Проблем со графичка

• Креатор на темата Креатор на темата Indigo
  • Време на започнување Време на започнување

Indigo

баниран/а
Член од
8 септември 2012
Мислења
763
Поени од реакции
414
Пред некоја недела ми се појави проблем со графичка карта - AFOX GTX 460...
Графичката си работеше океј, макс. температура која ја постигнала е околу 60 степени при хеви гејминг.... И така една сабота/недела (не се сеќавам што беше) јас си играм F1 2013 и по неколку саат играње ми крашнаа драјверите и се исклучи играта (се појави доле, ~NVIDIA Driver has crashed!).. И не ја уклучив играта повторно... Си отворив хром и дремев малку на YouTube/Facebook, и наеднаш се закочи компјутерот. По неколку рестарта Windows-от успеа да се подигне, ама графичката нејќе да прифати драјвери (да, пробав разни верзии). Макс резолуција што може да постигне е 1280x1024 (наспроти 1680х1050 која ја нема воопшто како опција ,а е нативна на мониторот)... Во GPU-Z неможам да добијам отчитување на сензори за температури и слично, во Device Manager ми покажува Code 43.
Може ли некако да се направи, притоа да не ја ставам во рерна бидејќи несакам да ги оштетам другите компоненти од графичката (кондензатори и сл.) и секако сакам таа поправка да биде по трајна.

пи-ес:
Користам Windows 8 Enterprise x64 bit
Имам CM Silent Pro M600 напојување.
Ја извадив и повторно ја ставив графичката и пробав на 2та слотови од матичната (PCIEX16 и PCIEX8) нема разлика.
Пробав со 2 други графички (9500GT и HD 7770), компјутерот работи безпрекорно.

Мене нешто слично ми се случи на лаптопот,ми се спржи графичката, ја однесов на сервис и ми ја поправија али графичкиот чип искочи дека бил прегорен и ми се случуваше нешто ептен слично, гејмање ништо од тогаш,нема..

1. Oпција: Бутирај во safe mode with networking, користи го така пс то одредено време и види дали ќе има проблем.

2. Опција: Избриши драјверите со ова во safe mode, рестарт - инсталирај друга верзија на драјвери, преинсталирај Chrome, ичисти со CCleaner во регистри/клинер секциите 2 пати по ред, рестарт и пробај.

1. Oпција: Бутирај во safe mode with networking, користи го така пс то одредено време и види дали ќе има проблем.

2. Опција: Избриши драјверите со ова во safe mode, рестарт - инсталирај друга верзија на драјвери, преинсталирај Chrome, ичисти со CCleaner во регистри/клинер секциите 2 пати по ред, рестарт и пробај.

1. Види и вака си работи океј без прекин, само, резолуцијата е проблем, и секако без драјвери нема играње игрици. Пробав и во сејф мод како што ми кажа... Истата ствар. Свтев еден тест за она Windows Experience, предходно (кога работеше добро) даваше 7,6 или повеќе не се сеќавам добро, а сега 3,4 и 4.2...

2. Ги избришав драјверите со „тоа“. Направив рестарт.. Пак ми ја нема дадената резолуција.... Сега ќе симнам нови драјвери но немам никаква надеж. Доколку проблемот е хардверски (а јас сум 90 % сигурен дека е така), дали има некаков спас за графичкава?

Значи ако разбрав добро проблемот е што резолуцијата се менува сама? а воедно не ти ја дава онаа што е дифолт на мониторот како опција, нити од explorer - десен клик на маусот, нити од nvidia контрол панелот?

Значи ако разбрав добро проблемот е што резолуцијата се менува сама? а воедно не ти ја дава онаа што е дифолт на мониторот како опција, нити од explorer - десен клик на маусот, нити од nvidia контрол панелот?

Не се менува сама туку воопшто неможе да се постигне, ја нема... Ниту во explorer ниту vo nvidia контрол панелот. И во Device Manager има извичник кај графичката и кога ќе кликнам пропертис пишува Error Code 43.
А да, понекогаш несака ни слика да даде има 1 долг и 2 кратки бипа. По неколку рестарти ќе даде слика но резолуцијата неможе да се намести.

Kартата е отидена најверојатно...

Дали проба со друг драјвер, чисто информативно?

Kартата е отидена најверојатно...

Дали проба со друг драјвер, чисто информативно?

Да. Еве сега само што го инсталирав и и таман да се подигне виндоусот (по boot-screenot) го добивам ова ->
IMG_20131116_201410.jpg
Велиш... Отидена е картата.. Има шанси некако да се „врати“?

Отидена 1000%

Чим на бут дава линии, тоа е тоа, нова карта. Vram-от е отиден...

Нема шанси. Само на краток период, а и тоа е под знак прашање и многу комплицирано - не се исплати.

Отидена 1000%

Чим на бут дава линии, тоа е тоа, нова карта. Vram-от е отиден...

Нема шанси. Само на краток период, а и тоа е под знак прашање и многу комплицирано - не се исплати.

Тие линии се само кога ќе ставам драјвери.. Без драјвери може комотно и филмови да се гледаат (само на 1280х1024 резолуција).. Сигурен си дека е vramot ?

Најверојатно е рамот, поентата е дека картата е расипана, тоа биди сигурен. Истиот проблем кај мој комшија го имаше, без драјвер во 2D си работи супер, смениш ли резолуција, со инсталиран драјвер или упалиш игра толку е.

Што psu имаш? Провери го штекот исто кај што тие приклучен пц"то пошто ја уште на времето кога имав постар пц имац сличен проблем компјутерот не подигаше само светеше дека е упален и одпосле видов дека штекот ме дупел,пошто од чиста мира не верувам дека би откажала графичка поготово gtx460 освен ако не е прегорена ама ко што викаш драјверот напраил краш,можно е да се работи за конфликт на регулирање на напонот и моќноста.Е сеа имаш и друга варијанта,деинсталирај драјверите со Driver sweeper комплетно од корен за да не се задржат некои фајлови,после тоа како што ти пишаа погоре clean registry ,optimize и шибај ако ни тоа не ти помага пробај ја на друг пц ако имаш могуќност ако не нов гпу.И обавезно провери ги штековите!

Што psu имаш? Провери го штекот исто кај што тие приклучен пц"то пошто ја уште на времето кога имав постар пц имац сличен проблем компјутерот не подигаше само светеше дека е упален и одпосле видов дека штекот ме дупел,пошто од чиста мира не верувам дека би откажала графичка поготово gtx460 освен ако не е прегорена ама ко што викаш драјверот напраил краш,можно е да се работи за конфликт на регулирање на напонот и моќноста.Е сеа имаш и друга варијанта,деинсталирај драјверите со Driver sweeper комплетно од корен за да не се задржат некои фајлови,после тоа како што ти пишаа погоре clean registry ,optimize и шибај ако ни тоа не ти помага пробај ја на друг пц ако имаш могуќност ако не нов гпу.И обавезно провери ги штековите!

Дај бар прочитај го постот до крај... немора коментарите... Многу помалку ќе пишуваше. имам наведено во постот дека имам кулер мастер silent pro m600, дека е пробано со други графички итн.

graphicscardmemory3.gif

Еве ти ти рече дека ова ти се појавува на бут при инсталиран драјвер,во случајов се работи за Vram failure што е предизвикан од прегревање на меморискиот чип на графичката VRAM...
--- надополнето: 16 ноември 2013 во 22:19 ---
Дај бар прочитај го постот до крај... немора коментарите... Многу помалку ќе пишуваше. имам наведено во постот дека имам кулер мастер silent pro m600, дека е пробано со други графички итн.

Добро во ред не видов, е сеа ја не ти наведов да пробуваш други графички на пцто него таа пробаја на друг и какви графички пробуваше?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom