@ohrid ti toa nudis nesto? ako imas nesto pusti na postensko sandace
@vanlok da te informiram deka mojata gree change klima sega raboti kako treba a i ne bi imalo razlog da bide poinaku bidejci se smenija od Zorba. Prvo probaja so termistorot sto e na isparivacot na vnatresnata da go smenat ama odnapred se znaese deka nema da dade rezultat bidejci jas go izmeriv izvadeniot i dvata novi sto oni gi donesoja i imaja na taa sobna 18° okolu 27K ili vo ladna voda imaja okolu 130K otpor. Togas odlucija celosna promena na vnatresnata i po nivna predpostavka mozno e da ima problem ventilatorot vo vnatresnata sto stvarno sega se gleda so novata ima izduv prilicno jak vo odnos na starata. Znaci nemalo dobar izduv i najverojatno vracala preladen freon i zatoa mrznela podebelata cevka. Sega ova nemozam da go testiram zatoa sto ako ja pustam na ladenje postignuva za 1min 16c i normalno gasi, ama ona sto mozam da primetam e deka sega duva jako i toa prilicno topol vozduh, na moe merenje okolu 54c. Pazi ducanot e 13 mk2 ama e stvarno zeznat za zagrevanje, ima visok tavan ima celosno staklo od ednata strana i zid od drugata strana istocna koja sonce nikogas ne go faca, taka da ako pogledam unazad za ovie 10 godini jas ne uspeav da go pregream ducanot ni so grejalici, radijatori pa cak ne i so plinska pecka, taka da i ovaa klima najvise od 9-17h postignuva 21c. Moze treba da go proveram i termometarot bidejci doadjaat vcera maz i zena i zenata vika aj ce te pocekam nadvor pretoplo mi e vnatre
. Od Zorba se interesiraja narednite dva dena kao raboti i odlucivmo ako gi navede pat ili koga ce zemam Hansol od niv da ja spustime vnatresnata podolu zatoa sto stvarno e previsoko i zatoa gresi, za da zagream 21c mora da ja podesam na 27c a ona ocituva deka ima 26-28c se zaradi visinata. Od Zorba rekoja za tebe Goki se sto sakas
E sega ce pocnem nov red za Zorba i se nadevam deka nema da prekrsam nekoe pravilo na forumov, znaci resavanjeto na mojot problem so klimata se razvlece so meseci i toa najpovece poradi mojata pasivnost i kolku tolku rabotenje na klimata. Da ne se lazeme, ako klimata ne rabotese voopsto ce dojdeja sigurno naredniot den. Vaka, mene bar mi ladese do 24-23c sto indirektno mi go socuva zdravjeto znaci ne mozev nepotrebo da spustam temperaturi do 18c
, sprotivno na toa oni bea prezafateni, i mi rekoja tia sto se monteri servisi ne pravat pa taka samo ostanuvalo na toa tie da dojdat. Eden period vo avgust i nemaja na lager gree change plus i jas na odmor bev 15 dena. Septemvri i oktovri ne ni imase potreba od klima pa ne se ni javuvav, taka da dojde oktomvri i potrebata za greenje i se sluci toa sto se sluci odnosno ja zamenija. Zorba se izvinija za kasnenjeto i po moje prasanje za Hansoli za doma za 3 sobi (ne odednas
, etapno soba po soba), mi dadoja uslovi kakvi na brat sto ne se davaat, znaci
praksa za na rati nemaat da se razbereme a mene mi rekoja sam da odlucim na kolku rati ce platam i plus drugi povolnosti koi nema da gi komentiram
,taka da na kraj jas sum zadovolen od niv,
koj ima namera da kupuva Gree klima od Zorba toplo vi gi preporacuvam, ako vi treba niven broj pustete mi pp, a zdravje po nova godina ce ja zemam i prvata Hansol od niv.
Ima dve Vivax Gexi (Gree Hansol) vo komsii kaj mene vo edna oblozuvalnica, vlegov cisto da vidam kako rabotat vnatre, a nadvoresnite edinici jas potivko i postalozeno rabotenje nemam videno i cueno, taka da 5+