Прашање за Христијанството III

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Тоа е во ред ако е збор за ДАР
Но исус кажува за ЗНАК
Само ако не си крстен или не си поверувал нема да имаш ЗНАК, тоа се Мики, знаци по кои ќе се познаваат верни од неверни, прочитај уште еднаш како е напишано.
Тие знаци не се никакви сообраќајни знаци, туку манифестации на стекнатите способности, кои доаѓаат од Бога до достојните поединци.

Крштевањето не е никаков „знак„, туку една од Светите Тајни во Црквата. Вер(б)ата не е никаков „знак„, туку е атрибут, расположение и состојба од човековата душа, која поверувала во Бога.
--- надополнето: 17 ноември 2013 во 15:08 ---
Кај тебе Мики важи спротивното,

така е, оти така не пишува во Библијата...
Да, кај мене важи: „Така е, оти така вели Црквата„, која ја напиша Библијата. Библијата не ја створи Црквата.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Тие знаци не се никакви сообраќајни знаци, туку манифестации на стекнатите способности, кои доаѓаат од Бога до достојните поединци.

Крштевањето не е никаков „знак„, туку една од Светите Тајни во Црквата. Вер(б)ата не е никаов „знак„, туку расположение и состојба од човековата душа, која поверувала во Бога.
твоите тврдења се разликуваат од оние на Исус

17 А знаците, на оние што ќе поверуваат, ќе им бидат овие: со Моето име ќе истеруваат бесови; ќе говорат нови јазици;
18 ќе фаќаат змии и ако Нешто смртомосно испијат, нема да им навреди; на болни ќе полагаат раце и тие ќе оздравувааат.”

Марко 16.

12 Вистина, вистина ви велам: кој верува во Мене, делата што ги вршам Јас и тој ќе ги врши, и поголеми од нив ќе врши; оти Ја си одам при Својот Отец;
13 и што и да посакате од Отецот во Мое име, ќе ви го направам, за да се прослави Отецот преку Синот.
14 Ако посакате нешто во Мое име, Јас ќе го направам.

Јован 14

Никакви одвојувања на достојни, недостојни, никакви посебни услови (освен да си крстен и да си поверувал) никакви правни замки, никакви задскриеани намери или пораки.
И сега одеднаш имаме дека не е така како што рекол Исус.... (пак, по кузнај кој пат)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Вакво нешто, немам напишано.
еееее така те сакам, оптимизам, надеж, верба... значи Исус рекол дека знаците на оние кои се крстиле и поверувале (покрај друго) ќе биде и способност а лекува со полагање на раце. Без дополнителни молења, барања, захтеви до бог. То е знак на оној кој поверувал и се крстил. Молитви се за башка работи - тука не навлегуваме, само на она ќе се задржиме што ти следува со самиот чин на поверување и крштевање. Не го отфрлај тој знак од тебе, не го отфрлај Исус.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Без дополнителни молења, барања, захтеви до бог.
Пак и пак, уште едно протестантско размислување.

Во верата, човекот и Бог стапуваат во личносна релација, а не во робовско-робовладетелска. Тоа е она кое ниту Ти, ниту протестантите, не можете да го разберете и практикувате па затоа со леснотија го прифаќате автоматското „дешавање„ на нештата во верата, каде човекот себеси се претвора во роб(от), а Бог пак, оставува „таму и некаде„, само како далечен советодавец, а не реално присутен во животот од Црквата.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Пак и пак, уште едно протестантско размислување.

Во верата, човекот и Бог стапуваат во личносна релација, а не во робовско-робовладетелска. Тоа е она кое ниту Ти, ниту протестантите, не можете да го разберете и практикувате па затоа со леснотија го прифаќате автоматското „дешавање„ на нештата во верата, каде човекот себеси се претвора во роб(от), а Бог пак, оставува „таму и некаде„, само како далечен советодавец, а не реално присутен во животот од Црквата.
Мислам дека тоа повеќе важи за православните, имено јас (а велиш и протестантите) разбирам дека Исус знаците на верување ги дава без да треба како роб да се докажуваш во некакви достоинства. Кај тебе примерот однос бог-верник се сведува дали си достоен, дали си заслужил, дали ќе се смилува, дали ќе те сослуша, од негова воља зависи па на оној му дава на оној не... исто како кон роб господарот дали ќе се смилува па му даде или не нешто, јас какко што мислам, исус тоа го дава рамноправно на сите крстени кои поверувале во него а така е и запишано

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Мислам дека тоа повеќе важи за православните, имено јас (а велиш и протестантите) разбирам дека Исус знаците на верување ги дава без да треба како роб да се докажуваш во некакви достоинства.
Твоето разбирање на начинот на „делење„ знаци, не значи дека е правилно разбирање.
--- надополнето: 19 ноември 2013 во 12:11 ---
Кај тебе примерот однос бог-верник се сведува дали си достоен, дали си заслужил, дали ќе се смилува, дали ќе те сослуша, од негова воља зависи па на оној му дава на оној не...
Да, се‘ зависи и од волјата Божја, како што е делењето вакви или такви способности.
Личното „запињање„ за стекнување некоја необична способност, без лична достојност пред Бога, редовно завршува со запаѓање на таквиот субјект во тешка прелест и во окултизам.
--- надополнето: 19 ноември 2013 во 12:12 ---
исто како кон роб господарот дали ќе се смилува па му даде или не нешто, ј
Не е „исто„; јас напишав за потребната релација „Бог-човек„ а Ти пишуваш за релацијата „човек-човек„
--- надополнето: 19 ноември 2013 во 12:16 ---
, јас какко што мислам, исус тоа го дава рамноправно на сите крстени кои поверувале во него а така е и запишано
Така мислат и сите протестанти.

Кај нив, „автоматизмот„ е сведен на следната шема:
- читање и „проучување„ на Светото Писмо,
- автоматско исполнување на субјектот со „светиот дух„,
- автоматско покајание,
- автоматско простување на личните гревови,
- автоматско станување „свет„,
- автоматско спасение и себеобезбедување сигурно место во Рајот.

Зашто?
Паааа затоа што „..така пишува во Библијата..., нели. Нема потреба од напор, нема потреба од подвиг, све иде аутоматски.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Твоето разбирање на начинот на „делење„ знаци, не значи дека е правилно разбирање.
--- надополнето: 19 ноември 2013 во 12:11 ---
Нема “делење на знак“ крстени верници не чекаат на ред некаде па да му се додели знак или некој да рече “неќам јас знак“ или некој “дај ми мене два“ или “елате утре останатите за денес завршија знаците“ или да се бараат некои дополнителни услови.
Толку многу го искомплицира зборот на Исуса како со тим адвокати да го толкуваше.
Ко ќе речиме дека знак на зајак се долги уши... или знак на риба е да плива во вода... и слично - тоа се природни особини, дадени со самото тоа што рибата е риба а зајакот зајак. Исус не рече дека тој што ќе поверува и се крсти ќе добие или нема да добие знак, вели дека тоа се знаци на таквите - крстени верници.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Нема “делење на знак“ крстени верници не чекаат на ред некаде па да му се додели знак или некој да рече “неќам јас знак“ или некој “дај ми мене два“ или “елате утре останатите за денес завршија знаците“ или да се бараат некои дополнителни услови.
Толку многу го искомплицира зборот на Исуса како со тим адвокати да го толкуваше.
Ко ќе речиме дека знак на зајак се долги уши... или знак на риба е да плива во вода... и слично - тоа се природни особини, дадени со самото тоа што рибата е риба а зајакот зајак. Исус не рече дека тој што ќе поверува и се крсти ќе добие или нема да добие знак, вели дека тоа се знаци на таквите - крстени верници.
До сега требаше да Ти стане јасно дека Твоето „куќно„ разбирање на рисјанската вера ни оддалеку не одговара на црковното учење и искуства.

Освен нели, ако самиот знаеш што мислел Христос кога искажувал одредено учење, односно дали Он се‘ одредил да се случува автоматски или тука е потребен и личниот подвиг и духовниот опит, кој ја докажува и покрепува точноста од Христовото учење.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
До сега требаше да Ти стане јасно дека Твоето „куќно„ разбирање на рисјанската вера ни оддалеку не одговара на црковното учење и искуства.

Освен нели, ако самиот знаеш што мислел Христос кога искажувал одредено учење, односно дали Он се‘ одредил да се случува автоматски или тука е потребен и личниот подвиг и духовниот опит, кој ја докажува и покрепува точноста од Христовото учење.
Мики, понекогаш таков ќотек добиваш од Лет3 по темите што ми доаѓа да се похристијанам и да те бранам, до толку жал ми паѓа.

:)

Од се досега што имаш напишано се заклучува дека твоето христијанство блага врска нема со Библијата и со Исус, туку е збир на суеверија, правила и прописи напишани од "толкувачи".

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
17 А знаците, на оние што ќе поверуваат, ќе им бидат овие: со Моето име ќе истеруваат бесови; ќе говорат нови јазици;
18 ќе фаќаат змии и ако Нешто смртомосно испијат, нема да им навреди; на болни ќе полагаат раце и тие ќе оздравувааат.”

@MIKI1 според библијата би требало да испиеш отров и ако си верник ќе останеш жив.
Спремен си? :)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Мики, понекогаш таков ќотек добиваш од Лет3 по темите што ми доаѓа да се похристијанам и да те бранам, до толку жал ми паѓа.

:)

Од се досега што имаш напишано се заклучува дека твоето христијанство блага врска нема со Библијата и со Исус, туку е збир на суеверија, правила и прописи напишани од "толкувачи".
Ставро,

ем немаш благе везе од мојата вера, ем тресеш глупости.
На секој коментар од Let3, тој си добива соодветен одговор, онака како што учи Црквата.
--- надополнето: 20 ноември 2013 во 08:30 ---

@MIKI1 според библијата би требало да испиеш отров и ако си верник ќе останеш жив.
hattab1,

според цитатот кој си го посочил, оние кои ќе поверуваат, ќе положуваат раце на болни а болните ќе оздравуваат.

Си сторил такво нешто во Твојот живот?...:sneaky:

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
hattab1,
според цитатот кој си го посочил, оние кои ќе поверуваат, ќе положуваат раце на болни а болните ќе оздравуваат.

Си сторил такво нешто во Твојот живот?...:sneaky:

Јас поставив прашање друже,убаво пишува ЗНАЦИТЕ на тие што ќе поверуваат,тоа значи дека знаци на тие што поверувале се наведените цитати од библијата.
Зошто мене ме прашуваш,ти ако тврдиш за себе дека си поверувал еден од знаците како да го препознаеме тоа е да земеш една чаша отров,да ја испиеш,ништо да не ти биде ако си верник.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Јас поставив прашање друже,убаво пишува ЗНАЦИТЕ на тие што ќе поверуваат,тоа значи дека знаци на тие што поверувале се наведените цитати од библијата.
Зошто мене ме прашуваш,ти ако тврдиш за себе дека си поверувал еден од знаците како да го препознаеме тоа е да земеш една чаша отров,да ја испиеш,ништо да не ти биде ако си верник.
hattab1,

а јас веќе имам коментирано и одговорено кон посочениот библиски цитат, така не ми подметнувај протестантски трикови, оти веќе сум навикнат и отрпнат на нив.

Kajgana Shop

На врв Bottom