Бугарски пасош - Да или не?

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
15 ноември 2013
Мислења
18
Поени од реакции
2
Дај кажете ако дознаете што ке биде со бројчињата. Ке продолжат ли овие глупости со изводи од татко/дедо или ке си продолжи по старо?

Член од
21 октомври 2013
Мислења
150
Поени од реакции
320
90% од луѓето што ги знам имаат или чекаат бугарски пасош. И тоа не се луѓе кои се доведени на питачки стап.

Член од
18 февруари 2012
Мислења
1.273
Поени од реакции
930
Па Лудогорец незнам по која историја учете во Бугарија ама како што знам Првата Балканска војна била за Турците да си одат од балканот а втората Бугарија да ја земе цела Македонија е сега како имала Бугарија власт во Османлискта империја не ми е јасно. Во 1941 со указ на тогашниот цар Симеон сите во Македонија по автоматизам добија Бугарско државјанство
--- надополнето: 17 ноември 2013 во 14:00 ---
И уште нешто кажи зосто биле балканските војни во 1912 и 1913 година?
не сум рекол дека имаат власт а дека има бугарски општини, училишта и скоро сите цркви се дел од бугарската егзархија таму обично е напишано од која народност е човекот.
За останатото ќе ме избришат за офтопик!

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Ako se pametni sega i hrvatite moze isto da se omrsat so delenje drzavjanstva i pasosi na bivsite sogragjani od ex-yu. Veruvam deka slicno ke se sluci. Bosancite site hrvati ke stanat,pa i Srbite na tie im e dojdena Srbija preku ta*ak.

E

emission

Гостин
Македонец сум до крај ама немој да тврдиш дека никој нема ...
Само колку од моите другари и пријатели вклучувајки ме и мене нивните дедовци и прадедовци имаат Бугарско Крштение , т.е. некој вид извод Бугарски

Поголема глупост не може да се каже. Крштение да го сметаш за бугарско потекло. Кога те крштевале во таа црква сите ги пишеле такви по народност од прв до последен. Без разлика дали бил Македонец, Влав, Татар или слично.

Член од
18 февруари 2012
Мислења
1.273
Поени од реакции
930
Поголема глупост не може да се каже. Крштение да го сметаш за бугарско потекло. Кога те крштевале во таа црква сите ги пишеле такви по народност од прв до последен. Без разлика дали бил Македонец, Влав, Татар или слично.
бреее а зошто Србите и Грците не се запишани како Бугари?
и зошто треба на тебе да верува а не на неговиот дедо како се запишал?

Член од
21 ноември 2008
Мислења
617
Поени од реакции
63
Тоа тогаш било еден вид извод бе тракатанец еден

E

emission

Гостин
Тоа тогаш било еден вид извод бе тракатанец еден
Мрсул само поголема и поголема глупост пишуваш. Извод не значи никакво потекло, тоа е документ кој се дава за раѓање. Бугарската егзархија пишувале народност бугарин и за татари и за македонци и за Власи а сосема можно е и за православни цигани. Да знаеше да собереш два и два немаше да се глупираш. Од иста куќа ако едно дете не било крстено во егзархиска црква немало да биде запишано како бугарин како тоа што би било. Или според тебе е можно од исти мајка и татко да се роди дете од различна националност. Ајде да видам сега уште колку ќе се трескаш од земја со глупости.

B

Borg_Drone

Гостин
Ај бе вашите патриотски преписки на друго место пишувајте ги, не на темава.

Член од
5 ноември 2013
Мислења
66
Поени од реакции
17
Лудогорец ајде кога си запознат што е тоа со пасошите?

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Мрсул само поголема и поголема глупост пишуваш. Извод не значи никакво потекло, тоа е документ кој се дава за раѓање. Бугарската егзархија пишувале народност бугарин и за татари и за македонци и за Власи а сосема можно е и за православни цигани. Да знаеше да собереш два и два немаше да се глупираш. Од иста куќа ако едно дете не било крстено во егзархиска црква немало да биде запишано како бугарин како тоа што би било. Или според тебе е можно од исти мајка и татко да се роди дете од различна националност. Ајде да видам сега уште колку ќе се трескаш од земја со глупости.

A koj dokumen treba da pokaze spored tebe za bg proizhod ???
Ako se odi po pravila ni eden od Mk ne trebase da dobie bg pasos se e ova demek nesto trazime pa daj sto imas ...Da pocekame do ponedelnik ....

E

emission

Гостин
A koj dokumen treba da pokaze spored tebe za bg proizhod ???
Ako se odi po pravila ni eden od Mk ne trebase da dobie bg pasos se e ova demek nesto trazime pa daj sto imas ...Da pocekame do ponedelnik ....

Само укажав дека е глупост напишаното од еден член. А било кој документ на кој го пишува тоа е „доказ“ за бг произход. Доказ го ставам во наводници бидејќи бугарите за разлика од било кој друг народ во светот, од здраво до сакато, од младо до старо заведувале како бугарин, и тоа истото население што пред година време на пример било заведувано како Српско.

Уште нешто по темава. Тоа што го бараат бугарите како услов, за тие што од скоро поднесуваат за бг пасош не важи, т.е. со македонски документи (извод) добиваат уверение дека имаат „вазходјашт бугарин“ па затоа нема логика тој услов да остане за оние што чекаат државјанство а им се побара да донесат дополнителни документи.

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
90% од луѓето што ги знам имаат или чекаат бугарски пасош. И тоа не се луѓе кои се доведени на питачки стап.

Секој кога ќе видиш сака поубав живот... И мене тоа ме зачуди.. Луѓе што тука имале доста пари почнаа да се селат. Зборам за луѓе што тука земаат плата над просечната.

Член од
21 октомври 2013
Мислења
150
Поени од реакции
320
Во крајот кај шо живеам тоа стана како тренд. Имало и коментари од типот ма нека стои ако треба и у фиока, за секој случај. Самата констатација кажува дека македонецот гледа неоправдана сигурност во имањето на бугарскиот пасош и многу од тие шо го имаат и чекаат живеат со илузијата дека европа не чека со раширени раце. Језда има примери кај шо успеале многу млади луѓе, се ситуирале доста солидно и овде доправуваат огромни куќи ама ги има и такви шо се вратија шепотејки. До ксметот е. Едно време си викав кој е способен да успее и овде ке успее не му треба да живее усвет, ама повеќе како да не верувам во тоа.

Имав шанса да работам цела година во Швајцарија (за доволна плата со покриено сместување и храна) ама кога им кажав дека немам ЕУ пасош, се откажаа и си побараа друг со ЕУ пасош. Јебига.:place:

Член од
24 октомври 2013
Мислења
67
Поени од реакции
12
Од сигурни извори: од понеделник званично ќе се знае дали дополнителните документи ќе бидат потребни.
Посредниците за наводни преводи земаат по 20-25 евра од документ, па да знаете да си ги барате парите и документите назад. Ако сте понапред со последниот датум за предавање на документите, не брзајте.
druze so ispadna, se znae li nesto ...? poz

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom