Дали е Бог видлив или никој го нема видено?

• Креатор на темата Креатор на темата Soul-of-Space
  • Време на започнување Време на започнување
I Muhamed ne baral sledbenici.

Nasocil da go sledat Kuranot i navodniot negov avtor Alah.

Koe delo e vrzano so Krouli?
Кроули оставил метод како секој да може да го достигне истото, Мухамед од друга страна се залагал секој што дури и би помислил да го направи тоа, да биде убиен.
Кој муслиман смее да постигне состојба во која ќе стапи во контакт со Џибрил (Габриел)?
Веќе сме дискутирале за ова, исламот бара квантитет - следбеници и ги бара преку заплашување, телемата нема ништо слично со тоа. Прочитај го постот во мојот потпис - "Аспирантот и Редот"

Кроули оставил метод како секој да може да го достигне истото, Мухамед од друга страна се залагал секој што дури и би помислил да го направи тоа, да биде убиен.
Кој муслиман смее да постигне состојба во која ќе стапи во контакт со Џибрил (Габриел)?
Веќе сме дискутирале за ова, исламот бара квантитет - следбеници и ги бара преку заплашување, телемата нема ништо слично со тоа. Прочитај го постот во мојот потпис - "Аспирантот и Редот"

Сите религиозни школи даваат ,метод, начин,пат, по кој да се оди за да се постигне целта.Се додека не се постигне целта, се дотогаш тоа е само верување.
Ако вашиот метод не е на религиозна база, зошто требало да се откажеш од Христијанството?
Ги разбирам другите, кои немале никаква основа и барале други начини за да се реализираат, од типот на хепта, кои заглавиле во нивниот пат, ама такви како тебе, кои имале основа, што можеле да го продлабочат тој тип на школа од кој потекнуваат, заминале по друг пат без да го продлабочат, такви не разбирам.
После се чудите кога некој се пишал муслиман или будист или било што друго, кои најчесто стануваат екстремисти и мислат дека само нивниот метод е најдобар.

Ако вашиот метод не е на религиозна база, зошто требало да се откажеш од Христијанството?

Пак ти со откажувањето :eek:
Ај кажи зошто некој би се откажувал од христијанство ако никогаш не се чувствувал како христијанин?
Кој те лажеше?

Abe ipsi kakov metod ? Pa site za sebe tvrdat deka imaat mtod i hristijaite i muslimanite.

Realnosta nadvor od kupolata vo koja se naogja sekoja religija, a i vie sekako, e sosema razlicna.

Ednostavno - ne mozes da protnes deka vasiot metod e vistinskiot.

Na krajot kje ostane samo edno prasanje - kolku vreme se zagubilo od zivotot, koj ima neprocenliva vrednost, za da se ividi greskata.

Пак ти со откажувањето :eek:
Ај кажи зошто некој би се откажувал од христијанство ако никогаш не се чувствувал како христијанин?
Кој те лажеше?

Едноставно затоа што сум се родил под крилата на Христијанството.
Ако сум се родил на Тибет, најверојатно ќе сум продлабочил Будизмот пред да се пишам муслиман или секташ.
Значи, поентата е како тврдиш дека вашиот метод е најдобар, кога не си проучил другите?

Ма нормално дека не верувам! Јас сакам да знам!
Како да верувам за бог кој што не се појавил никогаш меѓу своите луѓе?
Како да бидам едно со тој бог кога е невидлив, можеби и не постои?
Јас можам сешто тука по форумов...
Туку не знам вие за што сте способни тука...

Не се разбираме јас и ти како што гледам.

Не реков јас дека тоа не е став на исламот како религија во врска со ова прашање. Јас само реков дека тоа е твое верување и догма на твојата религија. Ниту еден верник да не се обиде да го види богот за кој би убил? Како така?
Ти никогаш не си проверил дали нештата постојат или не постојат?
Вашиот бог ете не се гледа. Ок, фино. Никој не го слушнал освен можеби Мухамед, но тоа не може да се провери нели.

И вие како христијаните немате контакти со својот бог, така? Само философирања и правни закони!
Но ми велиш дека веруваш како тој твој бог е невидлив. Можеби затоа не може да биде распнат како христијанскиот!

Како ти ми тврдиш дека твојот бог е невидлив? Си веруваш на догмата распослана од твојата религија и толку?
Треба да веруваме?

Значи тебе и да ти покажат: ова е твојот бог ти ќе отфрлиш нели?

Ааа, не така!

Јас да ти дадам еден предлог, да си земеш парче дрво или камен, па да си направиш еден кип и да си веруваш во него, секој ден ќе го гледаш, па ќе знаеш во шти веруваш, па ќе се вратиш за едно 2000 години назад во времето на паганизмот.

Тоално грешна перцепција, Исламот поттикнува на спознавање на бог преку неговите дела, односно се што постои!! токму поради тоа и првиот збор кој Бог им го препорачува на верниците е “Учи и Проучувај!“

Овдека проблемот е во твојот изгубен осет да им веруваш на твоите пријатели, но тоа е поради понизниот факт на денешниот свет, кој говори дека денес нема вистински пријатели на кои можеш потполно да им веруваш! Но тое е докажано, преку хадисит, кои се пренесувани, а пренесувачите се водат точно и прецизно преку ланец, кој води до изворот, до очевидците на настанот, значи моментот кога Мухаммед С.А.В.С. ги примал објавите.

Уште една во низата заблуди, не е така, ние муслиманите имаме директен контакт со бог за време на Намазот, односно посебниот начин на обред, кој се извршува 5 пати на ден, за време на намазот верникот му говори директно на бог.

Тоа е твое право дали ќе веруваш и не и во што ќе веруваш.

Ако ми покажат, тоа е факт дека они ме лажат, бидејќи јас знам дека не можам да го видам мојот Бог тука на земјата!

Јас да ти дадам еден предлог, да си земеш парче дрво или камен, па да си направиш еден кип и да си веруваш во него, секој ден ќе го гледаш, па ќе знаеш во шти веруваш, па ќе се вратиш за едно 2000 години назад во времето на паганизмот.

Тоално грешна перцепција, Исламот поттикнува на спознавање на бог преку неговите дела, односно се што постои!! токму поради тоа и првиот збор кој Бог им го препорачува на верниците е “Учи и Проучувај!“

Овдека проблемот е во твојот изгубен осет да им веруваш на твоите пријатели, но тоа е поради понизниот факт на денешниот свет, кој говори дека денес нема вистински пријатели на кои можеш потполно да им веруваш! Но тое е докажано, преку хадисит, кои се пренесувани, а пренесувачите се водат точно и прецизно преку ланец, кој води до изворот, до очевидците на настанот, значи моментот кога Мухаммед С.А.В.С. ги примал објавите.

Уште една во низата заблуди, не е така, ние муслиманите имаме директен контакт со бог за време на Намазот, односно посебниот начин на обред, кој се извршува 5 пати на ден, за време на намазот верникот му говори директно на бог.

Тоа е твое право дали ќе веруваш и не и во што ќе веруваш.

Ако ми покажат, тоа е факт дека они ме лажат, бидејќи јас знам дека не можам да го видам мојот Бог тука на земјата!

E poleka be batka. Vasata kupola e so najdebel i najzatemnet zid.

E poleka be batka. Vasata kupola e so najdebel i najzatemnet zid.

На бог му треба отвор за да го слушне говорот на верникот? но ако сакаш во тој контекст, верникот не говори, туку мисли во себе, а на бог не му е проблем да ги знае мислите на човекот!!

На бог му треба отвор за да го слушне говорот на верникот? но ако сакаш во тој контекст, верникот не говори, туку мисли во себе, а на бог не му е проблем да ги знае мислите на човекот!!

Ama toa sto ti go kazuvas, ti go servira nekoj od pod kupolata. Ti sakas da si toa sto toj go bara od tebe. Pod kupolata ima samo lugje.

Kapiras li na koe deredze si?

Едноставно затоа што сум се родил под крилата на Христијанството.
Ако сум се родил на Тибет, најверојатно ќе сум продлабочил Буидизмот пред да се пишам муслиман или секташ.
Значи, поентата е како тврдиш дека вашиот метод е најдобар, кога не си проучил другите?

Демек ако си роден меѓу христијани мораш да го имаш проучувано христијанството? Не сме бе 15 век. Во младоста сум ја читал и библијата и Астрална Проекција, Ритуална Магија, Магија и Кабала, Фројд го имав читано (ама послабо, Јунг е по хард-кор) а ко го прочитав за прв пат Платон зависник станав. Погоди кои ми имаа повеќе смисла без закани и уцени со Пекол или Рај. И еј, не беа од Кроули :)
Колку толку при крајот на 20-ти век колку толку имаше избор за да направиш споредба и да се пронајдиш во одреден правец или повеќе :coffee:

Демек ако си роден меѓу христијани мораш да го имаш проучувано христијанството? Не сме бе 15 век. Во младоста сум ја читал и библијата и Астрална Проекција, Ритуална Магија, Магија и Кабала, Фројд го имав читано (ама послабо, Јунг е по хард-кор) а ко го прочитав за прв пат Платон зависник станав. Погоди кои ми имаа повеќе смисла без закани и уцени со Пекол или Рај. И еј, не беа од Кроули :)
Колку толку при крајот на 20-ти век колку толку имаше избор за да направиш споредба и да се пронајдиш во одреден правец или повеќе :coffee:

Jas se kladam u pivo deka slednata replika e deka si zaspan sektas.

Пак не ме разбираш...
Јас не сум против никој , кој го избрал својот пат, својата школа, секој со неговото...
Мене не ме интересира кој метод или пат ќе го избереш, тоа си е твој проблем, никако не е мој.
Проблемот е што сакате да ви пројде дека не сте секта, а целиот ваш метод е на религиозна основа, препишан од Блаватскаја која за основа го зема Будизмот.
Признајте дека сте секта, и ќе се расправаме дали е тоа правилниот метод за реализација.
ПС. Брат, абе јас ги проучив сите методи, сите патишта, знам кој пат до каде води...;)

Пак не ме разбираш...
Јас не сум против никој , кој го избрал својот пат, својата школа, секој со неговото...
Мене не ме интересира кој метод или пат ќе го избереш, тоа си е твој проблем, никако не е мој.
Проблемот е што сакате да ви пројде дека не сте секта, а целиот ваш метод е на религиозна основа, препишан од Блаватскаја која за основа го зема Будизмот.
Признајте дека сте секта, и ќе се расправаме дали е тоа правилниот метод за реализација.
ПС. Брат, абе јас ги проучив сите методи, сите патишта, знам кој пат до каде води...;)

Ако сакаш да биди секта нека биди, шо ми е мене гајле како ја гледаш ти или било кој друг ;)
А тоа препишувањето од Блаватска е смешно и знајш дека не е точно.
Болдираното ми предизвика дисбаланс во брзината на варење на храната па затоа ќе морам да одам до едно место :unsure:

едизвика дисбаланс во брзината на варење на храната па затоа ќе морам да одам до едно место :unsure:

Знаев дека ве води инстиктивниот центар во животот.....хе хе
Интелектуалниот спие....:pos:

Ama toa sto ti go kazuvas, ti go servira nekoj od pod kupolata. Ti sakas da si toa sto toj go bara od tebe. Pod kupolata ima samo lugje.

Kapiras li na koe deredze si?

Хехехе, а кој ми го сервира? тоа ми го сервира Куранот, немој да ги поистоветуваш Џамиите со Црквите, мене не ми треба Оџа за да обавам молитва или било што друго, мене не ми треба Оџа за да ми се прочистат гревовите, во мојата религија Оџата, односно имамот е на исти степен како мене, он пред бог е исто што и ја, и он е обичен верник како и јас, разбираш? И нема што он мене да ми сервира, кога и јас и тој го користиме истото она што бог ни го сервирал.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom