- Член од
- 19 март 2011
- Мислења
- 18.984
- Поени од реакции
- 40.199
Кај тебе Мики важи спротивното,...така е, оти така пишува во Библијата...„.
така е, оти така не пишува во Библијата...
Кај тебе Мики важи спротивното,...така е, оти така пишува во Библијата...„.
Тие знаци не се никакви сообраќајни знаци, туку манифестации на стекнатите способности, кои доаѓаат од Бога до достојните поединци.Тоа е во ред ако е збор за ДАР
Но исус кажува за ЗНАК
Само ако не си крстен или не си поверувал нема да имаш ЗНАК, тоа се Мики, знаци по кои ќе се познаваат верни од неверни, прочитај уште еднаш како е напишано.
Да, кај мене важи: „Така е, оти така вели Црквата„, која ја напиша Библијата. Библијата не ја створи Црквата.Кај тебе Мики важи спротивното,
така е, оти така не пишува во Библијата...
твоите тврдења се разликуваат од оние на ИсусТие знаци не се никакви сообраќајни знаци, туку манифестации на стекнатите способности, кои доаѓаат од Бога до достојните поединци.
Крштевањето не е никаков „знак„, туку една од Светите Тајни во Црквата. Вер(б)ата не е никаов „знак„, туку расположение и состојба од човековата душа, која поверувала во Бога.
Вакво нешто, немам напишано.И сега одеднаш имаме дека не е така како што рекол Исус.... (пак, по кузнај кој пат)
еееее така те сакам, оптимизам, надеж, верба... значи Исус рекол дека знаците на оние кои се крстиле и поверувале (покрај друго) ќе биде и способност а лекува со полагање на раце. Без дополнителни молења, барања, захтеви до бог. То е знак на оној кој поверувал и се крстил. Молитви се за башка работи - тука не навлегуваме, само на она ќе се задржиме што ти следува со самиот чин на поверување и крштевање. Не го отфрлај тој знак од тебе, не го отфрлај Исус.Вакво нешто, немам напишано.
Пак и пак, уште едно протестантско размислување.Без дополнителни молења, барања, захтеви до бог.
Мислам дека тоа повеќе важи за православните, имено јас (а велиш и протестантите) разбирам дека Исус знаците на верување ги дава без да треба како роб да се докажуваш во некакви достоинства. Кај тебе примерот однос бог-верник се сведува дали си достоен, дали си заслужил, дали ќе се смилува, дали ќе те сослуша, од негова воља зависи па на оној му дава на оној не... исто како кон роб господарот дали ќе се смилува па му даде или не нешто, јас какко што мислам, исус тоа го дава рамноправно на сите крстени кои поверувале во него а така е и запишаноПак и пак, уште едно протестантско размислување.
Во верата, човекот и Бог стапуваат во личносна релација, а не во робовско-робовладетелска. Тоа е она кое ниту Ти, ниту протестантите, не можете да го разберете и практикувате па затоа со леснотија го прифаќате автоматското „дешавање„ на нештата во верата, каде човекот себеси се претвора во роб(от), а Бог пак, оставува „таму и некаде„, само како далечен советодавец, а не реално присутен во животот од Црквата.
Твоето разбирање на начинот на „делење„ знаци, не значи дека е правилно разбирање.Мислам дека тоа повеќе важи за православните, имено јас (а велиш и протестантите) разбирам дека Исус знаците на верување ги дава без да треба како роб да се докажуваш во некакви достоинства.
Да, се‘ зависи и од волјата Божја, како што е делењето вакви или такви способности.Кај тебе примерот однос бог-верник се сведува дали си достоен, дали си заслужил, дали ќе се смилува, дали ќе те сослуша, од негова воља зависи па на оној му дава на оној не...
Не е „исто„; јас напишав за потребната релација „Бог-човек„ а Ти пишуваш за релацијата „човек-човек„исто како кон роб господарот дали ќе се смилува па му даде или не нешто, ј
Така мислат и сите протестанти., јас какко што мислам, исус тоа го дава рамноправно на сите крстени кои поверувале во него а така е и запишано
Нема “делење на знак“ крстени верници не чекаат на ред некаде па да му се додели знак или некој да рече “неќам јас знак“ или некој “дај ми мене два“ или “елате утре останатите за денес завршија знаците“ или да се бараат некои дополнителни услови.Твоето разбирање на начинот на „делење„ знаци, не значи дека е правилно разбирање.
--- надополнето: 19 ноември 2013 во 12:11 ---
До сега требаше да Ти стане јасно дека Твоето „куќно„ разбирање на рисјанската вера ни оддалеку не одговара на црковното учење и искуства.Нема “делење на знак“ крстени верници не чекаат на ред некаде па да му се додели знак или некој да рече “неќам јас знак“ или некој “дај ми мене два“ или “елате утре останатите за денес завршија знаците“ или да се бараат некои дополнителни услови.
Толку многу го искомплицира зборот на Исуса како со тим адвокати да го толкуваше.
Ко ќе речиме дека знак на зајак се долги уши... или знак на риба е да плива во вода... и слично - тоа се природни особини, дадени со самото тоа што рибата е риба а зајакот зајак. Исус не рече дека тој што ќе поверува и се крсти ќе добие или нема да добие знак, вели дека тоа се знаци на таквите - крстени верници.
Мики, понекогаш таков ќотек добиваш од Лет3 по темите што ми доаѓа да се похристијанам и да те бранам, до толку жал ми паѓа.До сега требаше да Ти стане јасно дека Твоето „куќно„ разбирање на рисјанската вера ни оддалеку не одговара на црковното учење и искуства.
Освен нели, ако самиот знаеш што мислел Христос кога искажувал одредено учење, односно дали Он се‘ одредил да се случува автоматски или тука е потребен и личниот подвиг и духовниот опит, кој ја докажува и покрепува точноста од Христовото учење.
Ставро,Мики, понекогаш таков ќотек добиваш од Лет3 по темите што ми доаѓа да се похристијанам и да те бранам, до толку жал ми паѓа.
Од се досега што имаш напишано се заклучува дека твоето христијанство блага врска нема со Библијата и со Исус, туку е збир на суеверија, правила и прописи напишани од "толкувачи".
hattab1,17 А знаците, на оние што ќе поверуваат, ќе им бидат овие: со Моето име ќе истеруваат бесови; ќе говорат нови јазици;
18 ќе фаќаат змии и ако Нешто смртомосно испијат, нема да им навреди; на болни ќе полагаат раце и тие ќе оздравувааат.”
@MIKI1 според библијата би требало да испиеш отров и ако си верник ќе останеш жив.
Спремен си?![]()
hattab1,
според цитатот кој си го посочил, оние кои ќе поверуваат, ќе положуваат раце на болни а болните ќе оздравуваат.
Си сторил такво нешто во Твојот живот?...![]()
hattab1,Јас поставив прашање друже,убаво пишува ЗНАЦИТЕ на тие што ќе поверуваат,тоа значи дека знаци на тие што поверувале се наведените цитати од библијата.
Зошто мене ме прашуваш,ти ако тврдиш за себе дека си поверувал еден од знаците како да го препознаеме тоа е да земеш една чаша отров,да ја испиеш,ништо да не ти биде ако си верник.
Спремен си?![]()