Прашања и одговори за и околу религијата

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не. Кабалата вели друго.
Во кабалата тројството не се однесува на конкретен човек во случајов евреинот Исус, туку е метафизички концепт, знаеш и самиот за ова, глупо ми е да ти објаснувам.....
Ако правиш компарации со Исус, тогаш кабалистички еквивалент на него е тифарет, а знаеме дека материјалниот свет е во малкут....

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Не постои усогласен официјален став кога е настаната Кабалата.Некои тврдат дека нејзините корења се од времето на Аврам.Тоа со 12. век,во врска со нејзиното настанување се строго претпоставки и ништо повеќе.

.
Кога неверниот и кривоверниот свет ќе се разбуди за Тајната на Мудроста БОЖЈА чиста - за спасение на сите кои со дечјо срце веруваат - отелотворена во Исуса Христа, тогаш ќе сфатат дека во Него е Совршената Каба, Совршениот Ала и Совршената Кабала!!!

Исус им рече:
“Вистина, вистина ви велам: уште пред да се роди Авраам, Јас сум!”

(Јован 8:58)

.

M

Muranyi

Гостин
.
Кога неверниот и кривоверниот свет ќе се разбуди за Тајната на Мудроста БОЖЈА чиста - за спасение на сите кои со дечјо срце веруваат - отелотворена во Исуса Христа, тогаш ќе сфатат дека во Него е Совршената Каба, Совршениот Ала и Совршената Кабала!!!

Исус им рече:
„Вистина, вистина ви велам: уште пред да се роди Авраам, Јас сум!”

(Јован 8:58)

.
Се е ок,само појасни што е тоа "Ала"?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Пред извесно време Доналтчо ме праша зошто го употребувам зборот Една наместо Апсолутна Вистина.
Која е разликата помеѓу Една и Апсолутна Вистина?
Ова да го објаснев кога мо праша Доналтчо, не верувам дека имаше некој што ќе разбере, ама сега гледам дека се појавија некои што најверојатно ќе ме разберат
Секоја религиозна школа тврди дека ја знае Апсолутната Вистина, дека само нејзината Вистина е Апсолутна. Меѓутоа, тоа не е точно. Од кој поглед го тврдам ова...
Секоја од религиозните школи гледа само дел од мозаикот, не го гледа како целина, него спектарот на школата е толкав да не може да даде целосен увид на мозаикот , тука само на дел од истиот. Не дека тој дел што го гледа не е и дел од Вистината, напротив, ја претставува Вистината, само што не ја претставува во целина. Дури кога ќе се соберат сите делови од мозаикот, кога ќе се спојат сите тие делови се доаѓа до целосната Вистина.
Јас таа Вистина ја нарекувам ЕДНА Вистина.
Ако погледнете во мојот потпис, постојат различни формули за Бог. Секоја од овие формули е точна, и ги задоволува скоро сите критериуми на сите постоечки религиозни школи во светот.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Пред извесно време Доналтчо ме праша зошто го употребувам зборот Една наместо Апсолутна Вистина.
Која е разликата помеѓу Една и Апсолутна Вистина?
Ова да го објаснев кога мо праша Доналтчо, не верувам дека имаше некој што ќе разбере, ама сега гледам дека се појавија некои што најверојатно ќе ме разберат
Секоја религиозна школа тврди дека ја знае Апсолутната Вистина, дека само нејзината Вистина е Апсолутна. Меѓутоа, тоа не е точно. Од кој поглед го тврдам ова...
Секоја од религиозните школи гледа само дел од мозаикот, не го гледа како целина, него спектарот на школата е толкав да не може да даде целосен увид на мозаикот , тука само на дел од истиот. Не дека тој дел што го гледа не е и дел од Вистината, напротив, ја претставува Вистината, само што не ја претставува во целина. Дури кога ќе се соберат сите делови од мозаикот, кога ќе се спојат сите тие делови се доаѓа до целосната Вистина.
Јас таа Вистина ја нарекувам ЕДНА Вистина.
Ако погледнете во мојот потпис, постојат различни формули за Бог. Секоја од овие формули е точна, и ги задоволува скоро сите критериуми на сите постоечки религиозни школи во светот.
дали ова значи дека ти си НАДсите? дека ти си единствениот кој го спознал концептот на бог? ОК, нека биде така, како и што сега ќе направиш да и другите го спознаат тој концепт? или во тој концепт има новост која вели “само за себе задржи ме“?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
дали ова значи дека ти си НАДсите? дека ти си единствениот кој го спознал концептот на бог? ОК, нека биде така, како и што сега ќе направиш да и другите го спознаат тој концепт? или во тој концепт има новост која вели “само за себе задржи ме“?
Концептот е : „Џабе збориш кога не те разбираме“.
И кога дискутирам сакате да поставувате „мудри“ прашања, наместо да покушате да разберете што ви кажувам.
Јас ви кажувам , ама вие наместо да покушате да разберете и да ја доловите суштината, вие сакате да изигравате „мудри“ и заглавувате во некои глупи прашања...
На сите мои прашања досега на оваа тема имам дадено одговор...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
"Прости за вознемирувањето", изјави една риба на друга: "Ти си постар од мене и имааш повеќе искуство, така што веројатно може да ми помогнеш. Кажи ми каде можам да го најдам тоа што тие го нарекуваат "океанот"? Гледав насекаде, но немав успех. "
"Океанот", рече постарата риба "е местото каде што сте сега."
"Ова? Но, тука нема ништо освен вода? Го барам океанот! "Рече младата риба, разочаран, и отиде да бара на друго место.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Душа, воља, его.....остана уште еден поим да се разгледа.
Што е тоа свест и колку е присутна кај човекот?

Член од
26 октомври 2012
Мислења
2.535
Поени од реакции
3.362
@Gurdjieff каде е изгубената арка на израелците ? :)

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.980
Поени од реакции
12.606
Опасни хрвативе :icon_lol:

...Ако сте зачленети, како повеќето, кога сте биле беспомоишни бебиња без можност за сопствено изјаснување, а делувањето на Црквата ви станало толку одбивно така што не сакате повеќе да говорат во ваше име, започната е интернетска апликација за правење на потврди за излез од Црквата.

Повеќе еве тука :D

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Концептот е : „Џабе збориш кога не те разбираме“.
И кога дискутирам сакате да поставувате „мудри“ прашања, наместо да покушате да разберете што ви кажувам.
Јас ви кажувам , ама вие наместо да покушате да разберете и да ја доловите суштината, вие сакате да изигравате „мудри“ и заглавувате во некои глупи прашања...
На сите мои прашања досега на оваа тема имам дадено одговор...
Само болдот.

Гурџи?????
Ај кази ми како може да постои глупо прашање.
Од секое прашање накој учи. Само работата е у тоа дали ти ке научиш нешто или тој што го поставил прашањето.
На крајот не е битен оговорот што ке го добиеш туку прашањето што ке го поставиш ;)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Само болдот.

Гурџи?????
Ај кази ми како може да постои глупо прашање.
Од секое прашање накој учи. Само работата е у тоа дали ти ке научиш нешто или тој што го поставил прашањето.
На крајот не е битен оговорот што ке го добиеш туку прашањето што ке го поставиш ;)
Samo boldov...
Bash i takvite prashanja jas gi narechuvam glupi....od niv nikoj nishto nema da nauchi...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
гнусфриј се обидов да извлечам од тебе некој атом на знаење со неколку прашања околу филозофијата и учењата на христијанството - али без успех, сега од страв да не добиеш упала мозга од многу мислење на такви прашања мора да те прашувам нешто едноставно, елементарно и невознемирувачки.
Ok brat...ajde sega ne zamaraj na temava, ova ne e tema samo za Isus, odi pluvaj po nego na drugite temi...
buona note....
ako mnogu znaesh ajde odgovori na ova prashanje...toa uz pat, bidejki ne mi se spie...
Душа, воља, его.....остана уште еден поим да се разгледа.
Што е тоа свест и колку е присутна кај човекот?

Kajgana Shop

На врв Bottom