Македонскиот народ е пред демографска катастрофа

Латас можеби ги промашил причините, ама последиците многу добро ги опишал во колумнава

http://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=D56182891C6ED145B6B7827F88D64644

Сепак, морам да не се согласам со Латас во некои нешта.

Не е точно дека Македонците од аздисаност не прават деца.. Ако беше така и оние што се иселуваат или одат на "привремена" работа во странство немаше да склучуваат бракови и да прават деца. Но, не е така.
Да можеби во Австрија, Данска, Норвешка луѓето поради навикнатоста на комоција не сакаат да имаат деца, но кај нас тоа не важи, ние па и не сме ни доживеале некоја којзнае каква комоција.
Нашите млади страдаат од депресија, апатија, безнадежност кои пак се производ на нерамноправниот третман на граѓаните од страна на државата, непочитување на законите и замижувањето на државата и власта пред неправдите кои се случуваа.
Не е точно дека Македонските државјани не прават деца.
Прават, но не тука, а негде во странство. Италија, Словенија, Швајцарија, Германија...

Ова не е само немање желба и аздисаност, ова е одмазда на граѓаните кон државата и се што е поврзано со неа. Таа држава за која тие биле само статистика.
Губат и овие и оние!!? А што е битно?
Граѓаните, обичните луѓе, смртниците за кои нема достап во високите кругови и институциите и доколку не се иселуваа и доколку правеа по 10 деца пак ќе беа губитници. Вака и тие што се на повисоко ќе ги повлечат со себе. Кога ќе нема кого да владееш, ќе мора да работиш. Нема да има династии од професори на факултети, доктори, политичари..

Жалосно е што за толку кратко време како нација уништивме толку многу надеж, труд, историја, животи.
Каран,јас сум се само не поддржувач на вемерево,ама не гледам каква врска има тоа во случајов.
Така де.. Воопшто и немав намера да ја носам темата во тој правец.
Сега е средено.

Само уште еден дупелижачки текст во неброената низа на проф д-р м-р Латас

Груевски е единствениот лик во врвната политика, и тоа во сите дваесет години самостојност, кој излегол со план како да се спасат Македонците од самите себе. Од белата чума, и сопственото топење до самоуништување.

Не прочитав ништо ново, последиците стопати се пишани во темава и по форумот.
Јбг,го игнорирав дудлањето,не вреди да се коментира тоа,веќе стана неминовен пропратен елемент на било што искажано од авторот на колумната.
Како и да е нема ништо лошо од актуелизирање на темава,независно од кого доаѓа,сепак сите сме засегнати од тоа,вклучително и "професорот".

Каран,јас сум се само не поддржувач на вемерево,ама не гледам каква врска има тоа во случајов.

Ако искрено јас се гледам од другата страна на латасовата колумна,тој е во право.Имам едно дете на 7 годишна возраст а единствено нешто што ме спречува на второ дете е намалената комоција што би је имал-летовање на море,лап топ,ЛЦД,возење.....барем на неколку години.

За мене ова е сосема точно,за другите-незнам

Ако искрено јас се гледам од другата страна на латасовата колумна,тој е во право.Имам едно дете на 7 годишна возраст а единствено нешто што ме спречува на второ дете е намалената комоција што би је имал-летовање на море,лап топ,ЛЦД,возење.....барем на неколку години.

Ова е случај и со 99% од луѓето само ретко кој го признава тоа...ја ценам твојата искреност.

На почеток е комоција, понатаму е комплетен квалитетен начин на живот и за децата и за родителите. Муабетот за комоцијата добива на тежина како децата ќе раснат, како нивните потреби ќе се зголемуваат (од повеќе пари за школо, книги, облека, до излегување, дружење и летни одмори). Додека децата се мали може да носат и едно од друго, да им купиме смоки или сладолед, некогаш да ги однесеме до зоолошка, да ги контролираме нивните излегувања или дружење во улицата и комплетно да се задоволни. Но, понатаму е посложено. Не само финансиски туку и социолошки, културно, едноставно да гледаш да израснат во чесни нормални луѓе во ваков вид држави.

Латас не знам транзициски поголемиот период дали има осетено живот на просечен македонец, дали има поим како живеат тие повеќедетни семејства од Студеничани. Она што го пиша за Арачиново (или другите примери со албанците) се претпоставки и барање споредби каде што не се возможни од многу причини, да не ги набројувам. Понатаму ако се потрудеше да одвои време за податоците од 50, 80 90 и денеска за наталитетот
http://makstat.stat.gov.mk/pxweb200...%E0%20%F1%F2%E0%F2%E8%F1%F2%E8%EA%E0/&lang=18
ќе види дека во поствоена Македонија, природниот прираст (разлика меѓу живородени деца и умрени лица) е најголем во 50 и 60 времето на "индустриската револуција" и петолетките во Македонија. Во СРМ природниот прираст се стабилизира пред кризите на 15-20 за во транзицијата да падне под 10 и сега на 1.5-2. Сигурна работа (сигурен прилив на легални приходи), можност да се купи стан за тие деца, иднина за нормално конкурирање и вработување и нивна безбедност се за мене предуслови за повеќедетни македонски просечни семејства, а не брендирана облека, џипот или бројот на градинки. Црквата ги обвинува жените, Латас македонскиот народ, смешно и неуспешно.
добро му одговориле.

Црквата ги обвинува жените, Латас македонскиот народ, смешно и неуспешно.
Се работи за страв...
Да не случајно снема овци.

Ако книшките и тетоважите со лавче ве прават Македонци, тогаш со среќа нека ви е. Правете по 10 деца, живејте во беда и никогаш ама никогаш не се осмелувајте да размислите дека можете многу повеќе. Овде така се функционира, без мозок.

На почеток е комоција, понатаму е комплетен квалитетен начин на живот и за децата и за родителите. Муабетот за комоцијата добива на тежина како децата ќе раснат, како нивните потреби ќе се зголемуваат (од повеќе пари за школо, книги, облека, до излегување, дружење и летни одмори). Додека децата се мали може да носат и едно од друго, да им купиме смоки или сладолед, некогаш да ги однесеме до зоолошка, да ги контролираме нивните излегувања или дружење во улицата и комплетно да се задоволни. Но, понатаму е посложено. Не само финансиски туку и социолошки, културно, едноставно да гледаш да израснат во чесни нормални луѓе во ваков вид држави.

Латас не знам транзициски поголемиот период дали има осетено живот на просечен македонец, дали има поим како живеат тие повеќедетни семејства од Студеничани. Она што го пиша за Арачиново (или другите примери со албанците) се претпоставки и барање споредби каде што не се возможни од многу причини, да не ги набројувам. Понатаму ако се потрудеше да одвои време за податоците од 50, 80 90 и денеска за наталитетот
http://makstat.stat.gov.mk/pxweb200...%E0%20%F1%F2%E0%F2%E8%F1%F2%E8%EA%E0/&lang=18
ќе види дека во поствоена Македонија, природниот прираст (разлика меѓу живородени деца и умрени лица) е најголем во 50 и 60 времето на "индустриската револуција" и петолетките во Македонија. Во СРМ природниот прираст се стабилизира пред кризите на 15-20 за во транзицијата да падне под 10 и сега на 1.5-2. Сигурна работа (сигурен прилив на легални приходи), можност да се купи стан за тие деца, иднина за нормално конкурирање и вработување и нивна безбедност се за мене предуслови за повеќедетни македонски просечни семејства, а не брендирана облека, џипот или бројот на градинки. Црквата ги обвинува жените, Латас македонскиот народ, смешно и неуспешно.
добро му одговориле.
Иако не ги постувам ни Латас ни МПЦ ама се во право...Народот е причина е народната психа. Но не е виновен народот само по себе туку е само причина. Нормално е да си нарцисоиден горделив и материјлиста во денешно време. Такво е општеството. Сигурно денес подобро се живее од 1950 ама нема деца.
Јас имам 33 години имам фина плата и одвишак станови ама до пред некој година сакав ни на помислам на брак и деца. Шетање ова она е позабавно од деца...Разликата од мене и Латас и МПЦ е што ништо многу не ми значи колку Македонци ќе има и колку верници. И онака не ги наоѓам блиски и не сум загрижен за верата и нацијата. Според мене мизерно е и крајно невистинито да некој нема деца поради пари. Причината не се парите туку начинот на живот и сваќањето на луѓето за семејство...Џабе се буниш ти и Латас неможете ништо да преземето против природниот развој на свеста кај народот. Ни пари ни кампањи помагаат.

Иако не ги постувам ни Латас ни МПЦ ама се во право...Народот е причина е народната психа. Но не е виновен народот само по себе туку е само причина. Нормално е да си нарцисоиден горделив и материјлиста во денешно време. Такво е општеството. Сигурно денес подобро се живее од 1950 ама нема деца.
Јас имам 33 години имам фина плата и одвишак станови ама до пред некој година сакав ни на помислам на брак и деца. Шетање ова она е позабавно од деца...Разликата од мене и Латас и МПЦ е што ништо многу не ми значи колку Македонци ќе има и колку верници. И онака не ги наоѓам блиски и не сум загрижен за верата и нацијата. Според мене мизерно е и крајно невистинито да некој нема деца поради пари. Причината не се парите туку начинот на живот и сваќањето на луѓето за семејство...Џабе се буниш ти и Латас неможете ништо да преземето против природниот развој на свеста кај народот. Ни пари ни кампањи помагаат.

Мислам дека грешиш за тоа болдираното.Фукни му на тој нарцисоиден,горделив материјалиста 5-10000 евра за секое дете,има бејби-бум да ни се случи.

ако ги погледнеш податоците за број на членови на домаќинство по децении и број на семејства во 1 стан како и просечна површина по жител по општини ќе видиш дека во Сарај и Арачиново (кои нели се земени за пример на многудетство) па и Шутка, е 12-14 м2. Просечно во Центар и Карпош е 22-24 м2. Бројот на членови во домаќинство по години се зголемува кај оние со 1-4 членови, што според виталната статистика не се должи на наталитетот...најверојатно (податоците од другите пописи се тргнати, не знам зашто) се зголемува бројот на лицата кои не можат да дојдат до свој стан.

На тебе треба да ти лупнат данок за ергени и стари моми.....
Не дека ќе те натера тоа да правиш деца,ама барем да се прикрпи дупката во пензиоскиот фонд.
На крајот од краиштата некој се мачел да раѓа и одгледува деца за утре тие за твоите посети на доктор и твојата пензија да плаќаат.

Овој менталитет кој што е се поприсутен и тука,а на западот е веќе начин на кој размислува мнозинствто е причината зашто Европа пропаѓа и ќе пропадне.
--- надополнето: 21 ноември 2013 во 18:14 ---
Сепак, морам да не се согласам со Латас во некои нешта.

Не е точно дека Македонците од аздисаност не прават деца.. Ако беше така и оние што се иселуваат или одат на "привремена" работа во странство немаше да склучуваат бракови и да прават деца. Но, не е така.
Абе и да не се ислелуваа луѓето тука да ги правеа децата ќе беше сликата подобра,но не доволно добра.
Ако е некој зацртан минимум 2,1 дете по жена,еве нека е и нешто под 2 ситно.....пак ни со дијаспорците нема да бидеме блиску до тоа ниво.

Секогаш ќе се најдат многу од тие подоле што си кажаа дека не сакаат да имаат деца ради лап-топ и одмор во Грчка.А како иде времето нивниот број е се поголем и поголем.....

Не е точно дека Македонските државјани не прават деца.
Прават, но не тука, а негде во странство. Италија, Словенија, Швајцарија, Германија...
Да,но прават деца македонските државјани со ромско,албанско и турско потекло.Тие со македонско не баш...

Мислам дека грешиш за тоа болдираното.Фукни му на тој нарцисоиден,горделив материјалиста 5-10000 евра за секое дете,има бејби-бум да ни се случи.
Има такви луѓе се викаат Цигани во Германија.:pos:
--- надополнето: 21 ноември 2013 во 19:49 ---
А ова не ни Германија а Латас и МПЦ несакаат цигани туку горди Православни потомци на Александар Македонски.
--- надополнето: 21 ноември 2013 во 19:52 ---
ако ги погледнеш податоците за број на членови на домаќинство по децении и број на семејства во 1 стан како и просечна површина по жител по општини ќе видиш дека во Сарај и Арачиново (кои нели се земени за пример на многудетство) па и Шутка, е 12-14 м2. Просечно во Центар и Карпош е 22-24 м2. Бројот на членови во домаќинство по години се зголемува кај оние со 1-4 членови, што според виталната статистика не се должи на наталитетот...најверојатно (податоците од другите пописи се тргнати, не знам зашто) се зголемува бројот на лицата кои не можат да дојдат до свој стан.
Прашај Млади сите сакаат да имаат свој стан и да си живеат едно 3-4 години така па да имаат деца...а да и милион други удобности кој не биле познати во 1950та:)
--- надополнето: 21 ноември 2013 во 20:06 ---
На тебе треба да ти лупнат данок за ергени и стари моми.....
Не дека ќе те натера тоа да правиш деца,ама барем да се прикрпи дупката во пензиоскиот фонд.
На крајот од краиштата некој се мачел да раѓа и одгледува деца за утре тие за твоите посети на доктор и твојата пензија да плаќаат.

Овој менталитет кој што е се поприсутен и тука,а на западот е веќе начин на кој размислува мнозинствто е причината зашто Европа пропаѓа и ќе пропадне.
Сите сакаме туѓи пари...А што подобра начин за пљачкање од држава и избори. Најсимптоматично е што држават не прави ич пари и незарботува ништо а толку и е мерак да зема туѓи пари.

Има такви луѓе се викаат Цигани во Германија.:pos:
--- надополнето: 21 ноември 2013 во 19:49 ---
А ова не ни Германија а Латас и МПЦ несакаат цигани туку горди Православни потомци на Александар Македонски.
.
Тамам работа на циганите да им даваме пари,они вака учествуваат со 10-тина проценти во бројот на новороденчиња,уште пари ако им даваме ни се еба мамата..

Латас и МПЦсе засегнати од трендов,ама кога ќе дојде нож до коска,они ќе имаат далеку помалку проблеми од просечниот немуслиман кој живее во Македонија и кој ќе го јаде курот за сите пари.

Ова е клучниот момент што те тера вака да размислуваш. Ситиот не му верува на гладниот. Плус и самиот викаш до пред некоја година не размислував на деца. Значи од пред некоја година размислуваш. Разликата е, шо ако на некој родителите му се заглавени во кредити што ги отплаќаат за да можеле тие да се школуваат, и немаат никакви недвижнини во наследство, а од друга страна факултетски образовани, академски граѓани, без никаков приход, и да сакаат не можат да помислат на женачка, а камоли на деца.
Не е проблемов, на колку години ќе почниш да размислуваш да гледаш деца, дали на 25 или 35. Така не паѓа наталитетот. Наталитетот паѓа со стари ергени и стари моми, со нераѓање на деца воопшто, а не на 33+ години.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom