Анархија

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Сета среќа сега ништо не се случува од наведеново.
Утопија.
се случува,ама пак во граници на ''нормалното''.Toгаш више нема да се збори за граници и за нормално..
--- надополнето: 27 ноември 2013 во 01:50 ---
Ако така вика државата, така е!
Среќа па таа држава држи мирен некого да не те силува па уште и да не одговара за тоа(анархија нели).

Член од
12 декември 2010
Мислења
4.346
Поени од реакции
3.754
Гледам сите се испоубиле што живеат во племенски опркужувања каде не владеат закони како овде, него некои основни традиции само.
И кај нас у друштво владее анархија, што сакаме праиме никој не не казнува. Кога другар ми дува фишче, ја не го казнувам. Кога на друг ќе му дојде да скрши стакло, пак ништо. Тотална слобода, ама нашето друштво е 7-10 души. А на 7 милијарди не би има дал волку слобода.

Во едно племе, те убиваат ако на пример украдеш нешто, има човечко жртвување за нивните Богови. МИслам дека крадецов и жртвата сакаат закони кои би ги заштитиле :)

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Сакаш да кажеш дека сега не постојат силувања?
Далеку од тоа,постеле,постојат и ќе постојат,за жал.Сакав да кажем таа држава(власт),која ти претпоставувам како поддржувач на анархијата ја нејќеш би ја немало,сигурно ќе дојде некој и ќе те силува,патем зошто да не ? ем убаво ем никој не го гони.. ова површно кажувам,грубо кажано..

G

Geezer

Гостин
Далеку од тоа,постеле,постојат и ќе постојат,за жал.Сакав да кажем таа држава(власт),која ти претпоставувам како поддржувач на анархијата ја нејќеш би ја немало,сигурно ќе дојде некој и ќе те силува,патем зошто да не ? ем убаво ем никој не го гони.. ова површно кажувам,грубо кажано..

Да ја нема државата како таква, тоа со себе повлекува и многу други работи. Па можеби и евентуалното силување нема да се случи.
И сега ако сака некој ќе те силува, нема да го спречи тоа што знае дека утредента ќе биде уапсен или ќе биде баран од полиција. Ефектот е ист. Само што ако биде фатен, ќе биде можеби осуден, ама веќе го направил делото.
Мене тоа не би ми менувало ништо, освен издвојувана мини морална победа, ако може така да се нарече.

Голем е кругот, вака само можеме поповршно да разговараме.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
И кај нас у друштво владее анархија, што сакаме праиме никој не не казнува. Кога другар ми дува фишче, ја не го казнувам. Кога на друг ќе му дојде да скрши стакло, пак ништо. Тотална слобода, ама нашето друштво е 7-10 души. А на 7 милијарди не би има дал волку слобода.
Абе види, има луѓе кои го користат интернетов за да мерат муда на интернет форум без ни грам аргументативна муниција, ко темава пример, наместо да прочитаат нешто за анархијата и да се едуцираат. Штета е. И јас на тие 7-10 (и више) души би им забранил интернет пристап дур претходно спомнатото не се пројде, ама јебига, не живееме во таков свет. Тоа е тоа.
--- надополнето: 27 ноември 2013 во 02:02 ---
Сега се санкционраат силувањата.
Во анархо општеството - жртвата бира како сака и на кој начин да го санкционира престапникот. Малку поголема инспирација некој да се замисли два пати што да и направи на некоја жена, дете, девојче, постара особа, па нека е и маж.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Да ја нема државата како таква, тоа со себе повлекува и многу други работи. Па можеби и евентуалното силување нема да се случи.
И сега ако сака некој ќе те силува, нема да го спречи тоа што знае дека утредента ќе биде уапсен или ќе биде баран од полиција. Ефектот е ист. Само што ако биде фатен, ќе биде можеби осуден, ама веќе го направил делото.
Мене тоа не би ми менувало ништо, освен издвојувана мини морална победа, ако може така да се нарече.

