Дали е Бог видлив или никој го нема видено?

• Креатор на темата Креатор на темата Soul-of-Space
  • Време на започнување Време на започнување
Колку си паметен....и стварно мислиш дека затоа нема религиозни на форумов?
хепта ќе се израдува сега, ....кирилица....ќе може да разбере што пишувам...јебига, толку школо има дечкото..

Офтопик си!
Темата е дали некој видел било каков бог? Од почетокот па до сега!
Дали е невидлив... или пак како што велат религиозните: тоа со душата се гледа, или како што велат њу ејџерите: со внатрешното око! :)
А твојата омраза те води по калдрма наместо по автопат... Зошто, сами ти си знаеш нели :)

П.С. Благодарам што смени во кирилица! :) Не е тешко нели? Сепак си македонец. Се читаме ;)

П.П.С. Религиозни има, ама што ќе напишат? Цитати од Библијата или Коранот.

П.П.С. Религиозни има, ама што ќе напишат? Цитати од Библијата или Коранот.

Ние муслиманите одамна сме напишале и сме ја заклучиле темава кога јасно и недвосмислено сме рекле дека БОГ НЕ Е ВИДЛИВ!

Истото го имаш и во Библијата!

Клуч!
9k=

Значи слободни сте да не дискутирате. Бидејќи некој тука ќе рече: нормално дека не е видлив кога не постои!
Верувате дека постои бог, го презентирате тоа како вистина, иако ниту сте виделе ниту слушнале самите нешто од било кој бог!
Така?

Треба да ти верувам на твојот муслимански став? Да верувам на твоето верување? НЕ!

Нема клуч уште долго темава - барем не заради тоа што ќе се заклучи од дискусиите тука!

Значи слободни сте да не дискутирате. Бидејќи некој тука ќе рече: нормално дека не е видлив кога не постои!
Верувате дека постои бог, го презентирате тоа како вистина, иако ниту сте виделе ниту слушнале самите нешто од било кој бог!
Така?

Треба да ти верувам на твојот муслимански став? Да верувам на твоето верување? НЕ!

Нема клуч уште долго темава - барем не заради тоа што ќе се заклучи од дискусиите тука!

Ти можеш да дробиш филозофско-телемитска чорба до утре сабајле, ама ставот на Исламот по ова прашање одамна ( со самата негова појава) е јасен.

А дали ти ќе веруваш или не: шап ме габри!

Ма нормално дека не верувам! Јас сакам да знам!
Како да верувам за бог кој што не се појавил никогаш меѓу своите луѓе?
Како да бидам едно со тој бог кога е невидлив, можеби и не постои?
Јас можам сешто тука по форумов...
Туку не знам вие за што сте способни тука...

Не се разбираме јас и ти како што гледам.

Не реков јас дека тоа не е став на исламот како религија во врска со ова прашање. Јас само реков дека тоа е твое верување и догма на твојата религија. Ниту еден верник да не се обиде да го види богот за кој би убил? Како така?
Ти никогаш не си проверил дали нештата постојат или не постојат?
Вашиот бог ете не се гледа. Ок, фино. Никој не го слушнал освен можеби Мухамед, но тоа не може да се провери нели.

И вие како христијаните немате контакти со својот бог, така? Само философирања и правни закони!
Но ми велиш дека веруваш како тој твој бог е невидлив. Можеби затоа не може да биде распнат како христијанскиот!

Како ти ми тврдиш дека твојот бог е невидлив? Си веруваш на догмата распослана од твојата религија и толку?
Треба да веруваме?

Значи тебе и да ти покажат: ова е твојот бог ти ќе отфрлиш нели?

Ааа, не така!

Значи тебе и да ти покажат: ова е твојот бог ти ќе отфрлиш нели?

Ааа, не така!
Нека прифаќа и нека отфрла тој што сака, не е тоа проблем, проблемот е што врз основа на тоа носи суд за животот на другите, суд врз основа на кој е спремен да оправдува казни и егзекуции поради морални норми и стандарди, да го прогласува се она што е поинакво од тоа негово верување за гнасно и да тврди дека таквите одлуки базирани на верување, а не на факти или знаење се божја волја и правда.

Нека прифаќа и нека отфрла тој што сака, не е тоа проблем, проблемот е што врз основа на тоа носи суд за животот на другите, суд врз основа на кој е спремен да оправдува казни и егзекуции поради морални норми и стандарди, да го прогласува се она што е поинакво од тоа негово верување за гнасно и да тврди дека таквите одлуки базирани на верување, а не на факти или знаење се божја волја и правда.

Како кажа муслиманинот претходно?
шап ме габри! :vozbud:

Ние муслиманите одамна сме напишале и сме ја заклучиле темава кога јасно и недвосмислено сме рекле дека БОГ НЕ Е ВИДЛИВ!

Истото го имаш и во Библијата!

Клуч!
9k=

Ma ne samo temava. Ja zaklucivte odamna i sekoja zdravorazumna logika, a klucot ne ni znaete kaj e.

П.С. Благодарам што смени во кирилица! :) Не е тешко нели? Сепак си македонец. Се читаме ;)

.

Сега можеш да прочиташ што пишувам, така...:pos:...до трето ли беше на училиште па латиницата не ти оди?
На другиот ком. држам само латиница ради мои лични потреби, и сигурно нема да променам ради тоа што ти не ја разбираш латиницата.

Ај сеа на темата малку....
Ако не е видлив Бог и ти не веруваш во него пошто не си го видел, каква е таа Божја воља кон која се стремите?
Кој ви ја објасни на вас, кроули со ајвазот?
Зошто нему му веруваш дека го видел Бог?
Зошто не веруваш дека Исус, Мохамед, или било кој друг го видел?
На едниот веруваш на другиот не, која е причината?

Сега можеш да прочиташ што пишувам, така...:pos:...до трето ли беше на училиште па латиницата не ти оди?
На другиот ком. држам само латиница ради мои лични потреби, и сигурно нема да променам ради тоа што ти не ја разбираш латиницата.

Ај сеа на темата малку....
Ако не е видлив Бог и ти не веруваш во него пошто не си го видел, каква е таа Божја воља кон која се стремите?
Кој ви ја објасни на вас, кроули со ајвазот?
Зошто нему му веруваш дека го видел Бог?
Зошто не веруваш дека Исус, Мохамед, или било кој друг го видел?
На едниот веруваш на другиот не, која е причината?

Muhamed ne go videl Bog.

А кроули ги видел?...:pos:...ај ќе ти се молам,не ме смеј од сабајле...

Krouli isto taka ne go videl.

Edniot videl toa sto sakala da vidi rimokatolickata crkva, a drugiot go iskoristil navodniot trans na zena mu, najverojatno predizvikan od opijati.

I edniot i drugiot uspeale vo svojata namera - ostavile sledbenici zad sebe.

А кроули ги видел?...:pos:...ај ќе ти се молам,не ме смеј од сабајле...

А ти Гнидфириј, да ни кажеше твоето мислење за теофанијата кај Хомоианс кој Синот (секако видливиот но нереален) го доведува во врската (а и како доказ) со Таткото - невидлив и реален, и едно твое видување на спротивставениот таков став со идејата за теофанијата кај Августин.

Krouli isto taka ne go videl.

Edniot videl toa sto sakala da vidi rimokatolickata crkva, a drugiot go iskoristil navodniot trans na zena mu, najverojatno predizvikan od opijati.

I edniot i drugiot uspeale vo svojata namera - ostavile sledbenici zad sebe.
Грешка, Кроули не оставил следбеници, напротив јасно кажал дека несака култ на личност.
Еве една негова изјава во врска со ова:

- I admit that my visions can never mean to other men as much as they do to me. I do not regret this. All I ask is that my results should convince seekers after truth that there is beyond doubt something worth while seeking, attainable by methods more or less like mine. I do not want to father a flock, to be the fetish of fools and fanatics, or the founder of a faith whose followers are content to echo my opinions. I want each man to cut his own way through the jungle.
Aleister Crowley, The Confessions, chapter 66

Грешка, Кроули не оставил следбеници, напротив јасно кажал дека несака култ на личност.
Еве една негова изјава во врска со ова:

- I admit that my visions can never mean to other men as much as they do to me. I do not regret this. All I ask is that my results should convince seekers after truth that there is beyond doubt something worth while seeking, attainable by methods more or less like mine. I do not want to father a flock, to be the fetish of fools and fanatics, or the founder of a faith whose followers are content to echo my opinions. I want each man to cut his own way through the jungle.
Aleister Crowley, The Confessions, chapter 66

I Muhamed ne baral sledbenici.

Nasocil da go sledat Kuranot i navodniot negov avtor Alah.

Koe delo e vrzano so Krouli?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom