Дали верувате во тројство?

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
.

Побратиме, човек кој што со дечјо срце не верува, неможел, неможе и не ќе може да ја види Тајната најголема!

Во тоа време, откако продолжи Исус, рече:
„Те прославувам, Оче, Господи на Небото и на земјата,
оти си го сокрил тоа од мудрите и разумните,
а си го одкрил на младенците.
Да, Оче, зашто таква беше Волјата Твоја.
Сè ми е предадено од Мојот Отец и никој не Го познава Синот, освен Отецот;
ниту Отецот Го познава некој освен Синот,
и кому што сака Синот да Го открие.

(Матеј 11:25+)
.

Пули се и слушај подолу:

.
Спирос,го гледав човекот.
Имам проблем пред се со фактот што вие немате конкретна дефиниција за “Јахве“.Имено,Јахве значи “Јас сум“.Ова јас сум може да има различни значења.
Прост пример:“јас сум од бога“.Да елаборирам,бидејќи дошле два ангели и едниот “јас сум“ кај Аврам ,може да биде интерпретирано “јас сум од бога“ или во превод Габриел(габриел значи “човек од бога“).Бидејќи доаѓа во форма на човек и секако го уништува содома.
Неможе секое Јахве од Арамејски да се преведува како бог.

Друго,
And he said, "Now behold, my lords, please turn aside into your servant's house"" Genesis 19:2
Кога дошле двата други ангели кај Лот,зошто му се обраќа “господари мои“? Ако така се обраќа тогаш е политеист(нешто што се конфронтира со самото христијанство).
Зошто го зема и другиот ангел како негов господар?
Или се мисли “господови“?
Друго,кој го уништи Содом?
Јахве на земјата или Јахве од небесата?
Која е поентата “Јахве“ дирекно да слегува на земјата,кога можел да прати три ангели? Зошто воопшто слегол не ми е јасно? На кафе кај Аврам/на чат? Која е смислата,целта?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Имам проблем пред се со фактот што вие немате конкретна дефиниција за “Јахве“.Имено,Јахве значи “Јас сум“.Ова јас сум може да има различни значења.
Прост пример:“јас сум од бога“.Да елаборирам,бидејќи дошле два ангели и едниот “јас сум“ кај Аврам ,може да биде интерпретирано “јас сум од бога“ или во превод Габриел(габриел значи “човек од бога“).Бидејќи доаѓа во форма на човек и секако го уништува содома.
Не значи тоа. Значи "тој предизвикува да биде".

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ти ја најде таму? Линков нема ни извор од каде е веста, ни цитат...ништо! Само неколку реченици дека имало таква библија.
Каде во ерусалим? Што пишува во неа? Дај покажи цитат некој, линк каде поточно во ерусалим се наоѓа!
Кој ја нашол.....

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
1+1+1=1
matematikata na hristijanite
Астрономијата на муслиманите:
Сура 71:
15. Zar ne vidite kako je Allah sedam nebesa, jedno iznad drugog, stvorio,
16. i na njima Mjesec svjetlim dao, a Sunce svjetiljkom učinio?
Сура 37:
6. Mi smo nebo najbliže vama sjajnim zvijezdama okitili

Ако месечината, сонцето и ѕвездите се распоредени на седум "неба" тогаш дали тврдењето дека ѕвездите се на најблиското небо не е погрешна?

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Не значи тоа. Значи "тој предизвикува да биде".

Зборот ми беше,даваме назив/дефинираме/припишуваме “бог“ а сеуште не знаеме значењето на “јахве“.
Ете , еден од преводите е “тој предизвикува“.Друг превод е семитски корени(hawah) што значи “да биде“?
Нема конкретна дефиниција.

Плус тоа,според библијата “јахве останал кај Аврам“,“другите два ангели се упатиле кај Лот“.Кога ги сретнал
Значи,во горепсоменатиов текст:
And he said, "Now behold, my lords, please turn aside into your servant's house""

Тука е употребен зборот “адонеи“?(кој што е уште едно име за бог).
Кој е господарот од трите наведени? Едниот е “јахве“ другите се “адонаи“(што е уште едно име за бог а колку што сум запознат името води корени од “адонис“).
Кој е бог,кој е ангел?

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399

Друго,
And he said, "Now behold, my lords, please turn aside into your servant's house"" Genesis 19:2
Кога дошле двата други ангели кај Лот,зошто му се обраќа “господари мои“? Ако така се обраќа тогаш е политеист(нешто што се конфронтира со самото христијанство).
Која е поентата “Јахве“ дирекно да слегува на земјата,кога можел да прати три ангели? Зошто воопшто слегол не ми е јасно? На кафе кај Аврам/на чат? Која е смислата,целта?

The Christians (Mary spoke to Gabriel)
The Mormons (Joseph Smith spoke to Gabriel)
The Muslims ( Muhammed spoke to Gabriel).

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
da ti kazuvam deka pogresno gi sfakjas ajetite,
odamna si zapnal so ovaa kako sto pamtam i mnogu pati sum ti objasnuval.
za zal ne sekogo moze da go svakja kuranot,
toa go svakjaat samo lugje so intelekt, kako sto gospod objasnuva vo Kuranot!

Остај го,намерно изиграва дислексичар.
--- надополнето: 12 декември 2013 во 23:32 ---
The Christians (Mary spoke to Gabriel)
The Mormons (Joseph Smith spoke to Gabriel)
The Muslims ( Muhammed spoke to Gabriel).

Остави исламот,говориме за Христијанството(името е така дефинирано во нивната религија).
Во исламот е Џибрил а.с(и не знам т.е не сум запознат дали има некакво значење името).

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Остави исламот,говориме за Христијанството(името е така дефинирано во нивната религија).
Во исламот е Џибрил а.с(и не знам т.е не сум запознат дали има некакво значење името).
За мене Христијанството и Исламот имаат исти корени.....целта на религиите е нормално спроведување на некаков си "морал" како контра тежа на системот кој се спроведува. Тоа е, нема филозофија, треба само малку да си ја чукне главата човек.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
da ti kazuvam deka pogresno gi sfakjas ajetite,
odamna si zapnal so ovaa kako sto pamtam i mnogu pati sum ti objasnuval.
za zal ne sekogo moze da go svakja kuranot,
toa go svakjaat samo lugje so intelekt, kako sto gospod objasnuva vo Kuranot!
Имавме доста опширна дискусија, и нема ништо погрешно, јасно си пишува што е како е.
Седум неба едно над друго на кои се наоѓаат - месечината, сонцето и ѕвездите, каде што за ѕвездите се вели дека се на најблиското небо.

Член од
21 мај 2012
Мислења
296
Поени од реакции
59
Остај го,намерно изиграва дислексичар.
--- надополнето: 12 декември 2013 во 23:32 ---

kuranot e kniga koja gi potvrduva site drugi sveti knigi kako sto se Ingil(stariot zavet) Tevrat(ispraten na Moses) Zebur (ispraten na prorokot Davud)
a Djibril e angelot Gabriel sto e spomnat vo bilbijata.
Gospod vo Kuranot jasno dava doznaenje deka i pred Kuranot im ispratil na lugjeto sveti knigi i proroci,
so tek na vreme lugjeto gi promenija svetite knigi(osven Kuranot)
so eden zbor Kuranot opfakja se, site proroci i celata nivna misija, od Adam a.s, pa do Isus (ISA a.s.)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Зборот ми беше,даваме назив/дефинираме/припишуваме “бог“ а сеуште не знаеме значењето на “јахве“.
Ете , еден од преводите е “тој предизвикува“.Друг превод е семитски корени(hawah) што значи “да биде“?
Нема конкретна дефиниција.

Плус тоа,според библијата “јахве останал кај Аврам“,“другите два ангели се упатиле кај Лот“.Кога ги сретнал
Значи,во горепсоменатиов текст:
And he said, "Now behold, my lords, please turn aside into your servant's house""

Тука е употребен зборот “адонеи“?(кој што е уште едно име за бог).
Кој е господарот од трите наведени? Едниот е “јахве“ другите се “адонаи“(што е уште едно име за бог а колку што сум запознат името води корени од “адонис“).
Кој е бог,кој е ангел?
Значење на било што не се дознава преку верување. Посебно е апсурдно тврдењето за "вистинско и лажно верување". Верување си е верување.....како ќе го докажеш, провериш, споредиш?

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986

Друго,

.

Побратиме, без створени посредници, Единствениот Вистински и Совршено *Светол БОГ, доаѓа лично преку Своето *Свето Слово и *Светол Дух на Св.Пр. Авраам (вечно да е благословена душата и челадот негов) да му Ја соопшти Радосната Вест, дека (како што му беше ветено) од неговата љубена жена ќе има одлучувачко потомство и сите народи ќе ги добие во наследство !

За оваа Радосната Вест вие всушност би сте требале да се радувате, но бидејќи потајно го мразите вистинскиот Св.Пр.Аврам и потомството од неговата љубена жена (тоа е Израилот), а ја обожавате слугинката и потомството од тоа дете (тоа се арапите), вие со сета своја сила и ум пробувате да Ја негирате Радосната Вест за Љубовта на Единствениот Вистински и Тросветол БОГ!

Да, ТОЈ - вечно да се фали и слави Името Негово - е ЕДЕН и Единствениот Вистински а Тросветол БОГ!

وَفِي سَنَةِ وَفَاةِ الْمَلِكِ عُزِّيَّا، شَاهَدْتُ السَّيِّدَ جَالِساً عَلَى عَرْشٍ مُرْتَفِعٍ سَامٍ، وَقَدِ امْتَلأَ الْهَيْكَلُ مِنْ أَهْدَابِهِ،
وَأَحَاطَ بِهِ مَلاَئِكَةُ السَّرَافِيمِ، لِكُلِّ وَاحِدٍ مِنْهُمْ سِتَّةُ أَجْنِحَةٍ، أَخْفَى وَجْهَهُ بِجَنَاحَيْنِ، وَغَطَّى قَدَمَيْهِ بِجَنَاحَيْنِ، وَيَطِيرُ بِالْجَنَاحَيْنِ الْبَاقِيَيْنِ.
وَنَادَى أَحَدُهُمُ الآخَرَ: «قُدُّوسٌ، قُدُّوسٌ، قُدُّوسٌ الرَّبُّ الْقَدِيرُ. مَجْدُهُ مِلْءُ كُلِّ الأَرْضِ».

Исаија 6:1-3
.
.

Kajgana Shop

На врв Bottom