Раѓањето на антихристот

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ја сведочам вистината!

Навистина дела со текст многу тешко можам да ти покажам!
Лажно сведочиш, со тоа што ме правиш слуга на нешто во кое ти веруваш а не јас.
--- надополнето: 26 ноември 2013 во 00:33 ---
.

А кому да покажуваш дела?

На духовните чеда на овој подолу? o_O

Не е се така како што изгледа. ;)

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Лажно сведочиш, со тоа што ме правиш слуга на нешто во кое ти веруваш а не јас.
Кој и што е си сведочи по пораките кој ги постира на форумов!

Не е се така како што изгледа. ;)

По поракате се познаваш.
Одличен пример им даде на луѓето за антихрист(y)

Ете Форумџии вака изледа Антихрист ем проповеда сатанизам и антихринизам,атеизам ем тврди дека не е тоа и дека е добротел.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Кој и што е си сведочи по пораките кој ги постира на форумов!

По поракате се познаваш.
Одличен пример им даде на луѓето за антихрист(y)

Ете Форумџии вака изледа Антихрист ем проповеда сатанизам и антихринизам,атеизам ем тврди дека не е тоа и дека е добротел.
Готово, ме разоткри.....

--- надополнето: 26 ноември 2013 во 00:58 ---
Прашање до оние што веруваат во доаѓање на антихристот: Со оглед на тоа што е предскажан, дали ако некој го спречи овој настан, ќе го расипе божјиот план?
Дали тој што ќе се бори против доаѓањето на власт на антихристот ќе делува спротивно од божјата волја?

Член од
17 јануари 2012
Мислења
23
Поени од реакции
18
Ако незаслужувам одговор, зошто ми одговараш? Прашањето е јасно и негледам зошто не би заслужувало одговор! Рече дека не сме требале да преиспитуваме, тогаш како ќе бидеме сигурни дека не веруваме во лага?
--- надополнето: 26 ноември 2013 во 00:01 ---

Јас досега од сите што ги имам сретнато и што тврделе дека се христијани, ни љ од љубов не сум видел во нивните дела. Не зборам за на форумов, туку во секојдневието.

Реков дека не се преиспитуваат Божјите одлуки и зборови или веруваш во нив или не трето нема... Затоа и си избраник или не си , или си верник или не си,на крај краеви вербата во Бога не е материјална таа е со целосна телесна и духовна верба, а доколку сакаш верба во опипливоста не е верба тоа е наука,ама сепак мислам дека бар еднаш во животот си сакал или си чувствувал тага а и таа не ја опипуваш, но постои, нели? Сите духови (дух како битие на земјава) кои треба да ги преиспитуваш ти стојата во Библијата доколку сакаш да се заштитиш од се што не е од Бога пратено,затоа и ти реков, Бог точно е дека ни вели да ги преиспитуваме битијата на Земјата дали се вистински или се антихристови. Не знам како по речито да ти објаснам. А што се однесува на тоа дали некој има љубов во неговите дела не сме ние тие кои судиме, а и не секој кој се крсти или се крши со јајца е вистински христијанин. Доколку сакаш да видиш вистинско Библиско живеење на христијанството отиди во некој од манастирите и имај прилика да го видиш животот на монасите и монахинките тогаш ќе видиш дали има љубов во нивните дела. На крај краеви Бог не создал како човечки битија на Земјата и ни дал искушенија кои единствено тој ги суди,наше е да живееме по Неговото најдобро што умееме.
--- надополнето: 26 ноември 2013 во 14:59 ---
Готово, ме разоткри.....

--- надополнето: 26 ноември 2013 во 00:58 ---
Прашање до оние што веруваат во доаѓање на антихристот: Со оглед на тоа што е предскажан, дали ако некој го спречи овој настан, ќе го расипе божјиот план?
Дали тој што ќе се бори против доаѓањето на власт на антихристот ќе делува спротивно од божјата волја?

Нема да може да се спречи доѓањето и нема никој да може да го спречи! Поставуваш прашања за кои не мора да си Христијанин да ги знаеш, туку е доволна просечен IQ коефициент или малку напрегање на мозочните келии за да ти дојде логиката! Она кое е запишано како такво и она кое треба да се случи ќе се случи! И затоа не може никој против Божјата волја! Но, не треба да го чекаме тој суден час, секој треба да се спрема за својот суден час! А, јас искрено се вџашувам како при здрав разум можеш да си горд на своето настрано верување??? Дали и во јавност си толку горд на ова или само на форумов се праиш инетересен ко демек нешо ептен си современ и екцентричен! Не знам дали воопшто си едуциран за општественото осудување , еве да се одалечиме од религиското? А штом нешто е спротивно од општественото уредување и подлежи на морална осуда и универзално морално згрозување како можеш при здрав разум да истото го прифаќаш како сегмент на твоето битисување??? Ако немаш деца утре ден ќе создадеш семејство кое ќе биде осудено на пропаст наместо на напредок,твоето семејство верувам те создало со надеж дека ќе бидеш конструктивна алка во општеството а моментално пред илјадници членови покажуваш дека си деструктивен и на општествен и на морален и религиски (иако религијата никого не тера по пат на сила да верува,туку оној кој со срце ќе ја препознае Вистината,ете таа нема да ти ја неметнувам)... Замисли се длабоко во себе ќе го најдеш гласот на разумот... ако не за себе лично, за оние кои се твое секојдневие! Искрено се надевам ќе се вратиш на вистинскиот пат.
--- надополнето: 26 ноември 2013 во 16:33 ---
Не си во офтопик туку како слуга на антихристот и поклоник на сатаната не ти одговара да ја слушнеш вистината која те осудува и праќа во најдлабоките понори на пеколот
Читај, ова не можете ни ти ни Луцифер да го избришите

Немојте да мислите дека сум дошол да го поништам Законот или пророците, не сум дошол да ги поништам туку да ги исполнам. Зашто, вистина, ви велам дури постојат небото и земјата ниту една јота или црта од Законот нема да се измени, додека не се исполни се. И така оној што ќе наруши една од тие најмали заповеди и така ги научи луѓето, најмал ќе се наречи во царството небесно , а оној што ќе ги исполни и поучи, тој голем ќе се нарече во царството небесно“
Матеја 5. 17 - 19

Велиш дошол Исус да ги поништи и смени законите??
Тој самиот вели дека не е за тоа дојден а ти на Исуса му велиш “Лажеш, дојден си да ги поништиш!“

Погледни надвор и кажи ми дали постојат се уште небото и земјата??

Кажи ми дали е се исполенто? Дали “христијаните“ се уште чекаат нешто да се исполни... на пример второто доаѓање на Исус и страшниот суд.

Значи ем вели не е дојден да ги поништи, ем постојат и небото и земјата ем не е се исполнето и пак ги погазивте поништивте сменивте и укинавте Неговите закони.

Убо опомена Исус... ќе дојдат и такви кои ќе ги поништат законите и ќе ги научат и луѓето така да прават... не можеш да речеш дека не ве опоменал... не можеш да се вадиш на незнаење...
Библијата се дели на два канона: Стар и Нов Завет (завет = сојуз). Стариот Завет претставува Божји договор , завет, сојуз на Бога со Израелот и е припрема за потполната Божја објава и исполнување на Неговото ветување, и Новиот Завет, запечатен со крвта на Божјата Реч, Синот Божји, Господ Исус Христос. Двата канона заедно се напишани од повеќе од четириесет Божји избраници во продолжен временски период од 1 400 години. Во неа има 77 книги.
За Христијаните и Стариот Завет и Новиот се исти по значење. Новиот Завет претставува исполнување на Стариот во кого пак се дадени пророштвата за Месијата, и историјата на Божјото откровение на луѓето. Во Новиот Завет се опишани земниот живот на Нашиот Спасител Господ Исус Христос, Неговите чуда и востанувањето на Христијанската Црква и нејзиниот развиток во првите векови на Христијанството. Секој православен Христијанин е должен секојдневно да го чита Светото Писмо. Тоа претставува сигурен патеводител во животот и најсилна одбрана од демоните и искушенијата.
Стариот Завет е содржан од извесна историска поврзаност со избраниот израилски народ, така што при неговото толкување треба да се има и историско и културно познавање. Тој има пред сѐ педагошки и морален карактер. Во секој случај, секому треба да му биде познато дека Библијата не е мит, туку дека сите нејзини книги се боговдахновени. Во неа има дадено одговори за сеите прашања за човекот и неговиот живот.
Личноста, животот и делото на Господ Исус Христос бледо и тајно се претсавени во Стариот Завет, а јасно се откриваат во Новиот Завет, или како што вели свети Максим Исповедник „Радоста од Новиот завет е тајна на Стариот завет, која скришно е напишана.“ Во Новиот завет, Богочовекот Христос Се открива со живо присуство меѓу луѓето. Во првите четири книги, Светите евангелија, многу јасно и чисто се опишува раѓањето, животот, чудата, учењето, измачувањата, смртта, воскресението и вознесението на Богочовекот. И во другите книги на Новиот завет доминира Неговата личност. Посланијата ги опишуваат и претставуваат првите впечатоци од животот во Христа. Во Делата апостолски опишан е животот на првата Христова црква, а во Откровението изложена е наградата или казната за овој живот и начинот на вечниот живот.
Оттука, целта и на Стариот и на Новиот Завет е една: да ги доведат луѓето поблизу до Христа. „Изучувајте ги писмата, велеше Господ, зашто во нив се наоѓа вечниот живот и тие се сведоштва за мене.“
Освен Светата Библија како извор на Христијанското учење, Светото предание претставува најсигурен гарант како треба да се разбере Библијата. Светото Писмо и Светото Предание, за Православните Христијани се исти по значење. Без Светото Предание, а само со Светата Библија, човек изгледа како некој кому му е даден раскошен дворец на чување а притоа не му е даден клуч за да влезе во него.
--- надополнето: 26 ноември 2013 во 18:18 ---
а од каде знаеш за Исус, Бог, шо рекол, како?? од некои други книги??
Јас мислев дека фино лепо ќе отвориш Библијата која си ја прочитал стотици пати и ќе речиш, еве во овој цитат Бог ни вели дека повеќе не важат неговите закони, дека се менува од еден во друг дека се поништуваат дека повеќе не треба да се почитуваат“
Нема такво нешто, некои чамче муабети, некои филозофирања, твои мисли, твои размислувања шо сакал Бог да каже а не кажал !
Нов завет

ОТКРОВЕНИЕ НА ЈОВАН

Глава 22

1 И ми покажа чиста река со вода на животот, бистра како кристал, која истекува од престолот на Бога и на Јагнето.
2 Среде нејзината улица и од двете страни на реката: дрвото на животот, кое раѓа дванаесет плодови, кое секој месец го дава својот плод; а лисјата на дрвото се за исцелување на народите.
3 И нема веќе да има никакво проклетство. И престолот на Бога и на Јагнето ќе биде во неа, и Неговите слуги ќе Му служат,
4 и ќе го гледаат Неговото лице, и Неговото име ќе биде на нивните чела.
5 Ноќ нема да има веќе и не ќе им биде потребна светлина од светилка, ни светлина од сонцето, зашто Господ Бог ќе ги осветлува, и ќе владеат во веки веков.
6 И ми рече: „Зборовиве се верни и вистинити, и Господ Бог на пророчките духови го испрати Својот ангел, за да им покаже на Своите слуги што има да стане скоро.
7 И, ете, доаѓам скоро. Блажен е оној, кој ги пази пророчките зборови на оваа книга!
8 И јас, Јован, сум тој кој го чу и го виде ова, и кога чув и видов, паднав да се поклонам пред нозете на ангелот, кој ми го покажа ова.
9 И ми рече: „Не прави го тоа! Јас сум сослужител твој, и на твоите браќа, и на пророците, и на сите оние, кои ги пазат зборовите на оваа книга. Поклони Му се на Бога!”
10 И ми рече: “Не запечатувај ги пророчките зборови на книгава, зашто времето е близу!
11 Кој врши неправда, нека врши уште неправда; и кој е нечист, нека се онечистува уште; и кој е праведен нека врши уште правда; и кој е свет, нека се осветува уште!”
12 И ете, доаѓам скоро, и наградата Моја е со Мене, за да му дадам секому според неговото дело!
13 Јас Сум Алфа и Омега, Првиот и Последниот, Почетокот и Свршетокот.
14 Блажени се оние, кои ги перат своите облеки, за да имаат право на дрвото на животот и за да можат да влезат во градот низ портите!
15 Надвор се кучињата и вражалците, и блудниците и убијците, и идолопоклониците и секој, кој ја сака лагата и лаже.”
16 ”Јас, Исус, го испратив Својот ангел, да ви го посведочи ова на црквите. Јас Сум корен и род Давидов; сјајната ѕвезда Деница!”
17 Духот и невестата велат: „Дојди!” И кој слуша нека рече: „Дојди!” И кој е жеден, нека дојде, и кој сака, нека земе дарум од водата на животот!
18 Јас му сведочам секому, кој ги слуша пророчките зборови на оваа книга. Ако некој им додаде нешто, Бог ќе му додаде од злата опишани во оваа книга.
19 А ако некој одземе нешто од зборовите на книгата на оваа пророштво, Бог ќе му го одземе неговиот дел од дрвото на животот и од светиот град, кои се опишани во оваа книга.
20 Оној, Кој го сведочи ова, говори: „Да, доаѓам скоро!” - Амин! Да дојди! Господи Исусе!
21 Благодатта на нашиот Господ Исус Христос со сите вас. Амин!