Голем е кругот, вака само можеме поповршно да разговараме.
Во право си,но на 8 милијарди да им дадеш одврзани раце после више нема закон и сила што може нив да ги стави под контрола како што ги држи државата со нејзиниот легитимитет сега.Кога ќе ја снема власта и легитимитетот тогаш станува анархија,или опшествен хаос.Знам дека во анархијата се заговара за некое меѓусебно договарање на организирање меѓу луѓето,тоа е огромна глупост.Како што кажав,само на 5 минути кога на 8 милијарди би им се дало таква слобода,светот више нема да види што значи РЕД И МИР а не па некој да рече ЕЈ ЗАСТАНЕТЕ,ДАЈ ВАКА ДА СЕ ОРГАНИЗИРАМЕ (како што пропагира анархијата).Според она што го имам читано а и од трибини на некои професори што сум ги слушал (а и сам што знам) и самиот сатана се залага за безредие,хаос што по стручен назив се вика анархија.Фала богу барем едно е сигурно,никаде и никогаш немало нити ќе има анархија..

Член од
12 декември 2010
Мислења
4.346
Поени од реакции
3.754
Абе види, има луѓе кои го користат интернетов за да мерат муда на интернет форум без ни грам аргументативна муниција, ко темава пример, наместо да прочитаат нешто за анархијата и да се едуцираат. Штета е. И јас на тие 7-10 (и више) души би им забранил интернет пристап дур претходно спомнатото не се пројде, ама јебига, не живееме во таков свет. Тоа е тоа.
А ти си баш начитан за анархија :) Супер, должен си им на тие да ги убедиш да те следат, верувам ти значи како идеалист да им го смениш мислењето на луѓето по оваа тема. А со неодговарање на прашање некои ќе си помислат (овие 7-10 на пример) дека не само што немаш аргументативна муниција, туку дека имаш избегнувачка муниција.

Така да, не ми кажа, како на овие во племето двајцава, им одговара анархија?
--- надополнето: 27 ноември 2013 во 02:07 ---
--- надополнето: 27 ноември 2013 во 02:02 ---

Во анархо општеството - жртвата бира како сака и на кој начин да го санкционира престапникот. Малку поголема инспирација некој да се замисли два пати што да и направи на некоја жена, дете, девојче, постара особа, па нека е и маж.
Ако престапникот има 2 метра, широк два метра, 50 другари со пушки, како тогаш ќе го санкционираме? Претпоставувам нема да се сложи да биде санкциониран.

G

Geezer

Гостин
Во право си,но на 8 милијарди да им дадеш одврзани раце после више нема закон и сила што може нив да ги стави под контрола како што ги држи државата со нејзиниот легитимитет сега.Кога ќе ја снема власта и легитимитетот тогаш станува анархија,или опшествен хаос.Знам дека во анархијата се заговара за некое меѓусебно договарање на организирање меѓу луѓето,тоа е огромна глупост.Како што кажав,само на 5 минути кога на 8 милијарди би им се дало таква слобода,светот више нема да види што значи РЕД И МИР а не па некој да рече ЕЈ ЗАСТАНЕТЕ,ДАЈ ВАКА ДА СЕ ОРГАНИЗИРАМЕ (како што пропагира анархијата).Според она што го имам читано а и од трибини на некои професори што сум ги слушал (а и сам што знам) и самиот сатана се залага за безредие,хаос што по стручен назив се вика анархија.Фала богу барем едно е сигурно,никаде и никогаш немало нити ќе има анархија..

Не мора на толкава популација, тоа едно. Второ, многумина од вас овде се во заблуда дека анархијата е грубо безредие и хаос. 90 проценти од луѓево сигурно го делат истото мислење, затоа што прочитале два реда на Википедија за поимот '' анархија '' и сега зборуваат за тоа како да се најголеми стручњаци на светот. Не зборувам конкретно за тебе.

A

AnFem

Гостин
Нека проба некој да ме силува, во друштво на една мушкарчина, која спие до мене. Таа мушкарчина е праведна, ќе рипне за било која девојка о обид на силување. Анархо општествто ќе биде составено од многу такви праведни мушкарчини, па тек тогаш. што вика Шкорпи, ќе размисли некој дали ќе силува некоја девојка. Освен тоа, ова го имаме многу пати спомнувано во темава, кога би дошло до анархистичко општество, тоа значи дека врие од свесни индивидуи, во спротивно нема будење и еманципирање.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Не мора на толкава популација, тоа едно. Второ, многумина од вас овде се во заблуда дека анархијата е грубо безредие и хаос. 90 проценти од луѓево сигурно го делат истото мислење, затоа што прочитале два реда на Википедија за поимот '' анархија '' и сега зборуваат за тоа како да се најголеми стручњаци на светот. Не зборувам конкретно за тебе.
Кога читав за анархија искрено немав ни компјутер тогаш.Ама дека е хаос хаос е.Не сме деца да се лажеме дека кога на некој ќе му дадеш тоталитарна слобода он нема да направи ништо лошо.Јас тоа за тебе неможам да го гарантирам,или ти за мене а не па на повеќе луѓе,група.. народ.. на крај па цело човештво.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Кога ќе ја снема власта и легитимитетот тогаш станува анархија,или опшествен хаос
Анархија и хаос во иста реченица - и веднаш коефициентот на валидност кои твоите мислења за темава го содржат паѓа на нула.

Знам дека во анархијата се заговара за некое меѓусебно договарање на организирање меѓу луѓето,тоа е огромна глупост.
Болдот - А модерниот систем на владење и водење на едно општество со магично стапче да не го вовела Сината Кума Самовила? :facepalm: ...

Зошто бе луѓе? Зошто!? Дај прочитај нешто валидно за анархијата, не ми цитирај "професори" кои потат муда за сатанизам во анархијата (од се со кое можеле да ја поврзат!)

G

Geezer

Гостин
Кога читав за анархија искрено немав ни компјутер тогаш.Ама дека е хаос хаос е.Не сме деца да се лажеме дека кога на некој ќе му дадеш тоталитарна слобода он нема да направи ништо лошо.Јас тоа за тебе неможам да го гарантирам,или ти за мене а не па на повеќе луѓе,група.. народ.. на крај па цело човештво.

Ама кај си ја видел анархијата во тоа светло во пракса и во реалниот живот? Не можеш да носиш заклучоци извлечени само од теорија. Не знаеш дека навистина би се случувало тоа. Додека јас знам дека со постоењето на државите, се случуваат такви и слични работи.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Нека проба некој да ме силува, во друштво на една мушкарчина, која спие до мене. Таа мушкарчина е праведна, ќе рипне за било која девојка о обид на силување. Анархо општествто ќе биде составено од многу такви праведни мушкарчини, па тек тогаш. што вика Шкорпи, ќе размисли некој дали ќе силува некоја девојка. Освен тоа, ова го имаме многу пати спомнувано во темава, кога би дошло до анархистичко општество, тоа значи дека врие од свесни индивидуи, во спротивно нема будење и еманципирање.
Интересен став.Ама мора да те демантирам.Прво кога веќе збориме за тоа,најсигурно ќе биде дека малолетни ќе бидат силувани а тоа е педофилија,педофилијата како и самиот процес на силување е тешка ментална болест на мозокот како што е хомосексоалноста која до 1973 се сметаше како таква па под икс фактори не се смета веќе,како што е содомонијата уште потешко ментално заболување,и на крај некрофилијата.Зборот ми е,луѓето со овие заболувања не размислуваат дали до тебе спие мушкарчина,супермен,бетмен или спајдермен.За нив нема физичка бариера,нема ни за оние што не се таквии,пресметливи (како мене,тебе,Адреј Брејвик) а не па за нив што сеедно им е дали се живи или не а не па ли дали Супермен спие до тебе.Друго тие свесни индивидуи како ќе ме убедат мене пример и останатите ЛУДАЦИ на некое организирање,зошто да не крадам,силувам,убивам и така натаму кога нема кој да ми суди и да ме допре во истото ? ова е малце глупо искрено што збориме ама ајде.. да се дискутира нешто.. иако мислам дека ова се аксиоми,што викаше професорот по безбедност,овие работи не се множат..
--- надополнето: 27 ноември 2013 во 02:17 ---
Анархија и хаос во иста реченица - и веднаш коефициентот на валидност кои твоите мислења за темава го содржат паѓа на нула.

Болдот - А модерниот систем на владење и водење на едно општество со магично стапче да не го вовела Сината Кума Самовила? :facepalm: ...

Зошто бе луѓе? Зошто!? Дај прочитај нешто валидно за анархијата, не ми цитирај "професори" кои потат муда за сатанизам во анархијата (од се со кое можеле да ја поврзат!)
Па анархијата ти е претпоставка дека опшеството нема да влезе во хаос и дека се ќе биде супер само нема да има закони,тоа треба да си најретадираниот човек во историјата на човешството да мислиш дека опшеството без закони ќе функционира исто.Остај ги сеа на страна твоите желби за интелегенција,што сакаш да кажеш со последново со системот ?не разбирам каква врска има тоа со анархијата..

Kajgana Shop

На врв Bottom