Дали е Бог видлив или никој го нема видено?

• Креатор на темата Креатор на темата Soul-of-Space
  • Време на започнување Време на започнување
Нема ништо фанатично во тоа да корегираш нешто погрешно.
Ти ги поистовети исламот и христијанството со телемата, на тоа доби конкретен пример - аргументиран, зошто не се во иста категорија. Но и покрај тоа, продолжи да ги негираш и игнорираш аргументите, притоа истовремено изјавувајќи дека ниту си имал ниту имаш намера подлабоко да навлезеш во тематиката за која дискутираш. Што мислиш, која ситуација во случајов е поблиску до фанатизам?
--- надополнето: 2 декември 2013 во 14:16 ---

Јас немам проблем со ниедна света книга се додека таа не се толкува буквално и не се наметнуваат догми. Институционализираните религии го прават токму тоа - се темелат на догми и поради тоа раѓаат секти.

Не знам зашто не сфаќаш дека не нудиш аргументи. Тоа што ќе ме упатиш на зборови од Кроули или пак да учам телема, не е никаков аргумент. Напротив.
Јас не ти ја поистоветувам телемата со исламот и христијанството.
Ги истоветувам вашите постапки, во самоодбрана на замислен атак врз вашиот ред и учење.

Христијанството ја има Марија и Светиот Дух.
Исламот го има Мухамед и Гебриел.
Вие си ја имате Роуз Кели и Ајваз.

Терајте си вие и понатака со редот и телемата. Арно ама, ако некој не навива за вас, не го ставајте веднаш на отстрел.

Не знам зашто не сфаќаш дека не нудиш аргументи. Тоа што ќе ме упатиш на зборови од Кроули или пак да учам телема, не е никаков аргумент. Напротив.
Јас не ти ја поистоветувам телемата со исламот и христијанството.
Ги истоветувам вашите постапки, во самоодбрана на замислен атак врз вашиот ред и учење.

Христијанството ја има Марија и Светиот Дух.
Исламот го има Мухамед и Гебриел.
Вие си ја имате Роуз Кели и Ајваз.

Терајте си вие и понатака со редот и телемата. Арно ама, ако некој не навива за вас, не го ставајте веднаш на отстрел.
Аргументот се состоеше во тоа да ми пососчиш пример каде исламот или христијанството нудат опција личноста да го достигне и надмине пророкот.
Телемитите не смеат да ја толкуваат Liber Al на други, дали тоа е случај кај муслиманите? Дали тоа е случај кај христијаните?
Телемитите имаат методи со кои можат да го достигнат и надминат Кроули! Дали муслиманот смее да се обиде да го надмине Мухамед? Дали христијанин смее да го надмине Исус?
Ако ова не се аргументи за тебе, тогаш незнам што се.

Аргументот се состоеше во тоа да ми пососчиш пример каде исламот или христијанството нудат опција личноста да го достигне и надмине пророкот.
Телемитите не смеат да ја толкуваат Liber Al на други, дали тоа е случај кај муслиманите? Дали тоа е случај кај христијаните?
Телемитите имаат методи со кои можат да го достигнат и надминат Кроули! Дали муслиманот смее да се обиде да го надмине мухамед? Дали христијанин смее да го надмине Исус?

Ama jas mislam deka ti ne razbiras sto zboruvam. Voopsto vakvi raboti ne me tangiraat u diskusijata.

Neka e taka.

Voopsto ne go menuva faktot za vasiot odnos tuka i funkcioniranjeto na redot.

Uopste ne me interesiraat vnatresnite postapki na hristijanstvoto i islamot, i sekako vasite metodi, tuku nivnata refleksija nadvor od vasite kupoli.

A tuka ste bajagi slicni.

И јас сум против секаков тип на институции...дури и во вашата секта Ред има чинови. Нели е тоа институција?
ОТО е тело на иницијанти, чиновите се однесуваат на степенот на иницијантот - на неговото лично достигнување. Тоа што тој го постигнал, не смее да го дискутира со оние кои не стигнале на тој степен. Така да принципот и пристапот немаат врска со титулите и авторитетите во монотеистичките религии. Ниеден иницијант кој има повисок степен од мене, нема право да ми кажува како да живеам и што да правам, ниту својот модел на живеење да го наметнува како поисправен во однос на оние кои се со понизок степен.
--- надополнето: 2 декември 2013 во 14:42 ---
Ama jas mislam deka ti ne razbiras sto zboruvam. Voopsto vakvi raboti ne me tangiraat u diskusijata.

Neka e taka.

Voopsto ne go menuva faktot za vasiot odnos tuka i funkcioniranjeto na redot.

Uopste ne me interesiraat vnatresnite postapki na hristijanstvoto i islamot, i sekako vasite metodi, tuku nivnata refleksija nadvor od vasite kupoli.

A tuka ste bajagi slicni.
Во што сме слични?

Телемитите имаат методи со кои можат да го достигнат и надминат Кроули! Дали муслиманот смее да се обиде да го надмине Мухамед? Дали христијанин смее да го надмине Исус?

Пак површно гледано.....
Споредба на две различни школи....непотребно.
Оти вашиот метод не го споредиш со Будизмот? Каде и реално припаѓа?
Околу Христијанството..и Исус рекол јас сум Син Божји со самото тоа и Бог....не гледам разлика од Будизмот, кој исто така тврди дека Јас сум Бог (Буда)
--- надополнето: 2 декември 2013 во 14:50 ---
ОТО е тело на иницијанти, чиновите се однесуваат на степенот на иницијантот - на неговото лично достигнување. Тоа што тој го постигнал, не смее да го дискутира со оние кои не стигнале на тој степен. Така да принципот и пристапот немаат врска со титулите и авторитетите во монотеистичките религии. Ниеден иницијант кој има повисок степен од мене, нема право да ми кажува како да живеам и што да правам, ниту својот модел на живеење да го наметнува како поисправен во однос на оние кои се со понизок степен.
[
Ова подвлеченото нели е догма?
Забрана за толкување и дискутирање...

Пак површно гледано.....
Споредба на две различни школи....непотребно.
Оти вашиот метод не го споредиш со Будизмот? Каде и реално припаѓа?
Околу Христијанството..и Исус рекол јас сум Син Божји со самото тоа и Бог....не гледам разлика од Будизмот, кој исто така тврди дека Јас сум Бог (Буда)
Нема ништо површно, ОТО е Ред кој ги спојува источните и западните мистични учења.
Разликата околу будизмот и христијанството е што во будизмот секој е Бог, во христијанството само Исус.
Ова подвлеченото нели е догма?
Забрана за толкување и дискутирање...
Не, туку предуслов за да нема догми. Токму тоа правило да не се наметнуваат нечии толкувања како помалку или повеќе точни во однос на други, спречува појава на догми - неменливи - апсолутни тврдења или виситини, кои никој несмее да ги оспори.

А по кој урнек Рисјаните го сликаат и цртаат господа?, па исус, свети никола, света петка, свети овој - оној - сигурно има некаде некој опис на оние кои ги виделе и убаво опишале, колку е висок, каква коса има, мустаќ, како е облечен... инаку ако се цртало напамет мојш и црнец или киинез да нацрташ и кажеш - еве ова е исус, или да нацрташ некоја пикасовска фигура со појќе очи од колку заби со нос на чело и речиш - еве ви го господ.

Нема ништо површно, ОТО е Ред кој ги спојува источните и западните мистични учења.
Разликата околу будизмот и христијанството е што во будизмот секој е Бог, во христијанството само Исус.

Пак споредба на различни школи непотребно...ако вашата задруга, ред, институција или како сакаш наречија, ги спојува источната и западната школа зошто толку многу го негирате Христијанството?
Ако е спојка, како не може да види дека крајната цел е иста?....
И Исус тврди дека секој може да се доближи до Бога....
секој од нас е Син Божји и може да стане дел од него...

едитирано од мод.

Прочитај го постот што е на линк во мојот потпис, и ќе го најдеш одговорот.

Me upati na blogot na hepta. Go imam procitano. Nema vrska so metodot za koj te prasav.

Govori za individualnosta i pripadnosta.

Kako ti go proveri metodot na rouz za sretnuvanje na ajvaz?

Me upati na blogot na hepta. Go imam procitano. Nema vrska so metodot za koj te prasav.

Govori za individualnosta i pripadnosta.

Kako ti go proveri metodot na rouz za sretnuvanje na ajvaz?
Итекако има врска, јас во таа симболика ги препознав сопствените сваќања за природата на реалноста.
А што се однесува до Аиваз, никогаш не сум рекол дека сум го достигнал тоа ниво за да комуницирам со таа интелегенција. “Знаење и Разговор со Светиот Ангел Чувар” е нешто за кое е потребно многу труд и време. Има време за тоа.

Итекако има врска, јас во таа симболика ги препознав сопствените сваќања за природата на реалноста.
А што се однесува до Аиваз, никогаш не сум рекол дека сум го достигнал тоа ниво за да комуницирам со таа интелегенција. “Знаење и Разговор со Светиот Ангел Чувар” е нешто за кое е потребно многу труд и време. Има време за тоа.

Ok e to so simbolikata. Ja nikad ne uplakam u kladilnica ako crna macka mi prejde pred mene. Mi simbolizira nedobitno livce.

Toa i ja go zboram celo vreme za ajvaz. Ti veruvas deka eden den kje zboris so nego, bidejki necie tugjo iskustvo ti veli deka e mozno toa.

Пак споредба на различни школи непотребно...ако вашата задруга, ред, институција или како сакаш наречија, ги спојува источната и западната школа зошто толку многу го негирате Христијанството? затоа што усаин е мелез?
Ако е спојка, како не може да види дека крајната цел е иста?....
И Исус тврди дека секој може да се доближи до Бога....
секој од нас е Син Божји и може да стане дел од него...
Не е негирање, туку став дека на апсолутно ниво нема разлика помеѓу ниедна религија.

Тебе, кој сеуште скиташ во Дворот на Профаните сеуште не можеме да ти откриеме се; но лесно ќе разбереш дека светските религии се само симболи и превези на Апсолутната Вистина. Исто како и философиите. За посветеникот, кој сиве овие работи ги гледа одозгора, не постои потреба за избор меѓу Буда и Мухамед, меѓу Атеизам и Теизам. Liber X
--- надополнето: 2 декември 2013 во 15:40 ---
Ok e to so simbolikata. Ja nikad ne uplakam u kladilnica ako crna macka mi prejde pred mene. Mi simbolizira nedobitno livce.

Toa i ja go zboram celo vreme za ajvaz. Ti veruvas deka eden den kje zboris so nego, bidejki necie tugjo iskustvo ti veli deka e mozno toa.
Не е туѓо искутво! Мое лично е! И немам намера да споделувам мои искуства со луѓе кои го трошат моето време за забава!
Задоволен?

Не е негирање, туку став дека на апсолутно ниво нема разлика помеѓу ниедна религија.

Тебе, кој сеуште скиташ во Дворот на Профаните сеуште не можеме да ти откриеме се; но лесно ќе разбереш дека светските религии се само симболи и превези на Апсолутната Вистина. Исто како и философиите. За посветеникот, кој сиве овие работи ги гледа одозгора, не постои потреба за избор меѓу Буда и Мухамед, меѓу Атеизам и Теизам. Liber X
--- надополнето: 2 декември 2013 во 15:40 ---

Не е туѓо искутво! Мое лично е! И немам намера да споделувам мои искуства со луѓе кои го трошат моето време за забава!
Задоволен?

Ok ok. Bez vozbuda. Sto ti vazno dali sum jas zadovolen? Pravi kako sto ti e volja.

Jas samo ti gi kazuvam moite gledista, i kako toa izgleda odnadvor.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom