Povod za ovaa tema mi dade @Donalt Sikert koj pred nekoj den me prasha koi se asalni religiozni prashanja.Znaci, prashanjata bi trebalo da bidat okolu religioznosta, spiritualnosta, duhovnosta......asalni shto bi rekol javrijata, a da ne se povrzani nitu za eden tip na konkretna religija. Na misla mi doagja i @Ateist koj postajano tvrdi da bidesh prvo chovek, pa posle se drugo. Tokmu toa i jas go tvrdam samo na drug nachin,zatoa shto mislam deka vo prirodata na chovekot e da bide religiozen, znachi ako si religiozen moralno e da bidesh i chovek.
Mislam deka temava kje gi razmrda malku i ateistite, normalno so nivniot cinizam i provokacii, zatoa shto prashanjata za niv kje bidat dosta interesni (barem moite sigurno), i ochekuvam odgovori od nivna strana.
Eve go moeto prvo asalno prashanje:
Zoshto pticite peat?
Hahaha...sega ochekuvam da me baniraat Olimpija i Kiseliot, ali ako go prodlabochat malku prashanjeto kje vidat deka ima i te kako logika so religijata.
Prashanjeto ne e tolku ednostavno i negoviot odgovor ne e banalen...
Tokmu poradi ova prashanje pochnav da gi prouchuvam site religii. Se prashuvav dali i chovekot ne moze da bide srekjen 24/7 kako i pticite? Tie peat po cel den, i koga e sonce i koga vrne dozd, nemaat kola, nemaat kukja,nemaat nishto vo friziderot za jadenje, duri i frizider nemaat....ha ha... nemaat nishto osven prirodata a po cel den pejat i se sreknji.Zoshto chovek ne moze da bide srekjen non stop?
Vo niedna prirodna nauka ne go najdov odgovorot , nitu za pticite nitu za chovekot. zatoa pochnav da istrazuvam po religiite.... ..i.....odgovorot e daden, samo trebe da go pronajdesh.
Ajde Donaltcho, odgovori na ova asalno prashanje....