6 И ми рече: „Зборовиве се верни и вистинити, и Господ Бог на пророчките духови го испрати Својот ангел, за да им покаже на Своите слуги што има да стане скоро.
7 И, ете, доаѓам скоро. Блажен е оној, кој ги пази пророчките зборови на оваа книга!
16 ”Јас, Исус, го испратив Својот ангел, да ви го посведочи ова на црквите. Јас Сум корен и род Давидов; сјајната ѕвезда Деница!”
Новиот Завет е подучувањето за она што ќе биде по првото доаѓање на Христос или пред второто доаѓање на Христос ,за на оние кои сакаат и бараат да бидат спасени и достојни за Бога и да избегнат прелажување и обележување од сатаната , за да ги има во Јагнетовата книга , во книгата на Животот !

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
А што се однесува на тоа дали некој има љубов во неговите дела не сме ние тие кои судиме, а и не секој кој се крсти или се крши со јајца е вистински христијанин.
Навистина? Тогаш зошто во истиов пост го кажа ова:
А, јас искрено се вџашувам како при здрав разум можеш да си горд на своето настрано верување??? Дали и во јавност си толку горд на ова или само на форумов се праиш инетересен ко демек нешо ептен си современ и екцентричен!
Вие не судите, само се вџашувате од нечие "настрано верување"?! :tapp:
Кое е тоа настрано верување? Што знаеш ти за него? Еве во неколку црти објасни го да видиме која е таа моја ексцентричност, поради која општеството имало за право да ме осуди и маргинализира!
И зошто да не бидам горд на тоа што сум? Затоа што сметам дека секој треба да си го живее животот како што смета дека најмногу му одговара? Затоа што не се вџашувам како тебе поради нечие верување или неверување?
Ако немаш деца утре ден ќе создадеш семејство кое ќе биде осудено на пропаст наместо на напредок,твоето семејство верувам те создало со надеж дека ќе бидеш конструктивна алка во општеството а моментално пред илјадници членови покажуваш дека си деструктивен и на општествен и на морален и религиски (иако религијата никого не тера по пат на сила да верува,туку оној кој со срце ќе ја препознае Вистината,ете таа нема да ти ја неметнувам)... Замисли се длабоко во себе ќе го најдеш гласот на разумот... ако не за себе лично, за оние кои се твое секојдневие! Искрено се надевам ќе се вратиш на вистинскиот пат.
Со што јас сум покажал дека сум деструктивен?! Најди ми еден единствен пост кој повикува на било каква деструктивност, слободно!
Нема да може да се спречи доѓањето и нема никој да може да го спречи! Поставуваш прашања за кои не мора да си Христијанин да ги знаеш, туку е доволна просечен IQ коефициент или малку напрегање на мозочните келии за да ти дојде логиката! Она кое е запишано како такво и она кое треба да се случи ќе се случи! И затоа не може никој против Божјата волја!
Значи антихристот е божја волја?

Член од
17 јануари 2012
Мислења
23
Поени од реакции
18
Навистина? Тогаш зошто во истиов пост го кажа ова:

Вие не судите, само се вџашувате од нечие "настрано верување"?! :tapp:
Кое е тоа настрано верување? Што знаеш ти за него? Еве во неколку црти објасни го да видиме која е таа моја ексцентричност, поради која општеството имало за право да ме осуди и маргинализира!
И зошто да не бидам горд на тоа што сум? Затоа што сметам дека секој треба да си го живее животот како што смета дека најмногу му одговара? Затоа што не се вџашувам како тебе поради нечие верување или неверувањ
Со што јас сум покажал дека сум деструктивен?! Најди ми еден единствен пост кој повикува на било каква деструктивност, слободно!

Деструктивен си со гордоста што си припадник на сатанистичка секта и себе си се нарекуваш телемит кој трага по својата телема и што според тебе човекот не треба да биде ништо освен уживател на својата волја а тоа според тебе и твоите истомисленици би било дури и ова :5. Човекот има право да ги убие оние што би му ги ускратиле овие права.
„робовите ќе служат"и уште не ти е кристализирано каде е деструктивноста? Јас не кажав дека си екцентричен не си ласкај , кажав дека според тебе ова е напор да се правиш интересен и екцентричен. А се што знам јас за твоето ( ако може да се нарече верување иако е повеќе акање од земја ) е дека е општествено деструктивно и морално неприфатливо и тоа зборуваме за прифатен и универзален став на светско ниво , така да друже да не праиме игра на зборови затоа што и самиот си ги знаеш однапред одговорите на твоите прашања. И секој според земните закони има право да си го живее животот како сака и без да биде член на сатански или било какви секти, иако законот не распознава термин секта во своето уредување е регулирано како на пр. Доколку малолетно дете сака да присуствува на религиозна настава треба согласност од родителите или старателите. Дали вие во својата религиозна група (секта) на овие малолетни лица им барате некоја си таква согласност или со раширени срца им објаснивате дека ако некој ги закача на училиште и има каже дека мора да прават тест по математика а тие не сакаат дека може комотно ножето и да му нпресуди затоа му ја ограничува слободната волја? А за судење не судам, но моето мислење е такво какво што го кажав а твоето живеење е твое и јас не можам ни да ти пресудам ни ништо. А под суд не значи дека треба да се согласам со твоето кажано за да бидам Христијанин...Јас од срце ти посакав да се вразумиш ама доста се објаснувам со тебе, и така твојот воз отишол! Нека ти е Бог на помош, Нека ти прости Севишниот! И те молам глеј да барем не те натераат да утепаш некого зашто тогаш ќе се гледаме пред земниот суд! ПОЗДРАВ ДРУЖЕ!

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.832
Поени од реакции
2.925

Ете пак си играш зборови

Антихристот не е божја волја туку човечка волја кое е наметната од таквите слични како вие почнувајќи уште од времето на ВААЛА (во стариот завет)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Деструктивен си со гордоста што си припадник на сатанистичка секта и себе си се нарекуваш телемит кој трага по својата телема и што според тебе човекот не треба да биде ништо освен уживател на својата волја а тоа според тебе и твоите истомисленици би било дури и ова :5. Човекот има право да ги убие оние што би му ги ускратиле овие права.
„робовите ќе служат"и уште не ти е кристализирано каде е деструктивноста?
Јас не сум припадник на никаква сатанистичка секта, туку сум иницијант во Редот - Ordo Templi Orientis.
Да се биде телемит, значи да се живее според својата чиста - вистинска волја, која е еднаква на Божјата. Ако јас сум го прифатил законот и сакам да живеам како ми е волја, тогаш морам да имам во предвид дека истото право го имаат и другите кои го сториле истото! Тоа не значи да правиш што ќе ти текне, нешто кое безброј пати е нагласено.
Што се однесува до делот од Liber Oz кој си го потенцирал, дека човекот има право да ги убие оние што би му ги ускратиле тие права, истиот принцип и ти го прославуваш секој 2-ри август и секој 11 октомври. Луѓето кои државата ги слави како херои, се повикале токму на тоа право.
И да, робовите ќе служат, а кралевите ќе бидат кралеви засекогаш, затоа што секој ќе биде тоа што е! Луѓето не се менуваат, само учат да се адаптираат. Тоа не е повик да се пороби некој, туку констатација за човечката природа.
А се што знам јас за твоето ( ако може да се нарече верување иако е повеќе акање од земја ) е дека е општествено деструктивно и морално неприфатливо и тоа зборуваме за прифатен и универзален став на светско ниво , така да друже да не праиме игра на зборови затоа што и самиот си ги знаеш однапред одговорите на твоите прашања.
Непостои универзален став за морално прифатливи и неприфатливи нешта на светско ниво! Тоа едноставно е невистина. Моралот е последица на општествените норми и култура, различни култури имаат различни стандарди и морал. Ако тебе некој ти понуди свинско кога ќе му одиш на гости, тоа е нормална работа, за муслиман е навреда. Ако на муслиман му понудат говедско кога ќе оди кај некого на гости, е нормална работа, но за хиндус тоа е навреда бидејќи за нив кравата е свето животно. Ако тебе гостин ти побара да има секс со твојата сопруга, тоа ќе го сватиш како навреда, но кај некои северноамерикански индијански племиња обичај било токму тоа - домаќинот да ја понуди сопругата на гостинот, итн, итн.
Доколку малолетно дете сака да присуствува на религиозна настава треба согласност од родителите или старателите. Дали вие во својата религиозна група (секта) на овие малолетни лица им барате некоја си таква согласност или со раширени срца им објаснивате дека ако некој ги закача на училиште и има каже дека мора да прават тест по математика а тие не сакаат дека може комотно ножето и да му нпресуди затоа му ја ограничува слободната волја?
Да се биде иницијант во ОТО значи како под прво да се почитуваат законите на државата! Што значи не е можно да се убие некој туку така. Втора работа е што Редот и телемата не се достапни на лица кои не се полнолетни. Има три основни услови за да се стане член на Редот:
1. Полнолетство.
2. Гаранција - спонзорство од двајца членови на Редот.
3. Немање на кривично досие - лицето е потребно да не е осудувано и да нема проблем со законите на државата.
А за судење не судам, но моето мислење е такво какво што го кажав а твоето живеење е твое и јас не можам ни да ти пресудам ни ништо. А под суд не значи дека треба да се согласам со твоето кажано за да бидам Христијанин...Јас од срце ти посакав да се вразумиш ама доста се објаснувам со тебе, и така твојот воз отишол! Нека ти е Бог на помош, Нека ти прости Севишниот! И те молам глеј да барем не те натераат да утепаш некого зашто тогаш ќе се гледаме пред земниот суд! ПОЗДРАВ ДРУЖЕ!
Не само што судиш, туку изнакажа и еден куп клевети, што е јасен показател дека носиш суд за област која не ја познаваш.
--- надополнето: 26 ноември 2013 во 21:17 ---
Антихристот не е божја волја туку човечка волја кое е наметната од таквите слични како вие почнувајќи уште од времето на ВААЛА (во стариот завет)
Ако не е божја волја, зошто не го спречи?

Член од
17 јануари 2012
Мислења
23
Поени од реакции
18
Јас не сум припадник на никаква сатанистичка секта, туку сум иницијант во Редот - Ordo Templi Orientis.
Да се биде телемит, значи да се живее според својата чиста - вистинска волја, која е еднаква на Божјата. Ако јас сум го прифатил законот и сакам да живеам како ми е волја, тогаш морам да имам во предвид дека истото право го имаат и другите кои го сториле истото! Тоа не значи да правиш што ќе ти текне, нешто кое безброј пати е нагласено.
Што се однесува до делот од Liber Oz, кој си го потенцирал, дека човекот има право да ги убие оние што би му ги ускратиле тие права, истиот принцип и ти го прославуваш секој 2-ри август и секој 11 октомври. Луѓето кои државата ги слави како херои, се повикале токму на тоа право.
И да, робовите ќе служат, а кралевите ќе бидат кралеви засекогаш, затоа што секој ќе биде тоа што е! Луѓето не се менуваат, само учат да се адаптираат. Тоа не е повик да се пороби некој, туку констатација за човечката природа.

Непостои универзален став за морално прифатливи и неприфатливи нешта на светско ниво! Тоа едноставно е невистина. Моралот е последица на општествените норми и култура, различни култури имаат различни стандарди и морал. Ако тебе некој ти понуди свинско кога ќе му одиш на гости, тоа е нормална работа, за муслиман е навреда. Ако на муслиман му понудат говедско кога ќе оди кај некого на гости, е нормална работа, но за хиндус тоа е навреда бидејќи за нив кравата е свето животно. Ако тебе гостин ти побара да има секс со твојата сопруга, тоа ќе го сватиш како навреда, но кај некои северноамерикански индијански племиња обичај било токму тоа - домаќинот да ја понуди сопругата на гостинот, итн, итн.

Да се биде иницијант во ОТО значи како под прво да се почитуваат законите на државата! Што значи не е можно да се убие некој туку така. Втора работа е што Редот и телемата не се достапни на лица кои не се полнолетни. Има три основни услови за да се стане член на Редот:
1. Полнолетство.
2. Гаранција - спонзорство од двајца членови на Редот.
3. Немање на кривично досие - лицето е потребно да не е осудувано и да нема проблем со законите на државата.

Не само што судиш, туку изнакажа и еден куп клевети, што е јасен показател дека носиш суд за област која не ја познаваш.
--- надополнето: 26 ноември 2013 во 21:17 ---

ја наведувам дефиницијата која во својата работа ја користи
Парламентарната комисија на францускиот национален парламент. Во
извештајот оваа Комисија сектите ги дефинира како: „Групи, кои можат
да се препознаат по својата манипулација насочена кон психолошка
дестабилизација на своите следбеници, со цел од нив да се добие
потполна потчинетост, намалување на критичкиот дух, прекин со
општоосвоените принципи (етички, граѓански, општобразовни) и кои со
себе ја повлекуваат опасноста по индивидуалната слобода, здравје,
образование и демократски институции. Тие групи користат
филозофски, религиозни и терапевтски маски за да ја сокријат целта за
добивање власт, влијание и стекнување на следбеници”. ( Белградски
дијалог, 1997: 13)Пред се, тие се потполно ослободени од теолошкиот елемент во
дефинирање на деструктивните секти. Поточно, верата е ставена во втор
план, како пропратна карактеристика на сектите, со што прашањето се
префрлува од теолошки домен во практичен домен, т.е, на прашањето за
нивната деструктивност и штетност. На тој начин може да се игнорира
забелешката, на која се повикуваат лидерите на многу секти, дека им се
скратени верските слободи и права загарантирани со уставот.
Една од основните карактеристики на верските секти е дека тие
претставуваат затворена група, отуѓена и негативно ориентирана кон
општеството, а чии ставови се во спротивност со општоприфатените верски, културни, морални, образовни и други вредности и норми .Начин на пристап во верската заедница.
Многу секти поставуваат посебни услови за лицата кои сакаат да
станат нивни членови (да се полнолетни, да се откажат од имотот,
семејството, да дадат одреден прилог, да положат жртва и сл.).
Често се дава заклетва за верност и се потпишуваат одредени
документи.Доктрините на деструктивните секти од безбедносен аспект можат
да се поделат на:
‐ доктрини чија содржина проповеда деструктивно и криминално
однесување;
‐ доктрини чија содржина потенцијално може да се искористи за
повикување на членовите за деструктивно однесување;
Гледано од безбедносен аспект, сектите со овие доктрини се
опасни, бидејќи во себе ја кријат можната опасност од загрозување на
политичкиот систем на државата, извршување на кривични дела. И СМЕТАМ ДЕКА НАЈУБАВО ДА СЕ СОГЛАСИМЕ ДЕКА НЕ СЕ СОГЛАСУВАМЕ ЗА ТВОЈАТА "благородна"СЕКТА! Дискусијата може да ја продолжиме на темата на која сме!

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Тоа што си напишал нема врска со изучувањето на телемата. Ниедно од тоа не ти држи и не е никаква секта.
Него да прашам. Дали и хиндиуистите, будистите, таоистите..... се секта? Како твоево христијанство гледа на нив?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Твоето упорно потенцирање на поимот секта е само знак за твоето безобразие и недостик на култура, со оглед на тоа што јасно ти посочив дека се работи за организација која е дефинирана како иницијаторски Ред.
Нормална дискусија е можна само со луѓе кои се способни да разменуваат аргументи, за жал ти очигледно не си во таа категорија.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
23
Поени од реакции
18
Тоа што си напишал нема врска со изучувањето на телемата. Ниедно од тоа не ти држи и не е никаква секта.
Него да прашам. Дали и хиндиуистите, будистите, таоистите..... се секта? Како твоево христијанство гледа на нив?
Кога си во христијанската духовност ти имаш постојан порив да им помагаш на луѓето, да се радуваш и да Го славиш Господ Исус Христос. Многумина мислат дека Христијанството како духовност ги ограничува и не им овозможува слободно да живеат и да се однесуваат. Така некои мислат дека треба да почитуваат безбројни правила, ритуали и да бидат во постојан страв да не згрешат. Тоа веќе насочува кон религизона длабочина која поскоро оддалечува отколку што го приближува човекот кон Бога. Токму од оваа причина луѓето не се обидуваат подлабоко да навлезат во христијанската духовност и стануваат плен на секти и фалшливи духовни правци кои ги водат кон заблуда и страдање. Денес многу луѓе членуваат во групи кои наводно се духовни, а всушност се станици од каде се пропагира источна религија и филозофија, каде што се говори за реинкарнациите, верување во некои други принципи кои оддалечуваат од Христијанството. Многу Христијани одат таму со цел да имаат повитко тело, раздвижено од позициите во кои вежбаат, други одат за духовен развој преку фокус на нивните мисли кон дадена цел, некои имаат стремеж кон просветлување, а некои кон тоа да се спасат од болести, страв, траума, коплекси и сл.Сето ова изгледа современо, модерно како тренд во кој ако им укажеш дека е одлика на лажна духовна тенденција ќе те наречат дека си религиозен фанатик, забеган, заостанат и потоа ќе бидеш отфрлен од нив. Жалното е што незнаењето ги води луѓето подлабоко во ранливост која отвара врата за сатаната и демоните да влезат во нив.„Ако некој ви рече тогаш: 'Еве, Христос е тука' или 'таму'- не верувајте, зашто ќе се појават лажни христоси и лажни пророци, па ќе прават големи знаци и чуда, за да ги заблудат, ако е можно, и избраните."
Матеј 24:23,24
Секта е затворена група луѓе кои создаваат култ и се противат на основната Вистина и Чистина, прокламирајќи ерес преку учење со свои ритуали и обреди. Тоа е организирана задница која е одвоена од Црквата и настапува убедено во своите принципи. Денес потешко се откриваат бидејќи користат имиња и термини кои носат значење на универзалноста на животот, обединетоста меѓу луѓето, духовна технологија, сила на мислата, трансцедентално лечење и многу други. Тие го оддалечуваат христијанскиот верник од неговата вера во Бог, но на префинет и лукав начин, не создавајќи му ниту сомнеж дека можеби тие се секти.Секој човек има право на свој избор, но погрешниот избор води кон смрт. Не постои привилегија некој да е поблиску до Бог, а некој да е подалеку од Бог. Треба да знаете дека Господ ни дава на секој од нас, слобода и можност да ја видиме Неговата Вистина и да растеме со вера кон Него Славејќи Го.Треба да сте свесни дека можете да бидете заведени од фалшливи религии и доктрини кои произлегуваат од источен мистицизам и движењето new age кои им укажуваат на луѓето дека можат да бидат силни и моќни. Ќе ве направат да се чувствувате дека вие имате моќ да ги лечите луѓето. Таа сила не е од Бога, бидејќи укажувате дека е ваша моќ, а притоа тоа не доаѓа од познавањето на Бог и прославувањето на Неговото Име.Луѓето се фокусираат со медитација, со концентрација на своите мисли и го добиваат она што го посакуваат, но тоа има своја цена. Потоа им се случуваат несреќи, незадоволства, празнина и се прашуваат каде згрешиле, несвесни дека го исплаќаат данокот на живеењето според својата волја и суета, а не според Божјата Волја.Постојат многу семинари кои се разработени и прилагодени за современиот човек со цел да го намамат и отворат процеп во него низ кој демонските сили ќе дејствуваат. И ѓаволот дава некои привиденија, но потоа ја исплаќате цената за тоа и сè ви зема. На такви семинари ќе ве учат дека со силата на мислата и концентрацијата ќе можете и предмети да движите и чакри да отварате, ќе ве учат да визуелизирате и да добивате некои нешта со силата на умот, но тоа е заблуда со која сатаната ја излажа Ева и ѝ рече дека ако касне од забранетиот плод, ќе станат како богови, па така Ева се излажа и згреши, а потоа и Адам згреши. Тие заблуди не ве подучуваат да растете со Божјото Слово, туку напротив, ве оддалечуваат од познавањето на Бог.Ако вие растете во верата во Господ, Божјата Љубов ќе се излева низ вас и кон целото семејство и секој ќе биде поттикнат во духовниот мир и благодатта што Бог ни го дава.Господ Исус Христос е Најголем Лекар, Пријател, Спасител, а кога во вас се распламтува Божјата Љубов тогаш сте спасен и понизен слуга Божји. Христијансвото е Вистината а како што е Вистината една и единствена,така и Божјиот пат е еден и единствен.

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Секта е затворена група луѓе кои создаваат култ и се противат на основната Вистина и Чистина, прокламирајќи ерес преку учење со свои ритуали и обреди. Тоа е организирана задница која е одвоена од Црквата и настапува убедено во своите принципи. Денес потешко се откриваат бидејќи користат имиња и термини кои носат значење на универзалноста на животот, обединетоста меѓу луѓето, духовна технологија, сила на мислата, трансцедентално лечење и многу други. Тие го оддалечуваат христијанскиот верник од неговата вера во Бог, но на префинет и лукав начин, не создавајќи му ниту сомнеж дека можеби тие се секти.Секој човек има право на свој избор, но погрешниот избор води кон смрт.
Значи и атеистите се секташи, условно кажано.
Плус, не се затворена група, учат наука со свои ритуали, мразат цркви и религии, денес лесно се откриваат бидејќи јавно се декларираат како такви, ги оддалечуваат верниците од нивната вера без никаква подмуклост - туку директно в очи... итн итн итн

Денешно време таа "основната Вистина и Чистина" ти е како да ти кажам..... браќата грим се превртват вo гробот.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.263
Поени од реакции
84.360
Атеистите немаат никакви ритуали, надвор од баналните секојдневни профани.

Kajgana Shop

На врв Bottom