Дали верувате во тројство?

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Не зборувам дека ти лично си се тепал, туку како е општата ситуација. Додека го читаше Ниче не те фаќаше страв?
Јаде бурек цело време против Бог....опасна ситуација :)

Прашував нормални прашања(не со цел да дискредитирам нешто).
Нивно верување(иако не гледам ништо лошо во моите прашања).Ако нешто сум ги навредил се извинувам(ете јас не знам,не сум просветлен како нив).Немав такви намери.
Ако пречат моите прашања(слободно нека се изјаснат),ќе се исклучам и нема да прашувам.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
За самото тројство како е тоа презентирано,зошто е така презентирано,какво е значењето,со каква улога се сите тројца,зошто се три а не четири и.т.н.
Знаење може да имаш за нешто кое е подложно на опсервација. На пример "Јас верувам дека од скопје до белград има 300 километри". За ова "верување", може да стекнеш знаење со кое ќе видиш дали е точно или погрешно, со тоа што ќе одиш и ќе го измериш растојанието.
Но за нешто како тројството, каде се работи за 100% субјективна работа, како ќе стекнеш знаење? Да го видиш богот во кој веруваш неможеш, да комуницираш со него неможеш, како?
Што значи, однапред ваквите ваши дискусии се предодредени да бидат препукување и мерење пениси, ништо друго.

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
.
Самите не сте свестни против *Кого ревнувате, *Кого негирате и *Кого девалвирате.

ТОЈ нека им биде милостив на сите и нека ги ослободи од лагата на љубоморниот, кој шири лаги како да се божем вистина, со цел човечанството да не се поклони на БОЖЈИОТ Дух и Слово, Кое што ТОЈ - за спасение на сите кои ќе Го прифатат и Му се поклонат - Го отелотвори во Исус!

п.с. Се’ додека го негирате БОЖЈИОТ Дух и Слово, девалвирајќи Го Неговото отелотворение во Исус и одбивајќи да Му се поклоните Нему, (без да сте свестни за тоа) вие примерот на шејтанот го следите!

.

Спиро,прашав нормално.Ништо не извадив нити додадов.Се извинувам ако ги навредив твоите чуства.
Повеќе не прашувам.
Биди поздравен ;)

M

Muranyi

Гостин
За мене Христијанството и Исламот имаат исти корени.....целта на религиите е нормално спроведување на некаков си "морал" како контра тежа на системот кој се спроведува. Тоа е, нема филозофија, треба само малку да си ја чукне главата човек.
Кој стои позади спроведување на тој морал и книгите?

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Знаење може да имаш за нешто кое е подложно на опсервација. На пример "Јас верувам дека од скопје до белград има 300 километри". За ова "верување", може да стекнеш знаење со кое ќе видиш дали е точно или погрешно, со тоа што ќе одиш и ќе го измериш растојанието.
Но за нешто како тројството, каде се работи за 100% субјективна работа, како ќе стекнеш знаење? Да го видиш богот во кој веруваш неможеш, да комуницираш со него неможеш, како?
Што значи, однапред ваквите ваши дискусии се предодредени да бидат препукување и мерење пениси, ништо друго.

Доживувањето на бог е од субјективен карактер,тоа е впрочем и верувањето.
Не барав јас обзервација туку елаборација(опис/дескрипција од нивната книга).
Бидејќи ја посочи релацијата скопје-белград,смешно е да одиш по патека која не знаеш од каде почнува и каде завршува.Многу конфузно и хаотично е.
Темата беше на место.Во ред,ете не прашувам повеќе.
Ви благодарам на сите за трудот..;)
П.С:Се надевам на клуч на темава поради тоа што ја перцепирате како мерење.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Прашував нормални прашања(не со цел да дискредитирам нешто).
Нивно верување(иако не гледам ништо лошо во моите прашања).Ако нешто сум ги навредил се извинувам(ете јас не знам,не сум просветлен како нив).Немав такви намери.
Ако пречат моите прашања(слободно нека се изјаснат),ќе се исклучам и нема да прашувам.
Не, неверувам дека си имал лоши намери. Инаку мене целта ми беше да се погледне ситуацијата од трет агол. :)
Има и еден друг интересен момент, дискредитирањето од било која од двете страни(Ислам вс Христијанство) е секогаш удар по монотеизмот. Така да тоа е прогресивно на некој начин, ама во блага варијанта дискредитацијата нормално :)
--- надополнето: 13 декември 2013 во 00:39 ---
Кој стои позади спроведување на тој морал и книгите?
Најверојатно еден од браќата од Орион, Енлил(Михаел) :)

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Тука веќе навлегуваме во сосема различни води. Енки кој би бил? Луци?
Најверојатно....Тот му е син и т.н.
Види.....водите се тие, религиите се нивна(Анунаки) творевина. Целта е колку толку да се има баланс, ама тешко и тоа....нашиот gene-pool оди у курац.

M

Muranyi

Гостин
Најверојатно....Тот му е син и т.н.
Види.....водите се тие, религиите се нивна(Анунаки) творевина. Целта е колку толку да се има баланс, ама тешко и тоа....нашиот gene-pool оди у курац.
Ако ми веруеш, муабетов ми е дежаву, се наежив мајкеми.

Баланс тешко, ако е така како што велиш би требало да предвидат што создале. Исус што би бил тогаш, уште ова па од утре продужуваме по ПП со линкови и слично-секако доколку си расположен.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Ако ми веруеш, муабетов ми е дежаву, се наежив мајкеми.

Баланс тешко, ако е така како што велиш би требало да предвидат што создале. Исус што би бил тогаш, уште ова па од утре продужуваме по ПП со линкови и слично-секако доколку си расположен.
Хахахах влегле агенти во матрицава, од таму дежаву :LOL:
Инаку не сум некој експерт, да се разбереме...се се ова најблиски нагаѓања, од различни извори. :)
Исус е спој на два лика, едниот е од кај есените од таму ни доаѓаат апокрифите, и он бил уствари гностик. И другиот е Тутанкамон, плус има и доста пагански додатоци. Се тоа стуткано дотерано во новиот завет. Од таму и толку заврзлами :)
--- надополнето: 13 декември 2013 во 01:24 ---
Баланс тешко, ако е така како што велиш би требало да предвидат што создале.
Не го видов ова....имало повеќе Адами, а фактички главен, односно главна била сестра му на Еа(Енки) Нинхурсаг. Она била докторот :)
Само што тоа било забрането, па тука се меша Енлил и т.н. :D

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.677
Поени од реакции
34.161
.

Твојата душа е шроклета! Јас просто неможам да верувам дека има вакви како што си ти!

едитирано од мод
.

Полека христијанину! Немаш срам па затоа не го вртиш другиот образ? Лукавиот очигледно полека-но-сигурно те примамува.

Но, после се, зарем и Исус, технички, не беше копиле? А видиш, и јас просто неможам да верувам дека го имало.

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Спиро,прашав нормално.Ништо не извадив нити додадов.Се извинувам ако ги навредив твоите чуства.
Повеќе не прашувам.
Биди поздравен ;)

.
Не си ти потполлно крив роде! Ти си само подпаднат на инфектот кој го шири непријателот БОЖЈИ.
Непријателот кој од самиот почеток провоцира, лаже, убива и ги води душите и светот во пропаст,
противејќи Му се на *Светиот БОГ, Неговото *Свето Слово и Неговиот *Светол Дух!

Единствениот Совршен БОГ нека те благослови и нека те просветли.

Амин

.

.
Такво нешто што велиш (и веруваш) ти и лет3, нити свињите не го прават!

.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.677
Поени од реакции
34.161
Такво нешто што велиш (и веруваш) ти и лет3, нити свињите не го прават!

Како е ова новост? Очигледно дека свињите ова не го прават, тоа е и разликата од човекот од другите цицачи.
Способноста да размислува, да резонира, свесно.
Слободно ти биди свиња ако сакаш. Гру гру спиро, гру гру.

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Како е ова новост? ....
.

Ќе видите дека на свињите на судниот ден ќе им биде многу подобро одколку на вашите души, ако не се обрнете!

ти си на игноре листа, каде што припаѓа и брат ти лет3!:)

едитирано од мод.

.

• Ми се допаѓа
Reactions: wot

Kajgana Shop

На врв Bottom