Помош, ларви во пунчот

  • Креатор на темата Креатор на темата Tемјан
  • Време на започнување Време на започнување
Ало, се зборува за ларви во ПУНЧ, не за супер-убер-смртоносни бактерии!

Ако има ларви голема е можноста да има и други микроорганизми, тоа неможе да се знае освен ако не се испита.
 
Абе поопасни бактерии и вируси имате на мобилните, не се трескајте од земја за еден пунч!
 
Ке направам благо, остатокот ке го прецедам, овошјето ке го замрзнам и ке го користам како додаток за благо, а пунчот, прецеден ке ги викнам пријателите вечер на забава кај мене. :)
Дај бре не се заебавај, фрлај тоа пред сите на инфективно да завршите.
 
Секоја година правам домашен пунч од овошје со рум, но сега видов еден куп ларви во него.
Ова е прв пат вака да се случи. Можно е ларвите да се размножиле од некој црв од овошјето или ги донела некоја мува, одвратно.
Дали е можно да го зачувам некако пунчот, бидејки грев ми е да истурам 5 литра домашен пунч правен со љубов.
Некој совет? Дали да направам благо, дали да го замрзнам, како да ги уништам ларвите?
:place:


Биди хардкор металец до крај,послужи ги пријателите со ларви кои мрдаат во пунчот.
 
Срце не ми даваше да го истурам пунчот, па се одлучив на "dobro poznat-иот" метод на пастеризација. :)
Kaкo прво, се напив една чаша пред да го пастеризирам и еве сеуште сум жив. :)
Значи пунчот е домашен коктел од сезонско овошје, ракија и рум.
И во текот на ферментацијата се десило некако да се изведат ситни ларвички, не поголеми од 1.5мм. Не беше ништо скиснато, ниту имаше фатено мувла. А сите знаеме дека ги јадеме зимниците, иако некој факаат мувла во текот на зимото.
Прво ја прецедив течноста со дупла газа и го измив овошјето трудејки се да ги отстранам сите ларви.
Потоа во претходно загреана релнаna 70" ставив две тенџериња/тафчиња. Првото со чиста вода, а второто во него, заедно со со пунчот и овошјето. Се става прво сад со вода за да не се обработува термички храната, односно само да се загрее. Температурата беше отприлика 70-80 степени, и се загреваше 45 минути.
Времето и температурата може да не се баш прецизни.
Потоа, загреаниот сад го ставив на ладно -5 степени и стоеше отприлика 6-7 часа.

Мислам дека пунчот е пивлив и кој сака може да дојде да го проба, сите сте добредојдени. :)

And ones again, the punch is saved thanks to the Louis Pasteurs Method.
professorutonium.png
 
Те читам и ти се чудам...низ што све помина (состојби, истражувања на форум, процес) за да сочуваш 5 литри, братко, ќе те разберев ако се работеше за 5 тона, вака солза на око ми иде :place:

Иначе, колку струја, вода и време потроши? ;)
 
Те читам и ти се чудам...низ што све помина (состојби, истражувања на форум, процес) за да сочуваш 5 литри, братко, ќе те разберев ако се работеше за 5 тона, вака солза на око ми иде :place:
Иначе, колку струја, вода и време потроши? ;)


Сеедно ми беше дали е 5 литра или 5 тона.
Време потрошив многу повеќе правејки го, одколку да го зачувам.
Струја и вода не потрошив многу, на евтина го правев. ;)
 
Срце не ми даваше да го истурам пунчот, па се одлучив на "dobro poznat-иот" метод на пастеризација. :)
Kaкo прво, се напив една чаша пред да го пастеризирам и еве сеуште сум жив. :)
Значи пунчот е домашен коктел од сезонско овошје, ракија и рум.
И во текот на ферментацијата се десило некако да се изведат ситни ларвички, не поголеми од 1.5мм. Не беше ништо скиснато, ниту имаше фатено мувла. А сите знаеме дека ги јадеме зимниците, иако некој факаат мувла во текот на зимото.
Прво ја прецедив течноста со дупла газа и го измив овошјето трудејки се да ги отстранам сите ларви.
Потоа во претходно загреана релнаna 70" ставив две тенџериња/тафчиња. Првото со чиста вода, а второто во него, заедно со со пунчот и овошјето. Се става прво сад со вода за да не се обработува термички храната, односно само да се загрее. Температурата беше отприлика 70-80 степени, и се загреваше 45 минути.
Времето и температурата може да не се баш прецизни.
Потоа, загреаниот сад го ставив на ладно -5 степени и стоеше отприлика 6-7 часа.

Мислам дека пунчот е пивлив и кој сака може да дојде да го проба, сите сте добредојдени. :)

And ones again, the punch is saved thanks to the Louis Pasteurs Method.
professorutonium.png
Гарант ларвите умреле од цироза!
 
Срце не ми даваше да го истурам пунчот, па се одлучив на "dobro poznat-иот" метод на пастеризација. :)
Kaкo прво, се напив една чаша пред да го пастеризирам и еве сеуште сум жив. :)
Значи пунчот е домашен коктел од сезонско овошје, ракија и рум.
И во текот на ферментацијата се десило некако да се изведат ситни ларвички, не поголеми од 1.5мм. Не беше ништо скиснато, ниту имаше фатено мувла. А сите знаеме дека ги јадеме зимниците, иако некој факаат мувла во текот на зимото.
Прво ја прецедив течноста со дупла газа и го измив овошјето трудејки се да ги отстранам сите ларви.
Потоа во претходно загреана релнаna 70" ставив две тенџериња/тафчиња. Првото со чиста вода, а второто во него, заедно со со пунчот и овошјето. Се става прво сад со вода за да не се обработува термички храната, односно само да се загрее. Температурата беше отприлика 70-80 степени, и се загреваше 45 минути.
Времето и температурата може да не се баш прецизни.
Потоа, загреаниот сад го ставив на ладно -5 степени и стоеше отприлика 6-7 часа.

Мислам дека пунчот е пивлив и кој сака може да дојде да го проба, сите сте добредојдени. :)

And ones again, the punch is saved thanks to the Dobro Poznat Method.
professorutonium.png
Корегирано

In your faces hypochondriacs
:icon_lol: Кај се изнародивте бе се толку ем паметни ем свилени ц ц ц ц ц ц
--- надополнето: 8 декември 2013 во 16:48 ---
Сеедно ми беше дали е 5 литра или 5 тона.
Време потрошив многу повеќе правејки го, одколку да го зачувам.
Струја и вода не потрошив многу, на евтина го правев. ;)
Батали шо ти зборат овде луѓе кој што најблиско искуство од производство на храна им е отварање на паштета и ставање на инстант супа во вода шо врие, а да им кажам како се прави чајна и кулен има да повраќаат три дена :icon_lol:
 
Те читам и ти се чудам...низ што све помина (состојби, истражувања на форум, процес) за да сочуваш 5 литри, братко, ќе те разберев ако се работеше за 5 тона, вака солза на око ми иде :place:

Иначе, колку струја, вода и време потроши? ;)
Шо ти е Велешанец а?
Литро да е фиран да не оди, нели Темјан :D
 
Kaкo прво, се напив една чаша пред да го пастеризирам и еве сеуште сум жив. :)

1426561_376471705832636_2113576528_n.jpg

--- надополнето: 8 декември 2013 во 19:31 ---
Мислам дека пунчот е пивлив и кој сака може да дојде да го проба, сите сте добредојдени. :)

Фала на покана,многу љубезно од твоја страна.
 
Јас сакам слика од ларвите во пунчот.
И ај објаснивте како да се убијат, ама мене ме интересира од каде дошле. :cautious:
 
Батали шо ти зборат овде луѓе кој што најблиско искуство од производство на храна им е отварање на паштета и ставање на инстант супа во вода шо врие, а да им кажам како се прави чајна и кулен има да повраќаат три дена :icon_lol:


Moре да ги земам јас сало кога топиме, да видат со што се мачкаат питите и бурекот. :)
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom