Колекционери на стари Кафе мелници

• Креатор на темата Креатор на темата Anco
  • Време на започнување Време на започнување
Ако бев дете и живеев во маалото на Анчо, тогаш тој ќе беше тој стариот што секогаш ни ги дупеше топките, со изговорот "немате порти дома вие?"

Брао бре... ебате троловите ебате.

Анчо, имам една руска од Ленинград, порано ја користеа моите за Мока чајниче (оние сребрените за „еспресо), пошто мелеше крупно. Ако ја најдам ќе стаам и слика. Мислам дека е од 60-70тите.

јас аnco немам кафе-мелници но голем љубител сум на разно разни зачини и ги купувам не мелени туку во оние стаклени мелници :icon_lol:
kotanyi_mlynki.jpg

Многу скапи овие во Рамстор-.......................................................................Picture 1073.jpg.Picture 1074.jpg.Picture 1084.jpg Куфери,куфери...
оние три горе не сум ги отворил,во средина во горниот пронајдов мелници од друг тип и друга намена за кои немам отворено тема,но еве што најдов во овој полн,ама не се средени мелниците по никој основ,се некоја мешавина од сите врсти и големини.
Ене ја и во куферот оваа мелница со „чуден облик-форма“која е прикажана на 3 сл.
цела е метална-тешка, а е како парче од дрво,рачката е со модел на вереверица.
Внатре машината е многу квалитетна изработка и немената е се разбира за КАФЕ.
Цена : 8 р (значи е руска-колку е во наши пари према курсот од времето на Бр....)

Еве ја таа мојата што не меле. Којзнае од кое време е. Ми делува дека е стара едно 40-50 години

1485865_692233587468331_1047603948_o.jpg

Зашто не меле.
Јас поправам сам многу работи,па и овие мелници.
Провери ги прво двата главни дела од машината, (ротор и статор би му дошло некако)
Прво на долниот дел-крај имаш во средина една завртка со која се штелува роторот,колку да има зазор и налегнува-стиска на статорот,ако е можеби голем затоа не меле,ама ќе фрла големи парчиња како ориз затегни го ако е тоа маката.
А ако се изедени забите на тие два главни дела,нема лек (може да се проба поправка)
режење на нови заби бара супер мајсторство. Значи само за во витрина или отпад.

Зашто не меле.
Јас поправам сам многу работи,па и овие мелници.
Провери ги прво двата главни дела од машината, (ротор и статор би му дошло некако)
Прво на долниот дел-крај имаш во средина една завртка со која се штелува роторот,колку да има зазор и налегнува-стиска на статорот,ако е можеби голем затоа не меле,ама ќе фрла големи парчиња како ориз затегни го ако е тоа маката.
А ако се изедени забите на тие два главни дела,нема лек (може да се проба поправка)
режење на нови заби бара супер мајсторство. Значи само за во витрина или отпад.

Според тоа што го кажа татко ми изедени се забите од долгогодишното мелење. Скоро секој ден во рок од 30 години на неа се мелело кафе некогаш.

Mnogu interesna tema. I jas imav 2 melnici ama koga se selevme moite gi dadoa na staro kupuem. Me vratija nazad u detstvoto.
Preubavi se. Bi sakal i jas da imam edna vakva

Sent from my iPhone using Tapatalk

Picture 1091.jpg барајќи пред малку тоа кутијата со лампиони еве на што налетав од колекцијата на рачни кафе мелачки,се разбира стари,т.с. од порано набавени,купени.
Но некаде се „затурила“ фиоката на друго место.Долнот дел е од порцелан.Горе метал.

Picture 399.jpg уште една рачна изработка - слика по слика,по ваше барање

Еве ја таа мојата што не меле. Којзнае од кое време е. Ми делува дека е стара едно 40-50 години

1485865_692233587468331_1047603948_o.jpg

И јас имам иста само бојата и е златна оваа некако изветвена ми делува

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom