот.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Хахахахх, замисли си една работа...таква моќна организација, да ја формира САД и така лесно да се откаже од власта?
Се правиш дете со сила, или нешто стварно не ти е јасно?
Во Македонија мислиш дека СДСМ или ВМРО владее? :LOL:
Моќта е во тоа да ги поставиш правилата на игра за да немора да ги држиш со сила. Моќта на САД лежи во неговиот устав и амандманите, а не во местењето председатели кои сите до еден ќе бидат масони.

П.С. Кој владее во Македонија? :)
--- надополнето: 27 декември 2013 во 23:08 ---
Ма не е битно како се вика групата, битно е дека се под една капа..... окото и триаголникот.
Итекако е битно. Билдерберг групата е бизнис елита на банкари, политички моќници и олигарси. Тие имаат врска со езотерија колку што јас имам врска со загадувањето во скопје.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Моќта е во тоа да ги поставиш правилата на играж за да немора да ги држиш со сила. Моќта на САД лежи во неговиот устав и амандманите, а не во местењето председатели кои сите до еден ќе бидат масони.

П.С. Кој владее во Македонија? :)
Моќта на САД лежи во тие што ја имале за да ја создадат на прво место. Се имаат тука протнато некои либерални идеи, ама тоа е нормално едно од разубавувањата на кафезот. Тоа е каша попара, од атентатот на Линколн па до пичке си материне. Верувам дека не е потребно многу памет за да ја видиш таа bigger picture.....зошто не е така стварно не ми е јасно.
А за Македонија....батали, и тоа ако треба да го објаснувам ... не сум толкав ентузијаст.
--- надополнето: 27 декември 2013 во 23:19 ---
Итекако е битно. Билдерберг групата е бизнис елита на банкари, политички моќници и олигарси. Тие имаат врска со езотерија колку што јас имам врска со загадувањето во скопје.
Каде е моќта?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Моќта на САД лежи во тие што ја имале за да ја создадат на прво место. Се имаат тука протнато некои либерални идеи, ама тоа е нормално едно од разубавувањата на кафезот. Тоа е каша попара, од атентатот на Линколн па до пичке си материне. Верувам дека не е потребно многу памет за да ја видиш таа bigger picture.....зошто не е така стварно не ми е јасно.
А за Македонија....батали, и тоа ако треба да го објаснувам ... не сум толкав ентузијаст.
Тие што ја создале, својата идеја и замисла ја преточиле во уставот на САД и неговите амандмани. Кој амандман наложува секој председател да биде масон? Кој оправдува атентати?
Јас не спорам дека постоеле, постојат и ќе постојат заговори чија цел е одредена позиција на моќ, но тие луѓе или групи неможеш да ги користиш како аргумент против создавачите на САД, која фактички е првата држава која се темели на масонски принципи.
Пак ќе ја споредам Македонија. Дали за атентатот на Глигоров се виновни АСНОМ или уставот на Македонија?
--- надополнето: 27 декември 2013 во 23:23 ---
Каде е моќта?
Зависи што сметаш за моќ.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Тие што ја создале, својата идеја и замисла ја преточиле во уставот на САД и неговите амандмани. Кој амандман наложува секој председател да биде масон? Кој оправдува атентати?
Јас не спорам дека постоеле, постојат и ќе постојат заговори чија цел е одредена позиција на моќ, но тие луѓе или групи неможеш да ги користиш како аргумент против создавачите на САД, која фактички е првата држава која се темели на масонски принципи.
Пак ќе ја споредам Македонија. Дали за атентатот на Глигоров се виновни АСНОМ или уставот на Македонија?
--- надополнето: 27 декември 2013 во 23:23 ---

Зависи што сметаш за моќ.
Каде се наоѓа ултимативната моќ?
Кога ќе го најдеш одговорот на ова прашање би требало да ти стане јасна целата слика.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.304
Поени од реакции
12.298
Толку што им запнавте на масоните, си заминаа од темава по се изгледа :)
Сега може да се удри на теории на заговори и слични сказни...

Ќе биде интересна темата...

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Толку што им запнавте на масоните, си заминаа од темава по се изгледа :)
Сега може да се удри на теории на заговори и слични сказни...

Ќе биде интересна темата...
Тоа е ситна боранија што појма нема во што се заплеткала.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Каде се наоѓа ултимативната моќ?
Кога ќе го најдеш одговорот на ова прашање би требало да ти стане јасна целата слика.
Затоа ти реков - зависи што подразбираш под моќ.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Поентата ми беше дека револуционерните потези со кој човештвото излегло од мрачното доба, потекнуваат од луѓе кои во огромен процент биле масони. Композитори, писатели, научници, револуционери....луѓе кои светот го направиле подобро место за живот.
Ако за тебе е зло овој систем, пробај да живееш во некој каде секуларноста е мислена именка, слободата на јавно изразување неостварена желба, авторитетот на верските фанатици апсулотна власт а науката ерес.
Точно е ова што го збориш, но најпрвин тие научници, композитори или писатели редоследно биле сето ова уште пред да бидат масони. Затоа не би рекол дека треба препишуваат заслугите на тоа што станале подоцна.
Ниту пак масоните би имале некакво значење доколку во своите редови не ги имале тие учени луѓе или луѓе на високи функции од благородни фамилии.

Системот не имун од злоупотреби, да бидеме реални, па доколку бескритички почнеме да прифаќаме одредени правила многу лесно ќе се доведеме самите во манипулација и после одредено време ќе почнеме да ги застапуваме нештата само зашто сме одбрале страна, на сметка на правдата.

Во 19-от и 20-от век масоните биле градители, донатори и добротворци. Влијателни луѓе кои го инспирирале светот.
Во денешно време ретко се среќаваме со такви луѓе, а се’ почесто слушаме за одредена елита на богаташи лихвари, политичари и кралски фамилии кои се опседнати со моќ, далеку од обичните луѓе, од своите средби прават спектакли, изнајмуваат цела армија да ги чува и притоа на своите состаноци канат луѓе од кои нивната мала затворена група би имала голема корист.

Не негирам дека постојат и локални далеку помали организации кои многу повеќе придонесуваат во нашиот секојдневен живот, се пријателски и отворени.
Во Македонија не сум имал можност да запознам луѓе од тие кругови, можеби како помлад не ме ни интересирале, а од друга страна кај нас овие теми се третирани како табуа и ретко некој да пристапи јавно да делува.
Затоа пак во странство, само од сопствено набљудување можам да кажам дека луѓето природно се групираат, оние што се влезени повеќе во тој свет си го наоѓаат патот до тие друштва, а мнозинството се’ повеќе губи интерес за тој начин на делување, преовладува самољубието и борбата за пари без гледање назад.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Точно е ова што го збориш, но најпрвин тие научници, композитори или писатели редоследно биле сето ова уште пред да бидат масони. Затоа не би рекол дека треба препишуваат заслугите на тоа што станале подоцна.
Ниту пак масоните би имале некакво значење доколку во своите редови не ги имале тие учени луѓе или луѓе на високи функции од благородни фамилии.

Системот не имун од злоупотреби, да бидеме реални, па доколку бескритички почнеме да прифаќаме одредени правила многу лесно ќе се доведеме самите во манипулација и после одредено време ќе почнеме да ги застапуваме нештата само зашто сме одбрале страна, на сметка на правдата.

Во 19-от и 20-от век масоните биле градители, донатори и добротворци. Влијателни луѓе кои го инспирирале светот.
Во денешно време ретко се среќаваме со такви луѓе, а се’ почесто слушаме за одредена елита на богаташи лихвари, политичари и кралски фамилии кои се опседнати со моќ, далеку од обичните луѓе, од своите средби прават спектакли, изнајмуваат цела армија да ги чува и притоа на своите состаноци канат луѓе од кои нивната мала затворена група би имала голема корист.

Не негирам дека постојат и локални далеку помали организации кои многу повеќе придонесуваат во нашиот секојдневен живот, се пријателски и отворени.
Во Македонија не сум имал можност да запознам луѓе од тие кругови, можеби како помлад не ме ни интересирале, а од друга страна кај нас овие теми се третирани како табуа и ретко некој да пристапи јавно да делува.
Затоа пак во странство, само од сопствено набљудување можам да кажам дека луѓето природно се групираат, оние што се влезени повеќе во тој свет си го наоѓаат патот до тие друштва, а мнозинството се’ повеќе губи интерес за тој начин на делување, преовладува самољубието и борбата за пари без гледање назад.
Никој неможе да се роди како масон, нормално дека првин е човек, па дури потоа научник, писател, масон и слично. Јас само го нагласив фактот дека клучните потези со кои се поставени темелите на денешната западна цивилизација се во голем дел на луѓе кои биле членови во некој иницијациски Ред.
А што се однесува до злоупотребата и манипулациите, нормално дека биле и дека ќе бидат присутни секаде, не само во овие организации, но тоа што е битно е дека постојат механизми со кои таквите инциденти неможат да му наштетат на самиот Ред и на неговата суштина.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Што значи да се истакнеш? Со што на пример ти си се истакнал за да станеш масон? Дали сите масони на светот се истакнале некако за да станат масони?

Може да елаборираш малку?
Се зачитав во дискусијава и чесно е да се признае дека и двајцата имавте добри поенти.

Според мене, Ѕидарски намерно е шкрт во објаснувањата, можеби е тоа само себичност, но мислам дека пред се’ се работи за одредено очекување дека секој треба самиот да се потруди да го дознае одговорот на тоа што го бара.
Тоа само го потврдува моето мислење дека ’коучингот’ на потенцијалните кандидати (во голема мера) е непозната практика во масонските друштва. :)
Тоа е голема штета, која си ја нанесуваат самите себеси.

Доколку јас бев на негово место, би те прашал како ти го замислуваш истакнувањето? На кој начин еден човек би требало да биде забележан и што таквиот човек би требало да прави, како да се однесува?

Што би можела да претставува таа изодена “екстра милја“ за ти да речеш дека некој е благородна личност, дека срцето му е на право место?

И секако за да дадеш објективен одговор треба да заборавиш на македонската реалност. Јас исто како и ти сум доста скептичен за македонските ложи, пред се’ знаејќи ја нашата болна потреба да бидеме дел од “кремот“, да се издвојуваме од обичните смртници и да изгледаме битно во очите на другите. Претпоставувам, иако тоа не е добра основа за носење заклучоци, дека добар дел од македонските видни “масони“ имаат потреба да ја маскираат својата малодушност и иако немаат појма што треба да прават во тие друштво, самиот статус дека се дел од нешто “кул“ им годи на егото.

Да бидеме и реални, многу е лесно од позиција на Трифун Костовски да бидеш “забележан“, бидејќи од најмалата работа која ќе ја даруваш ќе направиш помпезност, ќе ги поканиш сите богати и видни пријатели, ќе поканиш нормално и гладни новинари на вечера кои ќе му пренесат на обичниот народ, каков тоа добротвор од човек е Трифун.
Затоа и оправдани се сомнежите дека високо ситуираните господа можат многу лесно да ја купат - симулираат својата исклучителност.

Од друга страна, правењето добри дела, волонтирањето и помагањето на оние на кои тоа им е многу потребно, не треба да те заинтересира откако си дознал дека тоа може да е вратата до друштвото на масоните. Тоа е дволичност иста како кај Трифуновата врста луѓе.

Но, токму тие активности се земаат во предвид. Јас на пр. би го препорачал Ротари клубот од Охрид како почеток - волонтерски.

Сите останати индивидуални предиспозиции како успешен академски човек или бизнисмен, уметник, музичар и сл. претставува дополните вредност која е посакувана кај секој масон. Се разбира таквиот успешен човек е најдобар репрезент на нивното друштво и секако неговото влијание и лидерски способности се веќе силно оформени. Обично тоа се креатори на јавно мислење, инспиратори на други луѓе или за поголеми цели, луѓе кои се спремни да изодат дополнителна милја без да очекуваат материјален надомест.

Плус, сметам дека неодговарање на крајно учтив мејл, со барање за информации околу приемот е чин на ароганција и домашно невоспитување.
Во врска со ова, имаш нереално високи очекувања, земајќи во предвид дека потекнуваш од истата културна средина како и “администраторот“ на нивниот инбокс :)

Кај нас и особено кај “големите“ луѓе ваквите работи не се завршуваат преку имејл апликација, кај нас сеуште доминира зборот, препораката и кафе муабетот.
За мене претставува голем исчекор фактот дека луѓево успеале да отворат Фејсбук пејџ на нивната ложа. :) Затоа, ајде да бидеме реални.
--- надополнето: 28 декември 2013 во 02:36 ---
Никој неможе да се роди како масон, нормално дека првин е човек, па дури потоа научник, писател, масон и слично. Јас само го нагласив фактот дека клучните потези со кои се поставени темелите на денешната западна цивилизација се во голем дел на луѓе кои биле членови во некој иницијациски Ред.
А што се однесува до злоупотребата и манипулациите, нормално дека биле и дека ќе бидат присутни секаде, не само во овие организации, но тоа што е битно е дека постојат механизми со кои таквите инциденти неможат да му наштетат на самиот Ред и на неговата суштина.
Се разбира дека групирањето на сите тие силни индивидуи и искористувањето на нивните способности во заеднички цели има далеку посилна движечка моќ.

Kajgana Shop

На врв Bottom