Анархија

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Ти, пер зошто читаш книги? Не оние од факултет, него оние кои сам избираш да ги читаш.
Му плаќаат бе. Од дома. Награда дека прочитал книга. Мотивација.

Кај мене не е само хоби, со денови сум седела подгрбавена, мачејќи се да научам некоја нова техника. Си чул за самонадградба? Тоа би требало да ти е мотивација! Љубовта кон нештото треба да ти е мотивација! Ти си обична ситна душа ако се мотиираш само ради пари.

Не пробал, нити почуствувал таков порив да проба (ни он, ни никој од сличниве), да направи нешто продуктивно за себе, just because. Без очекувања, без надоместоци, без награди.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Кај мене не е само хоби, со денови сум седела подгрбавена, мачејќи се да научам некоја нова техника. Си чул за самонадградба? Тоа би требало да ти е мотивација! Љубовта кон нештото треба да ти е мотивација! Ти си обична ситна душа ако се мотиираш само ради пари.
Не со денови, со месеци и години сум го усовршувал. И пак, се додека нема мерливи резултати од вештината, се е џабе. Во моментот кога ќе почне да дава мерлив фидбек, ќе почнат да ми ја ценат. Дотогаш, ако речам дека сум многу добар во тоа, ќе почнат да ми викаат дека сум мегаломан, или не дај Боже, болен... :(

A

AnFem

Гостин
Не со денови, со месеци и години сум го усовршувал. И пак, се додека нема мерливи резултати од вештината, се е џабе. Во моментот кога ќе почне да дава мерлив фидбек, ќе почнат да ми ја ценат. Дотогаш, ако речам дека сум многу добар во тоа, ќе почнат да ми викаат дека сум мегаломан, или не дај Боже, болен... :(
Like i said, ситна душа, усовршуваш нешто само за да бидеш награден за тоа, не ради себе. toae

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Ти дадов пример дека без соодветна мотивација се раѓаат медиокритети, да.... добро реков, се раѓаат.
И јас ти дадов пример како една небитна мувла на планетава може да се искорени од постоење, доколку мотивацијата е таа која е, и нема потреба од замена.

Односот ми е таков каков што е твојот кога некој ти дрви за религија и се нервираш. Иста рецепта. Не го сакаш односот, не ме цитирај, игнорирај ме, и крај.

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.779
Поени од реакции
8.235
Ти, пер зошто читаш книги? Не оние од факултет, него оние кои сам избираш да ги читаш.

Затоа што имам слободно време. Во слободното време сам ги одредувам активностите и продуктивноста. Можам да копам, да спијам, да читам, да мастурбирам. Не можеш да го пренесеш муабетов и да го прекопираш во една динамична економија, на која и треба одреденост, подреденост, хиерархија и компензација. Мора мене Големиот Стап да ме натера денес да му удрам печат на Митре, за утре да не му застари случајот или да плаќа вртоглава камата, оти ја сум пеер човек, ме примрзува. Материјалната компензација и опасноста од отказ истовремено го заштитуваат интересот на Митре брзо да му се заврши работа и ме држат мене мотивиран да му ја завршам.
Во однос на изборот, мислиш некој ќе избере сам да чисти гомна? Да копа по рудници, да меша малтер, да ѕида на 50 степени? Никој, никогаш. Подобро ќе седи дома, ќе чита книги и ќе бара општеството да му најде достоинствена работа, оти копање у гомна е нечовечно и дискриминирачко. :)

A

AnFem

Гостин
Затоа што имам слободно време. Во слободното време сам ги одредувам активностите и продуктивноста. Можам да копам, да спијам, да читам, да мастурбирам. Не можеш да го пренесеш муабетов и да го прекопираш во една динамична економија, на која и треба одреденост, подреденост, хиерархија и компензација. Мора мене Големиот Стап да ме натера денес да му удрам печат на Митре, за утре да не му застари случајот или да плаќа вртоглава камата, оти ја сум пеер човек, ме примрзува. Материјалната компензација и опасноста од оставка истовремено го заштитуваат интересот на Митре брзо да му се заврши работа и ме држат мене мотивиран да му ја завршам.
Во однос на изборот, мислиш некој ќе избере сам да чисти гомна? Да копа по рудници, да меша малтер, да ѕида на 50 степени? Никој, никогаш. Подобро ќе седи дома, ќе чита книги и ќе бара општеството да му најде достоинствена работа, оти копање у гомна е нечовечно и дискриминирачко. :)
Пер, нема смисла, пишував поназад дури и за банални примери како копање руда и чистење гомна. Модератор си, сигурно си видел.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Like i said, ситна душа, усовршуваш нешто само за да бидеш награден за тоа, не ради себе. toae
Мора од нешто да се живее. Јас имам избор или да најдам начин да го материјализирам хобито, или да работам нешто што не го сакам. Во анархизам веројатно би се концентрирал само на хобито, ко и сите крупни души. Само кој ќе не храни не ми е јасно. :/

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
И јас ти дадов пример како една небитна мувла на планетава може да се искорени од постоење, доколку мотивацијата е таа која е, и нема потреба од замена.

Односот ми е таков каков што е твојот кога некој ти дрви за религија и се нервираш. Иста рецепта. Не го сакаш односот, не ме цитирај, игнорирај ме, и крај.
Ок. Твое право. Може да ни кажеш од кај ти се ’огромниве“ познавања за анархизмот? Правиш паралела со религија, во случајов си исти како нив (вернициве), се ти се сведува на верување во “подобро утре“, да видам аргументи. Мојот аргумент го посочив, има анархистички комуни и ништо добро од нив. Ти се допаѓало тоа или не. Општество со такво уредување на ова ниво на човечка свест не може ни во догледна иднина да има, па ни неколку генерации после нас.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.931
Поени од реакции
12.515
Мавам ниско кога гледам аура на хипокризија. Кога се работи за телема, не е океј да се нарече метафизика или научна фантастика, но кога се работи за нешо друго, ете во овој случај, мене може лично ме тангира, тогаш се чини е дозволено.

Ај од Ipsi очекував до некаде, ама од тебе не. Затоа мавам ниско :).

Кога не било ок телема да се нарече било што и од каде телема сега? Тебе анархијата, ставовите на останатите за анархијата, ако те тангираат лично тоа е твој ишју. Мене на пример, лично не ме тангира ако некој зборува било што против телемата освен ако тоа не е провокација или навреда насочена кон мене како индивидуа а не како телемит или поддржувач на филозофијата на Телема.
Ти изгледа правиш целосна идентификација на персоната со одредена идеологија без да ја разгледаш нејзината спротивност па затоа можеби мојот став си го сфатил лично.

Во прилог ќе постирам интересен дел кој ми се виде вреден за преведување од Господинот ГосподинотЈунг:

...Ми стана доволно јасно дека само таму каде што лежи разликата во потенцијалот, се води нишката на животот. Но нема енергија таму каде што не постои спротивниот пол, затоа мора да се пронајде спротивноста на свесно заземениот став. Интересно е да се види како оваа компензација на спротивностите ја играла својата улога во историјата на теориите на неврозата: Фројдовата теорија го застапува еросот, Алдеровото сфаќање, меѓутоа, моќта. Логичката спротивност на љубовта е омразата или на еросот стравот (фобијата), психолошки тоа е, меѓутоа, волја за моќ. Таму каде што владее љубовта, таму нема волја за моќ, а таму каде е волјата за моќ првенствена, таму недостасува љубов. Едното е сенка на другото. Оној кој стои на ставот на еросот, неговата компензаторна спротивност е волјата за моќ. Меѓутоа, тој што ја нагласува моќта, неговата компензација е еросот. Посматрано од поедноставно гледиште на свесниот став, Сенката е помалку вреден дел на личноста и со тоа потисната со интензивен отпор. Но потиснатото мора да биде приведено во свеста како би дошло до енергетски напон, без кој не е можно понатамошно движење. Свеста во некоја рака е горе, Сенката долу, а како висината секогаш се стреми кон длабочината, топлото кон ладното, така и ваквата свест, можеби и не забележувајќи, ја бара својата несвесна спротивност, без која е осудена на стагнација, застој и фиксираност. Животот може да се распламти само на спротивностите...

А сега да се вратиме на анархијата а не на личните недоразбирања.

Ништо лично Господине Господине Шкорпион, ниту пак намера за омаловажување на личното ;)

П.С. Текстот истовремено ја објаснува различноста како нужен двигател, кој пак, дава каква таква смисла на животот, а кое, мене како личност а не како телемит ми има совршена логика :)

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.779
Поени од реакции
8.235
Пер, нема смисла, пишував поназад дури и за банални примери како копање руда и чистење гомна. Модератор си, сигурно си видел.

Да, да, видов. Тоа што не видов е алтернативна компензација, која нема да биде материјална. Еве ние се знаеме многу добро, со тоа можеме да ги тргнеме педерските обвинувања од типот површен си, недоквакан, немаш прочитано...и пак не можам да најдам средина. Како некој ќе биде компензиран, а да не биде привилегиран? Ако биде привилегиран, како ќе се спречи офкањето на останатите дека е привилегиран? Ако не биде, како ќе го мотивираш да копа у гомна? Си стојат овие работи, од прва страна, па до оваа. Негде напола некој тропна љубов како професионална мотивација, ама такви ноторни моронштини можеме да ги оставиме за во ЧДА.

A

AnFem

Гостин
Да, да, видов. Тоа што не видов е алтернативна компензација, која нема да биде материјална. Еве ние се знаеме многу добро, со тоа можеме да ги тргнеме педерските обвинувања од типот површен си, недоквакан, немаш прочитано...и пак не можам да најдам средина. Како некој ќе биде компензиран, а да не биде привилегиран? Ако биде привилегиран, како ќе се спречи офкањето на останатите дека е привилегиран? Ако не биде, како ќе го мотивираш да копа у гомна? Си стојат овие работи, од прва страна, па до оваа. Негде напола некој тропна љубов како професионална мотивација, ама такви ноторни моронштини можеме да ги оставиме за во ЧДА.
Види, ме караат од дома затоа што дебатирам со вас воопшто за ова. Вика: „Нема леб од нив, земи да учиш јазик“. Ај чао пер!

П.С. Нели ти беше тој, кој ми ги поддржуваше идеите до пред некоја година и се сметаше како дел од тоа? Што би? :icon_lol:

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.779
Поени од реакции
8.235
Види, ме караат од дома затоа што дебатирам со вас воопшто за ова. Вика: „Нема леб од нив, земи да учиш јазик“. Ај чао пер!

П.С. Нели ти беше тој, кој ми ги поддржуваше идеите до пред некоја година и се сметаше како дел од тоа? Што би? :icon_lol:

Поздрави го. :)

П.С. Ако ти одговорам дека тоа беше пред 7-8 години и дека сум пораснал, ќе се налутиш. :)

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Досадно му е па си трола. И да му кажеш хипокрит, само ќе го нагнеш повеќе да трола. Батали го, досадно му е, си го прави животот поинтересен вака (и со други, патем, адекватно педерски потези).

Kajgana Shop

На врв Bottom