Прашања за Исламот III

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
И сега дома не смеете да чувате куче ? или на пример риби во аквариум такви работи? ниту еден муслиман во македонија не чува дома ништо?
Jas ke ti odgovoram. Kuce ne treba da se cuva doma zaradi mirizbata ama neznam dali toa vazi i za vo dvor. Zasto vo dvor i da nekes pominuvaat. Macka smee da se cuva. A za ribi neznam. Ali bezpotrebno e. Taka da bolje da ne. Moe mislenje. Hattab neka me popravi. Allah najdobro znae

Член од
9 октомври 2012
Мислења
763
Поени од реакции
1.018
аман бе :) па и куќата кај што се живее треба некој да ја чува, сеа збориме за куче внатре во стан или куќа или во дворот? или општо никаде не смее

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
аман бе :) па и куќата кај што се живее треба некој да ја чува, сеа збориме за куче внатре во стан или куќа или во дворот? или општо никаде не смее
Во основа се работи за имот надвор од местото на живеење,каде што не живее никој.
Но ако има потреба некој да ја чува куќата,иако живеете тука тогаш има учењаци кои дозволуваат и за доказ ја земаат аналогијата за дозволеноста за чување на имотот.
И важи исклучиво за чување во дворот,а за во стан/куќа никако.

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
Epa Hattab pogore kaza deka za cuvanje imot smee. A za onaka za vo dvor ne znam. I jas imam i zatoa pra6uvam.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Epa Hattab pogore kaza deka za cuvanje imot smee. A za onaka za vo dvor ne znam. I jas imam i zatoa pra6uvam.
Онака во двор,заради мерак не е дозволено.
А ако навистина постои потреба за чување на имот,а фамилијата живее тука во куќата,тогаш некои дозволуваат.
Но не знам колку е потребно тоа,и јас имам куќа но нема потреба од чување на куче кое би ми чувало нешто,има денес технологија,аларми,ако е веќе до толку потребата за чување на имотот.
Мухаммед с.а.в.с. рекол: Кој чува куче освен за чување на имот или лов,награда му се намалува за еден кират секој ден.(бележат Бухари и Муслим)
--- надополнето: 23 декември 2013 во 13:04 ---
Додаток: Ловот го заборавив.
Дозволено е да се чуваат кучиња за лов исто.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Не.
Значи дрва,згради,пејсажи итн итн не спаѓа во ова.
Се работи само за слики на луѓе,животни...
--- надополнето: 23 декември 2013 во 12:13 ---

Така е. :)
На муслиманите им е во основа забрането да чуваат куче освен во три ситуации.
1. За чување на имот.
2. Чување на ниви,плодови итн итн.
3. Чување на стоката(како што се овчарските кучиња и слично)

Инаку чување од мерак,како домашно милениче не е дозволено,исклучиво само ако има потреба.
Бидејќи кучето е нечисто,и онака само од себе а и шеријатски е нечисто.
Шеријатски нечисто значи дека не може човек да клања во облеката која е допирана од устата/јазикот на кучето,не може да се јаде од садови кои се допрени од куче итд итд.
Додека на пр. Мачка е дозволено да се чува,бидејќи е чиста шеријатски а и сама од себе е чиста.

За аквариум со риби,птици во кафези и слични ситуации има неколку услови.
1. Не е препорачливо да се чуваат затоа што тоа не е природата на тие животни(значи природата на птицата не е таа да седи во кафез цел ден)
2. Доколку се чуваат,треба мнооогу да се внимава на нив,да се хранат редовно и да не се измачуваат,бидејќи така може човек само гревови да прави.
И сега дома не смеете да чувате куче ? или на пример риби во аквариум такви работи? ниту еден муслиман во македонија не чува дома ништо?
Abe odete legnetesi i dvajcata.....
Jas imam kuche koe spie so mene vo spalnata, i ne izleguva od doma, samo koga go shetam.
Po cisto e od mnogu lugje shto gi poznavam, a za duhovno da ne ni zboruvam, obicho lae samo na namkjorite.

Vakvi gluposti pravat da se gleda pogreshno na religijata.
So ova i Alah go pravite greshen....

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Jas imam kuche koe spie so mene vo spalnata, i ne izleguva od doma, samo koga go shetam.
Po cisto e od mnogu lugje shto gi poznavam, a za duhovno da ne ni zboruvam, obicho lae samo na namkjorite.

Затоа и не спие жена туку куче и после се жалиш дека немало наталитет и плукате по Љупчо кога тајно ве предупредува дека за 7-8 години Македонија е ќе биде муслиманска држава. :)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Затоа и не спие жена туку куче и после се жалиш дека немало наталитет и плукате по Љупчо кога тајно ве предупредува дека за 7-8 години Македонија е ќе биде муслиманска држава. :)
Habate, ovde zboruvame za religija, ne mi treskaj gluposti od politikata.
Alah ili muhamed ako vi rekol deka kuche ne se chuva doma, togaj menjaj vera brat, oti golema glupost e toa...

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
интересен момент се спомнува. куче vs. мачка.
дали е објаснето зошто е кучето валкано, а мачката чисто животно?

пошто каснам, зошто е забрането слики со ликови и животни? ја објасни хатаб тоа со расказ, и ок е тоа. али мене повеќе ме интересира зошто е тоа така? и аналогно на тоа и зошто е дозволено пејзажи, дрва, цвеќиња, ....... односно и споредба помеѓу двете можеби би било најлесно за објаснување

Член од
9 октомври 2012
Мислења
763
Поени од реакции
1.018

Тоа е само за муслиманите, а инаку твоето куче мора да е дресирано инаку дома не би го чувал а исто така мора за него да грижиш исто како за човек да го капеш, да го чистиш, облекуваш, да го вакцинираш..

Член од
20 ноември 2012
Мислења
451
Поени од реакции
125
интересен момент се спомнува. куче vs. мачка.
дали е објаснето зошто е кучето валкано, а мачката чисто животно?

пошто каснам, зошто е забрането слики со ликови и животни? ја објасни хатаб тоа со расказ, и ок е тоа. али мене повеќе ме интересира зошто е тоа така? и аналогно на тоа и зошто е дозволено пејзажи, дрва, цвеќиња, ....... односно и споредба помеѓу двете можеби би било најлесно за објаснување
Toa so kuceto mislam deka e okej, kolku i da go cistis, sepak ke mirisa, sum imal i znam, ne e kuceto za cuvanje vnatre, normalno ako na nekomu ne mu preci toa neka go cuva togas.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Toa so kuceto mislam deka e okej, kolku i da go cistis, sepak ke mirisa, sum imal i znam, ne e kuceto za cuvanje vnatre, normalno ako na nekomu ne mu preci toa neka go cuva togas.
Ti razbirash makedonski ili da ti donesam preveduvach...pocisto e od mnogu lughe...i ti garantiram deka podobro mirisa od mnogu lugje

Член од
20 ноември 2012
Мислења
451
Поени од реакции
125
Ti razbirash makedonski ili da ti donesam preveduvach...pocisto e od mnogu lughe...i ti garantiram deka podobro mirisa od mnogu lugje
Epa redefiniraj go poimot mirisba(ne za nas, onaka da se zapoznaes so terminot) rekov sum imal kuce i sum imal kontakti so mnogu domasni kucinja, ne mi trebas ti da mi kazuvas kakva mirizba ima kuce, ako ti ne si mozel da primetis zatoa sto spies so nego, jas sum mozel.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Epa redefiniraj go poimot mirisba(ne za nas, onaka da se zapoznaes so terminot) rekov sum imal kuce i sum imal kontakti so mnogu domasni kucinja, ne mi trebas ti da mi kazuvas kakva mirizba ima kuce, ako ti ne si mozel da primetis zatoa sto spies so nego, jas sum mozel.
Abe ne mirisa na kuche pak kje ti povtoram....a ti ako ne si go banjal ili ne si mu staval parfemi, normalno deka kje ti mirisa na kuche...
i so koj se raspravam pak jas, :facepalm:., ...vo koj vek ziveesh?

Kajgana Shop

На врв Bottom