Планинарски несреќи (причини, последици, превенција)

• Креатор на темата Креатор на темата arakenx
  • Време на започнување Време на започнување
http://www.utrinski.mk/default.asp?ItemID=79AB36BE9ED3014592B9B011D647B4E6
--- надополнето: 13 ноември 2013 во 11:25 ---

Во тој случај да се излезе во град во петок навечер е исто така глуп избор затоа што некоја пијана будала може да те собере со кола и пак да го изгубиш животот. Честопати доаѓа до моментална смрт така што превозот што ќе можеш брзо да го добиеш и не е многу битен.

Ne e ic isto. Site sme del od soobrakjajot i sekomu moze da mu se sluci nesreka. Na planina nikoj ne te tera, posebno ne sam i da se pentaris po karpi.

Ne e ic isto. Site sme del od soobrakjajot i sekomu moze da mu se sluci nesreka. Na planina nikoj ne te tera, posebno ne sam i da se pentaris po karpi.

Епа исто е, ајде сите да се затвориме дома и да не излегуваме од дома.

Епа исто е, ајде сите да се затвориме дома и да не излегуваме од дома.
Не е исто, улица мораш да преминеш, на карпа никој не те тера да се бесиш. Потребно е само малку здрав памет и одговорност кон себе си и кон фамилијата.

Несреќите се уствари тие што го пумпаат нивото на андреналин кај ваквите рекреативни (за мене ретардирани) спортови.
Самиот факт дека е опасно по живот, ги пали! Епа нормално, кога тогаш ќе се изгори некој...

Не дека треба да седиме дома, ама ако си се решил да се бесиш по карпи... барем не влегви во брак и не прај деца.
То е мое мислење.

Не ми се верува што читам ...

Недоволно добрата опрема според мене е клучен фактор за случување на овие несреќи, ете дечкото бил во патики така да јасно е колку поголеми се шансите за лизгање со патики. И јас првиот пат кога искачував врв (Солунска глава) како почетник немав појма и тргнав во ниски чевли значи не оние класични планинарски и најмалку 4-5 пати ја виткав доле ногата и уште 10тина пати се подлизнував.. е на некои делови се движиш низ тесни патеки каде што при мала грешка можеш да завршиш во провалија или да се струполиш по надолнина па ако немаш среќа да закачиш и некој камен со главата и да завршиш трагично.

Дел од мислењата погоре како планинарењето било ретардиран/ризичен спорт и слично се глупи барем за мене, седете си вие дома пушејки цигари и пиејки алкохол.. убавината и чуството кога ќе искачиш некој врв никогаш нема да го дознаете ;)

Дел од мислењата погоре како планинарењето било ретардиран/ризичен спорт и слично се глупи барем за мене, седете си вие дома пушејки цигари и пиејки алкохол.. убавината и чуството кога ќе искачиш некој врв никогаш нема да го дознаете ;)

Значи, тврдиш дека планинарењето не е ризично?

Дали од твоево мислење треба да извлечеме заклучок дека сите што не се пентарат по вукојебини, пушат и пијат? Дали планинарењето е единственото здраво хоби? Дали свесно доведување на својот живот во опасност е паметна работа, наспроти нас глупите што не се пентариме?

Види, јас почитувам слобода на избор. Сакаш да се пентариш, во ред. Сакаш да идеш во природа да живееш 2-3 месеци во некоја вукојебина како типот од Инту д Вајлд, и тоа е ок. Само немој да очекуваш дека ќе добиваш пофалби за тоа. Немој да очекуваш кога ќе те ваѓаат од некоја дупка да смислуваме добри зборови за тебе, пошо реално сам си го барал. Дали патиките ти се лизгале или си се лизнал на банана сеедно е, никој не те терал. Ликовите кои се пентарат се во главно полни со себе, неодговорни, себични суштества кои оставаат фамилија за некој ебан филинг. И тоа си е некој нивен избор и право, ама од мене немаат симпатии.

Одам сега да го довршам вискиво и да купам уште литар...

Нема ништо страшно и ризично низ планините македонски. Е сега и на асфалт ке се сопнеш самиот од себе и на паѓање ке удриш у ќошот од тротоарот при што ке си ја изцепиш тиквата, излив на крв у мозок, фаталити.
Имаше пред неколку години кај мене у маало едно дете турнало друго дете по скали несакајки 8-9 годишни. 5 скали се во прашање, нема ни метар висина све на све, и како падна детето, на место мртво.
И сега паднал некој пешачејќи низ планина, и родителите више нема да ве пуштаат да идете у природа. Мене ми одговара, што помалце луѓе тамо толку подобро.
Тоа како на EXИТ Fest незнам која година беше кога се скршила гранка од топола и паднала врз шатор на македонци, и повредени и незнам дали имаше и мртви. И у мкд тоа беше шок, на младите им беше забрането да идат тамо. А тоа се случило од 10 години фестивал, само еднаш, Паднала гранка, замислете си, лежиш у шатор мож се сексаш мож се трипуваш, и следеќа секунда си смачкан од гранка у 2-3 минутен бол по кој следува сигурна смрт :) а си заминал со намера дека ке се забавуваш. :)
Да не тропам уште, си имам работа...

Дали од твоево мислење треба да извлечеме заклучок дека сите што не се пентарат по вукојебини, пушат и пијат? Дали планинарењето е единственото здраво хоби? Дали свесно доведување на својот живот во опасност е паметна работа, наспроти нас глупите што не се пентариме?

Види, јас почитувам слобода на избор. Сакаш да се пентариш, во ред. Сакаш да идеш во природа да живееш 2-3 месеци во некоја вукојебина како типот од Инту д Вајлд, и тоа е ок. Само немој да очекуваш дека ќе добиваш пофалби за тоа. Немој да очекуваш кога ќе те ваѓаат од некоја дупка да смислуваме добри зборови за тебе, пошо реално сам си го барал. Дали патиките ти се лизгале или си се лизнал на банана сеедно е, никој не те терал. Ликовите кои се пентарат се во главно полни со себе, неодговорни, себични суштества кои оставаат фамилија за некој ебан филинг. И тоа си е некој нивен избор и право, ама од мене немаат симпатии.

Зошто нашиве планини и не се до толку ризични како што некој сака да ги престави, конкретно пред оваа несреќа памтите за друга ваква случка ? Еве за Солунска пред оваа сега последна случка што ја знам е онаа пред 15 години кога тројца планинари поради лавина ги собрала во месноста бабина дупка и загинаа. Сепак ако точно ми се информациите не биле луѓето баш почетници и сепак искачувањето нивно било во екстремни услови (многу снег, мраз) а не нормални како сега.

Ризик (минимален) има секаде, и во планинарењето и во возењето и во скијањето и во било што друго..

Io, барем од тебе не очекував вака да гледаш....мислам дека имаш послободен и поуметнички пристап во животот. Into the wild, добро го спомна - што ако цепаш по шаблонот? Дали е само тој начин на живот што го знаеш или има и некој друг? Сега, може да звучам јас ко да сум некој Беар Грилс (јес да е фејкер тој), ама треба да се гледа што е можно послободно....
Некои луѓе, чувството за слобода го доживуваат така....и има уште милион други причини. Никој не бара пофалба за вакви активности, не знам зошто така го сфаќаш. Дури баш напротив, јас имам впечаток дека многу од луѓето што така живеат се многу поскромни и не се бават со заслуги некакви - веројатно искуствата ги праат такви...
Така сфаќаш колку си мал (и небитен) во околината...планетава е фасцинантна сама по себе, феномен....последниов пат кога бев на Шара, не стемни - се отвори небото се гледаа милиони ѕвезди кои не можеш од Скопје да ги видиш заради светлосно загадување, се издвојува нашата галаксија - Млечниот пат - тоа од по дома не се доживува - ете тоа ми е останато како добро сеќавање - не се жуљевите или заморот....има доза на мазохизам и опасност, точно, ама се си има цена во животот. Јас гледам некоја филозофска димензија да и дадам на оваа активност, не е монотона, секогаш е поинакво искуство.
На годишно ниво повеќе луѓе гинат на мотор него на планина, па пак се продаваат мотори и луѓе си возат - тоа им прави задоволство...

Види, јас имам многу отворени погледи за се и сешто и немам никакви проблеми да прифатам дека на различни луѓе им се допаѓаат различни работи и дека секој може да си прави што му е мерак. Само не сакам кога ми ги прикажуваат сите овие ликови кои настрадале во акција како модерни херои кои заслужуваат почит. За мене се неодговорни и себични луѓе.

За ликот од Инту д Вајлд дискутиравме многу на темите на филм. За мене вистинскиот лик (не оној од филмот) е класичен идиот кој на филмско платно е претворен во херој и тоа ми смета. Прочепкај по детали за вистинската приказна за него ќе видиш зошто.

.....темава излезе од колосек....насоката на дискусија не е дали треба или не треба да се планинари....туку кои се причините и како да се спречат несреќите на планина

.....престојот на планина може да биде пријатно и незаборавно искуство ако се почитува планината и се почитуваат некои основни правила, но и вистински кошмар ако ја потцениме природата и се прецениме себе си

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom