Прашања за Исламот III

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Не бе грешиш.

Знаеме дека ништо не знаете.
е сега и ти грешиш. нели во кураот СЕ’ е објаснето, за се има пример и закон? така да на темава баш СЕ’ треба да биде објаснето кога ќе се праша.
заради тоа, јас ги третирам како луѓе кои СЕ’ знаат.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
што е ова бре.....:eek:
Da li mi je ispravan namaz ako nakon nuzde, male ili velike, upotrijebim samo toalet-papir za ciscenje

"Kada neko od vas ode da obavi potrebu neka sa sobom ponese tri kamena, neka se njima očisti i to mu je dovoljno." :eek::ROFLMAO: (Ahmed, br. 23627, sahih po ocjeni Albanija, Irva, 44) Ibnu Kudame prenosi da su ashabi bili složni na tome da je dozvoljeno zadovoljiti se kamenjem pri čišćenju i da upotreba vode nije obavezna.
http://minber.ba/index.php/pitanja-i-odgovori-kategorija/16605-da-li-mi-je-ispravan-namaz-ako-se-nakon-male-ili-velike-nuzde-ocistim-samo-toalet-papirom
Требало само до крај да се прочита текстот.

Iako je upotreba papira i sl. dovoljna i dozvoljena bolje je upotrijebiti vodu kada za to postoji mogućnost, kao što na to upućuje predaja od Enesa ibnu Malika u kojoj kaže: "Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bi odlazio da obavi nuždu, pa bi ja i dječak poput mene nosili posudu s vodom te bi se njome očistio." (Buharija, br. 150 i Muslim, br. 271) Kao i predaja od Aiše, radijallahu anha, u kojoj se navodi da je govorila ženama: "Naređujte vašim muževima da se čiste vodom, jer ja ih se stidim, a Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je to činio." (Tirmizi, br. 19, sahihom ga je ocijenio Nevevi, El-Medžmu', 2/101) Rekao je Tirmizi nakon ovog hadisa: "Na tome je praksa učenih, odabiru čišćenje vodom iako je upotreba kamenja i sl. kod njih dovoljna. Upotrebu vode vide pohvalnom i to smatraju boljim."
--- надополнето: 25 декември 2013 во 13:33 ---
Сите што доаѓаат овде и глумат атеисти,не се раат. :)
Само ете мислат дека со навредување на верниците се побива постоењето на Бога,а милион докази да им дадеш нема да веруваат.
На паметен човек му е доволно да застане пред огледало,да се погледне и да размисли како Аллах го створил да функционира беспрекорно,и зошто луѓето денес НЕ ЧОВЕК,МУШИЧКА ЕДНА не можат да створат и да направат да функционира.
Најсмешно ми е кога ќе напишат: Еве на таа тема ја побивме таа теорија,или направивме анализа на тоа и тоа.
Се доктори и научници и побиле теории :D
Едно е да не веруваш во тоа што проповеда религијата а друго е да работиш на тоа да докажеш дека Бог не постои,тоа го прави само или екстремно глуп или екстремно безобразен човек.
Е овде на кајгана има и од двете групи.
Екстремно безобразни(лет3,кооператива,никола итд итн) и екстремно глупи(доналд,вертер,атеист итд итн)
А само треба да се размисли за стварањето на човекот, а не да се бараат којзнае какви докази.
На кооператива 100 пати му ги имам одговорено истите прашања,и уште 100 пати да му ги одговорам тој пак ќе напише: Да,во ред е тоа,АМА МЕНЕ МЕ ИНТЕРЕСИРА ЗОШТО :D
Аллах ништо не дозволил а тоа да му штети на човекот,и ништо не забранил а да не е тоа за негово добро.
Од кој сакаш аспект сврти,дали од медицински,дали од духовен,дали од финансиски.. тоа е така.
Ако не е научно докажано,ќе биде докажано,1400 години се напаѓаат тие прописи за да на крај секогаш испаѓа дека користа од тој и тој пропис е поголема од штетата од истиот.
Цел живот на муслиманите им се подсмеваа и ги викаа сечени,вакви такви.. за да на крај излезат со статија дека обрежувањето е медицински корисно,спречува ова,спречува она..
итд итн..
Затоа многу не ме замараат овие дискусии,и затоа друже кооператива верниците "бегаат" од дискусија со тебе.
Едноставно,ако во дискусијата има корист,ќе ја водам.. ако нема корист ќе ја избегнам.
Замисли,ти сакаш да водам дискусија со тебе на пр. За постоењето на Аллах,а мене тоа ми е 100% јасно и 100% сум убеден во тоа,и каква дискусија би требало јас да водам за тоа?
Тоа што ти имаш проблем со тоа,е твој проблем.
Оваа тема овде е за да поставиш прашање,и да добиеш исламски одговор и став по тоа прашање.
А не да добиеш исламски одговор и после да ме убедуваш дека тоа не е исправно.
За тоа отвори друга тема каде ќе побиваш исламски ставови.
Срдечен поздрав. :)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Сите што доаѓаат овде и глумат атеисти,не се раат. :)
Само ете мислат дека со навредување на верниците се побива постоењето на Бога,а милион докази да им дадеш нема да веруваат.
На паметен човек му е доволно да застане пред огледало,да се погледне и да размисли како Аллах го створил да функционира беспрекорно,и зошто луѓето денес НЕ ЧОВЕК,МУШИЧКА ЕДНА не можат да створат и да направат да функционира.
Најсмешно ми е кога ќе напишат: Еве на таа тема ја побивме таа теорија,или направивме анализа на тоа и тоа.
Се доктори и научници и побиле теории :D
Едно е да не веруваш во тоа што проповеда религијата а друго е да работиш на тоа да докажеш дека Бог не постои,тоа го прави само или екстремно глуп или екстремно безобразен човек.
Е овде на кајгана има и од двете групи.
Екстремно безобразни(лет3,кооператива,никола итд итн) и екстремно глупи(доналд,вертер,атеист итд итн)
А само треба да се размисли за стварањето на човекот, а не да се бараат којзнае какви докази.
На кооператива 100 пати му ги имам одговорено истите прашања,и уште 100 пати да му ги одговорам тој пак ќе напише: Да,во ред е тоа,АМА МЕНЕ МЕ ИНТЕРЕСИРА ЗОШТО :D
Аллах ништо не дозволил а тоа да му штети на човекот,и ништо не забранил а да не е тоа за негово добро.
Од кој сакаш аспект сврти,дали од медицински,дали од духовен,дали од финансиски.. тоа е така.
Ако не е научно докажано,ќе биде докажано,1400 години се напаѓаат тие прописи за да на крај секогаш испаѓа дека користа од тој и тој пропис е поголема од штетата од истиот.
Цел живот на муслиманите им се подсмеваа и ги викаа сечени,вакви такви.. за да на крај излезат со статија дека обрежувањето е медицински корисно,спречува ова,спречува она..
итд итн..
Затоа многу не ме замараат овие дискусии,и затоа друже кооператива верниците "бегаат" од дискусија со тебе.
Едноставно,ако во дискусијата има корист,ќе ја водам.. ако нема корист ќе ја избегнам.
Замисли,ти сакаш да водам дискусија со тебе на пр. За постоењето на Аллах,а мене тоа ми е 100% јасно и 100% сум убеден во тоа,и каква дискусија би требало јас да водам за тоа?
Тоа што ти имаш проблем со тоа,е твој проблем.
Оваа тема овде е за да поставиш прашање,и да добиеш исламски одговор и став по тоа прашање.
А не да добиеш исламски одговор и после да ме убедуваш дека тоа не е исправно.
За тоа отвори друга тема каде ќе побиваш исламски ставови.
Срдечен поздрав. :)
Joj "wanna be vahabijo", jel to tebe nesto uistina muci?

Jel to mozda istina koja dolazi sa nasih usana, a razara tvoje srce, odano alahu?

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
Kooperativa i drugi i4 ne ste ni interesni. Za edno pra6anje ke vodite diskusija 100 strani a najtragicno ni vie nemate odgovor. Ako jas te pra6am ne6to jas imam odgovor a koga ti pra6uva6 ni ti neznae6. I? Nemate cel. Nas ne ni e bitno 6to nemame dokazi kakvi 6to sakate vie zs imame vera. A vie pokraj cel univerzum vikate daj mi dokaz za Bog. ? Pa i pred big bangot bi imalo ne6to, i pred atomot i pred elektronot i 6to bilo. Ama dzabe e. Ova e mozda ona nevidlivo perde megu vernikot i nevernikot. Hattab?

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Joj "wanna be vahabijo", jel to tebe nesto uistina muci?
Jel to mozda istina koja dolazi sa nasih usana, a razara tvoje srce, odano alahu?
Јој "wanna be četnik" мучи ме твоја неписменост :)
А истина са ваших усана само јача оданост Аллаху. :)
--- надополнето: 25 декември 2013 во 14:22 ---
Ova e mozda ona nevidlivo perde megu vernikot i nevernikot. Hattab?
На оној кој верува ниеден доказ не му е потребен.
На оној кој не верува ниеден доказ не му е доволен.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
17 А знаците, на оние што ќе поверуваат, ќе им бидат овие: со Моето име ќе истеруваат бесови; ќе говорат нови јазици;
18 ќе фаќаат змии и ако Нешто смртомосно испијат, нема да им навреди; на болни ќе полагаат раце и тие ќе оздравувааат.”

@MIKI1 според библијата би требало да испиеш отров и ако си верник ќе останеш жив.
Спремен си? :)
ја да знам дека сум како мики одма ќе си го избришам јузерот и никад више на кајгана нема да ме видиш :D
Со оваа молитва се побива тројството итд итд.
1+1+1=1
matematikata na hristijanite
Лицемерие? Двојни стандарди? Безобразност? Глупост?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Јој "wanna be četnik" мучи ме твоја неписменост :)
А истина са ваших усана само јача оданост Аллаху. :)
--- надополнето: 25 декември 2013 во 14:22 ---

МА тоа го знаеме уште од почетокот. Овците секогаш знаат само она што ќе им го каже овчарот.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Го занемарив прашањето а планирав да го одговорам.
Воглавном постојат, функционираат како паралелен невидлив свет со посебни моќи.
Ќе пишам повеќе утре, на моб. сум.
пиши повеке за ова денес ако имаш време
--- надополнето: 25 декември 2013 во 15:51 ---
Е да,и таа првата што ја спомнав е од Сеид ел-Кахтани.
Тој е одличен :)
пошто ја имаат во комшии ако треба нешто од неа ке ти пишам

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
хатаб, за тебе е безобразност да се бара објаснување? и од исламски аспект не добивам одговори на прашањата. ти само ќе изрецитираш некој ајет, и толку. на следното прашање се губиш. ете затоа не сакаш/те да дискутирате, затоа што појма немате. ДА, и ние појма немаме, али барем не се криеме и се трудиме да го дознаеме.
а ти, пошто си муслиман, на темата за христијани си само кога има да исмеваш, нели? напаѓаш една, а ја браниш твојата глупост. е со таквите ко мене нема двојни аршини, сите сте под лупата. на оваа тема исламот, на другата христијанството, на трета будизмот, ..... се со ред додека не добијам здраворазумно објаснение. до тогаш ќе бидам “безобразен“ затоа што трагам по вистинта
и од мене срдечен поздрав, но не со цел да те откачам и сокријам ............. излези од пештерата друже;)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
хатаб, за тебе е безобразност да се бара објаснување? и од исламски аспект не добивам одговори на прашањата. ти само ќе изрецитираш некој ајет, и толку. на следното прашање се губиш. ете затоа не сакаш/те да дискутирате, затоа што појма немате. ДА, и ние појма немаме, али барем не се криеме и се трудиме да го дознаеме.
а ти, пошто си муслиман, на темата за христијани си само кога има да исмеваш, нели? напаѓаш една, а ја браниш твојата глупост. е со таквите ко мене нема двојни аршини, сите сте под лупата. на оваа тема исламот, на другата христијанството, на трета будизмот, ..... се со ред додека не добијам здраворазумно објаснение. до тогаш ќе бидам “безобразен“ затоа што трагам по вистинта
и од мене срдечен поздрав, но не со цел да те откачам и сокријам ............. излези од пештерата друже;)
Ах, па и ти најде у која црква да се крстиш.

Хатаб, партизан и изгубената вселенска душа ли ќе ти дадат здраворазумно објаснување?

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
Kecheto ima vrska so islamot? Koga se namaskite vreminja i koga odi na sedzde prvo se spu6taat kolenata ili dlankite?

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Kecheto ima vrska so islamot? Koga se namaskite vreminja i koga odi na sedzde prvo se spu6taat kolenata ili dlankite?
Нема врска во смисла дека е пропишано да се носи и слично,работа на личен избор.
За второто прашање има две мислења,потпирајќи се на два хадиси,од кои поодбрано мислење е прво да се спуштаат дланките.
Но не е грешка и колената да се спуштат прво,зависи како човек навикнал а и како му е полесно.
Јас лично практикувам прво дланките да ги спуштам,но не е грешка и колената прво да се спуштаат.
А Аллах најдобро знае.

M

Muranyi

Гостин
Hatabe,jarane,reknut cu ti jednu stvar-ne vjeruj odzu koji prica o politici,to je zmija ukleta kojoj boli kurac o tebi i Alahu.A ti kako hoces. I ne vredjaj mi drugove,vahabijo naivna. Sledeci put kad budes putovao za Novi Pazar,umesto vahabiskih sranja,vidi upoznaj neku sandzakliku, bice ti bolje,ljubav je smisao zivota.Nemoj biti glup i dati da te zavara arapski novac :-D

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Hatabe,jarane,reknut cu ti jednu stvar-ne vjeruj odzu koji prica o politici,to je zmija ukleta kojoj boli kurac o tebi i Alahu.A ti kako hoces. I ne vredjaj mi drugove,vahabijo naivna. Sledeci put kad budes putovao za Novi Pazar,umesto vahabiskih sranja,vidi upoznaj neku sandzakliku, bice ti bolje,ljubav je smisao zivota.Nemoj biti glup i dati da te zavara arapski novac :-D
Едо Маајка? :)
Џабе ти лајкнува доналд бе друже и ти тој знаете дека не паѓам на овие сентиш муабети. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom