„Шпиони“ - кинески пегли, чајници и телефони

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.115
Што може да значи уредов и која му е намената ?!:eek:

images
images

Откако ќе купите нова пегла или ел.чајник, а да е од кинеско потекло обавезно отворете ги и проверете ги дали внатре имаат ваков уред "шпионски" микрочип

adfa946b6904074a8d03ec6727d1f66d.jpg

На оваа ’досетка “ од кинеските специјалисти можат да им позавидат дури и хакерите, па и самата американска разузнавачка служба. Се воспостави дека тамошните инженери поставуваат во уредите на белата техника специјални чипови, кои автоматски се поврзуваат на мрежата ширејќи вируси и спам, слободно се прикачуваат по Wi-Fi кон било кој компјутер во радиус од 200 метри. .

Голема количина на такви “шпиони“ - пегли, чајници и телефони случајно се откриени во Русија пред неполн месец
images
Ова да не испадне исто ко со телевизорите LG ?!
ајде наши инженери и експерти произнесете се - да чуеме ваше мислење

Како прво ова не ми изгледа реално, ама доколку би било - WPA2 енкрипција и мирна глава.

Како прво ова не ми изгледа реално, ама доколку би било - WPA2 енкрипција и мирна глава.
реално?! мене ми изгледа повеќе од тоа , ама којзнае со сигурност да каже..
Интересно е од страна да се погледне на овие чипови не како на шпиони туку како на диверзанти. Тогаш сликата станува покомплетна , како за воено-политички, така и за економски поглед .Од воено политичка страна :многу поволно е да се има такви електронски партизани, способни да дејствуваат во даден момент. А од економска: уфрлаш вирус, се расипува некоја скапа електроника и бизнисот цвета ...нормално

Primer.
toa ide vo novite koli. Vo sekoj del dizna, senzor i drugo minijaturen procesor !. I posle odreden period (koj ke bide staven vo fabrika) - treba servis. Mora da stavis original del zasto komunikacijata megju delot i centralnata edinica e enkriptirana a delot mora da se registrira na serverot od proizvoditelot na voziloto. Taka kinezite ke gi istisnat od igrata i za sekoja kola ke ima original delovi.

И што? Ке ми мериф на коју температуру мама ми ги пегла мајце, или па траекторију на движење на пеглу од спалну до дневну, шетање по ходник сс пеглу, за да ву гу однесу на маму да пегла опет у дневну. Иииииј падна ми пегла узбуна ке се дигне у Кину, д пегла из даун, ке пратиф појачање?
Кој вифи по дома бе, па ми неамо ни за леб бе : )

:pos:
Одамна не сум видела нешто вака креативно :cuc:
Викаш дома жена за чистење и пеглање а уствари ја прислушуваат дали забушава?!?!?!?!
Па ова го надминува и Томе Аџиевски :pos:
Па што ќе слушнат додека пеглаш жити се Ч)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom